Reizen met de trein door China. Voor veel reizigers dé manier om het land te ontdekken. Niet zo gek aangezien China een uitstekend georganiseerd en goed onderhouden spoorwegnetwerk heeft. En ook vanwege de lange afstanden is reizen met de trein ideaal. Maar hoe werkt het precies? Hoe plan je zo’n treinreis? En hoe kom je aan treintickets? Als reiziger spreek je vaak geen Chinees en ook de Chinezen zelf staan niet bekend om hun talenknobbel. Het is niet zo moeilijk als je denkt. In dit blog alles wat je moet weten om met de trein door China te reizen.

Welke treinen rijden er in China?

G – High-Speed Electric Multiple Units (EMU) Train: De snelste trein voor lange afstanden. Bijvoorbeeld Beijing-Shanghai, 300km/h.
C – Intercity (EMU): Snelle trein, wordt ingezet voor korte afstanden tussen twee steden, 120km/h.
D – Electric Multiple Units (EMU): ‘Bullet train’, wordt vooral ingezet op trajecten waar snel en frequent vervoer gewenst is. 300km/h.
Z – Direct Express: Efficiënt vervoersmiddel voor lange afstanden. Stopt niet of slechts een enkele keer, 160km/h. Vaak alleen met soft-seat en soft-sleeper.
T – Express: Beperkt aantal stops, meestal alleen in grote steden. Vaak uitgerust met zowel soft- als hard-sleeper en soft- en hard-seat.
K – Fast: Stopt vaker dan de T-trein. Uitgerust met airco en voorzien van alle zit- en slaapklassen. 120km/h.
L – Temporary: Rijdt alleen in piek-seizoen zoals, Springfestival en National Holidays. Wanneer er ook andere opties zijn, neem deze trein niet. Veel en vaak vertragingen.
Y – Tourist: Comfortabel voor toeristen, rijdt naar populaire toeristenbestemmingen, 100km/h.
S – Suburban: Rijdt tussen steden en buitenwijken, alleen overdag en korte afstanden.

Met de trein door China

Welke treinklasse is geschikt in China?

In de meeste treinen kan je kiezen tussen verschillende reisklassen. Grofweg variërend van staanplaatsen tot deluxe soft-sleepers. Als reiziger zul je meestal kiezen uit de volgende vier mogelijkheden:

  • Hard-seat: Harde stoelen met weinig (op)vulling. Voor korte afstanden goed te doen, voor lange afstanden af te raden. Het voordeel: de prijs.
  • Soft-seat: Stoelen met meer (op)vulling. Ze zijn iets comfortabeler maar ook iets duurder. Het verschil is niet ontzettend groot in vergelijking met de hard-seat.
  • Hard-sleeper: Onafgesloten coupés met stapelbedden in een cluster van zes. Drie bedden boven elkaar aan beide zijden. Lower/middle/upper. De lower slaapplek is de duurste variant en de upper de voordeligste. Iedere slaapplaats is voorzien van dekbed en kussen.
  • Soft-sleeper: Comfortabele 4-persoons coupé. Twee bedden boven elkaar (lower/upper) aan beide zijden en af te sluiten met een deur. De lower slaapplaats is duurder dan de upper en voorzien van beddengoed, tv- scherm, oplaadpunten etc.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de hard-sleeper. Kwaliteitsverschil qua bed tussen de soft-sleeper en hard-sleeper is er eigenlijk niet. Het grote voordeel van de soft-sleeper is dat de coupé afgesloten kan worden waardoor het rustiger is. Ben je een slechte slaper? Dan kan een soft-sleeper dus fijn zijn. Anders is een hard-sleeper een prima optie. Met een muziekje in je oren slaap je daar net zo goed. Voor seats heb ik geen voorkeur. De afstand is vaak kort en dus de treinreis zo voorbij.

Waar koop je treintickets in China?

Treintickets zijn zowel online als op het station te koop. Ook kan je soms, tegen een vergoeding, tickets laten boeken in je ho(s)tel. Online kan je 60 dagen voor vertrek boeken en op de treinstations 58 dagen voor vertrek. Is het nodig om je treintickets zo ver van tevoren te boeken? Ja, rond Chinees Nieuwjaar en andere nationale feestdagen zeker (de 1e week van mei en oktober). Het is dan gekkenhuis op het spoor en tickets zijn vrijwel meteen uitverkocht. In alle andere gevallen zijn treinen uiteindelijk ook vaak volgeboekt alleen duurt dit langer.

Beijing Railway Station

Waar reserveer je online Chinese treintickets?

Meestal boek ik mijn Chinese treintickets vooraf online. Slechts één keer niet en daar heb ik meteen van geleerd: alle treinen volgeboekt! Daar stond ik dan, bepakt en bezakt op het station. Ik kon meteen weer rechtsomkeert richting het hotel. Wil je verzekerd zijn van een plekje? Reserveer dan van tevoren. Een aantal sites die ik zelf vaak gebruik voor het boeken van treinkaartjes of informatie over reizen met de trein door China.

Zelf heb ik goede ervaringen met Ctrip. Ze zijn behulpzaam, duidelijk en verreweg het goedkoopste. Treintickets kan je laten opsturen naar je hotel of afhalen bij ieder willekeurig station. Zelf kies ik er altijd voor het laatste. Dit kan tot 2 uur voor vertrek. Zo ben je altijd op tijd, kan je je ticket in de tussentijd niet verliezen, en loop je niet het risico dat de post niet (of te laat) aankomt.

Hoe reserveer je Chinese treintickets online?

Online treintickets reserveren is iets duurder maar dit weegt niet op tegen het gemak. Voor het reserveren van een ticket heb je vaak een scan van je paspoort nodig (foto met je telefoon volstaat) en iDeal of een creditcard om je betaling te voldoen. Kies je voor afhalen op het station dan ontvang je een boekingsbevestiging per e-mail. Let op!! Dit is NIET je officiële treinticket. Je moet alsnog naar het station (uiterlijk 2 uur voor vertrek) om ze in te ruilen tegen het daadwerkelijke treinticket. De kosten zijn 5 RMB per ticket. Deze betaal je bij het afhalen. Zelf laat ik vaak de boekingsbevestiging op mijn telefoon zien aan de betreffende baliemedewerker. Dat werkt prima.

Wat staat er op je Chinese treinticket?

In een land als China ben je doof en blind. Je kan vaak niet lezen, zien of vragen waar je bent of waar je naar toe moet. Daarom is het handig om te weten op welk station je aankomt of vanaf welk station je trein vertrekt.

  • Bei = Noord
  • Dong = Oost
  • Nan = Zuid
  • Xi = West

Reizen met de trein door China

Hoe werkt het in Chinese treinen?

Wanneer je met de trein door China reist, word je paspoort gecontroleerd wanneer je in- en uitstapt. Houd deze dus bij de hand. Op de bagagerekken bij de slaapgedeeltes is vaak voldoende ruimte voor je bagage. Bij het zitgedeelte daarentegen kan het iets lastiger zijn om een plekje voor je bagage te vinden, aangezien het stampvol zit met Chinezen en alles wat ze meeslepen.

Wanneer je een hard- of soft-sleeper boekt in een langeafstandstrein komt de conducteur langs om je treinticket om te ruilen tegen een pasje, vergelijkbaar met een bankpas/creditcard. Zo weet hij precies wie zich in de trein bevindt en waar je eindstation is. Vlak voordat je uitstapt komt hij de plastic card weer inwisselen tegen het officiële treinkaartje. Erg handig! Zo weet je precies wanneer je eruit moet. Bewaar je officiële treinticket goed want deze moet je vaak nog laten zien wanneer je het station verlaat.

Mijn Chinese trein-essentials

  • Thee, koffie, instant noodles: Wanneer je gaat reizen met de trein door China is vrijwel in iedere trein een heet water tap te vinden. Hiermee kan je je eigen Chinese thee of maaltijd klaarmaken. Zelf breng ik altijd een thermosbeker mee, net als alle Chinezen. Let maar eens op, bijna iedereen heeft er één.
  • Plastic tas met eten: Fruit, nootjes, drankjes. Het is altijd fijn om onderweg iets te kunnen eten of drinken. In de trein is het niet altijd mogelijk om iets te halen en als dat wel het geval is, moet je altijd weer afwachten wat ze in de ‘aanbieding’ hebben. De plastic zak dient als afvalzak. Hier ontbreekt het vaak aan in de trein. Erg handig dus om het een beetje schoon houden.
  • Films en muziek op je telefoon: Slapen, films kijken, muziek luisteren of toch een boek lezen? Omdat je soms letterlijk dagen in de trein doorbrengt is het fijn om iets bij je te hebben. Vergeet je oordopjes niet!
  • Vochtige doekjes: Een ware trein-essential! Hoe de Chinezen het voor elkaar krijgen blijft een raadsel maar het lukt ze altijd weer. Binnen een paar uur is het treintoilet een waar risico voor je gezondheid. Daarnaast zijn vochtige doekjes ideaal om je ’s morgens even op te frissen.

Mijn ervaring met de trein door China

Reizen met de trein door China is leuk. Een verplicht rustmomentje in je reis. Tijd om bij te slapen en te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Vaak heb je onbewust toch weer een druk reisschema. Verder moet je het gewoon over je heen laten komen. Vaak geldt: hoe lager de klasse, hoe goedkoper het treinticket, hoe viezer de trein. Houdt er rekening mee dat Chinezen óók in de trein boeren, spugen en rochelen. Daar wen je nooit aan, dus een kwestie van accepteren.

Tip: Gedetailleerde informatie over reizen met de trein door China of inspiratie over treinreizen wereldwijd vind je op de site van The Man in Seat 61.

Heb je iets aan dit artikel? Deel het!