Een vlucht boeken voor je reis, hoe kan je dat het beste aanpakken? Het lijkt vaak simpel, een vliegticket boeken, maar dit is het niet altijd. Vooral niet als de keuze reuze is en je de bomen door het bos niet meer ziet. Laten we voorop stellen, er is niet één beste manier om een vlucht te boeken. Wel zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten of waarop je kan letten bij boeking. In dit blog hoe boek ik een vliegticket voor mijn reis en waar moet ik op letten?

Hoe boek ik een vlucht voor mijn reis?

Grofweg zijn er twee smaakjes. Je boekt een vlucht via een vergelijksingssite of rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij. Beide opties hebben voor- en nadelen. 

Vliegticket boeken via een vergelijkingssite

Je kunt willekeurig websites van luchtvaartmaatschappijen langsgaan voor het vinden van een geschikte vlucht, maar dat duurt een eeuwigheid. Beter is om via een vergelijkingssite het aanbod van vluchten te filteren. Zo krijg je een goed overzicht van de maatschappijen die vliegen op jouw plek van bestemming. Twee betrouwbare vergelijkingssites zijn Skyscanner en Tix.nl.

Skyscanner gebruik ik vaak. Ik vind het een prettige, overzichtelijke en gebruiksvriendelijke website. Je kunt plaatsen maar ook landen (van vertrek en aankomst) invoeren en je ziet meteen een volledige overzicht van alle aanbieders en prijzen. Goed om te weten is dat je je ticket niet boekt bij Skyscanner zelf, zij scannen slechts de opties en verwijzen je door naar de daadwerkelijke aanbieder. De site is gratis en genereert inkomsten van luchtvaartmaatschappijen die voor elke boeking een klein bedrag aan hen betalen. De daadwerkelijke aanbieder is de organisatie waarbij je boekt. Tix.nl werkt op eenzelfde manier.

Voordelen en nadelen vliegticket boeken via vergelijkingssite

Een groot voordeel het boeken van je vlucht via een vergelijkingssite is het grote aanbod en volledige overzicht van vluchten. De kans is groot dat je via een vergelijkingssite het meest voordelige en gunstige vliegticket scoort. Nadeel van deze manier van boeken is dat de aanbieders vaak tussenkantoren zijn en niet altijd even goed bereikbaar als je ze nodig hebt.

Op een vergelijkingssite zoals Skyscanner en Tix.nl filter je eenvoudig het totaalaanbod van vluchten voor jouw persoonlijke reisbestemming. Een voordelig vliegticket is in een mum van tijd geboekt.

Hoe boek ik een vliegticket

Vlucht boeken bij een luchtvaartmaatschappij

Een andere optie is om je vliegticket rechtstreeks te boeken bij een luchtvaartmaatschappij. Om een idee te krijgen van welke aanbieders vliegen op jouw plek van bestemming kan je een soort van voorselectie maken met behulp van Skyscanner of Tix.nl. Voor bestemmingen in Azië kan je denken aan: 

Op Nepal vliegen een beperkt aantal maatschappijen, denk aan Qatar AirwaysTurkish Airlines, Emirates en KLM. Een deel van deze vluchten wordt soms uitgevoerd door een kleinere lagekostenluchtvaartmaatschappij (mooi woord voor galgje 😉), zoals Flydubai.

Voordelen en nadelen vlucht boeken bij luchtvaartmaatschappij

Groot voordeel van rechtstreeks boeken bij de luchtvaartmaatschappij is dat, mochten zich problemen voordoen, je vaak eerder en beter geholpen bent. Ook is het eenvoudiger om een wijziging door te voeren. Het nadeel is dat je vaak wat meer betaalt.

Zelf boek ik mijn vluchten het liefste bij Qatar Airways of KLM. KLM is doorgaans goed te bereiken en het is een Nederlandse maatschappij. Dat praat een stuk makkelijker bij de klantenservice. 🙂

Hoe boek ik een vlucht voor mijn reis

Waar moet je op letten bij het boeken van een vliegticket?

Vaak zijn er genoeg vluchten te vinden. Welke vlucht het beste bij jou past, hangt af van wat jij belangrijk of prettig vindt. Het is goed om je bewust te zijn van onderstaande opties wanneer je daadewerkelijk een vlucht boekt.

Reistijd

Heb je een mooie vlucht gevonden? Check de reistijd dan even goed. Soms kan een vlucht zo mooi en voordelig lijken, maar ben je bijvoorbeeld 32 uur onderweg. Als dit voor jou geen probleem is, is dat natuurlijk goed. Maar wees je hiervan bewust.

Een lange tussenstop kan ook voordelen hebben. Zelf heb ik op deze manier weleens spontaan een leuke citytrip Dubai, Doha of Delhi gedaan omdat ik genoeg tijd had. Vlieg je met Turkish Airlines en heb je een tussenstop van 6 tot 24 uur, dan kan je (gratis) gebruik maken van Tour Istanbul en Istanbul ontdekken.

Aankomt- en vertrektijd

Wanneer je een ticket boekt, kijk dan even bewust naar de aankomst en vertrektijd. Zijn deze gunstig? Soms kom je midden in de nacht aan en kan je niet verder. Of kom je na een lange vlucht ’s morgens vroeg aan en moet je nog de hele dag. Het kan dan fijner zijn om in de namiddag aan te komen zodat je nog even kunt rusten. Daarnaast is het ook goed om te onthouden dat je voor een internationale vlucht vaak 3 uur van tevoren aanwezig moet zijn op de luchthaven. Een vlucht om 07.00 uur is dan ineens een stuk minder aantrekkelijk dan het lijkt. 😉

Bijkomende kosten

Let bij het boeken van een ticket op de extra kosten, zoals administratiekosten, boekingskosten, toeslagen, stoelkeuze, bagagekosten, reisverzekering etc. Soms staan er (heel slinks) vinkjes automatisch aangevinkt en betaal je extra. Lees de kleine lettertjes dus goed en let op dat je uitvinkt wat je niet nodig hebt. Het bedrag dat op de eerste pagina staat, zou (ongeveer) overeen moeten komen met wat je daadwerkelijk betaalt. Anders is de kans groot dat je voor iets betaalt dat je niet nodig hebt.

Bagage in- of exclusief

Reis je alleen met handbagage of heb je ook ruimbagage in te checken. Steeds vaker boek je tegenwoordig een standaard ticket waarbij alleen handbagage inclusief is. Wanneer je op de luchthaven met een koffer aankomt, betaal je flink bij. Let dus goed op of je een ticket met handbagage en ruimbagage boekt wanneer dat nodig is.

Toegestane afmeting (hand)bagage

Check of de toegestane afmetingen of het totaalgewicht van je bagage past bij het ticket dat je boekt. Soms is 1 stuks bagage inclusief van maximaal van 20kg. De exacte regels verschillen per luchtvaartmaatschappij en vind je terug op de website van de maatschappij waarmee je vliegt.

Gebruik je volledige naam bij boeking

Let bij het boeken van je vlucht dus goed op dat je de namen invult zoals deze vermeld staan in je paspoort. Je zult niet de eerste wezen wiens vliegticket ongeldig wordt verklaard. Heet je Petronella en is je roepnaam Petra, dan moet de naam Petronella op je ticket staan. Doe je dit niet, dan is je ticket niet geldig. Soms kan je tegen betaling een wijzinging doorvoeren, maar vaak is dit een duur grapje. En anders zit er niets anders op dan een nieuw vliegticket te boeken.

Betaal je vliegticket wanneer mogelijk met een creditcard in plaats van iDeal. Mocht de luchtvaarmaatschappij onverhoopt faiilliet gaan, dan ben je in ieder geval verzekerd.

Vlucht Nepal

Goede vlucht voor je reis boeken?

 Wil je een voordelig vliegticket boeken? Deze tips helpen je verder.

Boek je vliegticket

  • Boek op tijd: vroeg boeken loont! 
  • Boek je vliegticket via een betrouwbare vergelijkingssite, zoals Skyscanner en Tix.nl of rechtstreeks bij een luchtvaartmaatschappij, bijvoorbeeld Qatar Airways en KLM.
  • Boek op een desktop in plaats van je telefoon of tablet. Invulformulieren zijn niet altijd responsive op je mobiel/tablet en daardoor foutgevoeliger.
  • Let op dat je een boekingsbevestiging ontvangt.
  • Check online in voordat je naar de luchthaven gaat

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.