Eind juni loop ik samen met mijn zus de Dutch Mountain Trail (DMT). Een avontuurlijke wandelroute door Zuid-Limburg. In 2019 bedachten de mensen achter het Dutch Mountain Film Festival de Seven Summits: zeven rondwandelingen naar Zuid-Limburgse toppen waarbij je het echte berggevoel ervaart. In 2020 hebben zij de DMT uitgezet. Deze route verbindt de Seven Summits en wordt gezien als één van de zwaarste wandelingen in ons kikkerlandje. In dit blog alles wat handig is om te weten ter voorbereiding op de DMT.

Wil je de Dutch Mountain Trail lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Verkrijgbaar bij BOL of de Zwerver:

DMT route

Dutch Mountain Trail en zeven toppen

Bergwandelen in Nederland

De Dutch Mountain Trail is een route van 101km met 1.718 hoogtemeters die loopt van station Eygelshoven tot station Maastricht. Onderweg wandel je onder andere langs Kerkrade, Vaals, Gulpen, Mheer, inclusief zeven toppen én het hoogste punt van Nederland (Vaalserberg 322m). De Vaalserberg behoort overigens niet tot de zeven toppen aangezien deze te makkelijk bereikbaar is. Vanaf iedere top heb je uitzicht over een ander dal. Superleuk en afwisselend dus!

Dutch Mountain Trail: de Seven Summits

  1. Wilhelminaberg  – 225m (rondwandeling 5,4km)
  2. Scheenberg – 257m (rondwandeling 8,7km)
  3. Eyserbos – 197m (rondwandeling 8,4km)
  4. Gulperberg – 157m  (rondwandeling 6,2km)
  5. Hakkenberg – 252m (rondwandeling 5,9km)
  6. Kattenroth – 209m (rondwandeling 8,7km)
  7. D’n Observant – 157m (rondwandeling 8,9km)

Dutch Mountain Trail of de Seven Summits?

Je hoeft dus niet perse de DMT te lopen maar je kunt er ook voor kiezen om de zeven korte rondwandelingen te maken langs de verschillende toppen. Deze routes staan ook in het Dutch Mountain Trail routeboekje beschreven, inclusief praktische informatie. Je loopt de routes met behulp van het boekje en de gpx. De DMT-route is beschikbaar in Komoot en RouteYou.

In hoeveel dagen loop je de DMT?

De klassieke DMT route is onderverdeeld in vier dagetappes van zo’n 25km per dag. Afhankelijk van je persoonlijke wensen en eisen kan je ervoor kiezen om de route in meer of minder dagen te lopen. Bijvoorbeeld drie, vijf, zes of meer dagen. In het routeboekje vind je een handige planningskaart met daarop alle afstanden, bushaltes, treinstations en campings. Zo plan je eenvoudig je eigen dagetappes, ongeacht hoe ver je loopt.

Dutch Mountain Trail Routeboekje

Overnachten tijdens de Dutch Mountain Trail?

De leukste slaapplekjes op een rijtje

In deze toeristische omgeving zijn diverse campings, B&B’s en hotels te vinden. Je kunt de route dus volledig samenstellen zoals jij graag wilt. Wij kiezen ervoor om te kamperen. Gewoon omdat dat het allerleukste is. 🙂 Maar ook wanneer je niet van kamperen houdt, zijn er genoeg overnachtingsopties vlakbij de trail. Een overzicht van de verschillende overnachtingsplekken rond de DMT vind je hieronder.

Dutch Mountain Trail: campings

Dutch Mountain Trail: B&B’s, hotels en vakantiehuizen

Dutch Mountain Trail: praktische zaken

Onderweg zijn weinig waterpunten dus het is raadzaam goede drinkfles en waterzak mee te nemen. Zo heb je altijd voldoende vocht bij je. Zeker in de zomermaanden prettig. Daarnaast is het handig om te weten, afhankelijk van het seizoen waarin je loopt, dat je in Eijsden de Maas over moet. Het pontje vaart van 1 april tot 31 oktober. De overtocht kost €1,- en deze betaal je cash. Loop je buiten het seizoen dan moet je 8 km omlopen via de stuwdam van Lixhe.

DMT etappe 2 wandelen tussen tarwevelden

Wil je de Dutch Mountain Trail lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Verkrijgbaar bij BOL of de Zwerver:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.