LIFESTYLE | 5 x de grote voordelen van wandelen

Nutteloos bankhangen, je stierlijk vervelen, teveel geld uitgeven, verplichte (familie)bezoekjes, saaie schoonmaakklusjes, stiekem toch weer achter die laptop kruipen, onnadenkend Netflixen, in de stad hangen en te diep in het glaasje kijken… Allemaal redenen om eens wat anders te doen in het weekend. Wat dacht je van wandelen? Gezond, gezellig, goedkoop, gemakkelijk en het draagt bij aan een goed gewicht. Ik heb de afgelopen weekenden weer heerlijk gelopen en kom dan altijd tot het besef dat iedereen dat eigenlijk zou moeten doen. Want het is zo fijn. In dit blog de 5 grote voordelen van wandelen.

Wandelen is gezond

Wandelen is gezond en zo voel je je ook wanneer je jezelf weer flink in beweging hebt gezet. Lekker uitwaaien in de frisse lucht, je hoofd leegmaken en even uit je vertrouwde omgeving… dat doet goed! Daarnaast kent wandelen ook nog eens een hoop gezondheidsvoordelen: het verbetert je bloedcirculatie, versoepeld spieren, botten en gewrichten, verlaagd je bloeddruk, stimuleert hersenactiviteit, is goed voor je vetverbranding, ademhaling en evenwicht en helpt tegen depressie. Allemaal redenen om die wandelschoenen weer eens uit de kast te trekken.

Paula wandelen Pieterpad Nederland

Wandelen met Grietje in Nederland

Wandelen is gezellig

Naast dat wandelen gezond is, is het ook nog eens supergezellig. Zo ben ik er de afgelopen weekenden heerlijk op uit getrokken met mijn vriendinnen Grietje en Hilde. Waar je normaal gesproken afgeleid wordt door van alles en nog wat, heb je nu volop de tijd en ruimte om eens echt bij te kletsen, herinneringen op te halen en/of nieuwe plannen te smeden. Het bijzondere is dat het in al die wandeldagen geen seconde stil is. Blijkbaar hebben we zoveel te delen. En mocht het wel stil zijn… dan genieten we daar ook van.

Wandelen van Hardenberg naar Nijverdal

Wildplassen

Lunch on the way

Wandelen is gemakkelijk

Wandelen is gemakkelijk. Het kan altijd en overal: waar je je ook bevindt, op elke dag van de week, op ieder uur van de dag. Daarnaast hoef je er geen voorbereidingen voor te treffen, je hoeft er niet voor te trainen én je hoeft er niet goed in te zijn. Tot slot kent wandelen geen openings- of sluitingstijden, geen inschrijving, geen abonnement en geen wachtlijst. Mmm… dat klinkt wel heel erg gemakkelijk. Dat klopt, maar dat betekent dus ook geen smoesjes.

Prachtig herfst Nederland

Voordelen van wandelen

Wandelen is goedkoop

Wandelen is heerlijk cheap. Voor het lopen zelf ben je sowieso niets kwijt. Daarnaast kan je het, afhankelijk van je wensen, zo duur maken als je zelf wilt. Wanneer ik meerdere dagen achter elkaar wandel boek ik vaak een eenvoudige Bed & Breakfast waar je zelf kan koken. Ik neem dan boodschapjes mee in mijn rugtas en eenmaal op de plek van bestemming kook ik mijn potje. Dit zou je thuis ook doen dus dat zijn de kosten niet. De enige (eenmalige) investering die je moet doen is die voor de aanschaf van een goed paar wandelschoenen. Maar ik verzeker je: daar krijg je geen spijt van.

Winterwandeling van Nijverdal naar Vorden

Wandeling Hilde en Paula

Wandelen en een goed gewicht

Per gewandelde kilometer verbrand je ongeveer 60 kcal. Een uur wandelen staat gelijk aan het verbranden van ongeveer 300 kcal. Doordat je beweegt op een niet al te hoge hartslag is dit goed voor je vetverbranding. De ideale hartslag voor vetverbranding ligt tussen ongeveer 70-75% van je maximale hartslag. De vuistregel voor je maximale hartslag is 220 min je leeftijd. Mijn ideale hartslag zou daarmee tussen de 130 en 140 zijn. (220 – 34 jaar = 186 slagen per minuut, 70-75% van 186 = 130-140 slagen per minuut). Dus reken maar uit.

Voordelen van wandelen: je ziet Nederland op z'n mooist

Wandelen Pieterpad Nederland

Tips en voordelen van wandelen

Naast dat wandelen gezond, gezellig, gemakkelijk en goedkoop is, draagt het dus ook nog eens bij aan een gezond gewicht. Verder kom je op plekken waar je niet eerder bent geweest en zie je Nederland op z’n mooist. Weer een aantal extra redenen om er toch eens lekker op uit te trekken. Tot slot nog een aantal eenvoudige, bruikbare en motiverende tips:

    • Integreer het in je leven: ga lopend naar de supermarkt, neem wat vaker de trap, of doe een wandelingetje in de pauze op je werk
    • Zoek een wandelmaatje of trek er gewoon eens in je eentje op uit
    • Plan leuke dagtochten of wandelweekenden
    • Gebruik een stappenteller of activity tracker zodat je je afgelegde kilometers kan bijhouden, dit werkt extra motiverend

Heb je iets aan dit artikel? Deel het!

3 gedachtes aan “LIFESTYLE | 5 x de grote voordelen van wandelen

  1. Pingback: VOORBEREIDING | ik ga wandelen en ik neem mee... | Wanderworld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.