Goed slapen is belangrijk. Zeker tijdens een trektocht. Je presteert beter, bouwt reserves op en herstelt optimaal. Bezuinigen op een kwalitatief goede slaapzak is dus geen goed idee. Maar als je zo’n investering doet, (tja, ze zijn niet goedkoop), wil je er ook zeker van zijn dat je de beste slaapzak in handen hebt. In dit blog de beste slaapzak voor een trekking.  

Zo werkt een slaapzak!

Voordat je een slaapzak aanschaft is het goed om te weten dat een slaapzak zelf geen warmte afgeeft, maar jouw eigen lichaamstemperatuur vasthoudt. Het laagje warme lucht, dat zich om je lichaam bevindt, houdt je warm in de slaapzak.

Reisfilm hiking Dhaulagiri Circuit trekking Nepal

De beste slaapzak voor een trekking kiezen

Om te bepalen welke slaapzak het beste bij je past, moet je jezelf een aantal vragen stellen. Want wat de beste slaapzak voor een trekking is, hangt natuurlijk af van de slaapzak, maar ook van jouw persoonlijke wensen en de omstandigheden waarin je hem (voornamelijk) gebruikt.

In welk seizoen gebruik je de slaapzak?

Bedenk eerst voor jezelf in welk seizoen je de slaapzak het meest gebruikt. Afhankelijk daarvan bepaal je of je een winter- of zomerslaapzak geschikt is. Een winterslaapzak in de zomer is waarschijnlijk te warm, maar deze kan je openritsen. Een zomerslaapzak in de winter is niet warm genoeg, maar hiermee kan je spelen met extra kleding (volgens het 3-lagen systeem) of een liner. Kies voor een slaapzak waarin je de meeste nachten, zo’n 70%, comfortabel slaapt. Als je meestal in de zomer op pad gaat, hoef je geen 3-seizoenen slaapzak aan te schaffen. Gebruik je de slaapzak het hele jaar door in verschillende temperaturen, dan kan je het beste overwegen twee slaapzakken aan te schaffen

Comfort-, comfort limiet-, limiet- en extreemtemperatuur

Iedere slaapzak kent een comfort-, comfort limiet, limiet- en extreemtemperatuur. Hieruit kun je afleiden hoe warm de slaapzak je houdt. In principe kijk je alleen naar de comfort- en de comfort limiettemperatuur. De rest is niet realistisch en kan zelfs gevaarlijk zijn. De comforttemperatuur geeft aan tot welke temperatuur de slaapzak voor ‘de meeste mensen’ comfortabel is. Zelf ben ik een behoorlijke koukleum dus ik tel er zeker 5 graden bij op om zeker te weten dat ik lekker slaap. Is de comforttemperatuur 0 graden, dan betekent dat voor mij 5 graden. 😉

Welk model slaapzak is geschikt?

Grofweg zijn er twee modellen slaapzak te onderscheiden: het dekenmodel en het mummiemodel. In praktisch alle gevallen is een mummiemodel beter doordat deze beter aansluit en dus warmer, kleiner en lichter is. Een dekenmodel daarentegen kan prima bij warm weer, geeft meer ruimte en je kan hem openritsen en als deken gebruiken (en/of koppelen met een andere slaapzak). Er bestaan ook quilts. Deze halfopen slaapzakken zonder hoofdgedeelte bevestig je (met lusjes) aan je slaapmat of de hoes van je slaapmat. Je bespaart grammen, maar doordat hij niet aansluit op je lichaam en geen nekkraag heeft, is een quilt minder geschikt voor de winter of trektochten in koude omstandigheden.

Benieuwd naar de mooiste trekkingregio’s in Nepal? Hier vind je de mooiste trektochten in de Annapurna, Everest, Dhaulagiri, Langtang, Manaslu en Upper Mustang regio.

Dhaulagiri Circuit dat 10, Japanese Base Camp naar Dhaulagiri Base Camp, kamperen

Beste slaapzak voor een trekking: synthetisch of dons?

Er bestaan synthetische slaapzakken en slaapzakken gevuld met dons. Het voordeel van synthetische slaapzakken is dat ze vaak goedkoper zijn en beter isoleren als ze vochtig zijn. Het nadeel is dat ze zwaarder zijn (in vergelijking met dons met hetzelfde temperatuurbereik) en groter qua volume. De voordelen van dons is dat het lichter is, beter te comprimeren, dus kleiner qua pakvolume. Nadeel is dat ze duurder zijn, op den duur veertjes verliezen en dus isolatiewaarde verliezen en minder isoleren wanneer ze vochtig zijn.

Waarop letten bij een donzen slaapzak?

Je hebt eendendons en ganzendons. De donsvlok van de gans is groter en heeft meer veerkracht dan die van de eend. Een ganzendonzen slaapzak met hetzelfde vulgewicht zou dus warmer moeten zijn. Maar ook de kwaliteit en de zuiverheid van het dons speelt een rol. In de meeste omstandigheden ga je voor een hoge vulkracht (CUIN) en een zo zuiver mogelijk aantal echte donsveertjes. 95% is het hoogste haalbare. De donskwaliteit varieert van zo’n 300 en 800, waarbij 300 de laagste kwaliteit weergeeft en 800 de hoogste. Hoe hoger de waarden, hoe beter de kwaliteit. Maar bij een hoge luchtvochtigheid ben je beter af met een lage CUIN omdat zuivere dons niet goed isoleert wanneer het vochtig is.

Gewicht van een slaapzak

Als je alles zelf moet meedragen tijdens een trekking, wil je het liefste een lichtgewicht slaapzak, maar dit mag niet ten koste gaan van je slaapcomfort. Een goede nachtrust is het belangrijkste. Het gewicht van je slaapzak is deels afhankelijke van het formaat. Een goede slaapzak is zo’n 20 á 30cm langer dan jouw lichaamslengte. Ben je 180cm, dan is een slaapzak rond de 200 á 210cm geschikt. Een te kleine slaapzak ligt niet lekker en in een te grote slaapzak verlies je warmte. Een goede 3-seizoenen slaapzak weegt al snel 1000 tot 1500gr.

Capuchon, nekkraag en tochtslurf

Wanneer je trektochten maakt in de de kou of tijdens de winter, zorg er dan voor dat je 3- of 4-seizoenen slaapzak voorzien is van een cappuchon, nekkraag en tochtslurf. Een capuchon houdt je hoofd warm en wanneer je de nekkraag en tochtslurf aansnoert houdt je de warmte in je slaapzak. Zo blijf je lekker warm in de nacht.

Beste slaapzak voor een trekking: rits en nekkraag

Tijdens een trektocht zou het in principe niet moeten uitmaken of je rits links of rechts zit. Kies bij voorkeur wel voor een rits die je ook van onder kan openritsen. Zo kan je de temperatuur in je slaapzak beter reguleren. Wel zo fijn!

Dhaulagiri Circuit dat 10, Japanese Base Camp naar Dhaulagiri Base Camp, tent

Beste lichtgewicht slaapzak voor een trekking

Sea To Summit Spark serie

De Sea To Summit Spark I is de beste keuze voor de grammenjagers die niet willen inleveren op kwaliteit. Deze ultra lichtgewicht slaapzak heeft uitstekende isolatiewaarden en comprimeert als een malle (pakvolume ø11 x 23 cm). De slaapzak is gevuld met diervriendelijke dons en de verticale borststroken houden het dons op de plek. Met een comforttemperatuur van 9°C is de Sea To Summit Sp I de beste lichtgewicht slaapzak voor een trekking buiten de winter. Regular is geschikt voor een lichaamslengte tot 1.83m, Ben je langer, dan kan je beter de long versie nemen.

Heb je meer warmte nodig, dan is Sea to Summit Sp III serie met een comforttemperatuur van -1°C een betere optie. Je levert wel iets in op pakvolume, grammen en prijs, maar daar krijg je een warme nacht voor terug: Sea To Summit Spark Sp III Regular: ø15 x 35 cm, 493 gram/€ 488,95), Sea To Summit Spark Sp III Long ø16 x 35 cm, 536 gram/€ 518,95). De keuze is aan jou.

Sea To Summit Spark I 

 • Lengte: 212 cm (regular)/220 cm (long)
 • Graden: comfort 9°C/limiet 5°C
 • Gewicht: 340 gram/385 gram
 • Vulling: dons (850+ RDS) 
 • Pakvolume: ø11 x 23/ø12 x 23 cm
 • Prijs: € 319,49/€ 368,95 (Bol)

Beste lichtgewicht slaapzak voor een trekking

Beste goedkope slaapzak voor een trektocht

Forclaz MT900 slaapzak

De Forclaz MT900 serie is een uitstekende keuze wanneer je een goede slaapzak wilt voor een zacht prijsje. De comforttemperatuur van deze slaapzak licht rond het vriespunt en de buitenstof is voorzien van een waterafstotend laagje zodat vochtdruppels eraf rollen. Erg fijn wanneer er veel condens is. De slaapzak is gevuld met diervriendelijke dons (90%, 10% veren) en is voorzien van capuchon, tochtslurf en nekkraag. Kortom superslaapzakje voor een superprijsje! Verkrijgbaar in 4 lengtematen: S lichaamslengte tot 1.60m, M tot 1.70m, L tot 1.85m, XL tot 2.00m. 

 • Lengte: S/M/L/XL
 • Graden: comfort 0°C/limiet -5°C
 • Gewicht: 750/850/945/1050 gram
 • Vulling: dons (8o0+ RDS)
 • Pakvolume: Ø 15 x 34/16 x 34/17 x 34/18 x 34 cm
 • Prijs: € 199,99 (Decathlon)

Beste voordelige slaapzak voor een trektocht
Beste goedkope slaapzak voor een trekking
Beste slaapzak voor een trektocht voordelig
Beste slaapzak voor een trekking goedkoop

Beste 4-seizoenen slaapzak voor een trekking

Rab Neutrino 800 winterslaapzak

De Rab Neutrino 800 slaapzak is je beste vriend tijdens al je winterse avonturen. Deze extreem warme slaapzak van hoogstaande kwaliteit, heeft een comforttemperatuur van -20°C en is voorzien van een waterafstotend Nixwax buitenlaagje. Zoek je de perfecte mix van isolatiewaarde, gewicht, pakvolume en prijs, dan is de Neutrino serie van Rab een absolute aanrader. De regular versie is geschikt voor avonturiers met een lichaamslengte tot 1.85m, long tot 2.00m.

 • Lengte: regular/long
 • Graden: comfort -20°C/limiet -22°C
 • Gewicht: 1208/1283 gram
 • Vulling: dons (8o0+ RDS)
 • Pakvolume: Ø 28 x 45 cm
 • Prijs: € 699,99/729,95 (Bever)

Beste 4-seizoenen slaapzak voor een trekking

Lekker slapen in je slaapzak

Tips voor een goede nachtrust

 • Zorg voor een goede uitrusting. Je kunt nog zo’n goede slaapzak hebben, maar wanneer het je tent en matje niet goed geïsoleerd zijn, heb je daar weinig aan.
 • Draag warme (thermo)kleding in je slaapzak als het koud is. Dat houd je warmte nog beter vast.
 • De meeste warmte verlies je via je hoofd. Draag een muts in bed bij koude temperaturen.
 • Ga naar bed als je het nog warm hebt, dus voordat je het koud krijgt.
 • Beweeg voordat je je slaapzak inkruipt. Een paar minuten scheelt al enorm. Een sprintje, jumping jacks, squats, even springen en met je armen zwaaien etc., doen het goed.
 • Voedsel is brandstof. Ga niet met een lege naar bed.
 • Vul je waterfles met warm/heet water en doe er een sok omheen. Zo heb je een warme kruik.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.