Wat moet je weten voordat je naar China gaat? Deze zomer werk ik als reisbegeleidster in China. Om mijn gasten vooraf alvast te informeren over een aantal bijzondere Chinese gewoonten heb ik er een aantal op een rijtje gezet. Want in een land als China werken dingen nu eenmaal anders dan wij in Nederland gewend zijn. Ik wist in ieder geval niet wat me overkwam toen ik voor het eerst in China was: het is overal druk, kinderen plassen op straat, mensen dringen voor, boeren en rochelen. Daarom een aantal handige dingen om te weten voordat je naar China gaat.

Het is overal druk

Op de meeste plekken in China is het erg druk. Vooral een bezoek aan toeristische attracties kan soms een behoorlijk beklemmend gevoel geven. Ook het stadsverkeer en de trein- en metrostations doen het goed. Over het algemeen is er weinig rust en privacy en alles is altijd in beweging. Het is even wennen maar je moet het gewoon over je heen laten komen. De gouden tip: vertrek op tijd!

Nanjing Lu Shanghai

Nanjing Lu Shanghai

Ongegeneerd voorkruipen

Voorkruipen is iets dat iedere Chinees doet en waar ze ook nog eens ontzettend goed in zijn. Ik kon dat maar slecht accepteren. Wat dachten die Chinezen wel niet? Ik kan me nog herinneren dat een vriendin op bezoek was in China, ze zou even treinkaartjes halen op het station. Na een kwartier ging ik poolshoogte nemen… stond ze nog steeds achteraan in de rij! Er zit dus niets anders op dan ook zelf af en toe je ellenbogen in de strijd te gooien.

Gevraagd en ongevraagd op de foto

Chinezen zijn dol op foto’s maken en dat merk je. Ze maken dan ook foto’s van de meest onzinnige dingen. Daarnaast zal je als Westerling ook regelmatig op de foto komen: gevraagd en ongevraagd. Dit gebeurt vaak als je lang bent, blond haar hebt of veel beharing. Hier schuilt vaak geen kwaad achter dus stoor je er vooral niet aan. Het geeft je juist de mogelijkheid om ook eens een foto van hen te maken.

China is niet goedkoop

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is China geen goedkoop land om in te reizen. Het land is volop in ontwikkeling en dat merk je. Chinezen zitten niet stil en er wordt overal en altijd gebouwd. In de grote steden liggen de prijzen aanzienlijk hoger dan op het platteland. Ook zijn entreegelden voor activiteiten vaak behoorlijk prijzig. Dit is wel even handig om te weten voordat je naar China gaat. Houd hier dus rekening mee voor de planning van je reisbudget.

Chinese Yuan RMB

Chinese Yuan RMB

Boeren, slurpen en smakken

Het blijft een bijzonder verschijnsel: de Chinese eetgeluiden. Toen wij de Giggling Tree runden en met ons personeel aten vroegen we ons soms af of ze het er om deden. Zelfs als wij ons best deden konden we nog niet zoveel lawaai produceren tijdens het eten. Chinezen boeren ongegeneerd van zich af, slurpen hun eten naar binnen, praten met volle mond en spugen de overgebleven botten op tafel. Allemaal tekens dat ze het naar hun zin hebben.

Poepen en plassen op straat

Op gebied van poepen en plassen gaat het ver in China. Zo wist ik niet wat ik zag toen een moeder haar kindje uit het busraam hield om te plassen. Ook boven de wasbak of prullenbak is geen uitzondering. Daarnaast dragen sommige kinderen een kaidangku wat letterlijk open-kont-broek betekent. Dit zijn broeken zonder kruis zodat ouders geen (dure) luiers hoeven aan te schaffen en kinderen eerder zindelijk worden. Zo zat ik eens op het treinstation te wachten terwijl een lief klein Chineesje in de stationshal poepte naast het bankje waar ik op zat. De ouders ruimden het overigens wel op… dat dan weer wel.

Smerige toiletten

Bereid jezelf voor op het ergste wanneer het gaat om toiletten in China. Vooral op het platteland is het vaak niet meer dan een doorlopende geul of een gat in de grond. Vaak zonder deuren of tussenschotjes. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toch niet lekker zit wanneer iemand me ongeduldig aan staat te kijken of ik al bijna klaar ben. Daarnaast voelt het ook gewoon vreemd wanneer je in een rijtje achter elkaar zit met je benen over een geul (en je alles van je voorganger(s) langzaam voorbij ziet drijven). Toiletpapier? Dat is niet aanwezig, dus neem dat zelf mee.

Weten voordat je naar China gaat Kaidanku

Kaidanku ‘open-kont-broek’

Spugen en rochelen

In onze samenleving is spugen en rochelen onhygiënisch en daarmee taboe. In China daarentegen is het heel gewoon. Jong, oud, man, vrouw iedereen rochelt er regelmatig op los. Hoewel ze het spugen op straat officieel verboden hebben gebeurt het nog veelvuldig. Chinezen geloven dat slijm slecht is voor je gezondheid en dat moeten ze kwijt. Schrik dus niet wanneer je op straat loopt en iemand je voor de voeten spuugt. Het is niet persoonlijk.

Weten voordat je naar China gaat

Nu hoop ik niet dat je door het lezen van dit blog afziet van je reis naar China. Het is natuurlijk niet overal zo bar en boos. Bovenal is China een geweldig land om in te reizen. Misschien juist wel hierdoor. Daarnaast is er geen land waar je je zo veilig voelt en waar de natuur zo adembenemend mooi is.