In december en januari liepen wij de Manaslu Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit staan centraal tijdens deze bergtrekking. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 16: Lho naar Deng.
Wil jij op reis naar Nepal?
Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:
Manaslu en Tsum Valley trekking dag 16
Lho tot Deng (1.860m)
Manaslu en Tsum Valley trekking dag 16. Vandaag verslijten we 31km. We willen vlug naar beneden want dan hebben we extra dagen in KTM. Iedereen is de kou en het primitieve leven een beetje beu. We verlangen naar een beetje comfort. Gewoon een keertje stromend of warm water, schone kleding en een plek waar je zonder winterjas kan zitten, lijkt ons wel leuk haha. We praten al weken over die massage, dat etentje en die drankjes in KTM. Dus ja, daar lopen we graag iets sneller voor.
Gadhā!!!
We wandelen weer langs hoge bergen, door kleine dorpjes en over rotsachtige paadjes en enorme hangbruggen. Aardverschuivingen zijn aan de orde van de dag. Sommige stukken pad zijn hierdoor moeilijk begaanbaar waardoor er maar één persoon of ezel tegelijk langs kan. Dit zorgt voor het nodige oponthoud. Vooral als je beseft hoeveel pakezels er dagelijks omhoog en naar beneden sjouwen om mensen in hun basisbehoeften te voorzien. Een andere route is geen optie, want er is maar één pad. De afgronden nodigen niet uit om risico’s te nemen. Wanneer er ezels aankomen roepen we dan ook netjes, ‘Gadhā!!!’ (Nepali voor ezel), om elkaar te waarschuwen.
Snickers-momentje
Misschien wel de beste momenten van onze trip. De Snickers-momentjes. We eten ze op zowel hoogte- als dieptepunten. Maurice is onze Snickersman en biedt ze altijd op het juiste moment aan. Zo ook vandaag. Het was een pittige en lange wandeldag: stijgen, dalen, stijgen, dalen. Wanneer je er helemaal doorheen zit duikt hij ineens op. Jawel, met een Snickers. Op dat moment is dat het enige dat je wilt. (‘s Avonds krijgen we van Deep een gefrituurde Snickers. Superlekker. Zeker thuis ook eens proberen!)
Door eigen ogen
Hoe lager we komen hoe warmer het wordt. Dat merk je meteen. Het leeft weer. Een dame vlecht bamboe draagmanden op haar balkon, er lopen weer aapjes en ezels rond en we zien moestuintjes. Nou ja, de moestuintjes zien we zelf vaak niet, maar dan zijn we JP kwijt en die staat dan in het moestuintje te onderzoeken wat er groeit. Zo grappig, we letten alle vier op compleet andere dingen. Het zou niet in me opkomen een moestuintje te bekijken want ik herken net een wortel. 🙈 We beleven alles op onze eigen manier. Dat zie je ook terug in onze foto’s en verhalen. Een voorbeeldje:
Jan-Pieter
JP heeft een kladblok bij zich. Waarschijnlijk omdat het op de paklijst stond.😉 De eerste dagen heeft hij drie regels geschreven maar daarna nooit meer een pen aangeraakt. Foto’s zijn bij hem herinneringen waarin je zijn interesses terugziet: moestuintjes, aardappelen, akkers (weilanden hebben ze hier niet heb ik vernomen😉) en plaatjes van wat mensen de berg op sjouwen. Kortom: het dagelijks leven. Hij houdt zich totaal niet bezig met formaat, kader of perspectief van foto’s.
Jacobyn
Jacobyn heeft een speciaal schrijfboekje en maakt schrijftijd vrij. Wat er in het boekje staat, is een raadsel. Ik denk dat het, in tegenstelling tot de mannen, over persoonlijke zaken gaat. Maar dat is een aanname.😉 Foto’s van Jacobyn zijn verrassend mooi. Soms is ze even verdwenen waarna ze spontaan opduikt met supermooie en persoonlijke plaatjes: mensen, portretten, gezichten. Huh, waar zag je dat, denk ik dan. Zal dat de alziende detective in haar zijn?🙂
Maurice
Maurice typt elke avond trouw (digitaal) zijn verhaal (telefoon/Polarsteps). Hij maakt hier écht tijd voor en trekt zich vaak even terug. Hij vraagt mij soms stukjes na te lezen voor mooiere formulering of verbetering van spelfouten. Ik weet dus precies wat hij schrijft. Heel transparant. Zijn foto’s vertellen altijd een verhaal en hij denkt na over kader, perspectief, lichtval etc. Vaak zijn het foto’s van eten. Zijn grote liefde. ❤
Paula
Nu ben ik ook verplicht mezelf te analyseren vermoed ik. 🙈 Net als Jacobyn heb ik ook een speciaal schrijfboekje. Daar staan heel veel persoonlijke dingen die niemand mag lezen haha. Ik observeer heel graag, de hele dag door. Schrijven is voor mij een manier om te analyseren en relativeren. Verhalen moeten kloppen. Net als foto’s. Ik denk dat mij wel kenmerkt: je doet het goed of niet.
Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:
- Praktische info: Voorbereiding Manaslu en Tsum Valley trekking
- Paklijst: Paklijst trekking Nepal
- Even voorstellen: de Manaslu-gang
- Dag 1: Kathmandu tot Soti Khola
- Dag 2: Soti Khola tot Khorla Bensi
- Dag 3: Khorla Bensi tot Jagat
- Dag 4: Jagat tot Philim
- Dag 5: Philim tot Chumling
- Dag 6: Chumling tot Lamagaun
- Dag 7: Lamagaun tot Mu Gumpa
- Dag 8: Mu Gumpa tot Nile
- Dag 9: Nile tot Chumling
- Dag 10: Chumling tot Deng
- Dag 11: Deng tot Namrung
- Dag 12: Namrung tot Samagaun
- Dag 13: Samagaun, MBC en Birendra Lake
- Dag 14: Samagaun tot Samdo
- Dag 15: Samdo tot Lho
- Dag 17: Deng tot Dobhan
- Dag 18: Dobhan tot Soti Khola
- Dag 19: Soti Khola tot Kathmandu
- Reisfilm: Manaslu en Tsum Valley trekking
Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een wandelkaart. Deze vind je op de website van de De Zwerver.
Wil jij op reis naar Nepal?
Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.