Duurzaam reizen, kan dat? Laten we eerlijk zijn, reizen is per definitie niet duurzaam, maar met de juiste tips kan je wel verschil maken en meer verantwoord op pad gaan… Een kleine aanpassing maakt soms al een groot verschil. Als wandelaar houd je waarschijnlijk van de natuur, wil je je steentje graag bijdragen en de negatieve impact op het milieu verkleinen. Deze duurzaam reizen tips helpen je een stapje in de goede richting.

Duurzaam reizen: tips voor de voorbereiding

1.) Reis bewust

Reizen per vliegtuig is één van de oorzaken van klimaatverandering. Je kunt je co2 uitstoot verkleinen door vaker wandel-, fiets- of treinreizen te ondernemen. Wil je toch vliegen, vlieg dan minder vaak, minder ver of zonder teveel tussenstops. Bij KLM kan je gebruik maken van de optie CO2ZERO om je ecologische voetafdruk te compenseren. Je betaalt een extra bedrag gebaseerd op de gemiddelde uitstoot per passagier op jouw vlucht.

2.) Beperk je co2 uitstoot

De CO2 calculator van Hivos berekent je CO2 uitstoot en helpt je alternatieven te kiezen om deze uitstoot te verminderen.

3.) Vermijd plastic producten in je uitrusting

Neem milieuvriendelijke producten mee. Plastic in cosmetica zoals dagcrème, zonnebrand of shampoo is schadelijk voor de natuur. Met de app Beat the Microbead kan je je producten vooraf scannen om te bepalen of ze plastic ingrediënten bevatten.

4.) Kies bewuste merken

Een uitrusting aanschaffen en kleding kopen is per definitie niet duurzaam. Maar als je dan spullen aanschaft, zorg er dan voor dat ze duurzaam zijn. Merken die vooroplopen qua duurzaamheid zijn: Vaude, Patagonia, Jack Wolfskin, Houdini en Deuter.

5.) Leen spullen

Een andere optie is het lenen van spullen. Ken je iemand die een backpack heeft, maar hem niet gebruikt? Wellicht kan je hem lenen.

6.) Huur je uitrusting

Het huren van je gear is een optie en kan via Hikershouse en Surviking. Of wellicht vind je op Marktplaats een leuke tweedekansje of kan je oude producten oplappen of herstellen.

7.) Onderhoud spullen

Maak je liever gebruik van je eigen spullen zorg dan in ieder geval dat je ze goed onderhoud zodat je er langer mee doet.

8.) Benut tweedekansjes

Gun je oude spullen een tweede leven. Gooi ze niet in de afvalbak maar lever zin in bij de Bever in jouw buurt. Zij recyclen jouw tweedehands kleding en uitrusting en zorgen ervoor dat ze een tweede kans krijgen.
In het prachtige boek 80 duurzame reizen van Lonely Planet vind je inspirerende reizen waarvoor je niet hoeft te vliegen. Leuk om iemand cadeau te doen, of om zelf te houden.

Duurzaam reizen, wandelreizen

Duurzaam reizen: tips voor op reis

9.) Loop vaker

Skip op reis wat vaker de lift of gemotoriseerd vervoer. Moet je de berg op of ben je voor sightseeing in de stad. Probeer zoveel mogelijk te lopen. Zo zie je vaak ook nog meer.

10.) Vermijd plastic flessen

Neem een goede drinkfles en waterzak mee. Zo hoef je geen plastic flessen te kopen. Heb je er weleens bij stilgestaan waar dat plastic allemaal blijft? Je eigen drinkfles schaf je éénmalig aan en kan je altijd bijvullen. Zo zet je je in voor het terugdringen van het plasticoverschot. Mocht je wel iets willen kopen om de lokale bevolking te steunen, ga dan voor die lokale juice waarbij geen schadelijk afval wordt geproduceerd.

11.) Eet lokaal

Naast de hoeveelheid die je eet is ook wat je eet en wat er lokaal verkrijgbaar is, bepalend voor de hoeveelheid co2 die je uitstoot. Een hulpmiddel:
  • Laag: vegetarische vleesvervangers, noten, tofu
  • Midden: gehakt, kalf, konijn, varken, kalkoen, kip, kaas, eieren
  • Hoog: biefstuk, lam, schaap

12.) Zuiver je eigen water

Zuiver je water op reis met een waterfilter of zuiveringstabletten. Zo hoef je geen plastic flessen te kopen en zo draag je bij aan het terugdringen van het wereldwijde plasticprobleem.

13.) Gebruik zonne-energie

Gebruik duurzame opladers. Bijvoorbeeld een eigen powerbank op mobiele oplader op zonne-energie. Zelf gebruik ik de X-torm powerbank met 24 Watt solarpanel. Ideaal! Je kunt de zonnecel overdag aan je tas hangen. Zo heb je altijd voldoende energie om je telefoon op te laden.

14.) Douche minder of korter

Dagelijks douchen is vaak een gewoonte, maar niet altijd nodig. Stel jezelf elke dag de vraag, is het nodig om me te douchen? Is het antwoord ‘ja’, bespaar dan water door je douchebeurt kort te houden.

15.) Verblijf bij locals

Verblijf bij locals en koop zoveel mogelijk lokale producten. Zo ondersteun je de lokale economie en draag je bij aan hun kansen, groei en ontwikkeling.

16.) Blijf op de route

Van de gebaande wegen gaan klinkt avontuurlijk, maar is niet altijd slim. Blijf lekker op het pad en voorkom dat je zeldzame plantjes of bloemen aantast en gun de dieren die er leven hun rust.
Duurzaam reizen, koop lokale producten

17.) Neem je eigen afval mee

Neem je afval mee. Stop altijd een herbruikbare afvalzakje in de backpack waar je eenvoudig afval in kunt stoppen. Met een karabiner hang je hem aan je tas. Zo houd je je handen vrij.

18.) Verzamel rotzooi onderweg

Verzamel onderweg de spullen die je tegenkomt en gooi ze bij het tea house in de afvalbak. Het is een druppel op de gloeiende plaat, maar een begin.

19.) Gebruik een bidet

Moet je naar het toilet tijdens een trekking, dan doe je dat vaak in de buitenlucht. Al die witte papiertjes dragen natuurlijk niet bij aan een beter milieu. Een bidet biedt uitkomst. Je schroeft hem op een waterfles en et voilà!

20.) Milieuvriendelijke shampoo

Gebruik een milieuvriendelijke shampoo bar zonder plastic. Eén shampoo bar gaat 90 tot 110 wasbeurten mee en staat daardoor gelijk aan 3 tot 4 plastic shampooflessen. Dat is goed voor jou, je portemonee én het milieu. Je kunt hier trouwens ook prima je kleding mee wassen.

21.) Geef niets aan kinderen

Deel geen pennen/ballonnen/geld uit aan bedelende kinderen. Als je wat wilt geven, doneer het dan aan een lokale hulporganisatie/school zodat iedereen er baat bij heeft.

22.) Vraag toestemming voor foto’s

Respecteer altijd de wensen van de plaatselijke bewoners en vraag om toestemming voor een foto of video als je die wilt maken.

23.) Respecteer lokale gebruiken

Zorg dat je op de hoogte bent van de lokale gewoonten en gebruiken en respecteer deze. Als het even kan, pas je je zoveel mogelijk aan in het land waar je te gast bent.

Duurzaam reizen: tips voor thuis

24.) Blijf je ook thuis bewust van duurzaamheid

Eenmaal thuis houdt het natuurlijk niet op. Ook in Nederland kan je elke dag verschil maken door het maken van bewuste keuzes. Soms zorgt een kleine aanpassing al voor een grote verandering. Zo’n reis naar Nepal waarbij je jezelf tegen een andere achtergrond houdt, kan voor veel nieuwe inzichten zorgen die je ook in je alledaagse leven weer kan toepassen. Zo maken we de wereld samen een mooiere en betere plek.
Duurzaam reizen, kan dat, met deze tips reis je duurzamer

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.