Maarten van Rossumpad etappe 18: Windesheim naar Dalfsen. Een route van 19 km. De route gaat van groene weides vol vogels en koeien, door mooie bossen en over kleine landweggetjes. Onderweg vliegen de ultra Hollandse landschappen je om de oren. De route volgt voornamelijk verharde paden, maar hier en daar wandel je ook over mooie afgelegen bospaadjes met leuke boompartijen.

Maarten van Rossumpad etappe 18

Windesheim naar Dalfsen

  • Start: bushalte De Brug Windesheim
  • Stop: station Dalfsen
  • Afstand: 19 km 
  • Route: ***
  • Leuk: Ultra Hollandse landschappen met felgroen gras en bonte koeien. leuke kleine bospaadjes
  • Minder leuk: verharde paden

Wil je Maarten van Rossumpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Maarten van Rossumpad etappe 18, Windesheim naar Dalfsen, volop groen
Ultra Hollandse landschappen Vechtdal
Maarten van Rossumpad etappe 18, Windesheim naar Dalfsen, mooie paden door Vechtdal

Maarten van Rossumpad etappe 18: Windesheim naar Dalfsen

Maarten van Rossumpad etappe 18 start in Windesheim. Wanneer we Windesheim uitlopen, wandelen we een klein stukje langs de autoweg. Dan slaan we vrijwel direct af over een fietspad de velden in. We wandelen langs de Molenpolder, een weidevogelreservaat waar (o.a.) tureluurs, wulpen en grutto’s broeden. Wat opvalt zijn de ultra Hollandse landschappen. Wauw! Precies zoals je je het Nederlandse platteland voorstelt. Soms is Nederland grijs en grauw, maar soms is Nederland zoals vandaag: rood- en zwartbonte koeien grazen in felgroene weides terwijl witte schapenwolken afsteken tegen de felblauwe lucht. 

Kachel FM
Maarten van Rossumpad etappe 18, Windesheim naar Dalfsen, Den Alerdinck

De Colckhof en Den Alerdinck

Na de landweggetjes vol Hollandse glorie, wandelen we richting buitenplaatsen De Colckhof en Den Alderdinck. De Colckhof was oorspronkelijk een spieker, een voorraadschuur waar graan werd opgeslagen, en dateert uit de 14e eeuw. Het is leuk wandelen door het bijbehorende park in Engelse stijl dat halverwege de 19e eeuw tot stand kwam. De slingerpaadjes, boompartijen en watertjes doen romantisch aan. Landgoed Den Alerdinck werd in 1648 erkend als havenzate. Tussen 1825 en 1830 werd hier een dijk van bijna 4 km aangelegd om weerstand te bieden tegen het door de Zuiderzee opgestuwde water van de IJssel en het Zwartewater bij Noordwesterstorm. Tegenwoordig fungeert Den Alerdinck als feestlocatie en congrescentrum.

Maarten van Rossumpad etappe 18: mooie buitenplaatsen

Vlakbij Dalfsen lopen we eerst door het Sterrenbos en later langs huize Den Aalhorst en huize Den Berg. Deze buitenplaatsen zijn werkelijk prachtig. Je zal er maar wonen. 😉 Best leuk, maar dan wel mét schoonmaakster en tuinman. 🙂 Dan rest ons nog de laatste meters naar station Dalfsen waar onze fietsen op ons staan te wachten. Op ons stalen ros fietsen we via een geheel andere route terug naar Windesheim, waar de auto staat. Goed begin van de week! 🙂

Ben je benieuwd welke LAW’s er nog meer zijn in Nederland? In het blog Lange Afstand Wandelpaden + routeboekjes vind je alle langeafstandpaden op een rijtje inclusief bijbehorende wandelgids.

Maarten van Rossumpad etappe 18, Windesheim naar Dalfsen, huize Den Aalhorst
Ooievaars op het nest

Meer lezen over het Maarten van Rossumpad (LAW 4)? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Wil je Maarten van Rossumpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.