Wat moet je meenemen op trektocht
1.) Goede rugzak en regenhoes
Een must have tijdens een trekking in Nepal is een goede rugzak, en omdat het weer wisselvallig is in de bergen is ook een regenhoes onmisbaar. Vaak zit deze al in de rugzak verwerkt. Zo niet, dan kan je hem los kopen. Want niets is irritanter dan een tas vol natte spullen (zwaar!) en geen droge kleren meer (koud!). Draag je je eigen bagage en slaap je in een tea houses, dan volstaat een backpack van zo’n 35 tot 70 liter, Neem je een drager mee, dan draagt hij jouw backpack en jij een dagrugzak van zo’n 16 tot 32 liter. Hier zit alles in wat je overdag nodig hebt: water, snacks, telefoon, kaart, zonnebril, regenjas etc.
2.) Ademende hardshell (regenjas)
Niemand wil natregenen, koud worden en onnodig energie verliezen. Neem dus altijd een poncho of hardshell (water- en winddichte buitenlaag) mee. Heb je een drager bij je? Stop je hardshell dan niet in je grote backpack, maar in je eigen dagrugzak. Zo kan je er meteen bij wanneer het weer omslaat.
3.) Zonbescherming
De zon kan fel zijn in de bergen. Hoe hoger je komt, hoe sterker de uv-straling. Neem dus altijd een petje/zonnehoedje, zonnebrandcrème en een goede zonnebril met uv-bescherming mee om je te beschermen tegen de zon. Vergeet ook geen goede lippenbalsem. Liever geen stick, een stevige vaseline is echt beter tegen de kou. Je krijgt ontzettend snel droge of gescheurde lippen in de bergen en dat is niet zo fijn. Ook kan je vaseline op je droge wangen smeren in extreme kou. Erg fijn!
4.) Muts en handschoenen
Benieuwd naar de mooiste trekkingregio’s in Nepal? Hier vind je de mooiste trektochten in de Annapurna, Everest, Dhaulagiri, Langtang, Manaslu en Upper Mustang regio.
5.) Wandelstokken
Wandelstokken zijn niet voor iedereen, maar voor mij onmisbaar. Het geeft balans, vertrouwen en bespaart je een hoop energie. Zeker bij het stijgen en dalen. Heb je nog nooit wandelstokken geprobeerd, dan is het de moeite dat eens te doen. Het was voor mij een hele openbaring. Ben je niet zeker of wandelstokken bij je passen? lees: Alles wat je moet weten over wandelen met stokken, over de voor- en nadelen, waarop je moet letten bij aankoop en de beste wandelstokken op een rijtje.
6.) Hoofdlampje
Waar je niet meteen aan denkt, maar wel essentieel: het hoofdlampje. Onmisbaar als je ’s avonds een boekje wilt lezen, in het donker naar het toilet moet of zonsopkomst op de berg wil kijken. Daarnaast valt de elektriciteit nog weleens uit in Nepal. Kortom: een hoofdlampje is je beste vriend. Dit zijn de beste hoofdlampjes voor een trektocht.
7.) Warme slaapzak
Wie niet slaapt, is niet happy. Tenminste dat geldt voor mij. 😉 Slapen op hoogte kan lastig zijn. Helemaal wanneer je niet lekker ligt of het koud hebt. Een compacte lichtgewicht slaapzak met een comforttemperatuur rond in ieder geval het vriespunt heeft, is wel lekker in de Himalaya. Het is een beetje afhankelijk van het seizoen waarin je loopt of de hoogte waar je komt. Heb je er geen één liggen? Voor zo’n € 2,- tot € 3,- per dag huur je er ter plekke één. Wil je liever zelf een slaapzak aanschaffen? Dit zijn de beste slaapzakken voor een trekking.
Wil je graag een volledige meeneemlijst voor een trekking in Nepal inzien. Bekijk hier mijn ultieme Paklijst trekking Nepal. Goed om te weten: een paklijst is persoonlijk, dus voel je vrij om er je eigen draai aan te geven.
8.) Slippers
Aan het einde van de dag is het prettig om je schoenen even uit te kunnen doen. Ze hebben dan de hele dag opgesloten gezeten in je schoenen en vinden het heerlijk om even de ruimte te krijgen. Zelf draag ik vaak Birkenstock sandalen of Crocs. Beide zijn lekker licht én je kan je sokken erin aanhouden wanneer je in het tea house bent, comfortabel (en sexy)!;) Het voordeel van Crocs is dat je er eventueel ook nog mee kan douchen. Erg fijn, want het is niet overal even schoon.
9.) Drinkfles én waterzak
Goed drinken essentieel. Hoe hoger je komt, hoe meer je moet drinken (om hoogteziekte te voorkomen). Zelf heb ik altijd een drinkfles bij me voor in het tea house, en een waterzak (van 2 of 3 liter) tijdens het wandelen. Deze zit in mijn rugzaken via een slangetje drink je zo gemakkelijk de hele dag door… zonder te hoeven stoppen om je fles te pakken of een ander te vragen dat te doen. Je drinkt hierdoor sneller, constanter en meer. Daarnaast weet je aan het einde van de dag precies hoeveel je gedronken hebt. Handig! Hier vind je de beste drinkfles en waterzak voor je trekking. Niet onbelangrijk, denk ook vast na over hoe je water te zuiveren.
10.) Gepaste kleding
Houd bij het kiezen van kleding voor een trektocht in Nepal naast functionaliteit en kwaliteit ook rekening met de lokale gewoonten en gebruiken. In Azië/Nepal zijn ze een stuk conservatiever dan in Europa. Dat zie je terug in de kleding die mensen dragen. Schouders en bovenbenen zijn praktisch altijd bedekt. Het is dan ook ongepast om hele korte strakke broekjes of shirtjes te dragen. Een broek tot iets boven je knieën kan prima.
Een goede RVS of aluminium drinkfles kan je ‘s avonds op de kachel of bij de haard zetten in het tea house. Doe er een wandelsok omheen en je hebt een lekker kruik voor de nacht. Sweet dreamzzzz!
Goed voorbereid op trektocht
Je hebt nu inzicht in wat je moet meenemen op trektocht. Ben je iets vergeten, dan is dat natuurlijk geen ramp. Nepal is de Sahara niet en in Kathmandu hebben ze ook winkels waar je het meeste gewoon kunt kopen. Toch is het fijn om zo goed mogelijk van start te gaan, zodat je je ter plekke volledig kan focussen op je reis. Wil je graag een volledige meeneemlijst voor een trekking in Nepal inzien, bekijk dan mijn Paklijst trekking Nepal.
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.