13/10/2014 tot 14/11/2014 Het langbeloofde familiebezoek, onze eerste Chinese bruiloft en het Chinese gebruik van vuurwerk. Onze belevenissen van afgelopen maand in een notendop. Met het vertrek van al het Nederlandse bezoek is ook het weer omgeslagen. De korte broek heeft plaatsgemaakt voor de lange versie en het hemdje voor de trui mét regenjas. Kortom… het is herfst!

Familiebezoek is leuk!

12 oktober was het zover. Na 600 dagen elkaar niet gezien te hebben staan pa, ma en Loïs op de stoep. Een week later arriveren ook de van Raamsdonkjes en daarmee is de familie compleet. Naast alle lieve kaarten, cadeautjes en groeten zijn ze in Nederland ook erg bang dat we niet genoeg te eten krijgen. Koffers vol met pepernoten en mayonaise zijn meegebracht. Bedankt! Vijf liter mayonaise in drie maanden…. dat wordt een leuke uitdaging.

Mayo in China

Mayo in China

Familie Visscher

Met de Visschers hebben we veel gefietst en gewandeld door de mooie omgeving. Met het welbekende bamboevlot over de Yulong Rivier gevaren, Moonhill beklommen en de lokale markt in Fuli bezocht. Daarnaast hebben we ze nog een dagje naar het modderbad en de hotspring in de Gold Water Cave gestuurd. In Yangshuo een terrasje gepakt, de nodige souvenirs ingeslagen en een traditionele Chinese massage ondergaan.

Nu ze toch in de buurt zijn én het geluk hebben dat gids Loïs mee is, besluiten ze nog een bezoek te brengen aan Beijing. Hoogstwaarschijnlijk is dit het eerste maar ook meteen het laatste bezoek aan China. Dus een wandeling over de Chinese Muur maakt deze vakantie natuurlijk helemaal compleet. In een paar dagen is alles geregeld. Daar gaan ze, als echte backpackers. Rugzak, check, treintickets, check. Instant noodles, check. Wat een ervaring. Succes Loïs, ik ben trots!

 

Fietsen omgeving Yanghsuo

Fietsen omgeving Yanghsuo

Fan painting China

Fan painting China

Paula, Loïs Yangshuo

Paula, Loïs Yangshuo

Familie van Raamsdonk

Met pa en ma van Raamsdonk hebben we veel gepraat, zoals we eigenlijk altijd doen. Een mooie cruise gemaakt over de Li Rivier en Huang Yao (een oud stadje) bezocht. We hebben ontzettend genoten van deze dagen. Ook de van Raamsdonkjes hebben we veel van de omgeving laten zien, een bezoek aan Yangshuo gebracht en de Lightshow bezocht. De dag voordat de Visschers vertrekken doen we nog even een kookcursus met z’n allen. De heren stonden hier niet echt om te springen maar stiekem vonden ze het best leuk.

Onze favoriete momenten waren de avondjes. Gezellig samen eten onder het genot van een koud biertje en een goed glas wijn. Naast dat het eten in Giggling tree superlekker is hebben we ook de tijd om bij te kletsen. Kortom mooie en kostbare momenten gedeeld. Het is een geschenk om deze ervaring te mogen delen. Onze verhalen krijgen nu beeld en dat is leuk want dan kunnen we er in Nederland nog eens over napraten.

Li River cruise

Li River cruise

Leo aalscholvers Yangshuo

Leo aalscholvers Yangshuo

Chinees vuurwerk

De laatste weken horen we weer regelmatig vuurwerk. Nu kijken wij daar niet meer raar van op maar voor een buitenstaander is het toch altijd weer even schrikken wanneer je midden in de nacht wordt opgeschrikt door een flinke dosis knalvuurwerk. Vuurwerk wordt in China ongeveer bij iedere gelegenheid gebruikt, een bruiloft, een begrafenis, een geboorte, een winkelopening, ga maar door. Heb je het vuurwerk niet gehoord? Geen probleem want dan zie je het wel liggen. Opruimen doen ze namelijk niet. Eenmaal uitgeknald ligt de rotzooi nog dagen op straat.

Kookcursus Yangshuo

Kookcursus Yangshuo

Onze eerste Chinese bruiloft

Wij hebben onze eerste Chinese bruiloft meegemaakt. Superleuk! Een van onze collega’s gaat trouwen en we zijn uitgenodigd. Dat vinden we natuurlijk helemaal te gek. We mogen met nog vier andere collega’s naar het ouderlijk huis van de bruid waar we met z’n allen dineren. Nu klinkt dineren vrij chique maar dat is natuurlijk wel op z’n Chinees.

Het hele dorp lijkt uitgenodigd dus er moet behoorlijk wat eten bereid worden. Enorme schalen met eten staan klaar maar ook staat men ondertussen nog te roeren in giga pannen. Wanneer alles in kleine porties op tafel is gezet eten we daar gezamenlijk van. Traditioneel zijn er altijd een paar gerechten die worden gegeten op een bruiloft waaronder ananas en ei soep, vis en noodles. Niet iets waar je in eerste instantie aan denkt. Daar zitten we dan op onze houten krukjes. We kunnen uiteraard niet communiceren met de gasten maar dat maakt niet uit. Dat doen de Chinezen namelijk wel voor ons. En wij, wij kijken kostelijk toe.

Een bruiloft in China duurt twee dagen. Een aantal dagen hiervoor is het officiële gedeelte al afgerond. Op de bruiloftsdag doen zij dus niet aan gemeentehuis of kerk. De eerste dag is zoals wij hem hebben meegemaakt en vergelijkbaar met een soort van vrijgezellenfeest. De bruidegom is niet aanwezig maar doet hetzelfde in zijn ouderlijk huis. De tweede dag wordt de officiële trouwkleding gedragen. Eigenlijk moeten we werken maar we kunnen onze nieuwsgierigheid niet bedwingen dus we brengen een flitsbezoekje. Het is erg speciaal voor ons om dit mee te maken. Juist bij zo’n bruiloft komen de cultuurverschillen zo naar voren. Heel erg bijzonder!

De bruid

De bruid

Dineren op de bruiloft

Dineren op de bruiloft

Xiao Wang Bruiloft

Xiao Wang Bruiloft

Nu het familiebezoek weer voorbij is en de bruiloft achter de rug, bereiden wij ons voor op het laagseizoen.

To be continued…