Wat je aantrekt tijdens een bergwandeling is hoofdzakelijk afhankelijk van het weer. Dit wisselt nogal eens. Wanneer je een trekking maakt, kleed je je volgens het 3-lagen systeem. Dit systeem gaat uit van het aan- of uittrekken van kledinglagen zodat je je temperatuur kan aanpassen aan de weersomstandigheden. In dit blog lees je wat het 3-lagen systeem inhoudt en hoe het werkt
Wat houdt het 3-lagen systeem in?
- Vochtafvoerende laag (basislaag)
- Isolerende laag (tussenlaag)
- Water- en winddichte laag (buitenste laag)

Het 3-lagen systeem: hoe werkt het?
1.) Vochtafvoerende laag (basislaag)
Het voordeel van synthetische kleding is dat het goedkoop, licht en sneldrogend is. Het nadeel is dat het kan gaan stinken. Merinowol daarentegen kan je gerust een week aanhouden zonder dat het gaat ruiken. Een goede keuze bij een langere trektocht dus. Maar ook wol kent nadelen: het is iets zwaarder dan synthetisch materiaal, droogt minder snel en er hangt een prijskaartje aan. Basislagen zijn er in ‘dikkere’ en ‘dunnere’ materialen, die je kan aanpassen aan de activiteit of omstandigheden. Wanneer het warm is, kan je basislaag de enige laag zijn die je draagt.
2.) Isolerende laag (tussenlaag)
Dons heeft de hoogste gewicht-warmteverhouding en is makkelijk te comprimeren. Dit maakt een donsjas ideaal tijdens een trekking. Het nadeel is dat de eenden/ganzen levend geplukt worden en vaak een miserabel leven leiden. Het RDS-keurmerk (Responsible Down) zou moeten aangeven dat de dieren niet levend geplukt worden. Daarnaast droogt dons langzaam en verliest het zijn isolatie als het nat is. Synthetische stoffen zijn duurzaam, licht, sneldrogend en houden warmte vast als het nat is. Maar ook synthetische shirts kennen nadelen. Ze ademen minder en zijn groter qua volume. Fleece is zacht, ademend, licht, vochtafdrijvend en droogt snel, maar is niet winddicht. Dit maakt fleece een goede keuze als isolerende tussenlaag.
3.) Water- en winddichte laag (buitenlaag)

Meer over het 3-lagen systeem
Het 3-lagen systeem is altijd en overal toepasbaar. Dus niet in een bepaald seizoen of op een bepaalde bestemming. Het zorgt ervoor dat je nooit voor verrassingen komt te staan. Een goede basislaag geeft warmte als het koud is, maar beschermt ook tegen zon of zorgt ervoor dat je niet te snel afkoelt aan het einde van de dag. Ook ben je goed voorbereid wanneer je na een warme zomerdag onverwacht in een regen- of onweersbui terechtkomt. Kortom: met drie lagen zit je altijd goed.
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.
Ik heb ergens bij jou gelezen over de verschillende soorten materialen en hun eigenschappen (viscose polyester katoen etc) maar help ik kan het nergens meer vinden.. kun je me helpen?
Hi Susan, Bedankt voor je berichtje. Dat klopt. Check het blog: https://wanderworld.nl/beste-wandelsokken-voor-een-trekking/
Succes! ✌️