Go once a year someplace you’ve never been before”, zei Dalai Lama ooit. Een uitstekend plan, behalve dat ik van ieder jaar liever iedere maand maak. Deze maand is Vlieland aan de beurt. Een Nederlands eiland en gemeente met één dorp genaamd Oost-Vlieland. Op Schiermonnikoog na (staat ook nog op het lijstje!) de dunstbevolkte gemeente van Nederland. Samen met Marja ga ik op ontdekkingstocht.

De Vuurduin, vuurtoren Vlieland
Fotograferen Vlieland

Hoe kom je op Vlieland?

Vanuit het Friese Harlingen brengt de veerboot van Rederij Doeksen je in 45 minuten tot 1.5 uur naar het prachtige Nederlandse eiland. Je mag geen auto meebrengen naar het Waddeneiland maar dat is geen probleem. Wanneer je van de boot afkomt, kan je meteen een fiets huren bij één van de fietsverhuurbedrijven. Mocht je geen zin hebben om te fietsen? Neem dan gewoon de shuttlebus.

Strand Vlieland
Marja en Paula op Vlieland

Waar slapen op Vlieland in de winter?

Bij aankomst lopen we naar ons slaapadresje B&B de Getijden. Een absolute aanrader voor je verblijf op Vlie. Theo en Bettine hebben ons verblijf tot een feestje gemaakt en zorgden dat het ons aan niets ontbrak. Ze hebben oog voor detail en iedere avond lag er weer een verrassing (lees: iets lekkers) voor ons klaar, met een mooie spreuk. Erg leuk! 🙂 Zoek je een andere leuke slaapplek op Vlieland? Probeer dan eens Leut Koffiebar & Logies of Hotel Posthuys Vlieland.

Duinen Vlieland
Hoofdstraat Vlieland-Oost

Wat doen op Vlieland in de winter?

Naast het gezellige en historische dorpje Oost-Vlieland bestaat het eiland voornamelijk uit duinen, bosgebied en kleine weiden. Een bezoek aan het Nederlandse Waddeneiland betekent bovenal rust, natuur en ongestoord wandelen en fietsen. Waar ik vooral van genoten heb, zijn de eindeloze grote en lege stranden. Ja, Vlieland in de winter is fantastisch!

Paarden Vlieland
Prachtig Vlieland
Wandelen door het bos op Vlieland

Het westelijke deel van Vlieland bestaat uit een grote zandvlakte: de Vliehors. Met de Vliehors Expres (omgebouwde vrachtauto) krijg je een mooi beeld van de ‘Sahara van het Noorden’. Wij beklimmen nog even de Vuurduin, de vuurtoren van Vlieland, voor een uitzicht over het eiland en genieten van leuke restaurantjes, lekker eten en drinken, zonnige terrasjes, goede gesprekken en veel wandelen. 🙂

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik bergtrekkingen in Nepal (Beginner en Advanced) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.