Je gaat op wereldreis. De voorbereidingen zijn in volle gang. De basisuitrusting is aangeschaft, de bestemming is gekozen en de inentingen zijn gehaald. Nu nog een goede reisverzekering. Waar moet je op letten? Wat zijn de regels? En welke verzekering past bij jou?

Reisverzekering wereldreis

Een goede reisverzekering: waar moet je op letten?

Een gewone doorlopende reisverzekering dekt vaak niet de gehele reisperiode. Daarom moet je voor een wereldreis vaak een speciale reisverzekering afsluiten. Welke reisverzekering geschikt is hangt af van veel factoren. Hoe lang ga je op reis? Ga je studeren, werken of vrijwilligerswerk doen? Sta je ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP)? En kan je eventueel je basiszorgverzekering stopzetten? De materie rondom reisverzekeringen is vrij complex maar komt in het kort op het volgende neer. Verblijf je langer dan acht maanden niet in Nederland dan ben je verplicht je uit te schrijven bij het BRP, de gemeente. Dit kan vanaf vijf dagen voor vertrek. Daarnaast kan je je basiszorgverzekering opzeggen wanneer je langer dan één jaar in het buitenland verblijft of langer dan drie maanden in het buitenland gaat werken. Ga je weken in een verdragsland (o.a. Australië, Nieuw Zeeland en Canada)? Dan moet je je vanaf de eerste werkdag in je werkland verzekeren voor medische zorg. De precieze regels kan je nalezen op onderstaande sites.

Reisverzekering voor je wereldreis: wat zijn de regels?

Zorginstituut Nederland biedt uitgebreide informatie over werken en/of studeren in het buitenland met betrekking tot je zorgverzekering.
• De Sociale Verzekeringsbank (SVB) beoordeeld aan de hand van je persoonlijke situatie of je in Nederland verzekerd Wlz (Wet langdurige zorg) verzekerd blijft. Je kan alleen je zorgverzekering aanhouden als je verzekerd bent voor de Wlz. 
Rijksoverheid geeft informatie over reizen, wonen en werken in het buitenland.
JoHo is er voor al je vragen over buitenlandplannen. Uitgebreid advies over te nemen stappen en informatie die voor jou van belang is.
• Op Backpackcentrale vind je een uitgebreid artikel over verzekeringen in combinatie met working holidays. Daarnaast vind je er ook voorbeeldbrieven voor het aanschrijven van diverse instanties.

Welke reisverzekering past bij jouw situatie?

Welke verzekering het beste past bij jou past hangt af van verschillende factoren. Hoe lang ga je reizen? Ga je werken tijdens je reis? En ben je wel of niet ingeschreven bij het BRP. Als je dit helder voor ogen hebt kan je gaan zoeken naar een verzekering die aansluit bij jouw wensen. De belangrijkste aanbieders op het gebied van wereldreisverzekeringen zijn: Goudse, De Europeesche, JoHo Insurances (welke een volledig overzicht van reisverzekeringen voor binnen- en buitenland biedt) en Allianz Global Assistance, marktleider op het gebied van reisverzekeringen en hulpverlening.

Joho insurance

Een passende wereldreisverzekering: onze keuze

Wij gingen voor onbepaalde tijd op reis en waren daarmee langer dan 8 maanden uit Nederland. Hierdoor waren we verplicht om ons uit te schrijven bij de BRP. Doordat we langer dan een jaar wegbleven én 3 maanden in het buitenland gingen werken konden we ook onze basisverzekering in Nederland opzeggen.

De keuze voor een passende reisverzekering was in onze situatie dus niet zo moeilijk. De Special ISIS van JoHo biedt namelijk als enige verzekering een verzekerde periode van vier jaar. Alle andere verzekeringen stoppen bij een periode van één of twee jaar wat voor ons niet toereikend was. Daarnaast geeft Special ISIS een uitstekende dekking op bagage, ongevallen, tandheelkundige kosten en SOS kosten. Ook heb je geen eigen risico bij medische kosten en zijn avontuurlijk sporten (incl. duiken) inbegrepen. Tot slot zijn ook de Rechtsbijstand en Aansprakelijkheidsverzekering inclusief.

Heb je iets aan dit artikel? Deel het!