Goed drinken is belangrijk. Zeker tijdens een trektocht door de bergen. Je bent de hele dag actief en bevindt je op grote hoogte waardoor extra vocht hard nodig is. Een goede vochtbalans verkleint de kans op hoogteziekte, dus een goede drinkfles is essentieel. Welke drinkflessen zijn er? Waarin verschillen ze? En wat is de beste drinkfles voor een trekking? Voordat we ingaan op de beste drinkfles eerst iets meer over het belang van goed drinken.

Waarom goed drinken tijdens een trekking?

Een goede vochtbalans verkleint de kans op hoogteziekte

Hoogteziekte ontstaat door een gebrek aan zuurstof op hoogtes vanaf ongeveer 2.500m. Omdat je lichaam zich niet zo snel kan aanpassen aan de hoogte, komt er minder zuurstof in je bloed. Dit kan klachten als hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid etc. veroorzaken (en in het ergste geval de dood tot gevolg hebben). Een goede vochtbalans verkleint de kans op hoogteziekte. Voldoende drinken is dus erg belangrijk en daarom mag een goede drinkfles niet ontbreken op je paklijst trekking Nepal.

Hoeveel water drink je tijdens een trekking?

3 tot 5 liter per dag vocht is niet overbodig

Wat een goede vochtbalans is, verschilt van persoon tot persoon, maar 3 tot 5 liter per dag is geen overbodige luxe tijdens een bergtrekking in Nepal waar je al snel op 3.000 tot 5.500m hoogte komt. Gelukkig hoef je dit niet allemaal mee te slepen, want ook je kopjes thee aan het begin en einde van de dag tellen mee. Maar wees je bewust van de hoeveelheid vocht die je dagelijks binnenkrijgt. Ga regelmatig bij jezelf na: Hoe voel ik me? Hoeveel heb ik gedronken? Heb ik voldoende gedronken?

Ben je benieuwd hoe je je drinkwater het beste kunt zuiveren tijdens je bergtrekking in Nepal. Lees het blog: Veilig drinken: water zuiveren tijdens je trektocht.

Team Nar Phu Valley

Beste drinkfles voor een trekking kiezen

Drinkflessen zijn er in allerlei soorten en maten. Wat de beste drinkfles voor een bergtocht is, hangt af van de omstandigheden onderweg en je persoonlijke voorkeur. Er zijn drinkflessen van plastic, aluminium en RVS, met elk hun voor- en nadelen. Kleine en grote inhoudsmaten, diverse doppen, wel of geen isolatie. Kortom, de keuze is reuze. Kies een drinkfles die bij je past, zodat je gemakkelijk en voldoende drinkt.

1.) Kies het materiaal van jouw ideale drinkfles

Zacht plastic, hard plastic, glas, aluminium en RVS… drinkflessen zijn verkrijgbaar is uiteenlopende materialen. Nu zou ik een glazen fles niet aanraden voor een bergtocht in Nepal, maar een plastic, aluminum en RVS fles zijn het overwegen waard. De voor een nadelen op een rijtje.

Plastic drinkfles voor een bergtrekking

Voordelen: goedkoop, veel keuze, kan tegen een stootje, lichtgewicht, overal te koop, verkrijgbaar in verschillende inhoudsmaten, transparante versies zijn goed recyclebaar, milieuvriendelijk (wanneer BPA vrij). Nadelen: check of je waterfles BPA-vrij is (Bisphenol A wordt gelinkt aan verstoringen, vruchtbaarheidsproblemen en zelfs kanker), water uit een plastic fles kan een vreemd plasticsmaakje krijgen, zeker wanneer hij warm wordt.

Aluminium drinkfles voor een bergtocht

Voordelen: duurzaam, lichtgewicht, betaalbaar, inhoud blijft vrij lang koel, kan tegen een stootje, kan verwarmd worden (op bijvoorbeeld de kachel van het tea house). Nadelen: deukt snel, bevat een coating om bepaalde reacties tegen te gaan (deze coating wordt geassocieerd met Alzheimer en kan BPA bevatten). Check dus altijd of je aluminum waterfles BPA-vrij is

RVS waterfles voor een trektocht

Voordelen: duurzaam, geen schadelijke toevoegingen/stoffen, kan verwarmd worden (op bijvoorbeeld de kachel van het tea house), neemt nagenoeg geen geur/smaak op, houdt warme drankjes warm en koude drankjes koud. Nadelen: zwaar, prijzig
Nar Phu Valley dag 3, Meta naar Phu, paardrijden

2.) Kies de inhoud van jouw drinkfles voor een trekking

Wanneer je een drinkfles onderweg regelmatig kan bijvullen, volstaat een inhoudsmaat van 500ml. Helaas is dit tijdens een trekking in Nepal niet altijd mogelijk en kan je dus beter kiezen voor een drinkfles met meer inhoud, denk aan zo’n 750ml tot 1000ml. Hiernaast neem je ook nog een waterzak mee. Zo weet je zeker dat je voldoende water bij je hebt en blijft je vochtbalans op niveau. Dit zijn de beste waterzakken voor een trekking.

3.) Kies je voor een drinkfles met of zonder isolatie

Vind je het belangrijk dat je drankje warm en koud blijft? Kies dan voor een islolatiefles of thermofles. Een gewone drinkfles houdt je drankje niet op temperatuur. Isolatieflessen zijn vaak zwaarder en robuuster. Vaak zijn ze gemaakt van RVS.

4.) Kies je voor een waterfles met schroefdop of drinktuit

Kies je voor een waterfles met een schroefdop of met een drinktuit? De voordelen van een drinktuit, ook wel sportdop genoemd, is dat je de dop niet kan verliezen en met één hand kan drinken en dus minder energie verspilt. Handig wanneer je moe bent en koude of vieze handen hebt. Het voordeel van een schroefdop is dat deze lekvrij is en vaak voorzien is van een draagring.
Reisfilm Hiking Nar Phu Valley trektocht Nepal, Kang La Pass

5.) Ga je voor een drinkfles met grote of kleine opening

Flessen met een grote opening zijn vaak beter schoon te houden, je kunt er ijsklontjes indoen, een (LifeStraw) waterfilter in gebruiken en er dingen in bewaren wanneer je hem niet gebruikt. Waterflessen met een kleine opening drinken vaak comfortabeler.

6.) Wees je bewust van het gewicht van je drinkfles voor een bergtocht?

Less is more. Zeker tijdens een trekking. Iedere gram die je niet hoeft mee te sjouwen, is mooi meegenomen. Maar het gewicht moet natuurlijk niet ten koste gaan van het comfort of de functionaliteit. Over het algemeen zijn plastic en aluminium drinkflessen iets lichter, maar een RVS drinkfles houdt je drankjes langer koud/warm.

7.) De beste drinkfles is een duurzame drinkfles

Last but not least, hoe milieuvriendelijke is jouw drinkfles? Is deze gemaakt van gerecycled materiaal? Kan de fles ook zelf weer gerecycled worden? En hoe lang gaat de drinkfles mee? Let bij aankoop ook altijd op of een drinkfles BPA-vrij is. Als dit zo is, staat het op de fles vermeld. BPA is de afkorting van de chemische stof Bisfenol A. Het is een weekmaker die schadelijk kan zijn voor je gezondheid.
BPA/weekmakers worden gebruikt om plastic en kunststoffen elastisch te maken. Waterflesjes, bekers, verpakkingen: alles waar plastic in zit, kan de stof BPA zitten. BPA kent veel gezondheidsrisico’s en wordt in verband gebracht met o.a. obesitas, ADHD, diabetes en prostaatkanker.

Nar Phu Valley Nepal, beautiful lady

Beste milieuvriendelijke drinkfles voor een trekking

Wil je een duurzame drinkfles waarvoor je niet de hoofdprijs betaalt? Kies dan voor een Nalgene. Deze onverwoestbare BPA-vrije drinkfles met grote opening bestaat voor 50% uit hergebruikte petflessen. Hij is bestand tegen temperaturen van -40° tot 100°C, er kan 1000ml in en je kan de dop niet verliezen… ideaal voor in de bergen dus. Door de handige maatverdeling is hij bruikbaar als maatbeker en kan je meten hoeveel je gedronken hebt. Gebruik je hem niet dan kan je er, vanwege de grote opening, ook spullen instoppen. Nalgene flessen zijn keer op keer recyclebaar, wat bijdraagt aan een duurzamere wereld. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.
 • Gewicht: 184gr
 • Inhoud: 1000ml
 • Isolerend: nee
 • Lekvrij: ja
 • Dubbelwandig: nee
 • Vaatwasserbestendig: ja
 • Dop: schroefdop
 • Flesopening: wijd
 • BPA-vrij: ja
Beste drinkfles voor een trekking Nalgene
Beste drinkfles voor een trekking Nalgene transparant
Beste drinkfles voor een trekking Nalgene bruin

Beste plastic drinkfles voor je trektocht

De beste plastic drinkfles voor een bergtrekking is de BPA-vrije Camelbak. Deze mooie, goed gevormde fles kan tegen een stootje en bestaat voor 50% uit gerecycled materiaal. Vanwege het mondstuk dat je eenvoudig opent door er licht op te bijten (en vanzelf sluit) is drinken weinig inspannend en comfortabel. De Camelbak is goed schoon te maken door de grote opening en heeft een handig geïntegreerd handvat in de dop die je makkelijk aan je rugzak kan bevestigen. Doordat de fles transparant is, zie je makkelijk hoeveer er nog in zit. Deze drinkfles is eenvoudig uit te breiden met een LifeStraw waterfilter waardoor plastic flessen verleden tijd zijn en je nooit meer hoeft na te denken over het zuiveren van water.

 • Gewicht: 174gr
 • Inhoud: 750ml
 • Isolerend: nee
 • Lekvrij: ja
 • Dubbelwandig: nee
 • Vaatwasserbestendig: ja
 • Dop: bijtventiel
 • Flesopening: wijd
 • BPA-vrij: ja

Beste drinkfles voor je bergtocht: aluminium

Een topmerk onder de aluminium waterflessen is SIGG. Deze kwalitatief goede drinkfles is gemaakt uit één stuk recyclebaar aluminium, is BPA-vrij en superlicht. De fles is 100% waterdicht, zelfs bij koolzuurhoudende dranken, geeft geen smaak af en heeft een handige antilek draaidop, ideaal wanneer je de drinkfles ’s nachts als kruik wilt gebruiken. Met de opening in de draaidop bevestig je de fles eenvoudig aan je backpack. Deze SIGG-waterfles is verkrijgbaar in 1000ml. Lekker veel inhoud dus.
 • Gewicht: 147gr
 • Inhoud: 1000ml
 • Isolerend: ja
 • Lekvrij: ja
 • Dubbelwandig: nee
 • Vaatwasserbestendig: nee
 • Dop: schroefdop
 • Flesopening: smal
 • BPA-vrij: ja
Beste drinkfles voor een trekking aluminium SIGG

Beste drinkfles voor je trektocht: RVS

Wil je een drinkfles zonder nare geurtjes, smaakjes of schadelijke toevoegingen? Dan is de BPA-vrije RVS waterfles van Klean Kanteen voor jou. Deze fles houdt je drankjes koud en warm in de bergen. Ook kan je hem gerust op de kachel in een tea house zetten en zo water verwarmen voor een kopje thee. Gebruik je hem ‘s nachts als kruik, sluit de fles dan af met de lekvrije schroefdop. De sportdop is prettiger voor overdag omdat je dan eenvoudig en snel met één hand kan drinken. Met de opening in beide doppen zeker je de fles veilig vast aan je tas.
 • Gewicht: 213gr
 • Inhoud: 800ml
 • Isolerend: ja
 • Lekvrij: sportdop niet, schroefdop wel
 • Dubbelwandig: ja
 • Vaatwasserbestendig: nee
 • Dop: schroefdop en drinktuit
 • Flesopening: wijd
 • BPA-vrij: ja
Beste drinkfles voor een trekking Klean Kanteen met sportdop drinktuit

Mijn favoriete drinkfles voor een bergtocht

De beste drinkfles in de bergen is voor mij een ideale combinatie van gewicht, inhoud en materiaal. Het moet een lichtgewicht fles zijn waar minimaal 750ml inpast, aangezien je onderweg niet altijd de mogelijkheid hebt je waterfles te vullen. Daarnaast vind ik een RVS fles prettig omdat het mijn drankje koud houdt op een warme zomerdag en warm wanneer het ‘s morgens koud is in de bergen. Ook kan de Mizu drinkfles met lekvrije dop veilig mee in de slaapzak als kruik. Theezakje erin en ik heb ‘s morgens voor vertrek nog lekkere lauwwarme thee om de dag mee te starten. Zo kom je wel aan je liters😊

 • Gewicht: 150gr
 • Inhoud: 800ml
 • Isolerend: ja
 • Lekvrij: ja
 • Dubbelwandig: nee
 • Vaatwasserbestendig: ja
 • Dop: schroefdop
 • Flesopening: gemiddeld
 • BPA-vrij: ja
Beste drinkfles voor een trektocht Mizu waterfles

Heb je genoeg water bij je tijdens een trekking?

Neem naast een drinkfles ook een waterzak mee

Naast een goede drinkfles mag ook een waterzak niet ontbreken op je meeneemlijst trektocht Nepal. Deze draag je eenvoudig in je rugzak en middels een slangetje over je schouder kan je al lopend drinken. Zonder te stoppen, zonder je rugzak af te doen en zonder iemand anders te hoeven vragen je drinkfles aan te geven. Dit scheelt niet alleen jou energie, maar ook me mede-hiker. Met een drinksysteem van 2 tot 3 liter én de inhoud van je drinkfles heb je zo voldoende vocht voor de hele dag. Dit is de beste waterzak tijdens een bergtocht.

Hoe filter ik water tijdens een trekking?

Koken, zuiveringstabletten, waterfilter

Tijdens je tea house trekking in Nepal kan je water op verschillende manieren zuiveren. Bijvoorbeeld door het te koken, waterzuiveringstabletten of het gebruik van een waterfilter. Lees hier meer over veilig drinken en het zuiveren van water tijdens je trektocht.

Nar Phu Valley trekking dag 6, Nar Phedi naar Nar, yaks

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.