Je gaat een bergtrekking maken! Enerzijds ben je laaiend enthousiast. Anderzijds maakt je brein overuren. Wat als ik onderweg ziek word? Stel dat ik hoogteziekte krijg? Heb ik wel voldoende conditie? Ben ik niets belangrijks vergeten? Stop! Tame your monkey mind and calm your thinking. Een gezonde mindset is dé sleutel tot succes. Maar wat is een gezonde mindset en waar vind je hem?😉

Wat is een gezonde mindset?

Wat jij denkt en gelooft

Je mindset laat zich het beste omschrijven als datgene wat jij denkt of gelooft over jezelf, iets of iemand. Wat jij gelooft, bepaalt grotendeels je gedrag, hoe je in het leven staat en hoe je het leven neemt. Wat gun jij jezelf? Wat geloof jij over jezelf, je gezondheid, je conditie, je bewegingspatroon, je relaties, je vriendschappen? Als jij gelooft dat de voorbereiding op een bergtrekking bikkelen is, dan is dat zo. Maar als jij gelooft dat het leuk is en je er plezier aan mag beleven, dan is dat ook zo. Je hebt het dus zelf in de hand.

Fixed mindset versus growth mindset

Grofweg zijn er twee soorten mindset. De fixed mindset en de growth mindset. Iemand met een fixed mindset gelooft dat talent aangeboren is en wil graag succesvol en perfect zijn. Deze mensen zijn continu bezig met wat andere mensen van ze vinden en hechten daar veel waarde aan. Hierdoor worden ze geremd in hun ontwikkeling. Mensen met een growth mindset geloven in persoonlijke groei en zijn ervan overtuigd dat je vaardigheden en talenten kunt ontwikkelen. Zij staan open voor nieuwe ervaringen en geloven dat je jezelf altijd kunt verbeteren.
Everest Base Camp trekking Nepal

Wees een Happy Hiker

Voorbereiden is leuk

De één geeft zich gemakkelijk over aan een onbekende situatie, terwijl een ander zich al weken van tevoren druk maakt. Een beetje achtergrondkennis en voorbereiding kan prettig zijn voor je zelfvertrouwen. Happy Hiker helpt je daarbij. Je mag erop vertrouwen dat je na drie maanden helemaal klaar bent voor je reis.😊 Het is aan jou om van de voorbereiding een feestje te maken en te genieten van de tijd en aandacht die je voor jezelf vrijmaakt.

Acceptatie

Tijdens de trekking zijn er ongetwijfeld momenten waarop je jezelf tegenkomt. Positief blijven gaat niet altijd vanzelf. Daar tegenover staan ook momenten dat je intens geniet van alles om je heen. Net het echte leven.😊 Het is helemaal niet erg om je een dag wat minder te voelen, even te zeuren als je het niet trekt of compleet buiten adem te raken. Dat hoort er net zoveel bij als genieten van dat waanzinnige uitzicht, die lekkere dal bhat in de avond of met je voetjes op de kachel na een lange wandeldag. Iedere medaille heeft twee kanten. Accepteer dat.

Geniet van het ‘hier en nu’. Werk niet alleen maar naar je einddoel, maar maak ook van de weg ernaartoe een feestje. In Nederland kan je er ook al heel leuk op uit trekken. Alleen of samen.

Hangbrug bergtrekking in Nepal

Wat is jouw grootste zorg?

Heb je weleens stilgestaan bij jouw grootste angst, zorg of twijfel voor de bergtrekking in Nepal? Maak deze concreet, schrijf hem op en bedenk hoe je hiermee het beste om zou kunnen gaan. Hoe wil je reageren of wat heb je nodig om jezelf uit deze situatie te verlossen? Angsten en zorgen zijn vaak niet realistisch, maar hier heb je geen boodschap aan wanneer je in paniek bent. Met een weldoordacht antwoord op je worst case scenario creëer je (zelf)vertrouwen. Je weet namelijk al wat te doen of hoe te handelen mocht de situatie zich voordoen.

Zo krijg je een gezonde mindset

Het mooie aan een mindset is dat je hem elke dag opnieuw kunt verbeteren. Stel jezelf iedere morgen opnieuw de volgende vragen en je zult merken dat je steeds beter weet wat je wilt en wat je moet doen om dit te bereiken. Je neemt de regie over je eigen leven.

Stap voor stap naar positiviteit

  1. Hoe wil ik me vandaag voelen?
  2. Welke keuzes zijn daarvoor nodig?
  3. Welke uitdaging kom ik tegen?
  4. Hoe wil ik me daarna voelen?
  5. Wat moet ik doen om dat gevoel te creëren?

Focus op wat goed gaat

Focus iedere dag opnieuw op wat goed gaat en lukt. Wees lief voor jezelf en bedank jezelf voor ieder wandeluurtje dat je maakt. Ga niet zitten piekeren en vermijd negatieve gedachten zoals, ‘ik heb niet voldoende getraind’ of ‘ik moet nog zoveel’. Want wanneer je niet wilt denken aan een rode hamer zie je hem constant in gedachten. Richt je dus op het positieve, kies je woorden zorgvuldig, stel jezelf realistische doelen en vier het leven.

Yak Everest Base Camp trekking Nepal

Beste Mindset boeken

Ontwikkel een positieve mindset

In hoeverre jij je laat leiden door negatieve gebeurtenissen of gedachten, hangt grotendeels af van je mindset. Een positieve mindset brengt je letterlijk en figuurlijk verder. Een kleine shift in je denkpatroon, kan al voor grote verschillen zorgen. Het leert je écht gelukkig te zijn, ook als het tegenzit. Wil je meer weten over een gezonde mindset of wil je er graag één ontwikkelen? Dit zijn de beste boeken over Mindset

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.