Everest Base Camp trekking: dag-tot-dag beschrijving

In december 2018 (winter) liepen Raman en ik de Everest Base Camp trekking (inclusief Kongma La pass, Cho La pass en Gokyo Ri). Een geweldige wandeling met FAN-TAS-TI-SCHE uitzichten. Om achteraf na te gaan wat we gedaan hebben, hield ik een dagboek bij. Hoeveel uur liepen we? Hoeveel meter stegen en daalden we? Op welke hoogten bevonden we ons? Waar sliepen we? Wat kostte het? En niet geheel onbelangrijk… hoe verging het ons? In dit blog de dag tot dag beschrijving van onze 16-daagse EBC-trekking.

Everest Base Camp trekking, Dag 11, Everest vanaf Gokyo Ri

Dag 11. Mount Everest vanaf Gokyo Ri

Planning Everest Base Camp trekking

Voordat we vertrokken, schreef ik over onze voorbereidingen voor de Everest Base Camp trekking. Grappig genoeg is deze planning compleet anders dan de route die we uiteindelijk lopen. Dit bevestigt maar weer dat een planning ‘slechts’ een rode draad is. Je weet nooit hoe het ter plekke verloopt en op sommige dingen heb je geen invloed: gezondheid, hoogteziekte, het weer. In ons geval verliep alles voorspoedig. Daardoor konden we meer zien en doen dan gepland. Fijn!

Dag-tot-dag beschrijving Everest Base Camp trekking

De reisroute van onze 16-daagse Everest Base Camp trekking was als volgt:

Dag 1. Vlucht Kathmandu naar Lukla, hike naar Monjo
Dag 2. Monjo naar Namche Bazar
Dag 3. Acclimatisatiedag Namche Bazar
Dag 4. Namche Bazar naar Pangboche
Dag 5. Pangboche naar Dingboche
Dag 6. Dingboche naar Chukhung
Dag 7. Chukhung via Kongma La pass naar Lobuche
Dag 8. Lobuche naar Gorakshep naar EBC
Dag 9. Gorakshep naar Dzongla
Dag 10. Dzongla via Cho La pass naar Gokyo
Dag 11. Rustdag in Gokyo, Gokyo Ri
Dag 12. Gokyo naar Dole
Dag 13. Dole naar Namche Bazar
Dag 14. Rustdag Namche Bazar
Dag 15. Namche naar Lukla
Dag 16. Vlucht Lukla naar Kathmandu

Tijdens de Everest Base Camp trekking hebben we onze route met ViewRanger getrackt. De cijfers boven de dagbeschrijving zijn hierop gebaseerd. Uiteraard niet heel nauwkeurig maar het geeft wel een aardige inschatting van de daadwerkelijke afstanden en hoogtemeters. Daarbij moeten we vermelden dat we extreem rustig aan gedaan hebben. De gemiddelde Nederlander zal waarschijnlijk sneller zijn.

Everest Base Camp trekking Dag 9, Gorakshep, Khumbu glacier, Dzongla

Dag 9. Gorakshep, Khumbu glacier, Dzongla

Dag 1. Vlucht Kathmandu naar Lukla, wandeling naar Monjo

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Start-/stoptijd: 09.00 – 16.00 uur
Loopuren: 6
Afstand: 13,9 km
Min./max. hoogte: min. 2.543m, max. 2.855m
Stijgen/dalen: 1.569m stijgen, 1.596m dalen
Overnachting: Sherpa Lodge & Restaurant, gratis, prima

Aankomst Raman

Raman komt rond middernacht in Kathmandu aan (1400m). We besluiten tegenover het vliegveld te overnachten. Dit scheelt reistijd… en betekent weer eens een warme douche (die hadden ze niet in het gastgezin waar ik verbleef). We nemen de eerste vlucht in de morgen (06.20 uur). Deze heeft de minste kans op vertraging of annulering. Dat blijkt! We vliegen bijna op tijd richting Lukla (2730m). De vlucht na ons wordt geannuleerd en deze reizigers moeten een dure helikopter nemen om die dag in Lukla te komen. Dat begint dus goed!

Panterprintslips uit Lukla

In Lukla is het weer goed maar koud. Wanneer we aankomen en ons installeren, kom ik erachter dat ik een packing cube vergeten ben. Ik heb dus geen sokken, onderbroeken, bh, Buff, handschoenen en reishanddoek bij me haha. Dom! Van Raman mag ik een paar sokken lenen maar ja, ik kan niet twee weken dezelfde onderbroek aan en een Kacchera (Sikh onderbroek) lijkt me ook geen strak plan.😇 In Lukla dus meteen verplicht shoppen. Erg veel keuze is er niet. Ik moet het doen met twee supermooie panterprintslips tot aan m’n oksel. Een extra isolerend onderlaagje kan vast geen kwaad. 😉 Ook nog even een nieuwe Buff en handschoenen en dan zijn we er klaar voor.

Daar gaan we dan!

Na een ontbijtje in Lukla starten we de wandeling op ons dooie akkertje. Het is 09.00 uur. Ons hoofddoel is Monjo, maar eerder stoppen is ook prima. We zien wel hoe ver we komen. Het pad loopt eerst langs een rivier en gaat vervolgens geleidelijk omhoog en omlaag. Onderweg zijn talloze tea houses waar je kunt eten en drinken dus we houden een aantal theestops, lunchen onderweg en bereiken Monjo (2835m) rond 16.00 uur. We slapen gratis bij Sherpa Lodge & Restaurant wanneer we ons avondeten en ontbijt bij hen nuttigen.

De meeste reizigers slapen in Phakdeng omdat ze later in Lukla aankomen. Wanneer het lukt, raad ik aan in Monjo te overnachten. Dit scheelt je de volgende dag twee uur wandeltijd en zorgt dat je voor de meute uit bent. In Monjo ga je officieel Sagarmatha National Park in en registratie kan even duren wanneer het druk is.

Everest Base Camp trekking Dag 1, Kathmandu, Lukla, Monjo

Dag 1. Lukla naar Monjo

Dag 2. Monjo naar Namche Bazar

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Start-/stoptijd: 08.15 – 12.40 uur
Loopuren: 4
Afstand: 8,8 km
Min./max hoogte: min. 2.777, max. 3.432m
Stijgen/dalen: 1.867m stijgen, 1.258m dalen
Overnachting: Kongde Lodge, gratis, prima (kamers iets minder, maar de familie geweldig)

Sagarmatha National Park

Rond 08.15 uur verlaten we het tea house en om 08.30 gaan we Sagarmatha National Park binnen. Vanaf hier begint de trekking voor ons gevoel écht. Monjo bevindt zich op 2835m en we gaan vandaag naar Namche Bazar op 3440m. Dit betekent een aantal trapjes. We hadden gelezen dat de klim pittig was, maar het valt mee. Misschien is het omdat we het zo rustig aan doen maar het was zeker geen moeilijke dag. Eerst lopen we langs een rivier en later beginnen de trappen. Stapje voor stapje komen we een heel eind.

Pauzeperikelen

Onderweg houden we regelmatig theepauze met de thee die we zelf meebrengen. Dat vergt nog weleens wat planning want Raman mag niet eten of drinken van een bord of beker wanneer ik er al van gegeten of gedronken heb (Sikhisme). Van tevoren moeten we dus alles netjes scheiden en/of alert zijn dat hij als eerste eet of drinkt. Ach, als dat alles is. 😉 Soms vergeet ik het weleens… en dan kan hij het niet meer eten of drinken. Handig trucje als ik iets heel erg lekker vind haha. 😜

Momo’s van Everest Bakery

Na 4.5 uur komen we in Namche aan. Een heerlijk stadje. We slapen gratis bij Kongde Lodge, recht tegenover Everest Bakery. Een uitstekende locatie want bij deze bakkerij kan je superlekker eten, gratis je apparatuur opladen én gebruik maken van Wi-Fi. Vrij uniek tijdens de Everest Base Camp trekking want normaal gesproken betaal je hiervoor. De rest van de middag brengen we dan ook hier door en eten de allerlekkerste vegetable momo’s: aanrader!!!

Everest Base Camp trekking, Dag 2, Monjo, Namche Bazar

Dag 2. Monjo naar Namche Bazar

Dag 3. Acclimatisatiedag Namche Bazar

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Start-/stoptijd: 10.45 – 13.00 uur
Loopuren: 2
Afstand: 2,57 km
Min./max. hoogte: min. 3.422m, max. 3.550m
Stijgen/dalen: 211m stijgen, 226m dalen
Overnachting: Kongde Lodge, gratis, prima (kamers iets minder, maar de familie geweldig)

Uitslapen

Aan het einde van de morgen rollen we ons bed uit. Het water in de kraan is bevroren. Wassen en tanden poetsen gaat dus lastig. Gelukkig hebben we nog water in onze drinkbekers. Tegen 12.00 ’s middags zijn de kranen weer ontdooit en is er water. We doen onze eerste handwasjes (omdat het hier nog kan) en drogen deze aan de waslijn op de zonovergoten en windstille binnenplaats van het tea house.

Niks doen

We willen niet teveel doen vandaag dus besluiten het Sagarmatha National Park museum te bezoeken, welke op 20 minuten loopafstand van het tea house ligt. Deze plek geeft een prachtig uitzicht over het Himalayagebergte waar we straks doorheen zullen wandelen. We voelen de hoogte al goed: snel buiten adem en moeite met opstarten. Als we eenmaal bezig zijn, is het wel te doen. s’ Middags lopen we een rondje om Namche om vervolgens weer te eindigen bij Everest Bakery voor de overheerlijke vegetable momo’s. s’ Avonds kruipen we op tijd ons nest in. Vanaf morgen begint het echte werk, dus starten vroeg.

Everest Base Camp trekking, Dag 3, Namche Bazar, acclimatiesatiedag

Dag 3. Acclimatisatiedag Namche Bazar

Dag 4. Namche Bazar naar Pangboche

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Start-/stoptijd: 07.45 – 16.30 uur
Loopuren: 7 – 8
Afstand: 14,3 km
Min./max. hoogte: min. 3.299m, max. 3.914m
Stijgen/dalen: 1.704m stijgen, 1.220m dalen
Overnachting: Buddha Lodge, 500 NPR per nacht (fixed), prima

Nu begint het écht

Vandaag begint de trekking voor ons gevoel echt. We staan 06.00 uur op, maken ons klaar, ontbijten en vertrekken rond 08.00 vanuit het tea house. Het hele ritueel van ontbijt bestellen, wachten tot het klaar is, eten, betalen en daadwerkelijk vertrekken, duurt langer dan gepland. Daarnaast heeft Raman ’s morgens behoorlijk lang werk. Met zo’n mooie baard en tulband word je natuurlijk niet spontaan wakker.😇

Frisse ochtend

Als we vertrekken is het fris. Onze handschoenen en donsjas zijn niet overbodig. Als de zon zich laat zien, kan alles meteen weer uit want dan is het zweten geblazen.

Wanneer we Namche uitlopen is het even een steile klim. Later is het pad vooral vlak. We hebben al prachtige uitzichten op Mount Everest en Ama Dablam. Iets verder volgt een flinke daling om vervolgens weer omhoog te moeten klimmen richting Tengboche. Zolang we rustig aan doen, is alles goed vol te houden. Bij trek, stoppen we voor thee en koekjes om daarna weer opgeladen verder te wandelen. Het weer is fantastisch overdag: warm en zonnig. Het is dus geen probleem om ook even te stoppen en te genieten van de omgeving.

Verplichte kamervoucher

Vanaf oktober 2018 word je onderweg verplicht een kamervoucher te kopen. Deze kost 500 NRS voor een overnachting in een single, double of triple room in Tengboche (3860m), Deboche (3820m) en Pangboche (3985m). Het schijnt dat reizigers zoveel afdingen op kamers dat de lokale bevolking er klaar mee is. Op deze manier ontvangt ieder tea house hetzelfde bedrag voor een kamer en willen ze afdingen tegengaan. Voor ons een tegenvaller want in Monjo en Namche sliepen we gratis wanneer we aten bij ons tea house.

Het gaat lekker

In Tengboche stoppen we voor lunch en bezoeken Tengboche Monastery. Omdat we ons goed voelen en lekker lopen, besluiten we door te wandelen naar Pangboche. De meeste mensen overnachten in Tengboche dus dat betekent vandaag en morgenvroeg geen kip op de weg. Fijn! Niet dat het extreem druk is, maar het is altijd fijn om het gevoel te hebben dat je alleen in de Himalaya bent. 😉

Verloren schaapje

Een grappig voorval. Raman en ik zijn elkaar, vlak voor Pangboche, op onmogelijke wijze uit het oog verloren. Doordat we niet aldoor vlakbij elkaar lopen, hebben we ‘ergens’ (blijkbaar) een andere afslag genomen. Eenmaal in Pangboche, op zoek naar een geschikt tea house voor de nacht, komt Raman maar niet. Ik had al aan willekeurige voorbijgangers gevraagd of ze iemand met een oranje tulband hadden gezien, (dat zou toch moeten opvallen zou je denken,) maar dat hadden ze niet. Het werd al schemerig, dus ik werd ongerust.

Uiteindelijk ben ik een tea house ingegaan, heb m’n backpack gedumpt en mijn zorgen bij de eigenaar gemeld. Zijn zoons gaan meteen op zoek in het dorp. Et viola! Even later komen ze aan met het verloren schaap. Hij was mij aan het zoeken boven in de heuvels van het dorp, terwijl ik beneden zat te wachten. Het is nagenoeg onmogelijk om elkaar kwijt te raken. Maar hey, het is ons geluk! 👌

Everest Base Camp trekking, Dag 4, Namche Bazar, Pangboche

Dag 4. Namche Bazar naar Pangboche

Dag 5. Pangboche naar Dingboche

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Start-/stoptijd: 08.30 – 14.00 uur
Loopuren: 5 (zou in 3 moeten kunnen😉)
Afstand: 7,26 km
Min./max. hoogte: min. 3.907m, max. 4.330m
Stijgen/dalen: 742m stijgen, 336m dalen
Overnachting: Hotel Good Luck, 500 NPR per nacht (fixed), uitstekend

Kort dagje wordt lang dagje

Vandaag een kort dagje op het programma doordat we gister een stukje verder zijn gelopen. We vertrekken 08.30 uur vanuit het tea house maar presteren het om 14.00 pas in Dingboche (4410m) aan te komen. De route is werkelijk fantastisch dus we stoppen om de vijf minuten om foto’s te maken en te kijken hoe mooi het is. We zien voor het eerst grote uitgestrekte vlaktes met bergen en besneeuwde toppen. En het mooie is dat alleen wij er lopen. Er zijn nagenoeg geen andere trekkers op de route wat het ‘alleen op de wereld’ idee versterkt. Het is werkelijk waanzinnig mooi. Dit zeggen we dan ook ongeveer honderd keer tegen elkaar.

Gigantische bergen

In de verte zien we Dingboche al verschijnen tussen de bergen. Je zou het bijna geen dorp kunnen noemen. Het lijkt zo klein en valt helemaal weg tussen het gigantische berglandschap. Wanneer we aankomen, blijkt het toch nog een behoorlijk stadje te zijn. We kijken goed om ons heen en besluiten bij Good Luck te overnachten. Een wat groter tea house waar veel groepen overnachten. Alles is goed geregeld: nieuwe kamers, snelle service, goede bedden. Wanneer we aankomen drinken we onze masala thee en kiezen we weer uit de gebruikelijke macaroni, spaghetti, noodles, dal bhat of momo’s. Afwisselend valt de keuze op momo’s of dal bhat. Gezond en voedzaam. Meer hebben we niet nodig.

Everest Base Camp trekking, Dag 5, Pangboche, Dingboche

Dag 5. Pangboche naar Dingboche

Everest Base Camp trekking, Dag 5, yak

Dag 5. Yak op EBC-route

Dag 6. Dingboche naar Chukhung

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Start-/stoptijd: 08.15 – 12.00 uur
Loopuren: 3
Afstand: 5,27 km
Min./max. hoogte: min. 4.309m, max. 4.732m
Stijgen/dalen: 493m stijgen, 87,3m dalen
Overnachting: Khangri Resort Lodge & Restaurant, 500 NPR per nacht (fixed), uitstekend (windvrije binnenplaats met fantastisch uitzicht op Ama Dablam)

Pap, pannenkoek en masala thee

Zoals gewoonlijk starten we de dag met pap, pannenkoek en masala thee, welke we allemaal netjes delen. Alhoewel, Raman lijkt soms wat moeite te hebben om de pannenkoek in twee gelijke stukken te verdelen. 😜 Het valt me op dat zijn stuk vaak net iets groter is. Iedere dag weer moet ik hem opnieuw vertellen dat ie gezakt is voor zijn breuken.

Wederom moeten we lang wachten op ons ontbijtje dus we vertrekken, zoals gebruikelijk, later dan gepland. Geen probleem, want vandaag is een kort dagje. In eerste instantie zou het een acclimatisatiedag zijn, wat betekent dat we in hetzelfde tea house zouden blijven. Maar we hebben spontaan besloten om de drie passen (Kongma La pass, Cho La pass en Renjo La pass) te gaan lopen. Even een extra dimensie geven aan onze Everest Base Camp trekking.

Kongma La, Cho La en Renjo La pass

Binnen 16 dagen moeten we weer in het vliegtuig zitten. Dat betekent een strakke planning. De acclimatisatiedag in Dingboche wordt ingeruild voor een omleiding via Chukhung (4730m). Vanuit het laatstgenoemde dorp hiken we via de Kongma La pass (5535m) naar Lobuche (4940m). Dit in plaats van de klassieke EBC-route die van Tengboche en Pangboche via Periche naar Lobuche gaat.

De route naar Chukhung is verlaten en eenzijdig maar het verveelt geen moment. De trail is licht stijgend en rotsachtig. Af en toe lopen we over een bevroren waterstroompje maar moeilijk is het niet. Ondanks dat de tocht maar drie uur duurt, vind ik het veel langer lijken. Waarschijnlijk is het de hoogte die me parten speelt.

Wauw, wat een uitzicht!

Rond het middaguur komen we aan in Chukhung. We vinden een geweldige slaapplek met een fantastisch uitzicht op Ama Dablam. Omdat we vroeg zijn, en de zon nog schijnt, is het mogelijk om weer een wasje te doen. Sokken en wollen onderlaagjes worden netjes uitgewassen en zijn droog voordat we het weten.

De rest van de middag zitten we in de zon te relaxen. Ik heb dus ruim de tijd om mijn dagboek bij te werken. Daarna vroeg eten en vroeg slapen. Het vaste recept voor de avonden. Voor 19.00 uur liggen we zeker in ons bedje.

Everest Base Camp trekking, Dag 5. ontbijt in Dingboche

Dag 6. Trekkersontbijt in Dingboche

Everest Base Camp trekking, Dag 6, Dingboche, Chukhung

Dag 6. Dagboek schrijven in Chukhung

Dag 7. Chukhung via Kongma La pass naar Lobuche

Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Start-/stoptijd: 06.15 – 17.00 uur
Loopuren: 10
Afstand: 10,7 km
Min./max. hoogte: min. 3.727m, max. 5.505m
Stijgen/dalen: 1.038m stijgen, 844m dalen
Overnachting: Alpine Home & Restaurant, 700 NPR per nacht (fixed), slecht (New EBC Guest House is een goed alternatief, daar hebben we de volgende dag geluncht, was uitstekend)

Kongma La pass: een monster!

Een hel van een dag. We vertrekken 06.30 uur via Kongma La pass (5535m) richting Lobuche (4940m). Het is maar goed dat we van tevoren geen enkel idee hebben wat we gaan doen, want anders hadden we het nooit gedaan haha. Wanneer we vertrekken vanuit het tea house is het nog donker buiten en daardoor extreem koud. Raman weet niet hoe hij het heeft en z’n handen vriezen zowat van z’n lijf. Wederom is de natuur prachtig, wat een hoop goedmaakt. Maar voordat de zon zich laat zien, is het afzien.

Stijgen gaat prima

Het eerste deel van de dag is vooral stijgen richting de pass. Dit gaat me goed af. Hoewel ik het bij stukken wel gevaarlijk vind. Steile afgronden en rotswanden waar je, als je even niet oppast, zo van dondert. Hier moet je vooral niet teveel bij stilstaan, anders zie je overal gevaar. Naar boven heeft Raman het zwaarder dan ik maar na vijf uur bereiken we uiteindelijk de gebedsvlaggen op de pass. Het uitzicht over de frozen lakes is prachtig! Ik dacht nog, het was pittig, maar ik ben er bijna. Nou, dat was iets te optimistisch gedacht. Na een half uurtje pauze, de nodige foto’s en wat pindakaas naar binnen gewerkt te hebben, begint de afdaling. En die was in een woord verschrikkelijk!

Gesloopt

Raman doet het goed naar beneden maar ik ben een ramp. Ik vind het doodeng. Er is nergens houvast en ik moet me aldoor stukken naar beneden laten vallen en glijden. Levensgevaarlijk. Het lijkt een never ending journey. Net als je denkt dat je alles hebt gehad, begint het hele circus weer van voor af aan. Er zijn geen paden dus we kunnen ook lastig inschatten of het wel veilig is. Daarnaast kunnen mijn benen echt niet meer en ik heb spijt van de f*cking zware rugzak. Na 10 uur bereiken we Lobuche. Completely destroyed! Ik ben zo vermoeid dat ik moet overgeven en onderweg ben ik al een keer in janken uitgebarsten omdat ik niet meer wist hoe ik het had haha (heel stoer!!!😇). Een hele ervaring zal ik maar zeggen.

Bovenstaande nachtmerrie kan er mede voor gezorgd hebben dat ik de lodge niets vond, maar dat was het volgens mij niet. 😉 Het eten was basic, de gezamenlijke ruimte oud en de kamers niet fris. Zou er niet nog een keer verblijven.

Everest Base Camp trekking, Dag 7, Chukhung, Kongma La pass, Lobuche

Dag 7. Chukhung via Kongma La pass naar Lobuche

Dag 8. Lobuche naar Gorakshep naar EBC

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Overnachting: Himalaya Lodge, 700 NPR per nacht (fixed), slecht (volgens mij bestaat er geen comfort op deze hoogte).

Lobuche naar Gorakshep
Start-/stoptijd: 08.15 – 11.30 uur
Loopuren: 3
Afstand: 4,71 km
Min./max. hoogte: min. 4.917m, max. 5.188m
Stijgen/dalen: 367m stijgen, 110m dalen

Gorakshep naar EBC naar Gorakshep
Start-/stoptijd: 12.45 – 17.00 uur
Loopuren: 3
Afstand: 6,77 km
Min./max. hoogte: min. 5.154m, max. 5.278m
Stijgen/dalen: 281m stijgen, 279m dalen

Geen tijd om moe te zijn

Heel veel tijd om moe en ziek te zijn, is er niet. Vandaag gaan we via Gorakshep (5180m) naar Everest Base Camp (5380m). Dat betekent weer het vroege wekkertje en sjouwen. Omdat gister me helemaal heeft leeggezogen heb ik totaal geen energie. M’n eetlust is weg, mijn benen willen niet meer en ik heb continue een steek in m’n zij. Kortom, ik ben niet vooruit te branden.

Zere benen

Van Lobuche naar Gorakshep is maar 4.7 km maar het lijkt een eeuwigheid. Gelukkig kunnen we in Gorakshep onze grote backpack in het tea house achterlaten zodat we zonder bepakking naar Base Camp kunnen. Dat scheelt een hoop energie. Hoewel het van Gorakshep naar Base Camp maar 3.5 km is, zijn we na zo’n 4 uur pas terug. Dit terwijl we maar zo’n 30 minuten op Base Camp zelf hebben doorgebracht. Raman doet het prima overigens, maar ik ben nog steeds gesloopt van de Kongma La pass. Wanneer we rond 16.30 uur teruglopen in de schaduw van de bergen is het alweer extreem koud.

Afzien op hoogte

Naar mijn bed zie ik deze nacht niet uit. Comfort is ver te zoeken in Gorakshep. Het is vooral overleven. De kamers zijn extreem vochtig en koud, er is geen wasbak of stromend water om je te wassen of tanden te poetsen en de toiletten zijn bevroren en in een ander gebouw. Gelukkig is het maar voor een nachtje. Het grootste ding is voor mij dat ik me nergens kan opwarmen. Ik zit opgesloten in m’n eigen vieze stinkoutfitje waar ik ook in slaap omdat het te koud is om me om te kleden. Slapen gaat ook slecht. Ben wel twintig keer wakker omdat ik moeite heb met ademhalen. Wilde ik dit echt zo graag?

Everest Base Camp trekking, Dag 8, Lobuche, Gorakshep, EBC

Dag 8. Lobuche naar Gorakshep naar EBC

Dag 9. Gorakshep naar Dzongla

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Start-/stoptijd: 08.30 – 14.30 uur
Loopuren: 5
Afstand: 11,7 km
Min./max. hoogte: min. 4.747m, max. 5.184m
Stijgen/dalen: 448m stijgen, 780m dalen
Overnachting: Maison Sherpa, 200 NPR per nacht, uitstekend

Gelukkig, weer omlaag

Rond 08.30 uur vertrekken we richting Dzongla (4830m). Na twee uur wandelen over rotsblokken komen we aan in Lobuche (4940m). Het meeste is bergafwaarts dus dat gaat, in vergelijking met de vorige dagen, een stuk beter. In Lobuche maken we een theestop en eten we vroege lunch bij EBC Guesthouse. (Aanrader!!! Ook om te slapen.) Ik merk dat ik, door de hoogte, nog steeds moeite heb met ademhalen. Maar ook dat ik voor het eerst weer trek heb na Kongma La pass. Een goed teken! In deze gemoedstoestand ben ik niet het allerleukste gezelschap voor Raman.😇

Officiële looptijd keer twee

Na de vroege lunch lopen we van Lobuche naar Dzongla. Dat zou een twee uur durende wandeling moeten zijn. Toch presteer ik het weer om er drie uur over te doen. Die benen van mij zijn na de Kongma La pass niet meer de oude geworden… Of het is de hoogte. Hoe dan ook, wanneer je overal dubbel zoveel tijd voor uittrekt, heb je een goede indicatie van mijn daadwerkelijk loopuren. 🙈 Gelukkig vertelt Raman onderweg altijd hele leuke grapjes. Dat maakt een hoop goed.

Onbeschrijfelijk mooi

De uitzichten tijdens de wandeling zijn weer onbeschrijfelijk mooi. Overweldigend! Het ene is nog mooier dan het ander: waanzinnige bergen, enorme gletsjers, turquoise meren. 💙 Ook het weer lijkt ook alleen maar mee te zitten.

De looppaden zijn smal en de afgronden wederom diep en stijl. Bij momenten dus weer niet teveel nadenken. In de middag bereiken we Dzongla.

We zitten niet meer op het klassieke EBC-traject en dat merk je. Prijzen zijn redelijker, voorzieningen beter en de sfeer gemoedelijker. Het tea house bevalt goed. We drinken thee, eten popcorn en liggen weer rond 19.00 uur op een oor.

Everest Base Camp trekking, Dag 9, Gorakshep, Dzongla

Dag 9. Gorakshep naar Dzongla

Dag 10. Dzongla via Cho La pass naar Gokyo

Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Start-/stoptijd: 06.00 – 17.30 uur
Loopuren: 10
Afstand: 13,2 km
Min./max. hoogte: min. 4.673m, max. 5.380m
Stijgen/dalen: 969m stijgen, 1.049m dalen
Overnachting: Gokyo Namaste Lodge & Restaurant, 200 NPR per nacht (fixed), uitstekend

Ennnn nog een pass

Vandaag staat de tweede pass op de planning, Cho La. De herinnering aan Kongma La staat nog op mijn netvlies gebrand, dus ik kijk er niet naar uit. Ik hoorde dat Cho La pass (5420m) iets minder heftig was dan Kongma La pass… en dat is gelukkig waar. Hoewel het nog steeds een flinke klim en wandeling is (crampons nodig!), was het een stuk minder uitputtend, steil en gevaarlijk dan de vorige pass.

Gids of porter, wel zo veilig

Vandaag lopen we met een aantal mensen uit ons tea house op die een gids en porters bij zich hebben. Dat is prettig. Ze wachten op ons, geven aanwijzingen en houden een oogje in het zeil. Vooral bij de ijsgletsjer die we oversteken is dit fijn. Een eerste keer is altijd spannend. We zijn onwetend en je zal maar naar beneden flikkeren. Een week daarvoor is er nog een Chinees overleden die van de gletsjer was gekukeld.

Achteraf gezien had ik in de winter zeker een gids/porter overwogen om de passen over te steken. Ergens is het behoorlijk onverantwoord om dit in je eentje te doen. Je kent de omgeving, de kracht van de natuur en het gevaar niet. Ook zijn erg geen duidelijke paden op sommige stukken. Wanneer het laagseizoen is, en dus rustig op de route, is een gids/drager zeker geen overbodige luxe. Maar deze zou je ook ter plekke nog kunnen regelen. Achteraf gezien komt natuurlijk altijd alles goed, maar ik heb m’n veiligheid zeker wel een paar keer in twijfel getrokken onderweg.

Gezelligheid in Gokyo

Vlak voor het donker bereiken we Gokyo (4750m). Ik ben zo blij als ik het dorpje zie verschijnen achter een grote heuvel! Een lange lange lange dag, maar technisch niet zo zwaar en uitputtend als Kongma La. Dus ik vind het allemaal prima. In de lodge is het supergezellig. De vegetable burger is een traktatie. Ook hebben ze een fijne verwarmde gezamenlijke ruimte, een bakkerij met heel veel lekkere cakejes en superleuk personeel . Gelukkig blijven we hier nog nachtje. Vakantiegevoel.😁

Everest Base Camp trekking, Dag 10, Dzongla, Cho La pass, Gokyo

Dag 10. Dzongla via Cho La pass naar Gokyo

Dag 11. Rustdag Gokyo, wandeling naar Gokyo Ri

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Start-/stoptijd: 10.45 – 17.00 uur
Loopuren: 4
Afstand: 4,11 km
Min./max. hoogte: min. 4.749m, max. 5.328m
Stijgen/dalen: 637m stijgen, 627m dalen
Overnachting: Gokyo Namaste Lodge & Restaurant, 200 NPR per nacht (fixed), uitstekend

Gokyo Ri, een beauty

Vandaag beklimmen we Gokyo Ri (5357m), een steile klim omhoog en omlaag. Doordat dit de enige dagactiviteit is, doe ik dit op mijn dooie akkertje. Zonder tijdsdruk is alles leuk! Van deur tot deur doe ik er vijf uur over (en dat is lang!), maar ik geniet van iedere stap. Het is een relaxte dag: uitslapen, rustig ontbijten en rond 11.00 uur pas beginnen met lopen.

Snickers-momentje

Op de top heb ik veel tijd doorgebracht. Zeker een uur! Ik heb daar genoten van mijn persoonlijke Snickers-momentje. 👌 In de zon met een waanzinnig uitzicht op Mount Everest. Een van mijn letterlijke hoogtepunten van de Everest Base Camp trekking. Een overweldigend gevoel van voldoening. Er kwam zelfs een vogeltje aanvliegen die op mij ging zitten. Hij at de kleine stukjes chocola op die van de Snickers afvielen. Geluksmomentje. 🙂

Everest Base Camp trekking, Dag 11, Gokyo Ri summit

Dag 11. gebedsvlaggen Gokyo Ri

Everest Base Camp trekking, Dag 11, Gokyo vanaf Gokyo Ri

Dag 11. Gokyo vanaf Gokyo Ri

Dag 12. Gokyo naar Dole

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Start-/stoptijd: 08.30 – 15.00 uur
Loopuren: 5
Afstand: 13,1 km
Min./max. hoogte: min. 4.033m, max. 4.765m
Stijgen/dalen: 1.149m stijgen, 424m dalen
Overnachting: Riverside Lodge & Restaurant, 200 NRS per kamer, prima

Alles bevroren

Moeizame nacht. Ik had dorst maar m’n camelbak was bevroren. Die moest dus bij mij in bed… maar lag uiteindelijk de hele tijd in de weg. Het water was wel weer ontdooit… dat dan weer wel.🙈

In de morgen wilde ik mijn gebruikelijk wet whipe ritueel uitvoeren maar het was ’s nachts zo koud geweest dat zelfs mijn whipes bevroren waren. Niet ideaal! Dan ook nog maar even met de whipes de slaapzak in totdat ik er één weet los te peuteren. Zo kan ik me toch nog een beetje schoonvegen. 😇 Wassen bij een kraan is al de hele trekking een probleem. Als er al een kraan is, is deze zeker tot het middaguur bevroren.

Okay, ik pas(s) me aan

Vandaag nemen we een shortcut naar Namche. In principe zouden we de derde pass (Renjo La) lopen, maar Raman heeft geen zin in weer zo’n lange en vermoeiende dag. Hij zegt meer te genieten van de normale wandelingen dan van de passen. En ergens geef ik hem gelijk. Een pass is niet bepaald genieten maar meer afzien. Toch zijn de drie passen voor mij een dingetje en het liefst wil ik ze allemaal afstrepen. Daarom besluiten we in eerste instantie dat onze wegen scheiden voor een dagje. We zullen elkaar in Namche weer zien. Ik de Renjo La pass over, een overnachting in Lungden en dan naar Namche en Raman een overnachting in Dole (4038m) en dan naar Namche.

Geen derde pass

Na een kritisch vragenrondje onder lokale gidsen wijzigt mijn besluit. Het uitzicht vanaf Gokyo Ri (5357m) schijnt nagenoeg hetzelfde te zijn als vanaf Renjo La pass (5400m). Via deze pass is de looproute terug naar Namche alleen veel langer dan via Dole. Om deze reden laat ik Renjo La pass voor wat het is. Het zou voornamelijk de afvinkreden zijn om hem te lopen, maar veel meerwaarde heeft het niet. En, misschien wordt het tijd dat ook ik mij een keertje aanpas (zegt Raman haha). Okay okay… ik ga al mee.😂

Wolken, wolken, wolken

De route van Gokyo naar Dole is mooi. Lekker makkelijk omdat je vooral omlaag gaat en inmiddels, al flink wat loopuren in de benen hebt. Ook de rugzak lijkt steeds lichter.

Wanneer we lunchen in Machherma betrekt de lucht in een oogwenk. Ineens zitten we volledig ingepakt tussen een dik wolkendek. Erg leuk om te zien dat het ook heel anders kan zijn in de bergen. Het doet ons het mooie weer van de afgelopen weken extra waarderen. Daarnaast is het dus een goede keuze geweest om de Renjo La pass niet te doen.

Onder het eten denk ik, wat ruik ik toch? Maar ik bleek het zelf te zijn. Op zo’n moment besef je dat een douche binnen afzienbare tijd geen overbodige luxe is. Niet voor jezelf, maar ook voor de mensen in je naaste omgeving. 😁

Everest Base Camp trekking, Dag 12, Gokyo, Dole

Dag 12. Gokyo naar Dole

Dag 13. Dole naar Namche Bazar

Moeilijkheidsgraad: makkelijk (op een laatste klim voor Mong La na)
Start-/stoptijd: 09.00 – 15.30 uur
Loopuren: 5
Afstand: 12,2 km
Min./max. hoogte: min. 3.424m, max. 4.050m
Stijgen/dalen: 1.235m stijgen, 1.846m dalen
Overnachting: Kongde Lodge, gratis, prima (kamers iets minder, maar de familie geweldig)

Nog steeds ademwolkjes

Koud. Ondanks dat we alweer een stuk lager zitten, ontstaan er nog steeds ademwolkjes in de slaapkamer wanneer we beginnen te praten in de morgen. Ook zijn toiletten nog steeds bevroren en het water uit de grote blauwe plastic bakken, waarmee je zou moeten doorspoelen, bestaat voornamelijk uit ijsblokken. Nog steeds lekker praktisch allemaal dus haha. 😉 Na ons ontbijtje naar binnen geschoven te hebben maken we ons op voor één van de laatste dagetappes. Vandaag wandelen we terug naar Namche (3440m). Hierdoor voelt het een beetje als de laatste trekkingdag.

Verandering in vegetatie

Vanaf Dole (4038m) zien we steeds meer begroeiing. Mosgrond maakt plaats voor rododendrons en naaldbomen. De natuur wordt steeds meer divers. We hiken op en af door bossen, langs mooie bevroren watervallen en weer zien steeds meer (lokale) mensen op het pad. Deze sprokkelen hout en vervoeren dit naar de huizen. Leuk om zo langzaam weer het meer leefbare leven van de Nepali in de wandelen.

Herkenning

Vandaag was een makkelijke wandeling, op een laatste flinke klim voor Mong La na, net voor het middageten. Na de lunch is het pad eenvoudig en wandelen we weer over het pad dat we de heenweg ook liepen. ‘Weet je nog…’, zegt Raman. Ja, dat weet ik nog. En nu zijn we alweer terug. Het lijkt lang en tegelijkertijd zo kort geleden.

Ook verwelkomen de grote rotsblokken met Oh Mani Padme Hum mantras ons weer. Wanneer we verder afdalen en meer herkennen, zijn we praktisch ook in Namche. Voor ons gevoel al het eindstation.

Everest Base Camp trekking, Dag 13, Dole, Namche

Dag 13. Oh Mani Padme Hum mantra’s van Dole naar Namche

Dag 14. Rustdag Namche Bazar

Loopuren: geen
Afstand: geen
Overnachting: Kongde Lodge, gratis, prima (kamers iets minder, maar de familie geweldig

Joepie, een douche

Voor het eerst sinds twee weken douchen. Fantastisch. Ik denk dat we er beide zeker 30 minuten onder hebben gestaan. Daarna onze sokken wassen en drogen op de ommuurde, zonovergoten en windstille binnenplaats. Fijn, want hier kunnen we ook onszelf opwarmen en onze natte haren drogen. Raman heeft een dikke bos zwart krullend haar tot aan zo’n kont, dat is niet zomaar opgedroogd. Wel nodig, want nat haar onder een tulband, dat werkt natuurlijk niet.

Voor de rest weinig gedaan. Even op slippers (met sokken!) in Namche (3440m) rondgewandeld, op het bankje gezeten voor de Boeddhistische stupa in het centrum en daar genoten van de fijne zonnestraaltjes op ons gezicht en (uiteraard!) gegeten bij Everest Bakery. Heerlijk zo’n rustdag. We zijn weer helemaal opgeladen. Ook was er vandaag, om precies te zijn sinds Everest Bakery op de heenweg, weer internet. Bijzonder hoe snel je daar weer aan gewend bent (lees: niet van je beeldscherm bent af te slaan). 😉

Everest Base Camp trekking, Dag 14, Namche, rustdag

Dag 14. Stupa in Namche Bazar, rustdag

Dag 15. Namche naar Lukla

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Start-/stoptijd: 08.00 – 16.45 uur
Loopuren: 7
Afstand: 20 km
Min./max. hoogte: min. 2.545m, max. 3.426
Stijgen/dalen: 2.651m stijgen, 3.226m dalen
Overnachting: K2 Lodge, prima, helaas geen verwarmde binnenplaats

Einde in zicht

Nog even langs de ATM voordat we vertrekken. (Ja, dat kan in Namche!) Raman is helemaal door z’n geld heen dus we moeten. Dan begint de laatste dagetappe, die nagenoeg alleen bergafwaarts gaat. Na dagen klimmen in de ijle lucht is dat een makkie. We rennen de berg af. Onderweg komen we veel ezels tegen die met zakken rijst en gasflessen op hun rug naar boven moeten. De meesten zien er goed uit maar we zien ze ook met ernstige verwondingen. Sneu.

Halverwege, in Phakdeng, zien we een German Bakery en stoppen voor lunch. We zijn op de terugweg dus besluiten onze overwinning alvast te vieren. We bestellen een overheerlijke en goed belegde pizza met échte kaas. Hoe lekker kan het zijn als je twee weken op momo’s en dal bhat hebt geleefd. Verandering van spijs doet in dit geval zeker eten. Hoewel ik normaal gesproken helemaal geen pizzaliefhebber ben, kan ik er wel twee op.

Everest Base Camp trekking: we did it!

De laatste uurtjes duren lang. We vragen geregeld aan een willekeurige voorbijgangers hoeveel uur lopen Lukla (2860m) is. We begonnen met het antwoord, ‘Twee uur’, maar na een uur was het antwoord nog steeds, ‘Twee uur’. In principe is twee uur natuurlijk niets, maar als je het einde ruikt, is dat ineens lang. 😉

Aan het einde van de middag lopen we de poort van Lukla binnen. We geven elkaar een dikke knuffel, kijken elkaar aan en zeggen lachend, ‘We did it!’ Langzaam lopen we verder richting een tea house vlakbij het vliegveld.

Everest Base Camp trekking, Dag 15, Namche, Lukla

Dag 15. Namche Bazar naar Lukla

Dag 16. Vlucht Lukla naar Kathmandu

Wanneer we om 06.00 uur op het vliegveld aankomen, checkt iedereen netjes in. Alleen van onze vliegmaatschappij (Sita Air) is nog niemand aanwezig. Die dienstdoende medewerker gaf deze morgen waarschijnlijk de voorkeur aan uitslapen en draaide zich nog een keer lekker om toen hij van achter zijn slaapkamergordijntjes het wolkendek aanschouwde. Hoe dan ook… nadat het luchtdek opentrekt, komen de vliegtuigjes van alle kanten aanvliegen. Zo snel als ze landen, stijgen ze ook weer op en verdwijnen uit zicht.

Home sweet home

Twee uur na de geplande vertrektijd vliegen we daadwerkelijk terug naar Kathmandu. Dat was het dan. Ons Everest-avontuur. Wat een belevenis. Fantastische uitzichten. Prachtig weer. Overweldigende natuur… ik kan alleen maar spreken in superlatieven als ik terugdenk aan deze reis. Everest Base Camp, je was de beste!

Everest Base Camp trekking, Dag 16, Lukla, Kathmandu

Dag 16. Lukla naar Kathmandu, Tenzing-Hillary airport

Uitgaven Everest Base Camp trekking

Tijdens onze 16-daagse Everest Base Camp trekking gaf ik 45.000 NPR uit, ongeveer € 350. Voor dit bedrag betaalde ik alle permits, overnachtingen, eten, drinken en snacks. Samen reizen betekende dat we kosten voor overnachting konden delen. Eten en drinken was de grootste kostenpost. Drinkwater voor overdag kostte ons niets. Dit zuiverden we door gebruik te maken van een waterfilter en zuiveringstabletten. Vlees en alcohol hebben we volledige vermeden. Snacks brachten we mee vanuit Kathmandu.

Onze Everest Base Camp trekking in cijfers

Tijdens onze trekking hebben we onze route met ViewRanger getrackt. Onderstaande cijfers zijn hierop gebaseerd.

Aantal reisdagen: 16
Aantal wandeldagen: 14
Totale loopuren: 80
Afstand: 150 km
Minimale hoogte: 2860m Lukla
Maximale hoogte: 5535m Kongma La pass
Totaal stijgen: 15.361m
Totaal dalen: 13.908m
Aantal keren gedoucht: 1
Totale uitgaven: 45.000 NPR, € 350 (exclusief vlucht)

Wil je graag meer weten over bergtrekkingen in Nepal? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Everest Base Camp trekking

Ghorepani Poon Hill trekking

Manaslu en Tsum Valley trekking

Informatieve reisgidsen ter voorbereiding op je reis naar Nepal:

14 gedachtes aan “Everest Base Camp trekking: dag-tot-dag beschrijving

 1. Bertus Vedder

  Wat een mooie belevenis en ook zo goed beschreven ik heb je verhaal in een keer uitgelezen en ben wel jaloers wat een mooie ervaring daar mag je trots op zijn Paula.
  En nu op naar het volgende avontuur ik wens je heel veel succes samen met Maurice en nog 2 anderen
  Hartelije groet
  Bertus Vedder

  1. Paula Auteur van bericht

   Heeeey Bertus,

   Leuk van je te horen! Thanks. Jaloers hoef je niet te zijn hoor. Volgend jaar ga je gewoon mee. Zal Maurice de groeten doen… denk dat je ze terugkrijgt.

   Groetjes!‍♀️

 2. Pingback: TRAVEL | Manaslu en Tsum Valley trekking 3/5: in de flow | Wanderworld

 3. Pingback: REISFILM | Everest Base Camp: een 16-daagse trekking | Wanderworld

 4. Pingback: TRAVEL | Voorbereiding Everest Base Camp trekking | Wanderworld

 5. Pingback: TRAVEL | Manaslu en Tsum Valley trekking 4/5: terug naar af | Wanderworld

 6. Pingback: REISFILM | Manaslu en Tsum Valley trekking 5/5: authentiek Nepal | Wanderworld

 7. Pingback: TRAVEL | Ghorepani Poon hill trekking: kennismaking met de Himalaya | Wanderworld

 8. Pingback: REIZEN | Manaslu en Tsum Valley trekking 3/5: in de flow | Wanderworld

 9. Pingback: REIZEN | Manaslu en Tsum Valley trekking 2/5: Eerste weekje | Wanderworld

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: