De trektochten in Nepal staan weer voor de deur. Daarbij hoort een goede (én leuke) voorbereiding. Daarom wandel ik de periode voorafgaand aan de trekkingen altijd iets meer. Een LAW is dan ideaal. Eenvoudig veel kilometers maken en ondertussen samen met JP  en Lotje (3 jaar) genieten van ons prachtige Nederland. Voorheen liepen we het Pieterpad en Trekvogelpad. Dit keer het Maarten van Rossumpad: wandelen langs rivieren en kastelen van Den Bosch naar Steenwijk.

Wat is het Maarten van Rossumpad?

Lange Afstand Wandelpad (LAW) 4

Het Maarten van Rossumpad (LAW 4) is een wandelpad van 385 km van Den Bosch naar Steenwijk. Tijdens de wandeling treed je in de voetsporen van de krijgsgheer Maarten van Rossum, die leefde omstreeks 1493 tot 1555. Hij heeft interessante sporen achtergelaten. In het Maarten van Rossumpad komen ze samen. De wandeling bestaat uit 23 etappes. Het uiteindelijke aantal etappes hangt af van de door jouw gekozen dagindeling.

Hoe loop je het Maarten van Rossumpad?

Van Steenwijk naar Den Bosch of vice versa

Het Maarten van Rossumpad is vanuit beide richtingen te lopen. Je kunt dus zowel in Den Bosch als in Steenwijk starten. In het routeboekje staan beide routes beschreven. De wandeling is opgebouwd uit dagetappes van zo’n 15 tot 20km, maar je bent vrij om je eigen dagindeling aan te houden. Wij zijn afhankelijk van het openbaar vervoer. Ons start- en/of stoppunt hangt hier dan ook vanaf. Ik schrijf de blogs aan de hand van de officiële etappe-indeling, maar vermeld daarbij wel waar we eerder zijn gestopt of langer zijn doorgelopen.

Wil jij het Maarten van Rossumpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Maarten van Rossumpad, wandelen langs rivieren en kastelen
Maarten van Rossumpad paarden

Waarom Maarten van Rossumpad wandelen?

Mix tussen natuur, cultuur en geschiedenis

Tijdens het Maarten van Rossumpad treed je in de voetsporen van deze krijgsheer en loopt door een aantal fantastische natuurgebieden: Maaskant, Bommelerwaard, Tielerwaard en Betuwe, Nederrijn, Zuid-Veluw, Veluwzoom, Oost-Veluwe, Saland, Overijsselse Vecht, Sallandse Veengebieden en Drentse Esdorpen. Wat de route voor mij extra leuk maakt, is dat ik in in deze omgeving ben opgegroeid. Veel herkenningspunten en back to the roots.

Maarten van Rossumpad: kwalitijd

Samen op pad door Nederland

De eerste etappes hebben we inmiddels in de benen zitten en het was heerlijk! Samen met JP en Lotje ben ik al twee weekenden op pad geweest. Genieten. We kwamen op plekjes waar we niet eerder waren geweest, maar anders ook nooit zouden komen. Dat maakt het extra leuk. Wij noemen het kwalitijd. Lekker samen, buiten zijn, picknicken en de hele in beweging. Zo’n wandelweekend voelt altijd als een korte vakantie. 

Ben je benieuwd welke LAW’s er nog meer zijn in Nederland? In het blog Lange Afstand Wandelpaden + routeboekjes vind je alle langeafstandpaden op een rijtje inclusief bijbehorende wandelgids.

Maarten van Rossumpad lopen, koe

Meer lezen over het Maarten van Rossumpad (LAW 4)? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

 

Wil jij het Maarten van Rossumpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.