Duurzaam reizen, kan dat? Laten we eerlijk zijn, reizen is per definitie niet duurzaam, maar met de juiste tips kan je wel verschil maken en meer verantwoord op pad gaan… Een kleine aanpassing maakt soms al een groot verschil. Als wandelaar houd je waarschijnlijk van de natuur, wil je je steentje graag bijdragen en de negatieve impact op het milieu verkleinen. Deze duurzaam reizen tips helpen je een stapje in de goede richting.
Duurzaam reizen: tips voor de voorbereiding
1.) Reis bewust
Reizen per vliegtuig is één van de oorzaken van klimaatverandering. Je kunt je co2 uitstoot verkleinen door vaker wandel-, fiets- of treinreizen te ondernemen. Wil je toch vliegen, vlieg dan minder vaak, minder ver of zonder teveel tussenstops. Bij KLM kan je gebruik maken van de optie CO2ZERO om je ecologische voetafdruk te compenseren. Je betaalt een extra bedrag gebaseerd op de gemiddelde uitstoot per passagier op jouw vlucht.
2.) Beperk je co2 uitstoot
De CO2 calculator van Hivos berekent je CO2 uitstoot en helpt je alternatieven te kiezen om deze uitstoot te verminderen.
3.) Vermijd plastic producten in je uitrusting
4.) Kies bewuste merken
5.) Leen spullen
6.) Huur je uitrusting
7.) Onderhoud spullen
8.) Benut tweedekansjes
Duurzaam reizen: tips voor op reis
9.) Loop vaker
10.) Vermijd plastic flessen
Neem een goede drinkfles en waterzak mee. Zo hoef je geen plastic flessen te kopen. Heb je er weleens bij stilgestaan waar dat plastic allemaal blijft? Je eigen drinkfles schaf je éénmalig aan en kan je altijd bijvullen. Zo zet je je in voor het terugdringen van het plasticoverschot. Mocht je wel iets willen kopen om de lokale bevolking te steunen, ga dan voor die lokale juice waarbij geen schadelijk afval wordt geproduceerd.
11.) Eet lokaal
- Laag: vegetarische vleesvervangers, noten, tofu
- Midden: gehakt, kalf, konijn, varken, kalkoen, kip, kaas, eieren
- Hoog: biefstuk, lam, schaap
12.) Zuiver je eigen water
Zuiver je water op reis met een waterfilter of zuiveringstabletten. Zo hoef je geen plastic flessen te kopen en zo draag je bij aan het terugdringen van het wereldwijde plasticprobleem.
13.) Gebruik zonne-energie
14.) Douche minder of korter
Dagelijks douchen is vaak een gewoonte, maar niet altijd nodig. Stel jezelf elke dag de vraag, is het nodig om me te douchen? Is het antwoord ‘ja’, bespaar dan water door je douchebeurt kort te houden.
15.) Verblijf bij locals
16.) Blijf op de route
17.) Neem je eigen afval mee
Neem je afval mee. Stop altijd een herbruikbare afvalzakje in de backpack waar je eenvoudig afval in kunt stoppen. Met een karabiner hang je hem aan je tas. Zo houd je je handen vrij.
18.) Verzamel rotzooi onderweg
19.) Gebruik een bidet
20.) Milieuvriendelijke shampoo
Gebruik een milieuvriendelijke shampoo bar zonder plastic. Eén shampoo bar gaat 90 tot 110 wasbeurten mee en staat daardoor gelijk aan 3 tot 4 plastic shampooflessen. Dat is goed voor jou, je portemonee én het milieu. Je kunt hier trouwens ook prima je kleding mee wassen.
21.) Geef niets aan kinderen
22.) Vraag toestemming voor foto’s
23.) Respecteer lokale gebruiken
Duurzaam reizen: tips voor thuis
24.) Blijf je ook thuis bewust van duurzaamheid
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.