Nepal is een schitterend land dat bekend staat om de hoogste bergen ter wereld. Niet verrassend dat je er de meest fantastische trektochten kan maken. De beste trekking gebieden van West naar Oost (en van links naar rechts): Far West, Rara National Park, Dolpo, DhaulagiriAnnapurna, Mustang, Manaslu, Langtang, Everest (Khumbu) en Kanchenjunga. Voordat we ingaan op de beste trekking regio in Nepal eerst meer over het land zelf. 

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Doen in Kathmandu, bezoek Swayambunath Monkey Temple

Over het land Nepal

Nepal is een republiek en ongeveer vier keer zo groot is als Nederland. Het grenst in het noorden aan Tibet (China) en in het zuiden aan India, is 147.000 km2 groot en telt ruim dertig miljoen inwoners. De meesten van hen wonen in de vallei rond de hoofdstad Kathmandu, ook wel de Kathmanduvallei genoemd. Deze vallei is net een openluchtmuseum. Bijna wekelijks vindt er wel ergens een kleurrijk festival plaats. Je komt letterlijk ogen tekort.

Nepal afgesloten van de wereld

Lange tijd was Nepal afgesloten van de buitenwereld en pas in 1951 opende het haar grenzen voor de buitenwereld. Bergbeklimmers maakten hier gretig gebruik van, waaronder Sir Edmund Hillary die samen met Sherpa Tenzing Norgay als eerste de top van de Mount Everest bereikte. Maar Nepal is meer dan bergen. Er is een rijke culturele diversiteit door de ruim dertig etnische groepen die er samen leven. Mensen uit zowel India als Tibet trokken in het verleden de grens over naar Nepal. Het land is dus een mooie mix van verschillende culturen. 

Drie zones in Nepal

Grofweg is Nepal een rechthoek van 800km breed en 150km hoog. Deze hoogte is in te delen in drie zones, In het zuiden de laaglanden, de Terai (150m tot 600m), in het midden de Centrale Zone met heuvels (600m tot 3.000m) en in het noorden het hooggebergte (3.500m tot 8.000m). Een derde van de bevolking woont in de Kathmanduvallei. De meeste mensen komen binnen via de luchthaven van Kathmandu. De plek waar je reis begint en je trekking start.

Beste trekking regio’s in Nepal

Van het Verre Westen tot Kanchenjunga

In Nepal kan je de mooiste trektochten maken in uiteenlopende regio’s. Binnen iedere regio zijn vaak weer meerdere mooie trekkingen te maken. Van west naar oost, van links naar rechts de mooiste trekking regio’s in Nepal voor je op een rijtje:

1.) Far West regio
2.) Rara National Park regio
3.) Dolpo regio
4.) Dhaulagiri regio
5.) Annapurna regio
6.) Upper Mustang regio
7.) Manaslu regio
8.) Langtang regio
9.) Everest regio
10.) Kanchenjunga regio

Beste afgelegen trekking regio in Nepal: Far West 

Op het gebied van ontwikkeling staat het verre westen van Nepal onderaan de lijst, maar qua avontuur en schoonheid is er weinig mooiers te vinden. Waterrijk gebied, prachtige bossen, eenzame met sneeuw bedekte bergen en oude dorpjes beschrijven het uiterste westen van Nepal. In deze regio vervoeren muilezels en yaks hun goederen en producten via de handelsroutes van en naar Tibet. Ondertussen trekking Nepalese pelgrims naar de heilig berg Kilash, die bekend staat als de verblijfplaats van Lord Shiva. Ben je bereid om je geduld op de proef te stellen en een logistieke nachtmerrie tegemoet te treden, dan is Far West regio voor jou. Er ligt een schitterend berggebied klaar om ontdekt te worden. Vergeet niet je volledige kampeeruitrusting mee te nemen.

Beste ongerepte trekking regio: Rara National Park

Hoewel de hoge bergen zich altijd op de achtergrond bevinden, maak je een trektocht in Rara National Park niet voor de hoge bergen. Een trekking in dit gebied maak je vooral om kennis te maken met het relaxte en authentieke dorpsleven, de diversiteit aan bevolkingsgroepen en de schitterende wildkampeerplekken. In de dichte bossen is weinig teken van menselijk leven en huist onder andere de muskushert, zwarte beer, jakhals, luipaard en andere wilde dieren. Zeg je Rara National park, dan zeg je wildernis.

Meest authentieke trekking regio in Nepal: Dolpo

Dolpo is magisch! Bevroren woestijnen, helderblauwe luchten, verborgen kloosters en karavanen van yaks die langs de oude zouthandelsroute van en naar Tibet lopen. In dit gebied ontbreken tea houses, bakkertjes en koffietentjes, evenals overvolle passen. Een trekking in Dolpo betekent terug naar de basis en er komen is al een wereldreis op zich. Er gaat weinig vliegverkeer, vergunningen zijn duur en moeilijk te verkijgen en er is geen comfort. Onder een georganiseerde groepsreis kom je dan ook niet uit. Daarnaast moet je je ervan bewust zijn dat de passen hoog zijn, dagen lang en de lucht ijl. Houd je van een trekking met een rauw randje, dan is Dolpo voor jou. 

Mooiste trekking gebied in Nepal: Dhaulagiri

De zevende hoogste berg ter wereld heet Dhaulagiri (8.167m) en de trekking om dit massief is één van de mooiste maar ook één van de meest uitdagende trektochten die Nepal kent. Een ronde om Dhaulagiri is niet voor de gemiddelde bergwandelaar, maar vraagt om een extreem goede conditie en veel aanpassingsvermogen. Je kampeert meerdere nachten achter elkaar op sneeuw en ijs boven de 5.000m. Wees voorbereid op slapen in tenten en het gebruik van stijgijzers en touwen.

Dhaulagiri Circuit dag 11, Dhaulagiri Base Camp naar Hidden Valley, hiking Hidden Valley

Meest veelzijdige trekking regio in Nepal: Annapurna

In Pokhara kleurt de horizon in het noorden prachtig wit: het Annapurna gebergte, met als hoogtepunt de Annapurna I van 8.019m. Annapurna regio kent ontzettend veel en gevarieerde trekkingroutes. Van eenvoudige wandelingen door de bloemrijke uitlopers tot de verlaten wildernis rond Tilicho Lake en van het klassieke Annapurna Circuit tot de verborgen Nar en Phu vallei waarvoor je speciale vergunningen nodig hebt. Annapurna regio heeft het allemaal. Accommodatie en faciliteiten zijn veelvuldig aanwezig en van extreem goede kwaliteit. Ook is de regio goed bereikbaar.

Annapurna Base Camp trekking dag 6, MBC naar Annapurna Base Camp, prachtige route

Beste culturele trekking regio in Nepal: Upper Mustang

Upper Mustang ligt ten noorden van de hoogste toppen van de Himalaya en was tot 1992 gesloten voor buitenstaanders. Het koningkrijk van Mustang was dus lange tijd een mysterie, maar inmiddels kan je met een speciale vergunning een trekking maken door deze regio. De laatste konging stierf in 2016. Bij een Upper Mustang trektocht sta je niet oog in oog met de witte reuzen van de Himalaya, maar dit gebied kenmerkt zich vooral door een hooggelegen woestijn, kleurrijke kloven, groene oases, prachtige gompas en een rijke Tibetaans boeddhistische cultuur. Een trekking naar Upper Mustang is een uitstekende keuze voor de cultuurliefhebber.

Trekking in Nepal, mooiste Upper Mustang trektochten, Upper Mustang regio, Lo Manthang

Meest toegankelijke trekking regio in Nepal: Langtang

Langtang regio is zichtbaar vanuit Kathmandu en daarmee snel en goed bereikbaar vanuit de hoofdstad. Deze regio laat je in korte tijd kennismaken met beste dat de Himalaya te bieden heeft: hoge alpenweiden, een geweldig zicht op de bergen, heilige meren, rijke cultuur en relatief weinig andere trekkers. De aardbeving in 2015 heeft (helaas) veel schade aangericht in deze regio. Het dorp Langtang Village is tijdens de beving volledig van de kaart geveegd. Het zichtbare restant is een veld met puinblokken. Gelukkig komt het toerisme weer langzaam op gang in deze regio. En terecht, want Langtang regio heeft ontzettend veel te bieden.

Yoga trekking Nepal, mediteren Gosaikunda meren Nepal, Langtang trekking

Meest gevarieerde trekking regio in Nepal: Manaslu

Begin jaren ’90 opende Manaslu regio zich voor toerisme. Deze regio heeft het allemaal en je vind er onder andere de achtste hoogste berg ter wereld (8.156m). Kenmerkend zijn de mistige valleien, groene rijstvelden, authentieke dorpjes, kale hoogvlaktes en met ijs bedekte passen. Onderweg heb je de gompa’s (kloosters), manimuren, grotten en gletsjers bijna voor jezelf, want er zijn nog relatief weinig trekkers te vinden in deze regio. Je zou kunnen zeggen, Manaslu is het Annapurna van dertig jaar geleden. De regio ademt spiritualiteit en sereniteit. Een heerlijke plek om tot rust te komen. Accommodatie en faciliteiten zijn schaarser en minder ontwikkeld dan in bijvoorbeeld Everest en Annapurna regio.

Mooiste Manaslu trektochten, Manaslu & Tsum Valley

Trekking regio in Nepal met beste uitzichten: Everest

Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, heeft een enorme aantrekkingskracht op velen. En terecht, want een trekking in Khumbu regio is mindblowing en trakteert je van het ene mooie uitzicht op het andere. Hoewel de paden in het hoogseizoen behoorlijk druk kunnen zijn, is een trekking in dit gebied een absolute aanrader. Naast Everest vind je in deze regio nog meer mooie en inspirerende bergen, zoals Lhotse ( 8.501m), Nuptse (7.861m), Ama Dablam (6.812m), Lobuche (6.119m). In Everest regio zijn paden goed ontwikkeld, bewegwijzering duidelijk en accommodatie en faciliteiten volop aanwezig en kwalitatief hoogwaardig. Ook heb je geen ingewikkelde vergunningen nodig. Er gaat niets ‘boven’ Everest. 

Everest Base Camp trekking Nepal, wandelen in de bergen

Beste afgelegen trekking regio in Nepal: Kanchenjunga

Kanchenjunga is met 8.586m de derde hoogste berg ter wereld. Deze muur van rots en ijs vind je in het het verre oosten van Nepal. Tijdens deze uitdagende tocht naar het basiskamp loop je een aantal weken door mistige naaldbossen, subtropische valleien en boerendorpjes om vervolgens bij de ijzige gletsjers en grillige toppen van het Kanchenjungamassief te eindigen. Zowel natuur- als cultuurliefhebbers komen in dit gebied aan hun trekken. Er woont een mooie mix van bevolkingsgroepen, zoals Limbus, Sherpas, Rais en Gurungs. Voorheen kon je alleen kamperen in deze regio, tegenwoordig zijn in het hoogseizoen ook eenvoudige tea houses beschikbaar. Een tocht door Kanchenjunga betekent back to basics. De afstand vanaf Kathmandu en het genadeloze stijgen en dalen in deze regio is één van de redenen waarom Kanchenjunga regio minder wordt bezocht.

Groepsreizen Nepal bergtrekking, Tsum Valley

Wil je een trektocht in Nepal maken?

Wil je goed voorbereid op pad met een gids (en drager) die het gebied op z’n duimpje kent. Kies dan voor een Bergtrekking op Maat. Vind je het fijn om daarbij niet voor vervelende verrassingen komen te staan, dan kan je gebruik maken van Happy Hiker . Dit voorbereidingsprogramma stoomt je in 14 weken klaar voor je trektocht. Sluit je liever aan bij een groep? Be my guest. 🙂 Jaarlijks organiseer ik kleinschalige groepsreizen met trekking op verschillende niveau’s (BeginnerNext Level en Ultimate). Lees hier het verschil tussen de trektochten.

Wil je weten welke trektocht bij je past? Of heb je nog geen idee wat je wilt, maar ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Ik help je graag verder. In vrijblijvende inspiratiesessie kijken we wat aansluit op jouw wensen. Plan een online afspraak in mijn agenda wanneer het jou uitkomt.

Tips voorbereiding trekking in Nepal

Wil je een trektocht maken in Nepal? Deze tips helpen je verder.

Plan je reis

  • Boek je vliegticket, bijvoorbeeld via Skyscanner, KLM of Qatar Airways.
  • Boek je Groepsreis of Bergtrekking op Maat bij ons ga op pad met de beste gidsen
  • Sluit een goede reis- en reddingsverzekering af. Let op dat je medische kosten meeverzekerd!
  • Check of je reisverzekering (helikopter) noodevacuatie dekt
  • Ga na of je vaccinaties nodig hebt: bijvoorbeeld via Vaccinaties op Reis en plan direct je afspraak online. Handig!
  • Hike high, sleep low: klim dagelijks naar een hoger punt dan dat je slaapt
  • All you need is less: neem zo min mogelijk (niet functionele) spullen mee
Voorbereiding Mardi Himal trekking, koud in de bergen

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.