Het Trekvogelpad: te voet van Bergen aan Zee naar Enschede

Jan-Pieter houdt van vogels en ik van wandelen. De keuze voor een nieuwe wandelroute was dus snel gemaakt: het Trekvogelpad. Een pad van Bergen aan Zee tot Enschede. De route brengt je langs kenmerkende Nederlandse natuur- en cultuurlandschappen, waaronder twintig belangrijke vogelgebieden. Het gehele jaar door zijn er dus veel vogels te zien. Omdat ik net het verschil weet tussen een kraai en een duif, zit er voor mij ook een educatief tintje aan de wandeling. Vind ik leuk! 🙂

Wat is het Trekvogelpad?

Het Trekvogelpad (LAW 2), ook wel het Pieterpad overdwars genoemd, is met 414km het langste natuurpad van Nederland. In 1999 is het pad ontstaan door samenvoeging van drie andere langeafstandswandelpaden: Waterlandpad (LAW 4-1), Heuvelrugpad (LAW 4-2) en Gelrepad (LAW 2-3). De wandeling bestaat, volgens het boekje, uit 23 etappes. Het uiteindelijke aantal etappes hangt natuurlijk af van de door jouw gekozen dagindeling.

Hoe loop je het Trekvogelpad?

Het Trekvogelpad is vanuit beide richtingen te lopen. Je kunt het pad dus zowel in Bergen aan Zee als in Enschede starten. Beide routebeschrijvingen staan in het Trekvogelpadboekje beschreven. De wandeling is opgebouwd uit dagetappes van zo’n 15 tot 20km maar je bent zelf uiteraard vrij om je eigen dagindeling aan te houden. Zelf reis ik vaak met het openbaar vervoer. Hier laat ik mijn start- en/of stoppunt dus vaak van afhangen.

Waarom is het Trekvogelpad zo leuk?

Het Trekvogelpad is leuk vanwege de combinatie tussen natuur en cultuur. Je wandelt door mooie natuurgebieden afgewisseld door leuke dorpjes en steden. Het gehele jaar door zijn er vogels te spotten. Zelf weet ik vrij weinig van vogels. Ik zie dit pad dus als een leuke manier om mijn vogelkennis uit te breiden. Het routeboekje, met uitgebreide informatie en foto’s, biedt een goede start.

De eerste etappes

Tot dusver heb ik het Trekvogelpad gelopen van Bergen aan Zee tot Wormerveer. Deze eerste 60 kilometer liep ik samen met Jan-Pieter en Lotje. Meer etappes volgen dit jaar. We startten onze wandeltocht in duin- en kustgebied gevolgd door veenweiden. Later zal de route ons via de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe leiden naar de IJssel en de Achterhoek om tot slot te eindigen op het hoogveen van Twente. Ik heb er zin in!

To be continued…

Meer lezen over het Trekvogelpad? Of andere wandelroutes in Nederland. Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Trekvogelpad (LAW 2):

Pieterpad (LAW 9):

Tips:

 • Met een Weekend Vrij abonnement van de NS reis je onbeperkt heen en terug naar de plek van bestemming voor € 34,- per maand.
 • Schaf het Trekvogelpadboekje aan. Hiermee beschik je over alle informatie die je nodig hebt om de route onbezorgd te lopen.

13 gedachtes aan “Het Trekvogelpad: te voet van Bergen aan Zee naar Enschede

 1. Gerry

  IK vond je al een bikkel en stoer wijffie en dan tref je ook nog een stoere vent en samen hebben je een klein stoer wijffie in elkaar geknutseld. Lekker zo saampjes op pad en wat een mooi begin vh leven voor Lotje.
  Ga zo door en laat ons af en toe weten wat je allemaal hebt geleerd over vogels.
  Ik volg je graag.
  Lieve groet vanuit Brabant.
  Gerry

 2. Gerard

  Natuurlijk volg ik jouw verhalen weer met veel belangstelling. Of het nu Nepal of Nederland is, het blijft bloeien. Ik steek er ook altijd weer wat van op. 🙂

 3. Pingback: Trekvogelpad etappe 1: Bergen aan Zee – Alkmaar | Wanderworld

 4. Laura

  Hoi Paula, Ik wil met mijn vriend en dochter (van 4 maanden) ook graag het trekvogel pad vanaf Bergen aan Zee gaan lopen. Is de eerste etappe te doen met een kinderwagen of werkt draagzak beter? Hoor het graag!

  1. Paula Auteur van bericht

   Hoi Laura,

   Bedankt voor je bericht. Mijn voorkeur gaat uit naar een draagzak, maar een kinderwagen is mogelijk. De eerste etappe ging op sommige stukken door mul duinzand en de tweede etappe over smalle brugjes en door drassig grasland. Dit was prettiger geweest met alleen een draagzak …maar dat wil niet zeggen dat de wandelwagen verder overbodig was. Omdat wij meerdere dagen liepen en onze dochter goed in de wagen slaapt, kozen wij ervoor hem toch mee te nemen. Het was de eerste keer en we wilden haar zoveel mogelijk comfort bieden. Ook hadden we op deze manier ‘s nachts een lekker bedje voor haar. Vonden wij belangrijk! Dus absoluut geen spijt dat we beide hadden meegenomen maar de volgende keer (dan is zij ook zo’n 4 maanden oud) wordt het waarschijnlijk alleen de draagzak.

   Ik hoop dat je er wat aan hebt.
   Groetjes.

 5. Pingback: LIFESTYLE | Trekvogelpad etappe 2: Alkmaar tot De Rijp | Wanderworld

 6. Pingback: Trekvogelpad etappe 3: De Rijp tot Wormerveer | Wanderworld

 7. Pingback: REIZEN | Review MSR Elixir 3: ruime 3-persoons trekkerstent | Wanderworld

 8. Pingback: Trekvogelpad etappe 4. Wormerveer tot Landsmeer | Wanderworld

 9. Pingback: Trekvogelpad etappe 5. Landsmeer naar Broek in Waterland | Wanderworld

 10. Pingback: Trekvogelpad etappe 6: Broek in Waterland tot Amsterdam | Wanderworld

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: