Wanneer je voor het eerst ergens komt, wil je graag een goede indruk maken. Het is daarom goed om je alvast te verdiepen in de cultuur van het land. In dit blog lees je over de lokale gebruiken in Nepal. Hoewel de Nepalezen vaak vriendelijke en tolerante mensen zijn, en in de omgang met anderen weinig problemen ondervinden, zijn er enkele ‘regels’ die het contact met hen vergemakkelijkt of waardoor je ze beter begrijpt. Een aantal do’s en don’ts die je op weg helpen.

Lokale gebruiken in Nepal: do’s en don’ts

Voeten zijn onrein

Nepalezen beschouwen voeten als het ‘laagste’ deel van het lichaam. Probeer daarom niet met je voet of voeten naar iemand te wijzen. Stap liever ook niet over iemand heen als je ook om diegene heen kunt lopen en doe je schoenen uit in tempels of bij mensen thuis. 

Handen voor de borst in plaats van handen schudden

Handen schudden is niet gebruikelijk, tenzij iemand veel contact heeft met buitenlanders. Vooral vrouwen schudden vaak geen handen. In plaats daarvan vouwen Nepalezen hun handen voor hun borst en groeten zij met: ‘Namasté.’

Geef niet met je linkerhand

Wanneer je iemand iets geeft, doe dit bij voorkeur niet met je linkerhand. Deze hand gebruiken Nepalezen gewoonlijk wanneer ze naar het toilet gaan en is daarom onrein. Geef je iets aan, doe dat dan met je rechterhand. Wanneer je heel respectvol wilt zijn, kan je dingen ook met beide handen overhandigen.

Onschuldige aai over de bol

Voor Nepalezen is het hoofd de zetel van de ziel. Het is dan ook beter dat je iemands hoofd niet aanraakt. Ditzelfde geldt voor kindjes, hoe lief ze er ook uitzien. Een onschuldige aai over de bol valt niet bij iedereen goed. Wees je daarvan bewust.
Scharrelkip Nepal

Draag gepaste kleding

In Nederland hoef je praktisch niet na te denken over wat je draagt. In Nepal is dat anders. De mensen in dit Aziatische land zijn een stuk conservatiever dan wij en dat zie je terug in onder andere hun kledingkeuze. Je kunt hier rekening mee houden door je niet te bloot te kleden en je schouders en bovenbenen zoveel mogelijk te bedekken.

Loop met de klok meelopen bij heiligdommen

Wanneer je een boeddhistische stupa of hindoeïstische heiligdommen bezoekt, loop dan altijd met de klok mee. Twijfel je? Of weet je even niet meer hoe het zit? Kijk dan gewoon even bewust om je heen. De locals wijzen je de weg.

Vraag niet naar iemands kaste

Hoewel het kastensysteem in Nepal (en India) niet meer aan de orde is, (sinds 1931 is het kastensysteem in India officieel afgeschaft) is de praktijk heel anders. Het kastensysteem is nog altijd aanwezig en werk en relaties worden nog vaak gerelateerd aan de kaste waarin je geboren bent. Breng mensen niet in verlegenheid en vraag ze niet naar hun kaste.

Toon geen affectie in het openbaar

De meeste mannen en vrouwen in Nepal tonen geen affectie in het openbaar. Tijden veranderen natuurlijk wel een beetje, maar je ziet het niet zoals wij thuis gewend zijn. Het wil niet zeggen dat je het zelf absoluut niet mag doen, maar wees je ervan bewust dat dit niet voor iedereen gebruikelijk is.

Geef niet aan bedelaars

De Nepalese overheid probeert het bedelen terug te dringen. Geef daarom liever geen geld aan bedelaars, tenzij de lokale bevolking dit zelf ook doet. Geef ook kinderen geen snoep, chocola, geld, schriftjes, pennen, ballonnen of welke goed bedoelde dingen ook. Het werkt bedelen in de hand en komt niet altijd bij de juiste persoon terecht. Wanneer je iets wilt geven, geef dan liever aan een school/stichting. Zo kunnen zij op hun beurt voor de verdeling zorgen.
Lokale gebruiken in Nepal, kindje drinken in de bergen

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.