De beste wandelsokken voor een trektocht zijn sokken die wrijving voorkomen, vocht afvoeren, ondersteuning bieden en je voeten warmhouden. Het is niet eenvoudig om al deze eigenschappen in één sok te vinden, maar als je ze hebt. Dan wil je niet meer anders. Eerder schreef ik een blog over hoe je blaren kunt voorkomen tijdens het wandelen. Goede sokken zijn daar een belangrijk onderdeel van. Ze kunnen je wandeling maken of breken. In dit blog de beste wandelsokken voor een trekking.

De functies van wandelsokken

Voordat je kunt bepalen welke wandelsokken het beste bij je passen, is het belangrijk om iets meer te weten over de functie van wandelsokken. Een overzicht van de kwaliteiten van goede wandelsokken. 

Opslaan en afvoeren van transpiratievocht

Misschien wel dé belangrijkste functie van de sok. Want droge voeten betekent minder kans op blaren. Een goede sok kan vocht afvoeren en opslaan. Dit laatste is (ook) belangrijk aangezien transpiratievocht in schoenen minder goed afgevoerd kan worden dan bijvoorbeeld in kleding.

Opvangen van onvolmaaktheid van de schoen

Het juiste type wandelschoen én de pasvorm zijn belangrijk tijdens een wandeling. Toch sluit geen enkele schoen perfect aan op je voet. Een goede wandelsok vangt onvolledigheden van je schoen op. Ze vullen lege ruimtes, zodat je voeten niet gaan schuiven en je geen blaren krijgt.

Schokdemping

Bij iedere stap die je zet, komt er druk op je voeten en knieën te staan. Dit vangt je lichaam gelukkig op, maar het is nooit verkeerd het hier een handje bij te helpen. Dit kan onder andere door wandelstokken en wandelsokken. Een goede sok heeft een verdikt, zacht en flexibel voetbed, met name onder de bal van je voet of bij je tenen en enkels. Dunne sokken hebben weinig demping, evenals met zweet gevulde sokken. Heb je snel zweetvoeten, wissel dan wat vaker van sokken voor optimale demping.

Houdt voeten warm

Je voeten warmhouden is belangrijk als het koud is. Als het warm is, kan je beter geen warme sokken te dragen aangezien dit zweetvoeten en dus blaren in de hand werkt. Dunnere sokken doen het vaak goed bij warm weer, een allround sok kan praktisch altijd en een dikke sok gebruik je bij lange afstanden en in koud weer.

Probeer verschillende sokken tijdens het wandelen. Zo kom je erachter welke wandelsokken je prettig vindt en welke het goed doen in jouw schoenen: dikkere, dunnere, hoge schacht, lage schacht, wol, synthetisch… de keuze is reuze!

Wat zijn de beste wandelsokken

Beste wandelsokken: top 6

Beste wandelsokken in de bergen en allround: Falke TK 2 Cool

De beste wandelsokken in de bergen en allround zijn de Falke TK2 Cool. Een lichtgewicht kous die je bijna niet voelt. Hij zit superlekker en is geschikt voor zowel de zomer als een milde winter. Doordat de TK2 Cool thermisch geïsoleerd is, ademt hij goed. De sok bestaat uit drie lagen synthetische stof waardoor er weinig ruimte is voor blaren. Het verdikte voetbed maakt ze ook geschikt voor de wat lichtere wandelschoen. Kortom: topsok! De Falke TK 2 is er voor dames en heren en is verkrijgbaar met hoge en lage schacht. Ideaal! Ik draag de lage in mijn type A wandelschoen en de hoge in mijn type B en B/C bergschoenen.

De beste wandelsokken Falke TK2 Cool Heren

Beste wandelsokken voor de winter: Falke TK2 Wool

De beste wandelsokken voor in de bergen of in koude gebieden zijn de Falke TK2 Wool. Een mooie dikke wandelsok van 70% merinowol die veel vocht kan opslaan en je voeten warm houdt. Deze sok is voorzien van antibacteriële werking. Je kan ze zeker een week dragen zonder ze te ruiken. Bij de hiel en tenen is de stof iets dikker voor extra bescherming. Het voorgevormde voetbed zorgt voor goede demping. Het enige nadeel van de TK2 Wool is dat hij niet snel droogt (omdat hij voor een groot deel uit wol bestaat). Daarentegen zijn ze wel heerlijk warm. Voor mij dé perfecte sokken bij koud weer. De Falke TK2 Wool is verkrijgbaar voor dames enheren.

De beste wandelsokken Falke TK2 Wool Dames

Beste wandelsokken met tenen: Injinji

De beste wandelsokken met tenen zijn van Injinji. Ik moet eerlijk bekennen, het was even wennen: teensokken. Op aanraden van iemand die ik tegenkwam op de Dutch Mountain Trail toch maar eens een paar besteld. Nou, ik ben om! Wanneer je lang wandelt kan er wrijving tussen je tenen ontstaan waardoor je blaren kan krijgen. Met deze teensokken is dat verleden tijd. Injinji teensokken zijn naadloos, houden je voeten droog en hebben een goede pasvorm. Een ander pluspunt, je kan ze in slippers dragen. Heel sexy en verrekte handig tijdens trektocht in Nepal.

Wat zijn de beste wandesokken Injinji wandelsokken

Beste wandelsokken voor lange afstanden: Injinji Outdoor

Ook voor het wandelen van lange afstanden zijn er goede wandelsokken op de markt. De Injiji Outdoor is gemaakt van Nüwool (Australische merinowol) en zorgt voor een goede temperatuurregelen en snelle vochtafvoer. Dit voorkomt blaren op de hak en tussen de tenen. Tapen hoeft dus niet meer. Het medium gewicht en extra demping door de dikkere wollaag zorgt voor extra. Dit merk je vooral bij de hak. Als je snel last van blaren bij je tenen hebt, is de Injinji Outdoor een aanrader.

De beste wandelsokken Injinji Outdoor Midweight

Beste anti-mug/teek compressie wandelsokken: Nomad 

Wil je het risico op muggen- en tekenbeten verkleinen, kies dan voor de anti-mug en -teek compressie wandelsok van Nomad. Deze comfortabele compressie wandelsok houdt niet alleen muggen en teken laag bij de grond, maar zorgt ook voor droge en koele voeten en een goede doorbloeding. Dit betekent minder kans op kramp, blessures en spierpijn. Ideaal bij het wandelen van lange afstanden. Ze zijn verkrijgbaar in drie maten en kosten nog geen € 24,95. 

Beste wandelsokken Nomad anti mug en teek compressie wandelsok

De beste goedkope wollen wandelsokken: Quechua 

Wil je niet teveel geld uitgeven maar toch prima sokken, dan zijn de Quechua sokken wellicht iets voor jou. Deze sokken zijn betaalbaar, sluiten goed aan en gaan lang mee. De Quechua hike 900 sok is een combinatie van polyamide, merinowol, polypropyleen, polyester en een beetje elastaan en is voorzien van een coolmax vezel waardoor je voeten langer droog blijven. Handig als je blaargevoelig bent. Ze zijn verkrijgbaar in drie kleuren en kosten nog geen € 25,- per twee paar. Netjes toch? Ook verkrijgbaar in een halfhoge versie.

De beste wandelsokken Quechua Decathlon

Waar op letten bij kopen van wandelsokken

Wanneer je nieuwe sokken koopt, kijk dan bewust naar het materiaal, de dikte van de wandelsok de schachthoogte en de maat. Ook kan het verstandig zijn ze mee te nemen naar de winkel wanneer je nieuwe wandelschoenen koopt. Zo weet je zeker dat je nieuwe sokken en schoenen een goede combinatie zijn.

De materialen

  • Elastiek (elasthaan, Lycra, Spandex): geeft sokken pasvorm en voorkomt dat ze afzakken. Elastiek zit als het goed is in de hele sok maar met name in de rand, rond de enkel en rond de middenvoet. In de juiste verhouding laat elastiek de sok altijd aansluiten op de voet zonder te knellen.
  • Geur-neutraliserend materiaal (o.a. zilverdraad, Mythlan).
  • Katoen: comfortabel, goedkoop, droogt langzaam, krimpt, slijt snel, niet vormvast. Nat katoen gaat lubberen, schuren en plakt aan de huid, waardoor het demping verliest. Ben je blaargevoelig, vermijd katoen.
  • (Merino)wol: zacht/comfortabel, kan veel vocht opslaan, droogt langzaam.
  • Polyamide (nylon): waterafstotend, snel drogend, zeer duurzaam.
  • Polyester: waterafstotend, snel drogend, minder slijtvast dan nylon.
  • Polypropyleen: extreem waterafstotend, zeer snel drogend, slijtvast.
  • Tencel/Lyocell: net als viscose maar milieuvriendelijker geproduceerd.
  • Viscose: zachte, gladde, koele en deels natuurlijke vezel die vocht goed afvoert.

Dikte van de wandelsok

Afhankelijk van je wandeldoel, het seizoen waarin je wandelt of de hoeveelheid bagage die je draagt, kies je voor een dikkere of dunnere sok. Als je langer wandelt en een zware rugzak draagt, heb je sokken met meer demping nodig. Ook wandelen in koude weer vraagt om een dikkere sok. Daarnaast geldt vaak, hoe stijver de schoen, hoe dikker de sok of demping. Experimenteer om te kijken wat het beste bij je past.

De juiste maat

Het klinkt een beetje suf, maar kies de juiste maat. Te kleine sokken knellen of zakken af. Te grote sokken gaan dubbel gaan zitten en schuren. Vaak zijn wandelsokken te koop in een bereik van meerdere maten (maat 35 tot 38 of maat 39 tot 42). Zorg dat jouw maat daar tussen zit.

Schachthoogte

Sommige wandelsokken zijn verkrijgbaar in verschillende schachthoogtes. Keuze hiervoor is heel persoonlijk, maar kan ook afhangen van het soort schoen dat je draagt of de omstandigheden waarin je wandelt. Zelf draag ik in mijn type A wandelschoen vaker lage sokken en in mijn type B schoen hoge. Ook bieden hoge sokken meer bescherming in bijvoorbeeld hoge begroeiing.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.