Happy Hiker week 10

Jouw eerste stap naar een onvergetelijke ervaring

Happy Hiker week 10

Goed voorbereid de bergen in

Lekker slapen in de bergen

Slapen. Voor de één een hobby, voor de ander een moetje. Eén ding is zeker, wie niet goed slaapt, voelt zich niet optimaal. Dit geldt helemaal tijdens je trekking in Nepal. Je kunt de beste voorbereidingen treffen en de meest geweldige uitrusting hebben, maar als je slecht slaapt, ben je nergens. Daarom deze week alles over slapen in Nepal. Tijdens de trekking doe je in een tea house, bij mensen thuis of in een tent. In Kathmandu en/of Pokhara slaap je in goede middenklasse hotels.

Een goede nachtrust in Nepal

Mindset (Energetische lichaam)

“Between stimulus and response there is a space. In that space there is our power to choose our response. In our respons lies our growth and freedom.”

Ruimte tussen prikkel en reactie

Bij mindfulness train je de ruimte tussen prikkel en reactie. Vroeger toen ik als reisbegeleidster werkte en iemand mij iets vroeg dat ik niet wist, had ik soms de neiging een lang verhaal te houden zonder écht antwoord te geven. Ik vond het moeilijk te laten weten dat ik iets niet wist. Men kon daar namelijk zomaar iets van vinden. Op een gegeven moment vroeg iemand weer iets dat ik niet wist. Er bekroop me een naar gevoel. Ik dacht even na… en antwoorde: ‘Heel eerlijk, ik heb geen idee.’ Het mooie is dat diegene toen direct zei, ‘Ja, het was ook wel een beetje gek geweest als je dat allemaal wist.’ Op dat moment voelde ik me krachtig. Ik stond stil en besloot daardoor anders te reageren dan ik gewend was.

Automatische piloot

Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer we ongeveer 35 zijn, 95% van wie we zijn een verzameling is van onbewuste gedachten en programmeringen. Dus 95% automatische piloot en 5% bewuste keuze. Ai! Dat zijn rake cijfers. Elke prikkel die je binnenkrijgt, roept een bepaald gevoel op in het lichaam. Dit correspondeert met de gedachten in je brein. En deze gedachten versterken op hun beurt weer het gevoel in ons lichaam. Zodoende worden de gedachten en programmeringen steeds sterker naarmate we ouder worden. Ze zeggen toch ook weleens hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om te veranderen? Dat komt dus doordat patronen meer ingesleten zijn. Wat we willen is die 5% vergroten. Want in die 5% ligt je vrijheid, het maken van bewuste keuzes. Daarbinnen kan je kiezen wie je wilt zijn.

Het 8-voudige pad van yoga

Yoga: terugtrekken van zintuigen

Gedachten en programmeringen gekoppeld aan yoga. Wanneer onze ademhaling verstoord is, is ook onze geest uit balans. Dit oefen je op de mat en kan doorwerken in je dagelijks leven. Je wilt niet reageren op een leven dat je ‘overkomt’, je wilt in je kracht staan en bewust kiezen voor het leven dat jij wilt. Dat kan door stil te staan en naar binnen te keren. Dit ‘naar binnen keren’ is stap 5 in het 8-voudige pad: Pratyahara, het terugtrekken van de zintuigen. Dit kan je inzetten voor transformatie. Om een dieper begrip te krijgen van wie je bent. Tijdens yogalessen sluit je bijvoorbeeld je ogen. Zo komen minder prikkels binnen en is er meer ruimte om naar binnen te keren. Deze stilte, rust en stabiliteit is nodig voor groei en ontwikkeling.

 Levensenergie: Prana, Chi, Ki

Levensenergie is prana, Chi (Chinees) en Ki (Japans), de bouwsteen van het universum. Het universum is een expressie van levensenergie. Alles is energie! Prana die niet gemanifesteerd is, geen vorm heeft, is bewustzijn. Binnen de yogafilosofie wordt dit Purusha genoemd, ‘the one who sees’ of kosmische intelligentie. Yoga is het beïnvloeden van prana. De mate waarin je in staat bent dit te beïnvloeden heet Prana Shakti. Met een hoge Prana Shakti ben je de kapitein van je eigen schip, een lage Prana Shakti maakt je slachtoffer van je leven. Pranayama, stap 4 in het 8-voudige pad, wordt vaak gezien als ademhalingsoefeningen, maar er is veel meer waarmee je prana kan controleren, zoals asana (houdingen) en meditatie. Yoga is een practice voor de mind. Maar omdat werken met de mind moeilijk is, richten we ons op de adem. Door je adem te controleren, controleer je prana (energie). Wanneer je prana controleert, controleer je de mind en heb je toegang tot de subtielere dimensies (van wie je bent).

Voorbereiding Langtang Circuit trekking, Gosaikunda Lake

Kracht & flexibiliteit

De twee video’s van deze week vind je hieronder. Doe gezellig mee en begin de week goed.😁

Introductie yogasessies: de kracht van je adem

Prana, levensenergie, wordt gedragen door de ademhaling. Door bewust te ademen krijg je toegang tot prana en kan je deze sturen. Pranamaya Kosha is de brug tussen Annamaya Kosha (fysieke lichaam) en Manomaya Kosha (mentale lichaam). Wees je ervan bewust dat prana niet alleen in ons is, maar ook daarbuiten. In alles dat leeft! Zodra je je hiervan bewust bent, kan je prana ook sturen. Je stuurt jouw levensenergie richting je dromen en doelen en laat het niet ‘weglekken’ aan onbelangrijke zaken. Dit begint op de mat. Ik nodig je uit deze sessie te focussen op je ademhaling. Tijdens de hatha/vinyasa sessie maak je gebruik van de volledige yogaademhaling en tijdens de yinsessie observeer je je adem hoe deze op een natuurlijke manier komt en gaat. Lek geen energie naar gedachten, emoties, overtuigenen etc. Maar ontwikkel focus en kracht en daarmee een diepere dimensie in je yoga practice en dagelijks leven.

Kracht week 10 (hatha/vinyasa)

Flexibiliteit week 10 (yin)

Voor deze yogales heb je twee blokken of dikke boeken nodig en één dekentje. Pak deze alvast voordat je de les begint.

Ademhaling & ontspanning

Prana zuiveringsmeditatie

De Prana zuiveringsmeditatie is een meditatie om de adem als prana/levensenergie te ervaren in plaats van ‘gewoon’ een mechanish proces dat je fysieke lichaam uitvoert. Wanneer je deze meditatie herhaalt, zal je merken dat je sensitiever wordt voor het opmerken en voelen van prana. Daarnaast kalmeert deze ademhaling je lichaam en geest.

Mindset

Affirmatie voor deze week

Affirmaties helpen je gedachten, zelfbeeld, gezondheid en zelfvertrouwen beïnvloeden. Het is een korte bekrachtigende en positieve zin die je tegen jezelf uitspreekt… Repeat after me:🔥

Affirmation I am confident

Challenge, tips en opdrachten week 10

De tips en opdrachten voor deze week.

Challenge

 • Schrijf deze week elke dag een aantal dingen op die je mooi vindt. Dit leert je in het moment te zijn en schoonheid te ervaren. En stel je eens voor hoe dat na een jaar is: een boek vol schoonheid! Dat is toch heerlijk om terug te lezen?

Tips

 • There is no pillow, like your own pillow. Ik neem weleens een kussentje mee uit het vliegtuig. Kan je goed op slapen.😉
 • Stel alvast je verwachtingen bij. De Nepalese maatstaven verschillen van de Nederlandse. Dit geldt niet alleen voor eten, drinken, transport en voorzieningen, maar voor de hotels. Er kunnen vlekken in de vloerbedekking zitten, gordijnen ontbreken of de wc-bril kan loszitten (ik noem maar iets). Kortom, alles is net een beetje anders dan thuis. In de bergen zijn vaak alleen maar hurktoiletten te vinden, maar meestal zit je ergens achter een rots of struik. Een extra reden om alvast goed veel te squaten thuis.🙃

Opdrachten

 • Denk vast na over hoe jij extra lekker kan slapen in de bergen. Op hoogte lukt slapen vaak erg slecht, ook is het koud en is er weinig comfort, dus sta alvast stil bij wat je kan doen om je nachtrust te verbeteren?
 • In Nepal wordt (binnen de mogelijkheden die ze hebben) aandacht besteedt aan de schoonheid van dingen. Vrouwen dragen mooie en kleurrijke kleding, trucks zijn rijkelijk versierd en mensen zegenen elkaar met een tikka of bloemenkrans. Ze ‘versieren’ het dagelijks leven letterlijk met kleuren, geuren en vormen. In Nederland doen we dit een stuk minder. Vaak omdat we druk zijn of omdat dingen vooral praktisch moeten zijn. Geldt dat ook voor jou? Of maak je wel bewust verbinding met het moment. In ieder moment is schoonheid te vinden. Je moet het alleen willen zien. Kijk niet naar de dingen die je tegenstaan/tegenwerken, maar juist naar dingen dingen die je mooi vindt.

  1. Sluit je ogen
  2. Adem drie keer diep in door je neus, uit door de mond
  3. Open je ogen
  4. Kijk om je heen
  5. Connect met het moment
  6. Word je bewust van de mensen, kleuren, geuren, woorden, licht, vormen, ideeën
  7. Schrijf het op
  8. Waarin vind je schoonheid?
  9. Wat kan je hierover leren om zelf meer schoonheid in je leven te creëren?
 • Blik even bewust terug op de afgelopen weken. Hoe gaat het? Wat heb je al geleerd? En welke resultaten zie je tot nu toe al in je leven? Noteer je drie belangrijkste inzichten… en voel je vrij om deze ook met mij te delen (paula@wanderworld.nl)😊

Succes en tot volgende week!🍀

Heb je een vraag?

Of wil je meer informatie over de reis naar Nepal?

Neem dan contact met me op via:

06-42241143

3 + 14 =