In oktober en november liepen we Dhaulagiri Circuit trekking. Een spectaculaire tocht om de zevende hoogste berg ter wereld: Dhaulagiri (8.167m). Deze bergtrekking staat in het teken van teken van kou, sneeuw, ijs en gletsjers. We brachten we veel tijd door boven de 4.000m, staken twee passen boven de 5.000m over en sliepen in tenten. Een bizar mooie trekking door de Nepalese wildernis! Hoeveel liepen per dag? Hoeveel hoogtemeters maakten we? Waar sliepen we? En niet geheel onbelangrijk, hoe ging het?In dit blog Dhaulagiri Circuit trekking dag 10: Japanese Base Camp naar Dhaulagiri Base Camp.

Dag 10: Japanese Base Camp naar Dhaulagiri Base Camp

Dhaulagiri Circuit trekking Nepal

Gastblog door (deelnemer) Maunaslu: te volgen via Polarsteps

  • Van: Japanse Base Camp (4.210m) naar Dhaulagiri Base Camp (4.740m)
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Start- en stoptijd: 08:00 tot 12:30 uur
  • Afstand: 6 km
  • Stijgen: 603m
  • Dalen: 63m

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Groepsfoto Japanese Base Camp
Dhaulagiri Circuit dat 10, Japanese Base Camp naar Dhaulagiri Base Camp, morgen Himalaya Nepal
Dhaulagiri Circuit dat 10, Japanese Base Camp naar Dhaulagiri Base Camp, ijs

Reisverslag Dhaulagiri Circuit trekking dag 10: Japanse Base Camp naar Dhaulagiri Base Camp

Slapen op een gletsjer

Kamperen op een gletsjer, hoe kei vet is dat! Wij deden het afgelopen nacht en gaan dit vandaag nog eens dunnetjes over doen in Dhaulagiri Base Camp. Met het juiste materiaal en een kruikje mee in de slaapzak is een temperatuur van -15°C dus prima te doen. Het daverende geluid van regelmatig vallende stenen, splijtend ijs of krakende sneeuw klinkt onheilspellend, maar kan ons kamp gelukkig niet bereiken.

Fijne teamleaden

Ik ben deze ochtend natuurlijk benieuwd naar de staat van mijn linkervoet. Ganesh sprayt de boel in met een soort van tijgerbalsem en masseert de pijnlijke delen hard, maar met beleid. Lonneke heeft een geschiedenis met enkelblessures. Met een vader als fysiotherapeut taped ze vakkundig mijn enkel in met de beschikbare tape. Super! Jacobyn regelt water, koffie en andere versnaperingen aan de tent en de bezorgde, meelevende blik van Paula geeft me een mentale boost! Zo zie je maar weer, een expeditie staat of valt met fijne teamleden die wat voor elkaar over hebben! 

Dhaulagiri Circuit dat 10, Japanese Base Camp naar Dhaulagiri Base Camp, follow the sun
Trekking Nepal sneeuw
Dhaulagiri Circuit dat 10, Japanese Base Camp naar Dhaulagiri Base Camp, puinveld

Japanse Base Camp naar Dhaulagiri Base Camp: bistari

Ik heb me voorgenomen om van Japanese Base Camp naar Dhaulagiri Base Camp maximaal bistari bistari (Nepalees voor langzaam) te lopen, me te focussen op elke stap en niks vast te leggen of te drinken wanneer ik in beweging ben. Het gaat boven verwachting goed. Zo blijkt maar weer dat energie verbrassen aan negatieve gedachten doodzonde is. Wat overigens niet wil zeggen dat ik superblij ben met de meegenomen Garmin Inreach mini satelliet communicator. Het zal je maar gebeuren dat je echt niet verder kunt in een gebied met 0 telefoonbereik. Dan voel je je vast en zeker in de yak gelogeerd.

Lunch Dhaulagiri Circuit trekking Nepal
Dhaulagiri Circuit dat 10, Japanese Base Camp naar Dhaulagiri Base Camp, Dhaulagiri
Lunch zon sneeuw Dhaulagiri Circuit trekking
Lunch on the way, chapati cheese egg

Korte broek

We hiken over het puin van de Dhaulagiri gletsjer en in verband met de kou leek het me raadzaam om een warme broek aan te trekken voor de laatste drie dagen op hoogte. Het enigszins grauwe gesteente verandert naarmate we verder de Chongardan kloof inlopen echter in een fantastisch sneeuwlandschap. De gereflecteerde zonnestralen zorgen voor een dermate weldadige warmte dat het dragen van juist een korte broek ook niet had misstaan. Ondanks de vloeiend lopende klim merk ik aan alles dat ik er moeite mee heb. Het zal wel een combinatie zijn van de ijlere lucht boven de 4.000m, de onbewuste, doch zeker aanwezige, stress over de enkel en het besef dat deze trekking langzaam maar zeker naar z’n climax gaat! 

360 graden view

Na dik vier uur bereiken we Dhaulagiri Base Camp, uitgangskamp voor het beklimmen van de gelijknamige Himalaya reus (8.167m). De tentplek is werkelijk briljant met een zoveelste 360 graden uitzicht op sneeuw, imposante hellingen en nog meer gletsjers! We hebben nog net tijd om dit alles vast te leggen voordat het, zoals bijna elke dag, compleet dicht trekt. Terwijl de rest de middag in de eettent doorbrengt trek ik me even lekker terug in de slaapzak om de enkel verder te laten genezen en te relaxen met het rustgevende geluid van tegen het tentdoek tikkende hagel en andere sneeuw gerelateerde meuk.

Dhaulagiri Circuit dat 10, Japanese Base Camp naar Dhaulagiri Base Camp, gebedsvlaggetjes
Dhaulagiri Circuit dat 10, Japanese Base Camp naar Dhaulagiri Base Camp, kamperen
Camping Nepal sneeuwstorm

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.