Denk je aan China dan denk je niet meteen aan natuur. Toch is de Chinese natuur één van de mooiste in Azië. Buiten het drukke stadsleven vind je veel mooie nationale parken in China met een grote diversiteit aan landschappen. Diepgroene rijstvelden, schilderachtige rivieren, ruige verlaten berglandschappen: de nationale parken in China hebben het allemaal. Het kost soms wat tijd en moeite om er te komen maar ze zijn het waard. In dit blog zes schitterende nationale parken in China.

Shilin (Stone Forest)

Altijd al eens willen ronddwalen door een labyrint van karstgesteente? Dat kan in het prachtige Shilin vlakbij Kunming. Shilin betekent letterlijk ‘stenen woud’ en de op bomen lijkende rotsformaties vormen dan ook precies de attractie van dit bijzondere park. Naast het prachtige uitgesleten karstgesteente vind je in Shilin National Park ook grotten, watervallen en bossen. Shilin heeft een oppervlakte van 400 km2 en kan behoorlijk druk zijn door de vele Chinese toeristen. Toch blijft een bezoekje aan het Stenen Woud de moeite waard. Wanneer je ongeveer een halve dag uittrekt heb je een goed beeld van het park. Daarnaast is Shilin ideaal voor een bezoek met kinderen.

In het Chinees: 石林
Provincie: Yunnan (120 km van hoofdstad Kunming)
Open: dagelijks van 08.30 – 18.00
Entree: 175 RMB
Beste reistijd: gehele jaar, vermijd Chinese feestdagen 1 – 7 mei en 1 – 7 okt
Bereikbaar: met de bus vanaf Kunming East Coach Station ben je er in 2 uur.

Shilin Stone Forest China

Shilin ‘Stenen Woud’ China

Jiuzhaigou National Park

Turquoise en kristalheldere wateren, besneeuwde bergtoppen en spectaculaire watervallen. Dat is het decor van misschien wel het meest kleurrijke en schilderachtige park van alle nationale parken in China: Jiuzhaigou. Misschien had je er nog niet van gehoord maar de kans is groot dat je er ooit een foto van hebt gezien want Jiuzhaigou is werkelijk schitterend. Trek zeker twee dagen uit voor een bezoek aan het park want je komt ogen tekort op deze fantastische plek. Daarnaast zijn de wandelmogelijkheden enorm en met hoogtes variërend van 2000 – 4700 zijn fijne wandeltemperaturen gegarandeerd. Naast de prachtige landschappen kent de omgeving van Jiuzhaigou ook een rijke flora en fauna. In het gebied leeft onder andere de reuzenpanda en de stompneusaap. De naam Jiuzhaigou betekent Nine Village Valley en verwijst naar negen Tibetaanse dorpen in de regio.

In het Chinees: 九寨沟 (Valley of Nine Fortified Village)
Provincie: Sichuan (480 km van Chengdu)
Open: hoogseizoen 1 apr – 15 nov 07:00 – 19:00
laagseizoen 16 nov – 31 maa 08.00 – 18.00
Beste reistijd: sep – nov
Entree: hoogseizoen 220 RMB, laagseizoen 80 RMB
Bereikbaar: met de openbare bus vanaf Chengdu

Jiuzhaigou National Park

Jiuzhaigou National Park waterfall

Huangshan (Yellow Mountain)

In het rijtje van de mooiste Nationale Parken in China mag Huangshan niet ontbreken. Deze bergketen in het zuiden van de provincie Anhui staat bekend om haar schitterende uitzichten, spitse granieten bergtoppen, karakteristieke pijnbomen en mysterieuze wolkensluiers. Zo’n 200 dagen per jaar is het bewolkt en regenachtig rond Huangshan dus de kans op een strakblauwe lucht is klein. Dit is overigens helemaal niet erg want het maakt de uitzichten des te mystieker. Het is goed mogelijk om Huangshan (oppervlake 154 km2) in één dag te doen maar de meeste mensen kiezen voor twee dagen. Schaar je jezelf onder de minder actieve toerist? Geen probleem. Huangshan heeft naast de vele goed onderhouden wandelpaden en loopbruggen ook drie kabelbanen.

In het Chinees: 黄山
Provincie: Anhui (300 km van de hoofdstad Hefei)
Open: dagelijks 06.00 – 16.30
Entree: 230 RMB (maa – nov), 150 RMB (dec – feb)
Bereikbaar: vanuit Nanjing, Shanghai en Hangzhou gaan dagelijks meerdere bussen naar Tangkou aan de voet van de berg of naar Tunxi (Huangshan-stad). Vanuit Shanghai doet de bus er 6 uur over. Vanuit Tunxi is het ongeveer een uur naar Huangshan.

Huangshan Yellow Mountain

Huangshan Yellow Mountain clouds

Laojunshan (Three Parallel Rivers National Park)

Een van de minder ontdekte nationale parken in China is Laojunshan National Park. Dit park opende haar deuren in 2009 en is daarmee nog redelijk onbekend en niet toeristisch. Laojunshan is gevestigd in het door UNESCO beschermde Three Parallel Rivers National Park dat 1315 km2 beslaat (iets groter dan Hong Kong), en kent hoogtes van 2100 tot 4513 meter. Laojunshan biedt de mooiste en meest spectaculaire rood/paarse zandsteen formaties van China (Danxia). In het park leidt een 1.5 uur durende wandeling je naar de top van Mt. Qian Gui. Daar ligt het schitterende resultaat van miljoenen jaren erosie op je te wachten. Bij mooi weer is de indrukwekkende bergachtige omgeving goed zichtbaar. Wil je de drukte van China (en Lijiang) ontvluchten? Dan is Laojunshan een absolute aanrader.

In het Chinees: 老君山
Provincie: Yunnan
Beste reistijd: mei – aug
Entree: 105 RMB
Bereikbaar: drie uur ten westen van Lijiang. Er is geen openbaar vervoer naar het park. Via een toeristenbureau is een tour te boeken inclusief vervoer.

Laojunshan National Park China

Laojunshan National Park Danxia

Li River National Park

Het Li River National Park mag zeker niet ontbreken op je to-do lijstje voor China. Het hoogtepunt van dit park is de 83 km lange Li River die stroomt van Guilin naar Yangshuo. De mooiste manier om het park te ontdekken is dan ook met een bamboevlot vanaf het water. Je vaart door een sprookjesachtige decor waarbij de Li River zich een weg kronkelt tussen de duizenden diepgroene karstbergen. Langs de oever grazen waterbuffels en spelen kinderen uit lokale dorpjes in het water. Met name de omgeving van Xingping en Yangshuo is schitterend en terug te vinden op het 20 RMB biljet en vele postzegels. Naast de rivier zijn er ook veel grotten, bergen en watervallen te ontdekken in de regio. De beste maanden voor een mooie riviertocht zijn mei tot september. Op dat moment staat de rivier het hoogste en is de omgeving mooi en diepgroen.

In het Chinees: 桂林漓江
Provincie: Guanxi
Beste reistijd: mei – sep
Entree: geen entreegelden
Bereikbaar: de meeste hoogtepunten zijn goed bereikbaar vanuit het toeristische en goed bereikbare Yangshuo.

Li River National Park

Li River National Park sunset

Zhangjiajie National Forest Park (Wulingyuan Scenic Area)

Spectaculair, adembenemend, verbluffend… woorden schieten tekort bij het beschrijven van misschien wel de mooiste van alle nationale parken in China: Zhangjiajie. De indrukwekkende spitse rotspilaren en de immense rotspartijen inspireerden James Cameron niet voor niets voor de 3D film Avatar. Het park is met 50 km2 onderdeel van het 400 km2 grote Wulingyuan Scenic Area. In 2015 werd de bekende Grand Canyon Glass Bridge geopend (glazen bodem brug op 300 meter hoogte). Een leuke uitdaging voor mensen met hoogtevrees. Wil je het landschap écht goed bekijken? Neem dan de kabelbaan naar de top van Tianzeshan in het noorden van het park. De ingang van het park bevindt zich op 32 km van de stad Zhangjiajie en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De beste reistijd voor het park is juli tot november. Vanaf november tot maart is het koud en van maart tot juni kan het erg glad zijn door de regen.

In het Chinees: 张家界国家森林公园 (Zhangjiajie Guojia Senlin Gongyuan)
Locatie: Hunan, Zhangjiajie stad (315km van de hoofdstad Changsha)
Open: gehele jaar van 07.00 – 18.00
Beste reistijd: jul – nov
Entree: maa – nov 248 RMB en dec – feb 139 RMB, ticket is 2 dagen geldig
Bereikbaar: vanaf het busstation (naast het treinstation) vertrekt iedere 10 minuten een bus (10 RMB). De rit duurt ongeveer 40 minuten (32km).

Zhangjiajie National Forest Park China

Hallelujah Mountain Zhangjiajie National Forest Park

Zhangjiajie National Forest Park cable car

Heb je iets aan dit artikel? Deel het!