Yoga in Nepal. Oftewel tijd voor mezelf. Dat heb ik nodig na begeleiding van twee groepsreizen. Een lang weekend Qatar had ik zelf bedacht maar het universum dacht daar anders over. Een fout in de vluchtwijziging bepaalt dat ik nog een week in Kathmandu zit. Ik baal… gekgenoeg geen seconde en onderzoek de mogelijkheden voor een yoga retraite in Nepal. Na een korte mailwisseling sta ik op de mat bij Himalayan Yoga Academy. Perfect match! Aandacht voor mezelf, tijd voor reflectie, goede yogalessen, fijn gezelschap, mooie gesprekken, lekker eten en heel belangrijk… veel lachen. Even besef ik weer dat dingen altijd komen zoals ze moeten komen. Je hoeft het alleen te accepteren. 🙂

Yoga in Nepal: Himalayan Yoga Acadamy

Met ons kleine botsautootje scheuren we door de buitenwijken van Kathmandu. ‘Locatie onvindbaar’, zegt de taxichauffeur. Hij gaat bellen. Drie telefoontjes later rijden we door het hek van Himalayan Yoga Academy. Eerste indruk? Verrast! Een leuk optrekje met een prachtig uitzicht op Swayambunath. Ik inspecteer mijn tent, dump m’n backpack en ga voor een powernap. Niet veel later komen de eerste mensen al. Ze stellen zich voor, maken een praatje en delen hun ervaringen. Het begin van een aantal mooie dagen. 🙂

Uitzicht Himalayan Yoga Academy
Yoga in Nepal
Dr. Subodh, Himalayan Yoga Academy

Yoga in Nepal: rust, reinheid, regelmaat

Binnen de yogaschool is alles van dag tot dag gepland en inzichtelijk. Mede de reden dat ik voor Himalayan Yoga Academy koos. Rust, reinheid en regelmaat, zoals mijn moeder vroeger al zei… ik vaar er wel bij. 😉 Opstaan, maaltijden en bedtijd op gezette tijden, iedere dag twee yogalessen, een behandeling en ruimte voor zelfstudie. Het eten is altijd vegetarisch en er is geen alcohol… Heerlijk! De aankomst- en vertrekdag zijn afwijkend maar alle tussenliggende dagen zien er als volgt uit:

  • 06.00 tot 06.00 uur – opstaan en 400ml water drinken
  • 06.30 tot 07.00 uur – neusreiniging en kruidenthee
  • 07.00 tot 08.45 uur – gebed, opwarmoefeningen, Suryanamaskar, Yogasana, Bandha, Pranayama, Shanty Path (vrede mantra)
  • 09.00 tot 10.00 uur – ontbijt en kruidenthee
  • 10.00 tot 13.00 uur – behandeling/vrije tijd: (helpen met) koken, zelfstudie, anderen helpen
  • 13.00 t0t 14.00 uur – lunch en kruidenthee
  • 14.00 tot 17.00 uur – vrije tijd: wandelen, zelfpraktijk, tempelbezoek
  • 17.00 tot 17.15 uur – kruidenthee
  • 17.15 tot 18.30 uur – gebed, Spinal Asana, Suryanamaskar: Yoga-nidra, Mudra, Meditation Yoga
  • 18.30 tot 19.30 uur – avondeten en kruidenthee
  • 19.30 tot 20.00 uur – oogreiniging, discussie
  • 20.00 tot 22.00 uur – vrije tijd: avondwandeling, Bajrasana, zelfstudie
  • 22.00 tot 22.00 uur – bedtijd, lichten uit
Yoga in Nepal, Himalayan Yoga Academy
Stoombad yoga in Nepal, Himalayan Yoga Academy
Lea voor onze tent

Even wennen

Het onderdeel ‘neusreiniging’ is nieuw voor me. Iedere ochtend spoelen we onze neus door een met zout water gevuld kannetje leeg te gieten in ons neusgat. Aan het kannetje zit een tuit die je in je neus stopt. Als je vervolgens voorovergebogen het water in één neusgat laat stromen, met je mond open, dan stroomt het water door je andere neusgat naar buiten (echt waar! Ik wist niet dat dat kon.). Is het kannetje leeg? Spring en snuif dan ongegeneerd alle snot uit je lijf. Net zolang totdat je ‘leeg’ bent. In het begin is dit even wennen in onbekend gezelschap, maar na een paar dagen boeit dat totaal niet meer.

Neusreinigingskannetjes yoga in Nepal
Neusreiniging Yoga in Nepal, Himalayan Yoga Academy

Optimaal genieten

Waar ik het meest van geniet tijdens mijn yoga retraite in Nepal? De lessen, het eten, de behandelingen en bovenal de mensen. Eigenlijk alles dus haha. De yogalessen vond ik soms vrij pittig. Zelfs na de vele inspanningen van de afgelopen maanden (o.a. bergtrekking, mountainbiken) had ik toch écht spierpijn. Bij behandelingen moet je denken aan Shirodhara (oliebehandeling), oliemassage, stoombad, voetreflexologie, Reiki healing etc. Mijn favoriet? De oliemassage. Dat verdient iedereen. Totale ontspanning! Qua eten kan ik niet kiezen. Elke maaltijd was een feestje. Kleurrijk, gezond, lekker!

Lunch yoga in Nepal Himalayan Yoga Academy
Avondeten voorbereiden Himalayan Yoga Academy

Waarom Himalayan Yoga Academy

Wil je yoga in Nepal doen? Dan raad ik Himalayan Yoga Academy aan. Laagdrempelig, kleinschalig en veel ruimte voor persoonlijk contact. Je kan er terecht voor zowel een detox als een retraite (vanaf één dag tot tien dagen), een trainingsprogramma (o.a. yoga, reiki, massage) of een spirituele yoga trekking. Er is dus altijd iets dat bij je past. Daarnaast zijn de prijzen erg redelijk. Ze verschillen afhankelijk van het type accommodatie dat je kiest (eco house, bungalow, cottage tent). Zelf koos ik voor het delen van een tent. Voor vijf dagen en vier nachten betaalde ik 190 USD (omgerekend zo’n 160 EUR). Niet gek als je het mij vraagt.

Yoga in Nepal heeft me niets dan goeds gebracht. Uitgerust, positive minded en boordevol inspiratie keer ik terug naar Nederland. Ik krijg spontaan zin in die afstudeerscriptie waar ik al een half jaar tegenaan hik.😁

Breakfast yoga in Nepal, Himalayan Yoga Academy

Wil je meer weten over yoga en reizen in Nepal? Wellicht vind je dit blog ook interessant:

Onmisbaar tijdens je reis door Nepal: een goede reisgids.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.