Fietsen naar Berlijn. In juni was het zover. Samen met Maurice (van de Manaslu gang) trapte ik van station Arnhem centraal, via Europa Radweg R1, naar de Brandenburger Tor in hartje Berlijn. Een reis van zo’n 1000km. In dit blog de dag tot dag beschrijving van onze eerste fietsweek. Hoe was het? Waar sliepen we? Welke route hielden we aan? Hoeveel kilometers reden we? En wat was onze netto fietstijd? In dit blog alles over onze fietsreis naar Berlijn

Op de fiets naar Berlijn: waar overnachten?

 Tijdens onze fietsreis naar Berlijn hebben we wild gekampeerd en wanneer het tijd was voor een douche stonden we op een camping. Op de helft (na zeven dagen) trakteerden we onszelf op een echt matras in een guesthouse. De tent en benodigdheden gingen dus mee tijdens onze fietsreis naar Berlijn. Wil je weten wat er nog meer in onze fietstassen zat? Bekijk de inpaklijst van onze fietstocht naar Berlijn

Dag 1: Vroeg uit de veren

Daar gaan we dan!

Voor dag en dauw reis ik per trein van Leiden naar Arnhem, het startpunt voor mijn fietsreis naar Berlijn. Het is extreem rustig op straat. Dat zal het tijdstip in combinatie met tweede pinksterdag wel zijn. Heerlijk! Ik weet nog niet wat ik kan verwachten, maar ik heb er zin in. Ook de treinmachinist is goed te pas, hij nodigt me uit voorin de trein. Na een kort kletspraatje ga ik toch terug naar mijn Santosje. Hij staat er anders zo verlaten en alleen…

Hallo Maurice

Vanaf station Arnhem stap ik op mijn fiets. De eerste kilometers gaan door Veluwezoom. Veel omhoog en omlaag. Ik wissel van 5km/u in de eerste versnelling naar 40km/u in de 15de (en laatste) versnelling. Mijn ongetrainde beentjes hebben opstartprobleempjes… zeker met die zware bepakking. Na 20 tot 30 kilometer begint ook de zadelpijn. Als ik dit maar leuk ga vinden, gaat er door me heen. In Brummen stop ik om een broodje te eten. Die smaakt meer dan goed. Ondertussen appt Maurice zijn locatie door. We ontmoeten elkaar aan de andere kant van de IJssel.

Ga ik dit leuk vinden?

In de middag fietsen we nabij Zutphen, Vorden en Borculo. In Noordijk, vlak langs de route, woont Maurice zijn broer. Hier stoppen we voor een kopje thee met ontbijtkoek. Lekker. M’n zadelpijn neemt toe. De mannen verbazen zich over de hardheid van mijn zadel en vragen of ik een zadeldekje wil. Het kan nu nog. Ik sla het aanbod af. Zal er toch een keer aan moeten wennen. De laatste 15km ontlast ik mezelf door op mijn bovenbeen te zitten.

De eerste nacht

In Hupsel (of all places!), vlakbij Eibergen, zetten we onze tent op bij camping Eibernest. Een uitstekende plek voor de eerste nacht. We moeten opschieten want het dondert en bliksemt al bij aankomst. Net wanneer de tent staat, komt het met bakken uit de lucht. Perfect timing! Wanneer het een uurtje droog is, koken we snel ons potje. We kregen van Maurice z’n broer blikvoer, uien en bonen mee. Wederom lekker! Meteen daarna ga ik plat. Een lange eerste dag.

Dag-1-fietsen-naar-Berlijn-station-Leiden-1
Dag-1-fietsen-naar-Berlijn-station-Arnhem-1
Dag-1-fietsen-naar-Berlijn-veerpont-Brummen-1
Dag-1-fietsen-naar-Berlijn-krentebol-1
Dag-1-fietsen-naar-Berlijn-koken-op-de-camping-1

Dag 2: Een regenachtige dag

  • Route: Hupsel naar Liesner Wald (11 juni)
  • Overnachting: wildkamperen of hotel in Stadtlohn, Ahaus of Legden
  • Afstand: 40km
  • Netto fietstijd: 2,5 uur

Kamperen… even wennen

De regen tikt op het tentdoek. Mmm, dit was niet de bedoeling. Dat wordt of een natte tent inpakken en door de regen fietsen of wachten totdat het droog is. We zijn het snel eens. Voordat we het weten, genieten we van ons uitgebreide campingontbijtje. Omdat ik slecht heb geslapen en het nog steeds regent, doe ik een powernap. Uitstekend plan! Om 11.15 uur word ik wakker. De zon schijnt, de tent is droog en dus kunnen we inpakken en wegwezen.

Wildkamperen is het Liesner Wald

De eerste stop is het Zwillbrocker Venn, net over de Duitse grens. Hier zien we flamingo’s. Met een beetje verbeelding hoor, want ze waren wel heel ver weg. Het weer is inmiddels flink opgeklaard. In het zonnetje fietsen we, via een tussenstop bij de Aldi, naar het Liesner Wald. Een mooi open stukje grasland tussen de bomen trekt onze aandacht. ‘Dit zijn mooie wildkampeerplekjes’, zeggen we tegen elkaar. Binnen no-time staan onze tenten. Als je dan ook nog eens een overheerlijke pastasalade weet te fabriceren, dan kan je avond niet meer stuk. (We eten penne met pesto, broccoli, cherrytomaatjes en ui. Yumyum! 🙃)

Dag-2-fietsen-naar-Berlijn-ontbijt-op-de-camping
Dag-2-fietsen-naar-Berlijn-groen-en-zonnig
Dag-2-fietsen-naar-Berlijn-Zwillbrocker-venn
Dag-2-fietsen-naar-Berlijn-welkom-in-Duitsland
Dag-2-fietsen-naar-Berlijn-wildkamperen-Liesnerwalt

Dag 3: wie heeft dit weer besteld?

  • Route: Liesner Wald naar Havixbeck (12 juni)
  • Overnachting: wildkamperen of hotel in Havixbeck
  • Afstand: 50 km
  • Netto fietstijd: 3,5 uur

In de spotlights

Gisteravond stonden we onverwacht in de spotlights. Rond 23.00 uur worden we opgeschrikt door een groot landbouwvoertuig dat zijn schijnwerpers op onze tent richt. We doen net of we slapen en – gelukkig – rijdt het gevaarte door. Toen we rond 06.30 uur de tent uitstapten zagen we dat het land was bemest. Even later ook onze fietsen toen we ons een weg terug naar de route moesten banen door het bemeste grasland.

Ik zie de bui al hangen

De lucht is betrokken. Ook op Buienrader ziet het er niet veelbelovend uit. Na 25km begint de buienparade. Net op tijd weten we het dorpje Darfeld te bereiken. Daar brengen we zo’n vier uur in de lunchroom van de plaatselijke supermarkt door: apparatuur opladen, lunchen, thee drinken. Helemaal niet verkeerd dus. Tegen 15.00 uur klaart het weer een beetje op en klimmen we weer in het zadel.

Fietsen naar Berlijn: navigeren

Fietsen naar Berlijn betekent ook navigeren. We gebruiken de app van Vakantiefietswinkel, de Bikeline fietsgids en uiteraard de standaard bewegwijzering. Het laatstgenoemde volstaat niet alleen. Zeker niet in dorpen en steden. In combinatie met het boekje komen we een heel eind maar wanneer we het even niet meer weten (of de weg kwijt zijn), biedt de app uitkomst. Het nadeel van de app is dat deze veel stroom vraagt. Je kunt hem dus niet continu gebruiken. De combinatie van deze drie vormen van navigatie werkt uitstekend. Aan mijn Cycle2charge heb ik weinig… blijkbaar fiets ik niet hard genoeg haha. Dat komt later. 🙈

Waar slapen we?

We willen onze fietstocht naar Berlijn low budget houden. Kamperen heeft dus onze voorkeur. Helaas zijn er onderweg weinig campings te vinden. Ze zijn er wel, maar niet met regelmaat of in overdaad. Münster is te ver fietsen vandaag dus Havixbeck wordt ons eindstation. Ook hier is geen camping. We besluiten ergens aan te bellen. Uiteindelijk zetten we ons tentje op in de tuin van een pension. Voor een tientje mogen we hier overnachten. Met alle basisvoorzieningen (toilet, douche, elektra etc.) in de buurt dus we klagen niet.

Dag 3 fietsen naar Berlijn door de bossen
Dag 3 fietsen naar Berlijn, regen, regen regen
Dag 3 fietsen naar Berlijn, lunch
Dag 3 fietsen naar Berlijn, schuilen bij de supermarkt
Dag 3 fietsen naar Berlijn, trekkers kieken
Dag 3 fietsen naar Berlijn, tent opzetten

Dag 4: fietsen naar Berlijn: leuk!

  • Route: Havixbeck naar Harsewinkel (13 juni)
  • Overnachting: wildkamperen of hotel in Harsewinkel
  • Afstand: 80km
  • Netto fietstijd: 5,5 uur

Vrijheid, ruimte, rust… heerlijk!

Vroeg in de morgen brandt de zon al op het tentzeil. Ook weleens fijn. Rustig opstarten is vandaag geen straf en alles is droog wanneer we vertrekken. Omdat we bij het pension staan, kunnen we onbeperkt gebruik maken van de faciliteiten. Met volledig opgeladen apparatuur, gevulde waterflessen en onze jaszakken vol toiletpapier stappen we weer op de fiets. Als je dan ook nog rugwind hebt, is fietsen wel heel erg lekker. Akkers vol tarwe en mais vliegen aan ons voorbij. Ook duiken er regelmatig windmolens op aan de horizon die we na verloop van tijd weer achter ons laten. Vrijheid, ruimte, rust… heerlijk!

Eerste mijlpaal bereikt: Münster

Inmiddels ben ik 25 weken zwanger. Fietsend gaat dat prima. Alleen de onverharde weggetjes of wegen met kinderkopjes voelen niet zo fijn. Op dat moment ben ik superblij met mijn buikband. Deze biedt net dat beetje stevigheid en comfort. Geasfalteerde wegen zijn favoriet. Geen gehobbel en lekker snel. Binnen 1,5 uur bereiken we Münster, de eerste mijlpaal van onze fietsreis naar Berlijn. We trakteren onszelf op een korte pitstop met lekkere warme chocolademelk. De eerste 200km is binnen. We zitten nu op 1/5 van de trip.

Elke 25 kilometer een korte stop

Terwijl we fietsen naar Berlijn stoppen we grofweg iedere 25km. Na Münster staat er midden in de natuur zelfs een mooi bankje voor ons klaar. Het is fijn om structureel je benen te strekken. Rond 18.00 uur fietsen we Harsewinkel binnen. We hopen op net zo’n mooi en voordelig slaapplekje als gister, maar dat wordt uiteraard lastig. Na wat bewoners gevraagd te hebben naar een geschikte slaapplek, zetten we onze tent uiteindelijk op bij in de speelweide van Gaststätte zum Emstal. Binnen 15 minuten staat het kampement. Het gaat steeds sneller.

Korte reflectie

Fietsen naar Berlijn is leuk. Met mooi weer en wind in de rug is het echt genieten. Zoals vandaag. Duitsers zijn vriendelijk en behulpzaam. Ook is het een dikke pre dat Maurice goed Duits spreekt. Erg handig! Wildkamperen is ideaal, maar ik merk dat ik na vier dagen toch wel naar een douche verlang. Zeker na actieve dagen. Het fijnste moment van de dag is na veel inspanning met een kopje thee en schrijfboekje voor de tent zitten.

Stop tijdens het fietsen structureel even om je benen te strekken en iets te drinken. Zo houd je het langer vol. Bij aankomst op de eindbestemming trek je meteen even wat warms aan. Zo koel je niet af en slaap je beter.

Dag 4 fietsen naar Berlijn, St. Lamberti Münster
Dag 4 fietsen naar Berlijn, rustige wegen
Dag 4 fietsen naar Berlijn, pauze onderweg
Dag 4 fietsen naar Berlijn, windmolens
Dag 4 fietsen naar Berlijn, kampement

Dag 5: lekker zonnig dagje

  • Route: Harsewinkel naar Eselheide (14 juni)
  • Overnachten: camping Apelhof of hotel in Hövelhof
  • Afstand: 80km
  • Netto fietstijd: 5,5 uur

Ontbijt op bed

Verkeer raast over de autoweg die langs de Gaststätte loopt. Ik word er wakker van. Jemig wat is het heet. Dat zal het zonnetje op de tent in combinatie met mijn trainingsbroek, windstopper en wollen sokken zijn. Ohhh wat zou ik graag even willen douchen. Wildkamperen is leuk maar een flinke wasbeurt is niet overbodig. Wel lekker geslapen, dus ik klaag niet en draai me nog een keer om. Dan hoor ik Maurice, ‘Blijf je nog even liggen, dan regel ik de havermout.’ En ja hoor… hij zit alweer op de fiets naar de supermarkt. Wat een energie! En wat een luxe. 😉

Een beetje moe

Fietsen naar Berlijn gaat vandaag niet vanzelf. Dit terwijl de wegen overwegend vlak zijn en mijn fietstassen licht zonder boodschappen. Is het de zon? M’n conditie? Of ben ik gewoon heel erg zwanger? 🙈 Gelukkig doen we het rustig aan. Rond 12.30 uur stoppen we voor lunch en rond 16.00 uur voor een colaatje. Dit laatste had ik nodig denk ik. Na twee volle glazen (lees bloemvazen) op een terras, wetende dat we nog maar 10km hoeven én we keuze hebben uit drie campings, houdt me positief.

Eindelijk een douche!

Na 5,5 uur bereiken we een camping. Hij ligt mooi aan de route. Een grote teringzooi, slecht onderhouden sanitair en veel vaste stacaravans met matching publiek… maar dat boeit niet. Er staat een wasmachine, er zijn douches en je kunt er bratwurst met friet krijgen. Dat gaat er wel in na een dag fietsen. M’n lichaam is moe en ik heb (nog steeds) een zere kont dus fietsen ging niet meer vanzelf. Maar je bewegen over afgelegen wegen langs velden vol windmolens, akkers en hier en daar een verdwaalde boerderij blijft leuk. Steden vind ik persoonlijk minder leuk. Druk, dus veel opletten en afremmen.

Dag 5 fietsen naar Berlijn, havermoutpap
Dag 5 fietsen naar Berlijn, landweg
Dag 5 fietsen naar Berlijn, Rietberg
Dag 5 fietsen naar Berlijn, mooie weggetjes
Dag 5 fietsen naar Berlijn, Schloss Holte
Dag 5 fietsen naar Berlijn, paupercamping

Dag 6: kan het nog beter?

  • Route: Eselheide naar Höxter (15 juni)
  • Overnachting: Wesercamping Höxter of hotel in Höxter
  • Afstand: 80km
  • Netto fietstijd: 5,5 uur

Altijd tijd voor pindakaas

Voor het eerst sinds zes dagen word ik uitgeslapen wakker. Fijn! Het ontbijt bestaat vandaag uit crackers met pindakaas. Voor deze pindakaasverslaafde geen straf. Normaal bereiden we havermout in de morgen, maar dat kost eigenlijk teveel tijd. Hierdoor vertrekken we praktisch altijd (te) laat, tussen 10.00 en 11.00 uur. Een crackertje daarentegen is zo gesmeerd. Dat blijkt. We doen alles op ons dooie akkertje en zitten 09.50 uur al op de fiets. Fijn, want we moeten vandaag veel klimmen.

Vliegen op de fiets

In Detmold stoppen we bij de supermarkt. Bijna iedere keten in Duitsland heeft een broodjeszaak (met terras). Je kunt er vaak fijn zitten en lekker eten voor een leuk prijsje. Na de lunch gaat alles voor de wind. Ik was er een beetje bang voor omdat we veel moesten klimmen. Maar veel stijgen betekent ook veel dalen. En dat is geweldig! Soms heb je het gevoel dat je vliegt. Ik denk dat een elektrische fiets ook ongeveer zo voelt. 🙃 Maurice fietst inmiddels met mijn Ortlieb rack pack. Ik sleepte de meeste bagage mee maar ben veel minder snel. Zo zijn we beter in balans.

Fietsen naar Berlijn: hier doe je het voor

Na 25km stoppen we voor thee, banaan en chocola. Lekker. Uiteindelijk leggen we veel meer kilometers af dan gepland. Daar ben ik blij om want er is maar één camping in de buurt: Wesercamping in Höxter. Deze plek bereiken we. Hoe fijn. We fietsen langs Lidl voor laatste boodschappen en zetten onze tent op langs de rivier op een prachtig groen grasveld. Een fantastische plek! Douchen, wassen, zonnetje, kopje thee, pastasalade. Dit is genieten. Zo verrot als het gister ging, zo lekker gaat het vandaag. Dit zijn de momenten waarvoor je het doet.

Dag 6 fietsen naar Berlijn, tarwevelden
Dag 6 fietsen naar Berlijn, pauze onderweg
Dag 6 fietsen naar Berlijn, bewegwijzering
Dag 6 fietsen naar Berlijn, weidse landschappen
Dag 6 fietsen naar Berlijn, boodschappen bij Lidl
Dag 6 fietsen naar Berlijn, kamperen in Höxter
Dag-6-fietsen-naar-Berlijn-lekker-eten

Dag 7: Fietsen naar Berlijn: halverwege

  • Route: Höxter naar Bad Gandersheim (16 juni)
  • Overnachting: hotel in Bad Gandersheim
  • Afstand: 77km
  • Netto fietstijd: 5 uur

Fietsen naar Berlijn: spierpijn en honger

Spierpijn. Gister toch iets te fanatiek geweest? Ik weet de moed om uit bed te gaan nog niet te verzamelen. Even om het tentdoek spieken. Bewolkt. Nee, vandaag heb ik écht geen zin. Na lang treuzelen zitten we 10.15 uur op de fiets. Even later is het ook wel weer te doen. Beter gezegd, de eerste 25km gaan als een trein: een vlak wegdek en wind in de rug. Normaal gesproken stoppen we elke 25km maar het is zondag dus de meeste winkels zijn gesloten. We fietsen daarom door tot Stadtoldendorf. En yes! Een bakkerij. Ik krijg een hunger attack en kan de hele vitrine wel leegeten. De schade wordt beperkt tot twee ontbijtjes en een chocoladecake met roomboter. Bizar hoeveel trek je krijgt van fietsen.😅

Een echt bed

Kort na de lunch begint het te regenen. We kunnen niet schuilen want er is niets in de buurt. Dan de regenjas maar aan. M’n voeten nat zijn en m’n kont doet (nog steeds!) zeer dus wil ik eigenlijk wel stoppen. Helaas ontbreekt een geschikte overnachtingsplek. Geen camping in de buurt en pensions en hotels zijn gesloten, zitten vol of je betaalt de hoofdprijs. Doorfietsen is de enige optie. Na 80km bereiken we Bad Gandersheim. Wederom geen camping in de omgeving en wildkamperen in de regen klinkt ook niet aanlokkelijk. Een goede reden om onszelf te trakteren op een echt bed. We boeken een fijn hotelletje via Booking.com. We zijn halverwege dus het mag. ❤ Even geen tent opzetten, rechtop kunnen zitten (in bed) en een warme douche zonder douchemuntjes. Hoe fijn!

Dag-7-fietsen-naar-Berlijn-Höxter
Dag 7 fietsen naar Berlijn, velden vol klaprozen
Dag 7 fietsen naar Berlijn, foto's maken onderweg

Meer weten over onze fietsvakantie naar Berlijn? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Onmisbaar tijdens je fietstocht naar Berlijn: het Europa-Radweg R1 routeboekje

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.