Wanneer je op reis gaat, wil je graag meer weten over de geldzaken ter plekke. Zo weet je alvast een beetje wat je kunt verwachten en hoef je niet meer alles uit te zoeken wanneer je aankomt na een lange vlucht. In dit blog alles over geldzaken in Nepal. Wat is de lokale munteenheid? Hoe liggen de prijzen? Kan je pinnen of is het beter om te wisselen? Is het geven van fooien gebruikelijk? En zo ja, hoeveel? 

Geldzaken in Nepal: algemeen

Wat is de munteenheid van Nepal?

De munteenheid in Nepal is de Nepalese Rupee (NPR). Deze vind je in biljetten van 5, 10, 20, 50, 500 en 1000 NPR. Muntgeld is er ook, maar dit wordt veel minder gebruikt. Je ziet het praktisch niet. Check hier de meest actuele wisselkoers

Kan ik beter geld pinnen of wisselen in Nepal?

In alle toeristische plekken (Kathmandu, Bhaktapur, Chitwan en Pokhara) vind je ATM’s. Wanneer deze voorzien zijn van het Cirrus/Meastro logo kan je hier pinnen. Het wil nog weleens voorkomen dat er een stroomstoring is. In dat geval is het prettig om cash bij je te hebben. Ook scheelt het onnodige transactiekosten.

Bij sommige banken is het maximale bedrag dat je kan pinnen 10.000 NRS (ongeveer € 80,-). Dit terwijl de pinkosten variëren van 400 tot 500 NRS (ongeveer € 4,-). Daarnaast betaal je opnamekosten (ongeveer € 2,-) en in de meeste gevallen een koersopslag. Voor een pintransactie van € 80,- betaal je dan al snel € 7,-. Geld opnemen kan zo flink in de kosten lopen. Zeker wanneer je geld moet meenemen voor je bergtrekking.

Euro’s en dollars kan je wisselen in bijna ieder hotel of bij één van de vele wisselkantoren. Zorg ervoor dat deze briefjes netjes en zonder scheuren zijn, want dan worden ze niet altijd geaccepteerd. Vraag bij het wisselen altijd om een wisselbewijs. Zo kan je het geld dat je overhoudt aan het einde van je reis weer terug wisselen.

Kan ik in Nepal met creditcard betalen?

Met een creditcard kan je (nog) niet overal terecht. In grotere hotels soms wel, maar in de bergen sowieso niet. Ga je bergtrekking maken, zorg dan dat je voldoende cashgeld meeneemt. Bij voorkeur briefjes van lage waarde, want wisselgeld is schaars in de bergen. Het is wel goed om een creditcard mee te nemen. Handig wanneer je medische kosten moet betalen of onverwacht een vlucht moet boeken, 

Je bankpas is standaard beveiligd voor buitenlandbetalingen. Deblokkeer je pas voor betalingen in Azië. Noteer voor de zekerheid ook het telefoonnummer van je bank. Handig in geval van verlies of diefstal van je bankpas.

Blije man in lokaal restaurant bergen Nepal

Hoe is het prijsniveau in Nepal?

Nepal is een relatief arm land. Het prijsniveau is lager dan in Nederland maar hoger dan veel andere Aziatische landen doordat veel producten ingevoerd. Voor een lokale maaltijd in een achteraf straatje betaal je niet zoveel. Maar voor dat geïmporteerde drankje betaal je vaak Westerse prijzen. Een biertje in de bergen kan al snel oplopen tot €8,-. Een extra reden om niet te drinken.😉

Wat geef ik uit tijdens een reis in Nepal?

Wat je uitgeeft tijdens een reis naar Nepal is erg persoonlijk. Tijdens de Groepsreis met trekking en de Bergtrekking op Maat zijn de meeste zaken inbegrepen. Wel heb je nog geld nodig voor persoonlijk uitgaven, zoals alcoholische drankjes, snacks, fooien, souvenirs etc. Houd jij van een lekker drankje, ga je graag luxe uit eten, koop je snacks hoog in de bergen en ga je regelmatig voor een massage, dan geef je onderaan de streep meer uit dan iemand die alleen water drinkt en op de markt rondwandelt. Daarnaast zijn ook je afdingskills bepalend voor je uitgaven. Met € 100,- tot € 200,- per week kom je een heel eind.

Kan ik afdingen in Nepal?

Ja, in Nepal is het de gewoonste zaak van de wereld om af te dingen. Wanneer je iets koopt op straat, op de markt of bij een toeristenwinkeltje, dan wordt afdingen min of meer van je verwacht. Blijf wel altijd netjes en respectvol. Ga ook niet afdingen als je het niet wilt hebben. 

Is het geven van fooi in Nepal gebruikelijk?

Fooi is nooit verplicht, maar wel gebruikelijk. Vooral wanneer je werkt met toeristen. Het basisloon in Nepal ligt laag en het hele systeem is ingesteld op het ontvangen van fooien. Hoeveel dat moet zijn is uiteraard volledig aan jezelf. Wil je meer weten over het geven van fooien en welke bedragen gebruikelijk zijn? Lees dan het blog: Geven van fooien in Nepal: de richtlijnen

Wat moet ik nog meer weten?

Laat je niet verrassen. Bij veel restaurants zijn de prijzen op de kaart aangegeven in prijzen zonder VAT (13%) en fooi (10%). Dit betekent dat je rekening veel hoger kan uitvallen dan je in eerste instantie dacht. Houd hier rekening mee. Bij deze restaurants geef je geen extra fooi aangezien ze deze al hebben doorberekend.

Wissel biljetten van hoge waarde alvast in de grote stad (Kathmandu, Pokhara etc.) door bijvoorbeeld spulletjes te kopen in een winkeltje of op de lokale markt. Zo kan je alvast wat kleingeld ‘sparen’. Dat komt goed van pas in de bergen.

Inkopen doen in Nepal

Geldzaken in Nepal: tijdens trekking

Hoe is het prijsniveau in de bergen van Nepal?

In de bergen stijgen de prijzen met de hoogtemeters. Dit komt omdat alle spullen daar, meestal te voet, per ezel of per yak naar boven worden gedragen. Kijk dus niet gek op wanneer je drankje boven op de berg ineens drie of vier keer zoveel kost als beneden. Wil je geld besparen, koop dan bijvoorbeeld alvast wat snacks in Kathmandu. Maar je kunt het de mensen in de bergen natuurlijk ook gunnen. 

Kan ik pinnen in de bergen van Nepal?

Nee, in de bergen kan je niet pinnen, uitzonderingen daargelaten want inmiddels kan je ook al pinnen in Namche Bazar in Everest regio en Chame in Annapurna regio. Maar tijdens praktisch alle andere bergtrekkingen (Kanchenjunga, Langtang, Manaslu, Dolpo etc.) kan je niet pinnen onderweg.

Hoeveel fooi geef je een gids/drager in Nepal

Vaak werken de gidsen en dragers alleen in het hoogseizoen en moeten zij in deze periode hun jaarlijkse inkomen verdienen. Wanneer zij hun werk goed gedaan hebben, geef je ze naderhand fooi. Hoeveel dit moet zijn lees je in het blog: Geven van fooien in Nepal: de richtlijnen.

Draag je geld en belangrijke papieren in het voorvakje van je dagrugzak of backpack en sluit deze af met een cijferslotje. Zo verlies je nooit je paspoort of waardevolle spullen (…en het sleuteltje van je slot).

Geldzaken Nepal, Nepalese Rupee briefgeld

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.