Wat je aantrekt tijdens een bergwandeling is hoofdzakelijk afhankelijk van het weer. Dit wisselt nogal eens. De beste kleding voor een trekking, is kleding volgens het 3-lagen systeem. Dit systeem gaat uit van het aan- of uittrekken van kledinglagen zodat je je temperatuur kan aanpassen aan de weersomstandigheden. In dit blog lees je wat het 3-lagen systeem inhoudt en hoe het werkt

Wat houdt het 3-lagen systeem in?

Het 3-lagen systeem begint met een basislaag die strak op je huid zit en zweet afvoert. Daar overheen gaat een isolerende laag, of meerdere isolerende lagen, die je beschermt tegen kou en deze sluit je af met een ademende wind- en waterdichte laag. Samengevat:

  1. Vochtafvoerende laag (basislaag)
  2. Isolerende laag (tussenlaag)
  3. Water- en winddichte laag (buitenste laag)

Vermijd katoenen kleding als je gaat wandelen. Katoen isoleert nauwelijks, neemt veel vocht op en droogt langzaam waardoor je snel afkoelt. Kies liever een onderlaag van synthetische stoffen of wol. Deze voeren vocht af.

Everest Base Camp trekking dag 10 Dzongla via Cho La pass tot Gokyo, Cho La pass Raman en Paula

Het 3-lagen systeem: hoe werkt het?

1.) Vochtafvoerende laag (basislaag)

De basislaag zit direct op je huid, reguleert je lichaamstemperatuur en voert vocht af. Om vocht te kunnen afdrijven, moet de basislaag goed aansluiten. De laag kan uit verschillende materialen bestaan. Synthetisch materiaal en wol voeren transpiratievocht af. Katoen daarentegen absorbeert juist vocht waardoor je lang nat blijft en afkoelt. Kortom, draag geen katoen.

Het voordeel van synthetische kleding is dat het goedkoop, licht en sneldrogend is. Het nadeel is dat het kan gaan stinken. Merinowol daarentegen kan je gerust een week aanhouden zonder dat het gaat ruiken. Een goede keuze bij een langere trektocht dus. Maar ook wol kent nadelen: het is iets zwaarder dan synthetisch materiaal, droogt minder snel en er hangt een prijskaartje aan. Basislagen zijn er in ‘dikkere’ en ‘dunnere’ materialen, die je kan aanpassen aan de activiteit of omstandigheden. Wanneer het warm is, kan je basislaag de enige laag zijn die je draagt.

2.) Isolerende laag (tussenlaag)

De tussenlaag draag je over de basislaag en biedt bescherming tegen kou. Ook voert deze laag het transpiratievocht verder af naar buiten. Denk aan een dikker shirt, fleecevest, donsjas, softshell of een combinatie van van deze.

Dons heeft de hoogste gewicht-warmteverhouding en is makkelijk te comprimeren. Dit maakt een donsjas ideaal tijdens een trekking. Het nadeel is dat de eenden/ganzen levend geplukt worden en vaak een miserabel leven leiden. Het RDS-keurmerk (Responsible Down) zou moeten aangeven dat de dieren niet levend geplukt worden. Daarnaast droogt dons langzaam en verliest het zijn isolatie als het nat is. Synthetische stoffen zijn duurzaam, licht, sneldrogend en houden warmte vast als het nat is. Maar ook synthetische shirts kennen nadelen. Ze ademen minder en zijn groter qua volume. Fleece is zacht, ademend, licht, vochtafdrijvend en droogt snel, maar is niet winddicht. Dit maakt fleece een goede keuze als isolerende tussenlaag.

3.) Water- en winddichte laag (buitenlaag)

Een buitenlaag beschermt je tegen wind en regen. In slecht weer is dit je belangrijkste laag doordat het je binnenlagen beschermt. Kies altijd voor een waterdichte en ademende hardshell. Een goede hardshell is een flinke investering, maar het ook meer dan waard.
Het 3-lagen systeem in de bergen

Meer over het 3-lagen systeem

Het 3-lagen systeem is altijd en overal toepasbaar. In elk seizoen en op elke bestemming. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Een goede basislaag geeft warmte als het koud is, maar beschermt ook tegen zon of zorgt ervoor dat je niet te snel afkoelt aan het einde van de dag. Ook ben je met het 3-lagen systeem goed voorbereid wanneer je na een warme zomerdag onverwacht in een regen- of onweersbui terechtkomt. Oftewel: met drie lagen zit je altijd goed.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.