Fietsreis naar Berlijn. Soms ging het voor de wind, soms was het pittig. In dit blog de dag tot dag beschrijving van onze tweede fietsweek. Een week die begon in het Harzgebergte en eindigde onder de Brandenburger Tor in hartje Berlijn. Hoe ging het? Welke route volgden we? Waar sliepen we? Hoeveel kilometer fietsten we per dag? En wat was onze netto fietstijd per dag? In dit blog lees je alles over onze fietsreis naar Berlijn via de Europa-Radweg R1.
Fietsen naar Berlijn: waar slapen?
Tijdens onze fietstocht naar Berlijn hebben we wild gekampeerd en wanneer het tijd was voor een douche stonden we op een camping. Op de helft (na zeven dagen) trakteerden we onszelf op een echt matras in een guesthouse. De tent en benodigdheden namen we dus mee tijdens onze fietsreis naar Berlijn. Wat zat er nog meer in onze fietstas? Bekijk de inpaklijst van onze fietsreis naar Berlijn.
Dag 8: Zonder druk gaat alles beter
- Route: Bad Gandersheim naar Bad Harzburg (17 juni)
- Overnachting: camping Die Wölfe Vom Wolfstein of hotel in Bad Harzburg
- Afstand: 60km
- Netto fietstijd: 5 uur
Fietsreis naar Berlijn: rustig opstarten
Geen tent afbreken, geen kampeerspullen inpakken en gewoon aansluiten bij het ontbijtbuffet. Fijn dat vakantiegevoel voor een dagje. Nog een keer omdraaien en douchen dan maar. Gewoon omdat het kan. We voelen ons weer aardig opgeladen na een nachtje op een echt matras. Toch is het weer even inkomen wanneer we wegfietsen. En ja hoor, na een paar klimmetjes zijn ze er weer, de verzuurde beentjes. Toch fiets ik lekker. Waarschijnlijk omdat we onszelf vandaag geen vooruitstrevende doelen hebben gesteld.
Lunchen bij de supermarkt
Na 35km stoppen voor lunch in Langelsheim. Tijdens onze fietsreis naar Berlijn lunchen we vaak bij de bakkerij van een supermarkt. De meeste ketens hebben er een. Je kunt er gezellig zitten en lekker eten voor een vriendelijk prijsje. Vaak zitten we er ruim een uur. Alles op ons dooie akkertje. We zorgen goed voor onszelf. Vandaag lunchen we bijvoorbeeld met yoghurt, fruit, crackers, pesto, kaas en tomaatjes. Gezond en veelzijdig. Dan klimmen we weer in ons zadel en fietsen weer verder.
Tweede mijlpaal bereikt
De tweede mijlpaal van onze fietsreis naar Berlijn is bereikt: Göslar. Een mooie, in de UNESCO werelderfgoed opgenomen, stad midden in het Harzgebergte. We drinken een overwinningscolaatje op een terras in het levendige en sfeervolle centrum. Dan peddelen we door naar Bad Harzburg. De enige plaats in de omgeving met een camping. Rond 18.30 fietsen we het campingterrein op. Ik ben tevreden over vandaag. We hebben 60km weggetrapt terwijl we laat zijn vertrokken en het veel stijgen en dalen was.
Topdag in Harzgebergte
Vandaag ging lekker. Zou het de hotelovernachting zijn? Eenmaal op de camping eten we quinoa salade met geitenkaas. Ik sta er versteld van hoe lekker we aldoor weten te eten met de beperkte middelen die we hebben. Supermarkten lijken altijd in de buurt wanneer we ze nodig hebben. Dat betekent elke dag vers eten met veel groente. Fijn! Na het gebruikelijk recept van thee drinken, douchen, eten en verhaaltjes schrijven, kruipen we weer onder de wol. Morgen nog een dagje Harzgebergte. Dat betekent veel klimmen en dalen. Fingers crossed dat het net zo lekker gaat als vandaag.






Dag 9: Ik ga dood
- Route: Bad Harzburg naar Bad Suderode (18 juni)
- Overnachting: camping Harzer Feriengarten of hotel in Bad Suderode
- Afstand: 60km
- Netto fietstijd: 5 uur
Niet mijn dag
Ik word wakker met trek. Het is nog maar 05.30 uur en ik heb veel te kort geslapen. Ik werk vier crackers, havermoutpap, een appel en een banaan naar binnen en vraag me af waar ik het in godsnaam allemaal laat. Vermoeidheid en een niet al te best humeur voeren de boventoon. Ik zou een moord doen voor een rustdag. Gewoon even helemaal niks. Op een of andere manier hebben we die niet ingecalculeerd, iets dat ik in de toekomst anders zou doen. Genoeg geklaagd. Berlijn is het eindstation en daar zijn we nog niet. Schop onder m’n hol, tent uit en inpakken.
Veeeeel eten tijdens fietsreis naar Berlijn
Slapen, slapen, slapen
Neem iedere week minimaal één rustdag. Ook als je geen zin hebt om te stoppen. Je reist net iets meer ontspannen en geeft je lichaam rust die het nodig heeft.





Dag 10: Fietsreis naar Berlijn: lekker dagje
- Route: Bad Suderode naar Bernburg (19 juni)
- Overnachting: camping Schifferklause of hotel in Bernburg
- Afstand: 90km
- Netto fietstijd: 6 uur
Ik ben er weer!
Veel slapen heeft wonderen verricht. Hoewel m’n eetlust nog niet terug is, voel ik me al stukken beter dan gister. Strak 10.00 uur zitten we weer op ons stalen ros. Het is even zoeken om Bad Suderode uit te komen. Smalle en steile weggetjes kronkelen kriskras door elkaar. Eenmaal buiten de stad is de route mooi. Afwisselend fietsen we door bossen, velden, dorpen en steden. Hier en daar wat klimwerk aan het begin, maar later wordt het minder.
Lang leve de buikband
We bevinden ons inmiddels in Oost-Duitsland. Strakke asfaltwegen hebben plaatsgemaakt voor aaneengeregen betonblokken en hobbelige klinkerweggetjes. Ik ben inmiddels 25 weken zwanger. Fietsend gaat dat prima. Het onregelmatige wegdek vindt mijn buikje niet zo leuk. Even op de trappers staan helpt vaak… Maar ja, dat kan natuurlijk niet de hele dag. Een buikband biedt uitkomst. Die geeft net dat stukje extra ondersteuning en comfort. Een absolute aanrader!
Oost-Duitsland vs West-Duitsland
Purol: je beste vriend
Zadelpijn loopt als een rode draad door mijn fietsreis naar Berlijn. In het begin wilde ik absoluut GEEN fietsbroek aan zonder iets erover heen. Daar ben ik inmiddels op terug gekomen. Alleen een fietsbroek zit nu eenmaal lekkerder. De wrijving van een extra broek zorgt, op de lange termijn, voor schaafplekken die er niet om liegen. Het medische wint het dus van het cosmetische. 😉 Ik heb goede ervaring met de Craft fietsbroek van Bever. Ondanks alles is Purol nog steeds m’n beste vriend. Lekker blijven smeren dus.
Ben je zwanger en/of heb je extra ondersteuning nodig bij je buik/rug? De Carriwell buikband is een absolute aanrader! Vooral op hobbelige paden en klinkerweggetjes. Ik was 25 weken zwanger, en heb nergens last van gehad.





Dag 11: Gewoon blijven fietsen
- Route: Bernburg naar Mildensee (20 juni)
- Overnachting: camping Adria Mildensee of hotel in Dessau
- Afstand: 78km
- Netto fietstijd: 6 uur
En doorrr….
Het regent wanneer we wakker worden. Tegen 10.00 uur schijnt de zon volop, is de tent droog en pakken we in. Het eerste stuk is saai maar we trappen de kilometers makkelijk weg. Na 28km rijden we bij toeval langs een supermarkt. Aangezien deze schaars(er) zijn in Oost-Duitsland stoppen we voor een broodje kaas en chocolademelk die we op de parkeerplaats opeten. De leuke bakkerijtjes met zitje ontbreken vaak bij de supermarkten in het oosten. Voordeel: je zit snel weer op de fiets.
Wisselvallig
Het weer blijft wisselvallig. Net na de lunch volgt een stortbui. We weten nog net op tijd een ijssalon binnen te dringen voor een theetje. Even later hetzelfde nabij landhuis Dessau maar dan voor een warme chocolademelk. Grappig hoe er aldoor leuke plekjes op je pad komen zonder dat je ze plant. Na Dessau fietsen we door een mooi bosrijk gebied. Ongeveer 5km van de route vinden we een camping. Niet veel soeps, maar hey, de douche is warm dus we klagen niet.
Neem tijdens je fietsvakantie naar Berlijn minimaal twee fietsbroeken en wissel deze af. Vinden de billetjes fijn.





Dag 12: Verrassend en veelzijdig
- Route: Mildensee naar Rädigke (21 juni)
- Overnachting: camping Hoher Fläming of hotel in Niemegk
- Afstand: 80km
- Netto fietstijd: 5,5 uur
Ferropolis: city of iron
Het regent alweer. Het heeft praktisch de hele nacht geregend. Omdat er weinig voorzieningen in de buurt zijn, ontbijten we vandaag met een appel. Dan snel de tent inpakken en via een shortcut terug naar de route. In Oranienbaum pakken we de draad weer op. Iets buiten de stad ligt Ferropolis: the city of iron. Een openluchtmuseum met oude industriële machines (ze zijn echt enorm!!!) die halverwege de 20ste eeuw werden gebruikt in de mijnbouw. Een interessante plek die tegenwoordig vooral als festivallocatie wordt gebruikt. Indrukwekkend bezoekje. De moeite waard.
Derde mijlpaal: Lutherstadt Wittenberg
In de middag bereiken we Lutherstadt Wittenberg, de stad waar de Reformatie begon. We gaan voor de gebruikelijke overwinningscola en foto op het marktplein. Ook bezoeken we de slotkerk. Je vindt hier een deur waarin de 95 stellingen zijn gegraveerd, waarmee Maarten Luther op 31 oktober 1517 de wantoestanden binnen de Katholieke kerk aanklaagde. Dit leidde tot de Reformatie en wordt daarom gezien als oorsprong van het Protestantisme. Een educatief uitstapje.
Camping gevonden
De route is deze middag veelzijdig. We fietsen door een mooi bosrijk gebied en moeten veel klimmen en dalen. Op bepaalde stukken zit het tempo er goed in. Campings blijven schaars in deze contreien. De enige in de buurt is in Rädigke, wederom 4km van de route. In mijn Bikeline boekje (6 Aufl. 2018) staat de camping niet vermeld. In Maurice z’n boekje daarentegen wel (eerdere druk). We gokken erop. En ja hoor, er is toch een camping. Knus, gemoedelijk en midden in de natuur. Goede keuze!
Geluksmomentjes
De campingbeheerder raadt ons aan te eten bij het enige restaurant in het dorp: Gästhof & Pension Moritz. We verwachten er niet veel van maar besluiten een kijkje te nemen. Wanneer we onder de houten poort van het pension doorlopen, staan we plots midden op een superknus met kinderkopjes bezaaid binnenplaatsje. Verrassing! We wanen ons een beetje in Zuid-Frankrijk. Gezellige zitjes, rode parasolletjes, goed gevulde borden en tevreden mensen is wat we zien. De kaart is eenvoudig maar lekker. We gaan voor een schnitzel en Radler. Fantastisch! Een traktatie om de dag zo af te sluiten!






Dag 13: Fietsreis naar Berlijn: einde in zicht
- Route: Rädigke naar Ferch (22 juni)
- Overnachting: camping Neue Scheune Ferch of hotel in Schwielowsee
- Afstand: 60km
- Netto fietstijd: 3,5 uur
Insecteninvasie
Mijn nek jeukt als een gek. Wanneer ik een spoor van bulten voel, besef ik dat ik vannacht niet de enige was in de tent. Ik voelde al iets maar was te lui om er iets aan te doen… volgende keer toch maar wel actie ondernemen. Maurice laat ondertussen weten dat hij een lekke band heeft. De eerste van de rit dus, hey… als dat alles is. Het betekent dat ik even rustig kan opstarten, douchen en een wasje draaien. Fijn.
Naaldbossen
Rond 13.00 uur stappen we op de fiets. Eigenlijk iets te laat, vind ik… maar ach, waar maak ik me druk om. Een beetje vakantiegevoel is oké. Na een paar uur stoppen we alweer voor lunch. De lekke band heeft ons dagschema in de war geschopt. We fietsen nog 40km door naar Ferch. Naaldbossen vliegen aan ons voorbij. De lange slanke bomen lijken tot de hemel te rijken. Van Maurice weet ik dat dit zijn favoriete fietsplekken zijn. Ook ik geniet. Stilte. Rust. Zonder dat we het doorhebben verslijten we de ene na de andere kilometer.
Niet onze laatste fietsreis
Tijdens onze fietsreis naar Berlijn kletsen we over van alles en nog wat. We zijn het eens: dit is niet onze laatste lange fietstocht. Er zijn al grote verschillen merkbaar in vergelijking met het begin. Dat komt vooral door mij. Ik had weinig fietskilometers in de benen en moeite met opstarten. Nu, na twee weken, ligt de gemiddelde fietssnelheid veel hoger. We hebben routine ontwikkeld en zijn zowel ’s morgens als ’s middags sneller geïnstalleerd. Spullen hebben een vaste plek gekregen en we raken meer op elkaar ingespeeld. Dat merk je.
Fietreis naar Berlijn: formaliteiten
In Ferch zetten we onze tent op onder de eindeloze naaldbomen. Leuk, zo midden in het bos. We eten wat voor handen is (lees: crackers met pindakaas). Voordat we ons nest inkruipen boeken we alvast ons hotel voor de volgende dag. Wel zo handig want dan hoeven we in de stad niet meer te zoeken naar een geschikte slaapplek. We besluiten nog drie dagen in Berlijn te blijven. Ik kijk er naar uit. Even niet fietsen, een écht matras en goed slapen. Dat hebben we verdiend. Ook reserveren we vast ons treinticket terug naar Nederland.






Dag 14: Fietsreis naar Berlijn: de laatste kilometers
- Route: Ferch naar Berlijn (23 juni)
- Overnachten: Happy Go Lucky of ander hotel in Berlijn
- Afstand: 60km
- Netto fietstijd: 5 uur
Goed gemutst
De zon schijnt, Maurice heeft verse broodjes gehaald en Berlijn ligt in het vizier. Dat belooft een mooie dag te worden. Tegen 11.00 uur fietsen we weg. Een beetje laat maar ik moest natuurlijk op het laatste moment nog m’n bidons vullen, zonnebrand opdoen en m’n fietssleutel zoeken. Alsof je alles ineens loslaat en vergeet wanneer het einde in zicht is. Het begin van de route is weer lekker heuvelachtig. In de volle zon met temperaturen rond de 30 graden is dat lekker zweten.
Brandenburger tor: einde fietsreis naar Berlijn
Na 25km bereiken we Potsdam. We scoren een fijn appeltaartje bij ongeveer de enige bakkerij die geopend is op zondag. Ik verbaas me over de afstanden. We peddelen alleen al zo’n 35km door de stad. Ook de Strasse des 17 juni (genoemd naar de volksopstand in DDR in 1953) lijkt eindeloos lang. Maar jawel… tegen 15.00 is onze fietsreis naar Berlijn ten einde. Eindelijk fietsen we onder de Brandenburger tor door. Jeuujjjj. Twee blije gezichtjes, een fotosessie en een lekker koud colaatje. Wat was het gaaf. Nu verdient genieten van drie daagjes Berlijn.
Mission accomplished!


Meer weten over onze fietsvakantie naar Berlijn? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
- Voorbereiding: Op de fiets naar Berlijn: Europa-Radweg R1
- Inpaklijst: 95 x meenemen op de fiets naar Berlijn
- Week 1: Fietsen naar Berlijn: Arnhem tot Harz
- Reisfilm: Fietsvakantie naar Berlijn: alles gut
Onmisbaar tijdens je fietstocht naar Berlijn: het Europa-Radweg R1 routeboekje.
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.
Iedere keer als ik jouw reisverslag lees, popel ik om zelf ook weer de tent van zolder te halen en mijn fiets op te laden.
Je weet zo boeiend te schrijven
Dank Gerard, leuk om te lezen. 🙂
Hey Paula, de links doorgekregen en net beide verhalen van de trip naar Berlin gelezen. Lkkr lezen, al zeg ik ’t zelf. En petje af, voor jullie beiden. Weer ’n nice trip dabei! Top!
Hi Mike, Bedankt voor je bericht. Leuk! Ja, was een zeer leuke trip. Supermooi om dit samen met Maurice te doen. Voor herhaling vatbaar. 🙂
Was toch ook wel te verwachten dat ’t mooi was om met hem samen te doen! 😉
P.s.: herkenbaar!
Haha. Ja, leuk gezelschap he!?
Idd leuk gezelschap en je weet wat je aan ‘m heb. Check! 😉
Idd leuk gezelschap en je weet wat je aan ‘m hebT.. Check! 😉
Super leuk om te lezen, wij deden dit jaar onze eerste fietsreis, ook met Berlijn als eindbestemming. Vonden het best pittig, we zijn sportief maar zitten anders amper op een fiets . Was een super leuke ervaring en verslagen van andere lezen is leuk om herkenningspunten te vinden. En zo meteen ook weer een leuke blog ontdekt!
Groetjes Bart & Katrien
Wat leuk geschreven
Ik heb in 201& de route gereden alleen met wel gebruik van b en b s
Zag op de foto’s plekken die ik ook op de foto heb
Het verschil tussen west en oost is precies zoals je schrijft en dat Berlijn zo lang fietsen is.. ik zei s morgens ik ben in Berlijn en uren later was ik ook nog steeds bezig met unter den linden te behalen
Heb ondertussen de ronde van Nederland , langs de landsgrens gedaan en afgelopen najaar Haarlem Santiago 1e 1400 km
Leuk hè fietsen .. is verslavend
Hi Philip,
Bedankt voor je berichtje. Leuk dat je het herkent en goed te horen dat je lekker vaak op pad bent. Fietsen is indd leuk haha. Hoop dat wij binnenkomt ook weer een leuk tochtje gaan maken. Santiago lijkt me ook wel wat. Het mooie weer komt er in ieder geval weer aan. Mooie avonturen gewenst.
Groet,
Paula