Reizen en werken in Australië. Hoe pak je dat nu aan? Ga je georganiseerd of zelfstandig? Wat moet je vooraf regelen en weten? Vraag je zelf een Working Holiday Visum aan of laat je dat doen? En wat moet je doen in Australië voordat je daadwerkelijk aan de slag kan? In dit blog staat stap voor stap beschreven wat je moet regelen en wat de voor- en nadelen van deze keuzes zijn.

Reizen en werken in Australië: georganiseerd of zelfstandig

Je kan kiezen voor een georganiseerde (groeps)reis of op eigen houtje naar Australië gaan. Ook bestaan er organisaties die een startpakket aanbieden. Een aantal bekende organisaties zijn:

Het grote voordeel van een georganiseerde reis is dat je reismaatjes ontmoet. Daarnaast is het natuurlijk lekker makkelijk om de eerste dagen aan de hand te worden meegenomen. Je wordt wegwijs gemaakt in de wereld die Australië heet. Ook is er binnen de organisatie altijd iemand waarop je kan terugvallen als iets misgaat. Het grote nadeel daarentegen is het prijskaartje. Ik heb er destijds voor gekozen om alles zelfstandig te regelen. Je moet alleen van tevoren even weten wat je moet regelen en waar. Daarna is het een kwestie van doen.

Reizen en werken in Australië, Fraser Island

Reizen en werken in Australië: vooraf regelen

Heb je besloten om zelfstandig te gaan reizen? Dan zijn er een aantal zaken die je vooraf moet weten en regelen. Wanneer je onderstaande stappen op chronologische wijze volgt kan er eigenlijk niets misgaan.

  • Aanvragen Working Holiday Visum
    Online je visum aanvragen kost ongeveer een half uur van je tijd. Wanneer je aanvraag ingediend is kan je binnen vijf minuten al een granted mail in je inbox verwachten. Dit is je visa. Vanaf dat moment heb je nog één jaar om Australië binnen te gaan. Soms verloopt het minder gesmeerd. Zelf moest ik eerst een x-ray laten maken in het ziekenhuis. Nadat de artsen mijn gegevens hadden goedgekeurd en doorgestuurd werd mijn visa alsnog toegekend. Kosten voor een Working Holiday Visum ligt rond de 440,- AUD, oftwel 300,- EUR.
  • Voldoende geld op je bankrekening
    Wanneer je een Working Holiday Visum wilt aanvragen voor Australië moet er minimaal 5000,- AUD op je rekening staan. Dit staat gelijk aan zo’n 3400,- EUR. Wanneer je dit geld niet hebt kan je het wellicht lenen van je ouders en op een later moment terugstorten. Bedenk wel dat de Australische overheid deze regel niet voor niets heeft ingesteld. Het leven in Australië is behoorlijk prijzig en het vinden van werk niet altijd gemakkelijk. Het is dus ook vooral een bescherming voor jezelf.
  • Vliegticket boeken
    Wanneer je visum toegekend is kan je starten met het zoeken naar een vliegticket. Je weet nu namelijk zeker dat je het land binnen mag komen en je ticket dus gebruikt gaat worden.
  • Eerste overnachting boeken
    Dit is geen must maar het is zeker relaxt om na zo´n lange reis niet meer te hoeven zoeken naar een geschikt slaapplekje. Zeker als je midden in de nacht aankomt en ontzettend moe bent vanwege de lange vlucht.

Reizen en werken in Australië: ter plekke regelen

Eenmaal ter plekke moeten er een aantal zaken geregeld worden alvorens je aan de slag kan. Hieronder volgt stap voor stap wat er geregeld moet worden.

  • Bankaccount openen
    Je kan een bankaccount openen bij vrijwel iedere bank. In Australië worden kosten in rekening gebracht voor een geldopname bij een andere bank dan je eigen. Het is daarom verstandig om een rekening te openen bij een grotere bank met vestigingen door het hele land. Ik heb destijds gekozen voor Westpac en dat beviel uitstekend. Wanneer je een rekening wilt openen loop je het bankkantoor binnen en binnen een half uur is het geregeld. Vergeet niet je paspoort! Andere bekende banken zijn: ANZ en Commonwealth
  • Tax File Number (TFN) aanvragen
    Je kan online een TFN aanvragen. De aanvraag kan maximaal 28 dagen duren. Het is dus verstandig om dit meteen in je eerste dagen alvast te regelen.
  • Postadres regelen
    Bij het Travellers Contact Point kan je een postadres aanvragen. Wanneer je wilt sturen zij ook je post door naar de plaats waar je je op dat moment bevindt. Zeker handig wanneer je langer reist.
  • Medicare card aanvragen
    Wanneer je je zorgverzekering in Nederland hebt aangehouden kan je een Medicare card aanvragen. Het grote voordeel van zo’n pas is dat je zelf geen omkijken meer hebt naar medische kosten gemaakt in Australië. Via Medicare worden alle kosten meteen verrekend met je Nederlandse zorgverzekeraar. Nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld kan je bij het dichtstbijzijnde Medicare kantoor terecht voor het afronden van de registratie. Heb je je uitgeschreven bij de gemeente in Nederland en dus geen Nederlandse zorgverzekering dan geldt dit niet.

Wil jij in Australië je eigen camper of auto kopen? Lees dan het blog: auto kopen in Australië. Hierin lees je alles wat je moet weten wanneer je een auto wilt kopen voor je avontuur Down Under.

Reizen en werken in Australië, Indian Head

Mijn advies: zelf regelen

Als je wilt reizen en werken in Australië dan moet je vooraf aardig wat regelen. Tegelijkertijd is het allemaal niet zo moeilijk. Ik ben dan ook een groot voorstander van zelf regelen. Wel moet ik daar een kleine nuance in aanbrengen. Ben je bijvoorbeeld 18 en is dit je eerste reis dan is de georganiseerde optie wellicht niet zo’n gek idee. Al is het maar om je ouders gerust te stellen.😉 Wanneer je ouder en meer ervaren bent is zelf regelen ook leuk. Trek een paar dagen uit om alle stappen te volgen en je bent ready to go. Daarnaast scheelt het veel geld. Heb je ter plekke vragen? Dan kan je terecht bij één van de vele toeristenbureaus, hostels, medebackpackers of stuur mij een bericht. Je bent zeker niet de eerste werkende backpacker in Australië. En zeg nou zelf… als al die duizenden reizigers voor jou het kunnen, dan kan jij het toch ook?

Op reis naar Australië?

Heb je zin in een working holiday naar Australië? Deze tips helpen je verder.

Plan je reis

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.