Het Pieterpad: leukste wandelroute in eigen land

Het Pieterpad. Misschien wel de leukste wandelroute van Nederland. In 2012 ben ik (met Mark) begonnen aan deze mooie wandeltocht. We hebben het pad nooit in z’n geheel afgelopen omdat we op reis gingen. Nu, vier jaar later, ben ik klaar om mijn weg te vervolgen. In het kader van ‘keep on going’ loop ik de aankomende maanden in mijn vrije weekenden van Hardenberg naar Maastricht (met als uiteindelijke doel het Spaanse Santiago de Compostella… maar dat komt later). In principe vervolg ik het pad alleen, maar gezelschap is uiteraard leuk en meer dan welkom. Dus houd je van wandelen en heb je zin om ook eens een etappe mee te wandelen? Let me know!

mark-pieterpad

pieterpad-maaltje

kamperen-aan-het-pieterpad

Wat is het Pieterpad

Met 490 kilometer is het Pieterpad de langste langeafstandswandelroute (LAW) van Nederland. Het pad loopt van Pieterburen aan de Waddenzee in Groningen naar de St. Pietersberg in Maastricht (vandaar de naam Pieterpad). Het pad is tussen 1975 en 1981 bedacht, gelopen en beschreven door de dames Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. De wandeling is ooit opgeschreven als een route voor de familie om nog eens te lopen maar is inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste wandelroutes van Nederland. Het pad kent twee trajecten namelijk:

 • Deel 1 van Pieterburen naar Vorden (13 dagetappes, totaal 235km)
 • Deel 2 van Vorden naar de St. Pietersberg bij Maastricht (13 dagetappes, totaal 257km)
pieterpad-route

Pieterpadroute deel I en deel II

Etappes deel I: Pieterburen – Vorden
  van naar km
1 Pieterburen Winsum 11
2 Winsum Groningen 19
3 Groningen Zuidlaren 21
4 Zuidlaren Rolde 18
5 Rolde Schoonloo 18
6 Schoonloo Sleen 24
7 Sleen Coevorden 21
8 Coevorden Hardenberg 19
9 Hardenberg Ommen 21
10 Ommen Hellendoorn 21
11 Hellendoorn Holten 16
12 Holten Laren (Gld) 15
13 Laren (Gld) Vorden 14
 
Etappe deel II: Vorden – Maastricht (St. Pietersberg)
  van naar km
1 Vorden Zelhem 16
2 Zelhem Braamt 18
3 Braamt Millingen 24
4 Millingen Groesbeek 20
5 Groesbeek Gennep 15
6 Gennep Vierlingsbeek 17
7 Vierlingsbeek Swolgen 21
8 Swolgen Venlo 21
9 Venlo Swalmen 23
10 Swalmen Montfort 22
11 Montfort Sittard 24
12 Sittard Strabeek (Valkenburg) 22
13 Strabeek (Valkenburg St. Pietersberg 15

pieterpad-groningen

kassa-op-het-pieterpad

goedemorgen-koffie-op-het-pieterpad

Hoe loop je het Pieterpad

Het Pieterpad is te lopen vanuit beide richtingen. Je kan dus zowel in Maastricht als in Groningen starten. De route is opgebouwd in dagetappes van ongeveer 15 tot 20 kilometer maar je bent uiteraard vrij om zelf je eigen dagindeling aan te houden. De meeste start- en stoppunten zijn goed bereikbaar per openbaar vervoer dus mocht je het pad in etappes willen lopen dan is dat mogelijk. Onderweg zijn veel overnachtingsmogelijkheden in alle soorten en maten: campings, trekkershutten, logie-met-ontbijt-adressen, hotelletjes. Een lijst met accommodaties is te vinden op de website van het Pieterpad.

pieterpad-hunebed

pieterpad-markering

pieterpad-landschap-drenthe

Waarom is het Pieterpad zo leuk?

Het zijn vooral de wandelaars onderling die elkaar enthousiast maken. Onderweg kom je dan ook (pas) tot de ontdekking hoe mooi en divers ons eigen Nederland is. Het Pieterpad in drie woorden: gastvrij, gemoedelijk en gezellig. Alle mensen die moeite doen om het de wandelaars naar hun zin te maken, hun grond of huis ter beschikking stellen en die fijne en knusse rustplekjes onderweg onderhouden en verzorgen. Kortom het Pieterpad is leuk! En misschien wel het allermooiste: alles gaat op basis van goed vertrouwen.

Van Pieterburen tot Hardenberg

Tot dusver heb ik het Pieterpad gelopen van Pieterburen tot Hardenberg. Gestart in de Groninger klei heb mijn weg vervolgd door de Drentse zandgronden om me nu een weg te banen richting de Sallandse Heuvelrug. Aankomend weekend start ik de volgende etappe. Samen met het leukste Grietje van Nederland loop ik van Hardenberg naar Ommen en van Ommen naar Hellendoorn. We hebben er zin in! 🙂

To be continued…

Tips:

 • Met een Weekend Vrij abonnement van de NS reis je onbeperkt heen en terug naar de plek van bestemming voor € 34,- per maand.
 • Schaf deel 1 en deel 2 van het Pieterpadboekje aan. Hiermee beschik je over alle informatie die je nodig hebt om de route onbezorgd te lopen.

Meer weten over het Pieterpad of wandelen in Nederland? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

15 gedachtes aan “Het Pieterpad: leukste wandelroute in eigen land

  1. Paula Auteur van bericht

   Hi Yalou,
   Bedankt voor je berichtje. Leuk dat je ook de Camino wil/gaat lopen. Dit is inderdaad alvast een leuke oefening. Hopelijk heb ik straks genoeg kilometers in de benen om meteen door te lopen. 🙂
   Groetjes Paula

  1. Paula Auteur van bericht

   Hi Nelie,
   Bedankt voor je berichtje. Leuk dat je belangstelling hebt. 🙂 Ik zou het erg leuk vinden als je een keer meeloopt. Ik zeg altijd maar zo, ‘Waar een wil is, is een weg’. 😉 Er zijn nog genoeg etappes te lopen dus er is vast wel ergens aansluiting te vinden. Ik houd je op de hoogte.
   Groetjes Paula

 1. Yvonne

  De Sallandse heuvelrug heb je dus kort geleden gelopen? Ik vond dat echt zo’n ontdekking! Zo mooi en onverwacht dat het daar zo heuvelachtig is en je er zo ver kunt kijken. Veel plezier en succes met het vervolg van het Pieterpad! Loop je alleen in de weekenden?

  1. Paula Auteur van bericht

   Hi Yvonne,
   Bedankt voor je berichtje. Ja toevallig heb ik dit weekend van Hardenberg tot Hellendoorn gelopen. Dat valt (volgens mij) al een beetje onder de Sallandse heuvelrug. Volgende etappe is naar Holten. Het was schitterend! Ontzettend koud maar daarom des te mooier. Het hele bos was voorzien van een tapijt van herfstbladeren en alle struiken waren bedekt ijskristallen. Lucky me! 😀

   In principe loop ik alleen in de weekenden… omdat ik (nog) studeer en werk doordeweeks. In juli hoop ik afgestudeerd te zijn en dan wil ik graag het Pieterpad afgelopen hebben.
   Groetjes

 2. Pingback: LIFESTYLE | 3 x mijn mooiste Pieterpadmomenten | Wanderworld

 3. Pingback: LIFESTYLE | ik ga wandelen en ik neem mee... | Wanderworld

 4. Peter

  Hoi Paula, wat schrijf je inspirerend over jouw wandeling. In 2016 ben ik van zuid naar noord gelopen. Twee weken geleden met een vriend gestart van noord naar zuid. We zijn in twee dagen tot Rolde gekomen. Te optimistisch. Ga een gesprek aan onderweg en het beloond met mooie ontmoetingen. Voor jou is de walk of wisdom rondom Nijmegen een tip. Wandel deze in vijf dagen en neem op elke etappe een ander wandelmaatje mee. Plan een overnachting in het Emmausklooster te Velp. Ik wens je veel wandelgenot en mooie ontmoetingen.

 5. Pingback: NS-wandeling Woldberg Steenwijk | Wanderworld

 6. Pingback: Ronde van Nederland op de fiets: Millingen aan de Rijn tot Alphen | Wanderworld

 7. Pingback: Trekvogelpad etappe 8: Weesp tot Hilversum | Wanderworld

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: