De beste wandelbroek voor een trekking zit lekker, beschermt je tegen verschillende weersomstandigheden en beperkt je niet in je bewegingsvrijheid. Je hebt broeken in allerlei soorten en maten en welke wandelbroek het beste is voor jou, hangt af van je persoonlijke wensen. Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van een wandelbroek. In dit blog de beste wandelbroeken voor een trektocht.
Beste wandelbroek voor een trekking kiezen
1.) Let op de stofdikte
Het weer in de bergen kan wisselvallig zijn. Tijdens trektocthten in Everest, Manaslu, Annapurna en Langtang regio kom je op plekken boven de 4.000m en soms 5.000m. Daar is het koud. Een warme broek of extra thermolaagje is dan prettig. Zeker als de zon zich niet laat zien. In het laaggebergte kan de temperatuur overdag oplopen tot wel 25°C. Op zulke momenten loop graag met blote benen. Je kan dus een korte en lange wandelbroek meenemen of kiezen voor een afritsbroek. Mocht je het extra thermolaagje overdag niet dragen, dan kan je hem ’s nachts altijd nog aan.
2.) Wel of geen sneldrogend materiaal
Wanneer het regent of sneeuwt kan je vochtig en nat worden. Het is dan fijn als je broek van sneldrogend materiaal. Maar ook als de zon schijnt en je sneller transpireert, wil je graag een ademende broek die niet de hele dag bllijf plakken, maar juist snel droogt. Zo blijf je op temperatuur en verlies je geen onnodige energie. In hevige regen of sneeuw kan je ook gaiters/gamashen overwegen. Dit zijn beenkappen die je over je broek draagt.

3.) Extra broekzakken
Wanneer je foto’s maakt onderweg, wil je je telefoon of camera binnen handbereik hebben zonder eerst je hele rugzak af te moeten doen of iemand anders vragen je camera te pakken. Met het formaat telefoons van tegenwoordig kan je dus eigenlijk niet zonder een aantal grote broekzakken aan de voor- of zijkant van je broek. Ook handig voor andere dingen die je vaak gebruikt zoals lippenbalem of een zakdoek.
4.) Wel of geen stretch in je broek
Tijdens een trektocht zijn niet alle paadjes eenvoudig te bewandelen. Op sommige stukken moet je weleens wat klimmen of klauteren. Een beetje stretch in je broek kan dan handig zijn. Of in ieder geval een broek die niet te strak zit. Dat beperkt je bewegingsvrijheid en dat gaat je op den duur enorm tegenstaan.
5.) Houd rekening met lokale normen
Houd bij het kiezen van kleding rekening met de lokale gewoonten en gebruiken. In Azië zijn ze een stuk conservatiever dan in Europa. Dat zie je terug in de kleding die mensen dragen. In Nepal zijn schouders en bovenbenen praktisch altijd bedekt. Het is dan ook ongepast om hele korte broeken te dragen of strakke broeken met iets korts erop. Een broek tot iets boven je knieën is prima.
Op een donkere wandelbroek zie je minder snel vlekken dan op een lichte wandelbroek. Zeker tijdens een wat langere trektocht heeft dit een psychologische werking. Je voelt je toch net iets schoner.

Beste wandelbroeken voor een bergtrekking
Kies de juiste outdoorbroek voor je trektocht
Veel winkels, waaronder Decathlon en Bever, verkopen goede wandelbroeken, variërend van korte en lange broeken, tot afritsbroeken, trekking leggings, outdoorbroeken tot sportleggings. Wanneer het warm is draag je liever een korte broek, wanneer het koud is kan een iets dikkere broek of een extra laagje in de vorm van een thermolegging prettig zijn.
Decathlon wandelbroek voor een trekking: dames





Bever wandelbroek voor een trekking: dames





Decathlon wandelbroek voor een trekking: heren




Bever wandelbroek voor een trekking: heren




De rest van je wandelkleding
Welke wandelbroek heeft jouw voorkeur of welke wandelbroek draag jij graag? Ik ben benieuwd. Ben je er nog niet uit welke broek bij je past? Hier lees je waar je op moet letten bij aankoop van een goede wandelbroek. Besteed daarnaast ook aandacht aan passende wandelschoenen, wandelsokken en wandelkleding. Ook dit vormt een belangrijk onderdeel van je trekking.
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.