Eindelijk is het besluit genomen… Je gaat op reis! Nu begint het echte werk: het plannen van een wereldreis. Want met deze keuze komen er meteen een hoop vragen op je af. Wat moet je regelen? Wat wordt de bestemming? Hoe lang ga je op reis en hoeveel geld heb je nodig? Wat doe je met je huis, de huisdieren en de auto? Ga je je baan opzeggen? Een ding is zeker. Een goede reis begint bij een goede voorbereiding.

Planning world trip: waar begin je?

1.) Wat wil je zien?

De eerste vraag die je jezelf stelt is: wat wil ik zien? Of wat wil ik doen? Door hier over na te denken maak je je plannen meer specifiek en begin je voorzichtig invulling te geven aan je reis.

2.) Wat is er te doen?

Wanneer je je reisdoel hebt bepaald start je met een globale oriëntatie van de plek van bestemming. Naast internet zijn ook brochures van verre reizen aanbieders een grote inspiratiebron. Vervolgens bepaal je hoelang je wilt of kunt reizen en wat de beste reistijd is per land of streek.

3.) Keuzes maken

Nu begint het lastigste gedeelte: het maken van keuzes. Houd in je achterhoofd dat je planning slechts een rode draad is waar je van af mag en zal wijken. Lokale bevolking of reizigers die je onderweg ontmoet zullen je zeker op nieuw ideeën brengen.

Meer over het plannen van een wereldreis

Onze voorkeur ging uit naar een reis voor langere tijd. Juist dan heb je de mogelijkheid om meer te zien of langer op een plek te blijven. Want de mooiste dingen komen vaak onverwacht en die wil je niet missen. Op deze manier heb je ook de mogelijkheid om onderweg bij interessante (vrijwilligers)projecten aan de slag te gaan. Daarnaast wilden we alles wat ons bond aan Nederland opzeggen zodat we onderweg weinig zorgen en een optimale bewegingsvrijheid hadden.

Nadelen wereldreis

Maar er zit natuurlijk ook een keerzijde aan het verhaal. Ten eerste ga je je ouders, familie en vrienden ontzettend missen. Daarnaast ga je ook andere typisch Nederlandse gewoonten missen waarvan je niet eens wist dat je ze leuk vond of dat ze typisch Nederlands waren: de verplichte verjaardagen, je eigen Nederlandse maaltje koken of koffie en thee leuten met vriendinnen. Verder moet je ook helemaal overnieuw beginnen wanneer je terugkomt. Dus hoe lang je wilt wegblijven is een keuze die je voor jezelf goed moet afwegen. Toen wij vertrokken hadden we geen huis, geen baan, geen auto en geen spullen meer. De intentie was weg te blijven zolang we het nog leuk vonden.

Tot slot word je ieder jaar dat je niet in Nederland bent 2% gekort op je AOW. Je kan je hiervoor verzekeren bij de SVB. Dit wilden we niet omdat we sowieso niet wisten of er nog wel iets van onze AOW over is tegen de tijd dat we er gebruik van maken.

Plannen van een wereldreis: onze keuzes

De plussen en minnen afgewogen heeft ons doen besluiten ons hart te volgen. Bevalt het niet dan kunnen we altijd terug. Daarnaast hadden we liever spijt van iets wat we hebben gedaan dan van iets wat we niet hebben gedaan.

Omdat ons budget niet toereikend was om alleen maar rond te reizen maar we al wel graag wilden vertrekken besloten wij allereerst in Australië te gaan werken. Tot en met je 30ste (kon nog net) kan je met een ´working holiday visum´ eenmalig een jaar werken en rondreizen door Australië. Wat we daarna gingen doen stond open. Gaandeweg zagen we wat er op ons pad kwam en deden waar we ons goed bij voelden. Achteraf gezien sta ik nog steeds achter deze keuze en zou ik het precies weer zo doen. Een kwestie van je hart durven volgen en je ogen sluiten voor die beren op de weg.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.