Hoe pas je wandelschoenen? Het antwoord lijkt eenvoudig maar het aanschaffen van wandelschoenen vraagt even wat aandacht. Anders kom je er (net als ik de eerste keer) onderweg pas achter dat je schoenen te klein zijn, of misschien zelfs blauwe teennagels of blaren veroorzaken. Zonde, want daarvoor koop je ze niet. In dit blog 10 tips voor het kiezen van de juiste wandelschoen.

Welke type wandelschoen past bij jou?

Voordat je willekeurig begint met het passen van allerlei schoenen, is het belangrijk om te weten welk type wandelschoen past bij jouw persoonlijke wandeldoel. Bij een trektocht door de bergen draag je bijvoorbeeld andere schoenen dan bij een wandeling in Nederland. Weet je wel type je moet hebben, dan kan je beginnen met passen. Lees hier welke schoenen geschikt zijn voor een trekking in Nepal. Naast goede schoenen heb je ook passende wandelsokken nodig. Dat helpt onder andere bij het voorkomen van blaren.

Waar moet je op letten bij aankoop van wandelschoenen

Hoe pas je wandelschoenen: 10 x tips

1.) Pas schoenen in de middag

Pas schoenen bij voorkeur in middag of later. Je voeten zijn dan al een beetje opgezet, net als tijdens het wandelen. Zo voorkom je dat ze naderhand niet lekker zitten.

2.) Draag wandelsokken

Pas beide schoenen en draag hierbij alvast de wandelsokken die je draagt tijdens je wandeling. Zo ervaar je of je schoenen ook mét de juiste sokken nog goed voelen.

3.) Vergelijk je voeten

Vergelijk je voeten met het voetbed van de schoen. Soms kan je moeilijk bepalen of je voet goed in de schoen zit. Door het voetbed eruit te halen en deze te vergelijken met je voeten, kan je deels bepalen of de schoen bij je past.

4.) Test de maat

Test de maat van de wandelschoen door je vinger tussen je hak en de hak van de schoen te plaatsen. Je vinger zou er met gemak tussen moeten glijden. Wandelschoen zijn vaak een maat groter dan je normale schoenen.

5.) Strik je veters

Strik altijd je veters goed tijdens het passen. Wanneer ze gestrikt zijn, moeten je voeten nog steeds kunnen bewegen.

6.) Zorg voor ruimte bij je tenen

Je tenen moeten te allen tijde genoeg ruimte hebben en de voorzijde van je wandelschoen nooit raken. Wanneer je afdaalt en je tenen raken de voorzijde van je schoen, kan je last van je voeten of blauwe nagels krijgen.

7.) Voel goed en bewust

Voel heel bewust hoe je schoenen zitten wanneer je er een stukje mee loopt. Sluiten ze goed aan en heb je niet teveel of te weinig ruimte?

8.) Stijgen en dalen

Test hoe de schoen het doet op een helling. Bij veel moderne outdoorwinkels staat een schuine helling met reliëf waar je op en af kunt lopen. Raakt je teen de voorkant van de schoen, dan moet je een half maatje groter nemen. Je krijgt namelijk sneller blaren en in het ergste geval blauwe teennagels.

9.) Voel je hakken

Jehak is een plek waar snel blaren kunnen ontstaan. Voel heel bewust hoe je hakken voelen in de schoen. Het is belangrijk dat er niets knelt of tegen je hak wrijft of drukt.

10.) Pas andere schoenen

Ga niet over één nacht ijs. Herhaal deze stappen bij verschillende schoenen. Pas dan voel je ook verschil en kan je bewuster kiezen voor wandelschoenen die écht bij jou past.
Uitzicht Poonhill Annapurna trekking Nepal

Verzorg je wandelschoenen

Heb je schoenen aangeschaft, probeer ze dan goed te onderhouden. Maak ze schoon wanneer ze vies zijn, verzorg of behandel ze als ze daarom vragen, droog ze niet naast open vuur of op de verwarming en bewaar ze op een droge plek als je ze niet draagt. Zo heb je langer plezier van je (nieuwe) leren schoenen.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.