Wat moet je weten voordat je naar China gaat? Deze zomer werk ik weer als reisbegeleidster in China. Om mijn gasten goed te informeren heb ik een aantal bijzondere Chinese gewoonten op een rijtje gezet. Want in een land als China werken dingen nu eenmaal anders dan wij in Nederland gewend zijn. Ik wist in ieder geval niet wat me overkwam de eerste keer: het is overal druk, kinderen plassen op straat, mensen dringen voor, boeren en rochelen. In dit blog 7 dingen die je moet weten voordat je naar China gaat.

Weten voordat je naar China gaat

1.) Het is overal druk in China

Op de meeste plekken in China is het erg druk. Vooral een bezoek aan toeristische attracties kan soms een behoorlijk beklemmend gevoel geven. Ook het stadsverkeer en de trein- en metrostations doen het goed. Over het algemeen is er weinig rust en privacy en alles is altijd in beweging. Het is even wennen maar je moet het gewoon over je heen laten komen. De gouden tip: reserveer waar kan en vertrek op tijd!

Wil je op reis naar China?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste reisgids vind je hier:

Nanjing Lu Shanghai

2.) Chinezen kunnen ongegeneerd voorkruipen

Voorkruipen is iets dat iedere Chinees doet en waar ze ook nog eens ontzettend goed in zijn. Ik kon dat maar slecht accepteren, wat dachten die Chinezen wel niet? Ik kan me nog herinneren dat een vriendin op bezoek was in China, ze zou even treinkaartjes halen op het station. Na een kwartier ging ik poolshoogte nemen… stond ze nog steeds achteraan in de rij! 😉 Er zit dus niets anders op dan ook zelf af en toe je ellenbogen in de strijd te gooien.

3.) Gevraagd en ongevraagd op de foto

Chinezen zijn dol op foto’s maken en als westerling vraag je je ook weleens af wat ze dan toch allemaal op de foto zetten. Daarnaast zal je als blanke, lange, blonde of behaarde westerling dan ook regelmatig op de foto komen: gevraagd en ongevraagd. 😉 Hier schuilt vaak helemaal geen kwaad achter dus stoor je er vooral niet aan. Het geeft je juist de mogelijkheid om contact te maken en ook eens een foto van hen kunnen te maken.

4.) Reizen door China is niet goedkoop

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is China geen goedkoop land om in te reizen. Het land is volop in ontwikkeling en dat merk je. Chinezen zitten niet stil en er wordt overal en altijd gebouwd. In de grote steden liggen de prijzen aanzienlijk hoger dan op het platteland. Ook zijn entreegelden voor activiteiten vaak behoorlijk prijzig. Dit is wel even handig om te weten voordat je naar China gaat. Houd hier dus rekening mee voor de planning van je reisbudget.

Chinese Yuan RMB

5.) Chinezen boeren, slurpen en smakken

Het blijft een bijzonder verschijnsel: de Chinese eetgeluiden. Toen wij de Giggling Tree in Yangshuo runden en met ons personeel aten, vroegen we ons soms af of ze het er om deden. Zelfs als wij ons best deden konden we nog niet zoveel lawaai produceren tijdens het eten. Chinezen boeren ongegeneerd van zich af, slurpen hun eten naar binnen, praten met volle mond en spugen de overgebleven botten op tafel. Allemaal tekens dat ze het naar hun zin hebben. 🙂

6.) Poepen en plassen op straat

Op gebied van poepen en plassen gaat het ver in China. Zo wist ik niet wat ik zag toen een moeder haar kindje uit het busraam hield om te plassen. Ook boven de wasbak of prullenbak is geen uitzondering. Daarnaast dragen sommige kinderen een kaidangku wat letterlijk open-kont-broek betekent. Dit zijn broeken zonder kruis zodat ouders geen (dure) luiers hoeven aan te schaffen en kinderen eerder zindelijk worden. Zo zat ik eens op het treinstation te wachten terwijl een lief klein Chineesje in de stationshal poepte naast het bankje waar ik op zat. De ouders ruimden het overigens wel op hoor… dat dan weer wel. 😉

7.) Smerige toiletten in China

Bereid jezelf voor op het ergste wanneer het gaat om toiletten in China. Vooral op het platteland is het vaak niet meer dan een doorlopende geul of een gat in de grond. Vaak zonder deuren of tussenschotjes. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toch niet lekker zit wanneer iemand me ongeduldig aan staat te kijken of ik al bijna klaar ben. Daarnaast voelt het ook gewoon vreemd wanneer je in een rijtje achter elkaar zit met je benen over een geul (en je alles van je voorganger(s) langzaam voorbij ziet drijven). Toiletpapier? Dat is vaak niet aanwezig, dus neem dat zelf mee.

Weten voordat je naar China gaat Kaidanku

8.) Spugen en rochelen

In onze samenleving is spugen en rochelen onhygiënisch en daarmee taboe. In China daarentegen is het heel gewoon. Jong, oud, man, vrouw iedereen rochelt er regelmatig op los. Hoewel ze het spugen op straat officieel verboden hebben gebeurt het nog veelvuldig. Chinezen geloven dat slijm slecht is voor je gezondheid en dat moeten ze kwijt. Schrik dus niet wanneer je op straat loopt en iemand je voor de voeten spuugt. Het is niet persoonlijk.

Weten voordat je naar China reist

China is een geweldig land om in te reizen!

Nu hoop ik niet dat je door het lezen van dit blog afziet van je reis naar China. 😉 Het is natuurlijk niet overal zo bar en boos. Bovenal is China een geweldig land om in te reizen. Misschien juist wel hierdoor. Daarnaast is er geen land waar je je zo veilig voelt en waar de natuur zo adembenemend mooi is.

Hongcun China

Wil je op reis naar China?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste reisgids vind je hier:

Meer lezen over reizen in China? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.