Je wilt een auto kopen in Australië, maar weet niet waar te beginnen. Dit probleem hadden wij ook toen we voor minimaal een jaar gingen reizen en werken in Australië. Waar kan je een auto of camper zoeken? Wat zijn de kosten? En hoe zit het met verzekering en belasting? In dit blog alles wat je moet weten over het kopen van een voertuig, camper of auto in Australië.
Camper of auto kopen in Australië: waar zoeken?
diverse plekken zijn auto’s te vinden. Denk aan advertenties in plaatselijke krantjes, op internet en het prikbord van een hostel. Veel backpackers die het land verlaten, bieden hier hun auto te koop aan. Zelf hebben wij onze auto gekocht via gumtree, dat vergelijkbaar is met de Nederlandse marktplaats.


Hoe werkt een auto kopen in Australië?
Je hebt een mooie auto gevonden, een bezichtiging gedaan en nu wil je een bod doen. Waar moet je op letten voordat je tot aankoop overgaat? Als een auto van eigenaar veranderd moet je een Roadworthy Certificate (RWC) hebben. Een soort APK. Dit formulier geeft aan dat een auto veilig genoeg is om de weg op te gaan en geeft een opsomming van bijvoorbeeld de vervangen onderdelen. Op deze manier weet je een beetje wat je koopt. Iedere staat heeft hier eigen garages voor. In de staat Victoria kan je via VicRoads kijken welke garages zo’n APK uitvoeren. Je moet zelf onderhandelen wie (koper of verkoper) het RWC betaalt. Let op! De kosten van het RWC kunnen hoog oplopen wanneer er veel vervangen of gerepareerd moet worden aan de auto.
Auto kopen in Australië: overschrijvingsformulier
De koper en verkoper moeten bij verkoop gezamenlijk een Application for Transfer of Registration (overschrijvingsformulier) invullen. Hierop staan de autogegevens, de gegevens van de koper en verkoper. Dit formulier kan je downloaden op internet. Iedere staat heeft zijn eigen website met registratieformulieren. Omdat wij onze auto in Victoria kopen registreren wij de auto hier ook. Via VicRoads vind je alle benodigde formulieren.
Camper kopen in Australië: bezoek RDW
Ga vervolgens met je RWC, het Application for Transfer of Registration formulier én een adresbewijs naar een kantoor van de Australische RDW (in Victoria VicRoads). Zij zijn verantwoordelijk voor het plannen, regelen en beheren van het wegennetwerk in Victoria. Als adresbewijs volstaat een poststuk van een bank waarop je adres vermeld staat. Deze hadden wij in eerste instantie niet meegenomen en werden daarom teruggestuurd. Alle gegevens op de formulieren moeten juist zijn ingevuld. In ons geval was het vin-nummer (ID-nummer van de auto welke op een stalen plaatje bij de motor is geponst) van de auto onjuist overgenomen. Dit kan problemen geven bij de overschrijving.


Wat kost een auto kopen in Australië?
Naast het aankoopbedrag van de auto betaal je ook nog bijkomende kosten. Je betaalt een Transfer Fee van AUD 34,50. Dit is voor het overschrijven van de Registration (Rego) (hierover later meer). Voor de overschrijving op naam betaal je Motor Vehicle Duty. In Victoria is dit AUD 8,- per AUD 200,- marktwaarde van de auto. Wanneer je auto AUD 2500,- waard is betaal je dus (2500/200×8=) AUD 100,-. De marktwaarde van je auto wordt ingevuld op het overschrijvingsformulier. In overleg met de verkoper kan je er voor kiezen een lagere marktwaarde te noteren zodat je minder hoeft te betalen. Dit hebben wij ook gedaan en dit scheelde ons bijna AUD 100,-.
Auto kopen Down Under: belastingen
In Australië betaal je net als in Nederland belasting en verzekering. Rego is vergelijkbaar met de wegenbelasting in Nederland . In Nederland betalen we die per kwartaal. In Australië betaal je per 6 of 12 maanden, en vooruit. Dit regel je bij hetzelfde kantoor als de overschrijving en dit kost in Victoria ongeveer AUD 700,- voor 12 maanden. Victoria is daarmee de duurste staat. New South Wales, waar Sydney ligt, is met AUD 500,- de goedkoopste staat. Je kunt Rego alleen regelen in de staat waar je je bevindt. Je hebt dus niet echt keuze. Daarnaast is Rego gekoppeld aan het voertuig. Je kan het dus treffen een auto te kopen met nog 11 maanden Rego en deze overnemen door het betalen van de transfer fee zoals eerder genoemd.
Goed om te weten en iets waarop je zeker even moet letten bij aankoop: met een auto zonder Rego mag je niet rijden. Bij overschrijving van een auto zonder Rego moet je dit meteen betalen


Auto kopen in Australië en verzekeringen
Ga je een auto kopen in Australië dan moet deze ook verzekerd worden. Dit kan bij iedere willekeurige verzekeraar. Wij hebben gekozen voor RACV omdat we van veel locals hoorden dat dit een goede verzekeraar is. Hoe regel je dit? Heel simpel! Je belt de verzekeraar, geeft je adres, de auto gegevens en het regonummer. Daarna kan je direct de weg op. WA heet hier third person. Dit is de voordeligste en kost bij RACV ongeveer AUD 425,- per jaar. Je verzekerd hier per bestuurder en dit bedrag is voor twee personen. Er kunnen dus geen andere personen in je auto rijden. Wanneer je kiest voor een duurdere verzekering is dit wel mogelijk.
Ga je een auto kopen in Australië, koop dat een Ford, Mitshubishe, Holden (Opel) of Toyota. Van deze auto’s zijn veel onderdelen verkrijgbaar. Ook op de afgelegen plekken. Je kan hiermee lang wachten of hoge kosten vermijden.


Auto kopen Down Under geeft vrijheid
Nu je weet waar je op moet letten en wat je moet regelen, wordt een auto kopen in Australië een stuk gemakkelijker. Wij hebben enorm van onze auto genoten. Het gaf ons niet alleen superveel vrijheid maar heeft ons ook veel overnachtingskosten bespaard. We raden het kopen van een eigen auto in Australië dus zeker aan.
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.
Erg handig artikel! Ik had dit al eens opgeslagen van op jullie oude site 🙂
Op het einde van het jaar plannen we om naar Australië te gaan en ook en auto te kopen.
Hoi Linde,
Wat leuk dat je naar Australië gaat. Ik ben lichtelijk jaloers. 🙂 Ik hoop dat je wat aan het artikel hebt. Als je nog andere vragen hebt dan hoor ik het graag. Alvast heel erg veel plezier!
Groetjes Paula
Leuk artikel bedankt.
Graag gedaan! 🙂
Hoi !
Wat voor adres geef je door? Er wordt namelijk gevraagd om een adres waar de auto dan staat. Wij hebben vanwege het reizen geen vaste plaats waar de auto zal staan.
Kan jij ons helpen met een antwoord? 🙂
Hi Aafke, wij woonden destijds bij iemand thuis, dat adres mochten we gebruiken, maar je kan denk ik ook een postadres of het adres van een hostel/guesthouse doorgeven. Suc6!