De beste kleding voor een bergtrekking is gebaseerd op het 3-lagen systeem. Het weer wisselt nogal eens in de bergen, dus ook wat je nodig hebt qua kleding. Het principe van het 3-lagensysteem is dat je onder alle weersomstandigheden je temperatuur kan reguleren door kledinglaagjes aan of uit te trekken. In dit blog de beste kleding voor een trekking volgens het 3-lagen principe.
Beste kleding voor een trekking kiezen
Volgens het 3-lagen systeem
In de bergen kunnen de temperaturen tijdens een trekking overdag oplopen tot wel 25C. ‘s Nachts daarentegen kan het afkoelen tot -20C. Een flink verschil. Wanneer je de hele dag in beweging bent met de zon op je snoet, is het al snel warm. Maar wanneer de zon zich verstopt, is warme kleding welkom. Als je het 3-lagensysteem goed toepast, ben je goed voorbereid op alle weeromstandigheden.
Het 3-lagen systeem bestaat uit een (vochtafdrijvende) basislaag, een (isolerende) tussenlaag en een (beschermende) wind- en waterdichte buitenlaag. Binnen deze lagen kan je variëren met kledingstukken naar keuze.
1.) De basislaag
In de bergen kom je geen wasmachine tegen. Een merinowollen basislaag is daarom handig. Deze kan je gerust een week dragen zonder hem te ruiken. Bever heeft mooie merinoshirts voor dames en heren, maar daar hangt een prijskaartje aan. Goedkopere alternatieven zijn er ook, bijvoorbeeld bij Decathlon. Uiteraard kan je ook kiezen voor een synthetische onderlaag. Die heb je vast nog wel in de kast liggen tussen je sportkleding. Bedenk alleen wel dat je die onderweg soms even moet wassen (…tenminste als je wilt dat er nog iemand naast je komt lopen;)).
2.) De tussenlaag
Als tussenlaag zou ik gaan voor de combinatie van twee materialen. Wanneer de zon zich nog niet laat zien en het buiten koud is, kan je ze combineren. Maar bij wisselend weer kan je ook één van beide te dragen. Zo is er altijd iets dat past. Zelf draag ik vaak een fleecevest en een donsjas. Een gouden duo! Een fleecevest vind ik prettiger dan een fleecetrui omdat je met een rits je temperatuur beter kunt regelen. Een trui moet meteen of aan of uit. Een donsjas is écht een aanrader in de bergen. Superlicht, warm en makkelijk te comprimeren. Mocht je er één aanschaffen, koop er dan zeker één met capuchon. Die houdt je hoofd lekker warm in de wind en kou.
3.) De buitenlaag
De buitenlaag is bij slecht weer je belangrijkste laag, doordat hij je binnenlagen beschermt tegen wind, sneeuw en regen. Kies altijd voor een ademende en waterdichte hardshell (regenjas). Een goede hardshell is een flinke investering, maar zeker de moeite waard. Daarnaast doe je er jaren mee.
Trek bij het kopen van een hardshell je onderlagen alvast aan. Zo weet je zeker dat je jas niet te groot of te klein is. Een felle kleur is beter zichtbaar in slechte weersomstandigheden (…en leuker voor de foto.😊)
Wandelkleding volgens het 3-lagen systeem
Veel winkels, waaronder Decathlon en Bever, verkopen goede outdoorkleding die je kan dragen volgens het 3-lagen systeem. Tijdens een wandeling hoef je niet alle lagen te dragen. Wanneer het warm is draag je misschien alleen maar je basislaag. Naarmate het kouder wordt, of het weer meer onvoorspelbaar, voeg je laagjes toe. Een aantal kledingsetjes volgens het 3-lagensysteem.
Beste kleding voor een trekking Decathlon: dames
Beste kleding voor een trekking Bever: dames
Beste kleding voor een trekking Decathlon: heren
Beste kleding voor een trekking Bever: heren
Overige uitrusting voor je trekking
Welk kleding heeft jouw voorkeur? En kende je het 3-lagen systeem al? Ik ben benieuwd. Naast goede bovenkleding is ook het juist type wandelschoen belangrijk, net als goede wandelsokken en een passende wandelbroek. Sta van tevoren bewust stil bij je uitrusting. Dat levert je een hoop wandelplezier op.
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.