Nepal staat niet bekend om haar uitgesproken en gevarieerde keuken, maar wát ze eten is wel heel voedzaam en lekker. Het nationale gerecht heet dal bhat en bestaat uit rijst, aardappelen, een linzencurry en soms wat groente of yoghurt. Dit laatste hoef je hoog in de bergen niet te verwachten want daar groeit geen groente en ook beperkt houdbare producten slepen ze daar niet naar toe. In dit blog alles wat je moet weten over het eten en drinken in Nepal.

Eten en drinken in Nepal: maaltijden

24 hour dal bhat power

Traditiegetrouw eten Nepalezen twee keer per dag 365 dagen per jaar Dal Bhat Tarkari. ’s Middags en ’s avonds wordt er door de meeste mensen dal bhat gegeten. Ontbijten doen de Nepalezen vaak met biscuitjes en Masala Milk Tea. Persoonlijk vind ik de Dal Bhat en melkthee echt superlekker. Zeker eens proberen of maak het thuis. Hier vind je de recepten:

Beperkte variatie

In Kathmandu zijn de opties qua eten uitgebreid. Je hebt verschillende restaurants waar ze van alles aanbieden. Italiaans, Indiaas, Thais etc. Hoog in de bergen is het menu beperkter. Als ontbijt kan je vaak kiezen tussen diverse soorten pannenkoeken, pap, Tibetaans brood (wit brood), een omelet of noodle soup. In de middag en avond is er praktisch altijd dal bhat, maar kan je vaak noodlesfried noodles, noodle soup, momo’s, spaghetti of pannenkoeken krijgen. Hoe hoger je komt, hoe minder gevarieerd het eten vaak is. Veel ingrediënten verbouwen ze niet op hoogte of kunnen ze niet zo lang bewaren. 

Een pot pindakaas of hazelnootpasta kan erg lekker zijn onderweg. Bijvoorbeeld op een Tibetaans brood of pannenkoek. Het kan je eetlust net even doen toenemen.

Eten en drinken tijdens een trekking in Nepal fried momo's
Eten en drinken in Nepal kleurrijke dal bhat
Eten en drinken in Nepal aardappelen met ei en thee

Eten en drinken in de bergen

Waarom dal bhat een goede keuze is

Ik zweer bij dal bhat om een aantal redenen. Het is lekker, voedzaam en de lokale specialiteit. De Nepalezen eten het zelf ook altijd, dus ze weten precies hoe ze het moeten bereiden. Het is dus altijd lekker en vers. Daarbij is dal bhat het enige gerecht dat je onbeperkt mag aanvullen. Als je honger als een paard hebt van al dat lopen op hoogte, kan je zo’n voedzame maaltijd goed gebruiken. Het geeft een boost.

Drie gerechten naar keuze

In Nepal loopt de bediening niet zo gesmeerd en efficiënt als we in Nederland gewend zijn. Wanneer we met een grote groep zijn of wanneer het druk is, beperken we onze keuze vaak tot drie gerechten. Zo ontlasten we de keuken en verkleinen we het risico dat de één al lang en breed zit uit te buiken, terwijl een ander nog hongerig toekijkt.

Vegetarische maaltijd

De gerechten zijn praktisch altijd vegetarisch. Je draagt hiermee niet alleen bij aan een lagere co2 uitstoot maar voorkomt ook dat je eerder ziek wordt. De hygiëne in Nepal is niet zoals in Nederland. Je weet niet hoe lang de geit of kip al in de brandende zon gelegen heeft voordat hij op je bord verschijnt. Om nog maar niet te spreken over al die vliegen die erop hebben gezeten. De meeste Nepalezen zijn vegetariër of eten alleen geit en kip.

Mijn menu in de bergen

Inmiddels heb ik een beetje een eetritueel ontwikkeld in de bergen. Uiteraard wijk ik er weleens vanaf, maar vaak val ik terug op de volgende gerechten:

  • Morgen: havermoutpap (met eigen meegebrachte rozijntjes, kokosrasp en cacaopoeder)
  • Middag: noodle soup (vocht en zout) of dal bhat
  • Avond: dal bhat (of iets ander dat me toelacht)

‘Pimp je pap’ met kokosrasp, cacaopoeder, gebroken lijnzaad, noten en rozijnen en maak je ontbijt extra lekker. Je neemt dit heel eenvoudig mee in ziplokzakjes of lege vitaminepotjes (van bijvoorbeeld Kruidvat of Etos).

Eten en drinken in Nepal ontbijt havermoutpap
Eten en drinken in Nepal Tibetaans brood, omelet en havermoutpap
Eten en drinken in Nepal ontbijt pap, pannenkoeken en masala thee

Eten en drinken in Nepal: drankjes

Kathmandu is een grote stad. Je vindt er bijna alles. Tijdens een trekking is dat anders. Thee is er standaard, maar koffie niet altijd. Nepalezen drinken zelf nagenoeg geen koffie dus dat zal de reden zijn. Als het er is, is het vaak oploskoffie. Tijdens de Spiritual Journey krijg je bij iedere maaltijd thee. Daarbuiten zijn drankjes voor eigen rekening. Zo bepaal je zelf wat, wanneer en hoeveel je drinkt.

Geen plastic flessen kopen

In het kader van duurzaamheid koop ik zo min mogelijk drankjes in plastic flesjes en vul ik waar mogelijk mijn eigen waterfles. Die lekkere verse lokale juice daarentegen koop ik juist wel. Zo probeer ik duurzame groei en ontwikkeling te stimuleren.

Zelf water filteren

Tjdens de trekking drink je ongetwijfeld veel water. Zorg er altijd voor dat dit gezuiverd is anders is de kans groot dat je de hele dag op het toilet zit. Gebruik een waterfilter of zuiveringstabletten die je in je waterflesNalgene of Dopper stopt. Zuiveringstabletten zijn verkrijgbaar in de supermarkt in Kathmandu. Je laat ze een half uur intrekken voordat je het water veilig kunt drinken. Er zit wel een chloorsmaakje aan. Vind je dat niet lekker? Kies dan voor een fles met filter, zoals de Lifestraw.

Ben jij een koffieliefhebber, neem dan een draagbaar koffiefilter (en koffie) mee uit Nederland. Met heet water kan je een heerlijke kopje koffie voor jezelf zetten. Goedemorgen!

Eten en drinken in Nepal, vegetatische maaltijd
Eten en drinken in Nepal vlees op straat

De lekkerste snacks uit Nepal 

Gun jezelf een chatpate

Een populaire snack is chatpate. Een heerlijk luchtig tussendoortje van gepofte rijst, gedroogde instant noodles, verse koriander, tomaat, ui, komkommer, aardappel, kikkererwten, citroensap, verse chili en kruiden. Superlekker! Mocht je de kans krijgen, bestel er dan zeker één. Je krijgt hem meestal in een stuk papier of gebruikte krant. Over de hygiëne valt te twisten, maar het is het proberen waard. Houd je niet van too spicy, dan kan je dat beter even aangeven van tevoren. Wellicht zijn ze iets zuiniger met de chili peper.😉

Neem tijdens je trekking genoeg energie mee voor onderweg. Denk aan trailmix, pinda’s, chocolade en Snickers. Alles is lokaal verkrijgbaar. Prijzen stijgen met de hoogtemeters, dus vooraf kopen kan verstandig zijn.

Snack uit Nepal chatpate

Wisselgeld is schaars, vooral in de bergen. Neem altijd briefjes van weinig waarde mee zodat je drankjes of snacks eenvoudig en snel kunt afrekenen (zonder dat het hele dorp z’n portemonnee hoeft te trekken).

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik een bergtrekking in Nepal en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.