Jan-Pieter houdt van vogels en ik van wandelen. De keuze voor een nieuwe wandelroute was dus snel gemaakt: het Trekvogelpad. Een pad van Bergen aan Zee tot Enschede. De route brengt je langs kenmerkende Nederlandse natuur- en cultuurlandschappen, waaronder twintig belangrijke vogelgebieden. Het gehele jaar door zijn er dus veel vogels te zien. Omdat ik net het verschil weet tussen een kraai en een duif, zit er voor mij ook een educatief tintje aan de wandeling. Vind ik leuk! 🙂

Wat is het Trekvogelpad?

Het Trekvogelpad (LAW 2), ook wel het Pieterpad overdwars genoemd, is met 414km het langste natuurpad van Nederland. In 1999 is het pad ontstaan door samenvoeging van drie andere langeafstandswandelpaden: Waterlandpad (LAW 4-1), Heuvelrugpad (LAW 4-2) en Gelrepad (LAW 2-3). De wandeling bestaat, volgens het boekje, uit 23 etappes. Het uiteindelijke aantal etappes hangt natuurlijk af van de door jouw gekozen dagindeling.

Hoe loop je het Trekvogelpad?

Het Trekvogelpad is vanuit beide richtingen te lopen. Je kunt het pad dus zowel in Bergen aan Zee als in Enschede starten. Beide routebeschrijvingen staan in het Trekvogelpadboekje beschreven. De wandeling is opgebouwd uit dagetappes van zo’n 15 tot 20km maar je bent zelf uiteraard vrij om je eigen dagindeling aan te houden. Zelf reis ik vaak met het openbaar vervoer. Hier laat ik mijn start- en/of stoppunt dus vaak van afhangen.

Waarom is het Trekvogelpad zo leuk?

Het Trekvogelpad is leuk vanwege de combinatie tussen natuur en cultuur. Je wandelt door mooie natuurgebieden afgewisseld door leuke dorpjes en steden. Het gehele jaar door zijn er vogels te spotten. Zelf weet ik vrij weinig van vogels. Ik zie dit pad dus als een leuke manier om mijn vogelkennis uit te breiden. Het routeboekje, met uitgebreide informatie en foto’s, biedt een goede start.

De eerste etappes

Tot dusver heb ik het Trekvogelpad gelopen van Bergen aan Zee tot Wormerveer. Deze eerste 60 kilometer liep ik samen met Jan-Pieter en Lotje. Meer etappes volgen dit jaar. We startten onze wandeltocht in duin- en kustgebied gevolgd door veenweiden. Later zal de route ons via de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe leiden naar de IJssel en de Achterhoek om tot slot te eindigen op het hoogveen van Twente. Ik heb er zin in!

To be continued…

Meer lezen over het Trekvogelpad? Of andere wandelroutes in Nederland. Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Trekvogelpad (LAW 2):

Pieterpad (LAW 9):

Tips:

  • Met een Weekend Vrij abonnement van de NS reis je onbeperkt heen en terug naar de plek van bestemming voor € 34,- per maand.
  • Schaf het Trekvogelpadboekje aan. Hiermee beschik je over alle informatie die je nodig hebt om de route onbezorgd te lopen.