De meeste mensen komen naar Nepal voor de cultuur, tempels en een trektocht door de Himalaya. Zo’n trekking is vaak een onvergetelijke ervaring die ver af staat van de dingen die je thuis meemaakt. Tijdens zo’n wandelavontuur zijn er een aantal dingen die niet mogen ontbreken. In dit blog wat je absoluut moet meenemen op trektocht door de Himalaya.

Wat moet je meenemen op trektocht

1.) Goede rugzak en regenhoes

Een must have tijdens een trekking in Nepal is een goede rugzak, en omdat het weer wisselvallig kan zijn in de bergen is ook een regenhoes onmisbaar. Soms zit deze al in de rugzak verwerkt. Zo niet, dan moet je hem los kopen. Want niets is irritanter dan met een tas vol natte spullen (zwaar!) en geen droge kleren meer (koud!). Draag je je eigen bagage en slaap je in een tea houses, dan volstaat een backpack van zo’n 35 tot 70 liter, Neem je een drager mee, dan draagt hij deze backpack en jij een dagrugzak van zo’n 16 tot 32 liter. Hier zit alles in wat je overdag nodig hebt: water, snacks, telefoon, kaart, zonnebril, regenjas etc.

Rugzak 16 tot 32 liter Osprey Bever
Rugzak 16 tot 32 liter Cotopaxi
Rugzak 16 tot 32 liter Ortlieb
Rugzak 35 tot 50 liter Lowe Alpine
Rugzak 35 tot 50 liter Ayacucho
Rugzak 35 tot 50 liter Osprey
Rugzak 55 tot 70 liter Osprey
Rugzak 55 tot 70 liter Lowe Alpine
Rugzak 55 tot 70 liter Gregory

2.) Ademende hardshell (regenjas)

Niemand wil natregenen, koud worden en onnodig energie verliezen. Neem dus altijd een poncho of hardshell (regenjas) mee. Heb je een drager bij je? Stop je hardshell dan niet in je grote backpack, maar in je eigen dagrugzak. Zo kan je er meteen bij wanneer het weer omslaat.

3.) Zonbescherming

De zon kan fel zijn in de bergen. Hoe hoger je komt, hoe sterker de uv-straling. Neem dus altijd een petje/zonnehoedje, zonnebrandcrème en een goede zonnebril met uv-bescherming mee om je te beschermen tegen de zon. Vergeet ook je lippenbalsem niet. Je krijgt ontzettend droge lippen in de bergen.

4.) Muts en handschoenen

Waar het overdag superwarm kan zijn, koelt het ’s avonds vaak enorm af. Maar ook als de zon zich even verstopt achter de wolken kan het fris zijn. Zeker op hoogte. Op zulke momenten ben je blij dat je een muts en handschoenen bij je hebt. Dat scheelt energie. Wellicht heb je nog een muts of handschoenen thuisliggen. Anders kan je ze ook voor een prikkie ter plekke kopen. Heb je meteen een leuk souvenirtje.
Manaslu trekking Nepal

5.) Wandelstokken

Wandelstokken zijn niet voor iedereen, maar voor mij onmisbaar. Het geeft balans, vertrouwen en bespaart je een hoop energie. Zeker bij het stijgen en dalen. Heb je nog nooit wandelstokken geprobeerd, dan is het de moeite dat eens te doen. Het was voor mij een hele openbaring. Met een Leki of Black Diamond zit je altijd goed. Ben je nog niet zeker van wandelstokken? Leen ze dan eens van iemand of wacht totdat je in Nepal bent. Daar heb je voor zo’n € 15,- (afhankelijk van je afdingskills😉) een paar eenvoudige wandelstokken waarmee je het eens kunt proberen.

6.) Hoofdlampje

Waar je niet meteen aan denkt, maar wel essentieel: het hoofdlampje. Onmisbaar als je ’s avonds een boekje wilt lezen, in het donker naar het toilet moet of zonsopkomst op de berg wil kijken. Daarnaast valt de elektriciteit nog weleens uit in Nepal. Kortom: een hoofdlampje is je beste vriend. Dit zijn de beste hoofdlampjes voor een bergtrekking in Nepal.

7.) Warme slaapzak

Wie niet goed slaapt, is niet happy. Tenminste dat geldt voor mij. Slapen op hoogte kan lastig zijn. Helemaal wanneer je niet lekker ligt of het koud hebt. Een lichte slaapzak die tegen een negatieve temperatuur kan is het minimale. Het is een beetje afhankelijk van het seizoen waarin je loopt of de hoogte waar je komt, maar een slaapzak die tegen -10 kan is wel lekker. Heb je er geen één liggen? Voor zo’n 2 USD per dag huur je er ter plekke één.

Tsum Valley trekking Nepal

8.) Slippers

Aan het einde van de dag is het prettig om je schoenen even uit te kunnen doen. Ze hebben dan de hele dag opgesloten gezeten in je schoenen en vinden het heerlijk om even de ruimte te krijgen. Zelf draag ik vaak van die simpele rubberen Havaianas of superlichte Birkenstock sandalen waar ik dan heel sexy wollen sokken in draag.😊

9.) Drinkfles en camelbak

Goed drinken essentieel. Hoe hoger je komt, hoe meer je moet drinken (om hoogteziekte te voorkomen). Zelf heb ik altijd een drinkfles van Klean Kanteen (RVS) of Nalgene (plastic) bij me. Daarnaast heb ik standaard een CamelBak (van 2 of 3 liter) in mijn rugzak. Met een slangetje drink je zo gemakkelijk de hele dag door zonder aldoor te moeten stoppen om je fles te pakken of een ander te vragen dat te doen. Je drinkt hierdoor sneller en meer en weet aan het einde van de dag precies hoeveel je gedronken hebt. Handig!

10.) Gepaste kleding

Houd bij het kiezen van kleding voor een trektocht in Nepal naast functionaliteit ook rekening met de lokale gewoonten en gebruiken. In Azië zijn ze een stuk conservatiever dan in Europa. Dat zie je terug in de kleding die mensen dragen. Schouders en bovenbenen zijn praktisch altijd bedekt. Het is dan ook ongepast om hele korte strakke broekjes te dragen of hele korte strakke shirtjes. Een broek tot iets boven je knieën is prima.

Een RVS drinkfles, zoals de Klean Kanteen, kan je ‘s avonds op de kachel of bij de haard zetten in het tea house. Doe er een goede wandelsok omheen en je hebt een lekker kruik voor de nacht. Sweet dreamzzzz!

Meenemen op trektocht in Nepal

Goed voorbereid op trektocht

Je hebt nu inzicht in wat je moet meenemen op trektocht. Ben je iets vergeten, dan is dat natuurlijk geen ramp. Nepal is de Sahara niet en in Kathmandu hebben ze ook winkels waar je het meeste gewoon kunt kopen. Toch is het fijn om zo goed mogelijk van start te gaan, zodat je je ter plekke volledig kan focussen op je reis. Wil je graag een volledige meeneemlijst voor een trekking in Nepal inzien, bekijk dan mijn Paklijst trekking Nepal.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik bergtrekkingen in Nepal (Beginner en Advanced) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.