In december en januari liepen wij de Manaslu Tsum Valley trekking in Nepal. Een mooie afwisselende trektocht in een nog niet platgelopen berggebied. Natuur, cultuur en spiritualiteit staan centraal tijdens deze bergtrekking. Onderweg hield ik een dagboek bij. In dit blog: Manaslu en Tsum Valley trekking dag 7: Lamagaun naar Mu Gumpa.
Wil jij op reis naar Nepal?
Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:
Manaslu en Tsum Valley trekking dag 7
Lamagaun tot Mu Gumpa (3.709m)
Om 07.00 uur gaat de wekker en rond 08.30 uur vertrekken we richting Mu Gumpa. Iedere keer weer verrassend hoe lang we er over doen voordat we daadwerkelijk vertrekken. Vanmorgen was het lekker warm en gezellig in het Tibetaanse keukentje van de familie. Ik blijf me verbazen over hoe snel ze een lekker ontbijt weten klaar te maken op maar één vuurtje. Voordat we vertrekken poetsen we netjes onze tanden bij de kraan op de binnenplaats. Ik vroeg me af waarom kranen hier altijd stromen en ze er stukjes stof aan bevestigen. Dat is dus tegen bevriezen en het geluid van stromend water. Weer iets geleerd.
Totale rust
Licht stijgend lopen we verder de vallei in. Uitzichten zijn minder dan gister maar nog altijd de moeite waard. Wat ik vooral waardeer aan Tsum Valley is de rust. Er is werkelijk niets. Geen verkeer, geen pakezels, geen geluid, geen niks. Af en toe komt een willekeurige voorbijganger ons tegemoet maar daar houdt het mee op. Er zijn ook geen toeristen. Weet je hoe leuk dat is? Hier leven hier kan niet anders dan goed voor je zijn. De lucht is zo zuiver en fris. Verder loop ik lekker, geniet van de gesprekken onderweg en het feit dat ik dit mag doen. Voel me top.
Slapen in een klooster
Vanavond slapen we in Mu Gumpa, een klooster in de bergen vlakbij de Tibetaanse grens. Dit vinden we allemaal superleuk want niemand van ons heeft ooit eerder in een klooster geslapen. Een probleem. De monniken die vanwege de winter naar beneden zijn (vijftien van de twintig), hebben hun kamersleutels meegenomen. Er zijn nog een paar ‘hokjes’ vrij. Gelukkig! De slaapplekjes zijn primitief. We slapen letterlijk op een plank, maar ach, we hebben een dak boven ons hoofd. Het is ’s nachts overigens ijskoud. Jacobyn en ik doen geen oog dicht. Maar de mannen hebben een rat op hun kamer. Dan heb ik het toch liever koud haha.
Huis van de monnik
In de avond gaan we op zoek naar de dining, zoals Deep het noemt. Jacobyn en ik lopen het hele klooster af maar de dining is onvindbaar. Plots komt de monnik tevoorschijn uit een soort van verscholen boekenkast. Hierachter bevindt zich een deur die leidt naar een piepklein hokje waar hij leeft. Ongeveer 9m2 en volledig zwartgeblakerd door de rook van het fornuis. We strijken neer op zijn bed (lees: plank) waar we na een beetje squeezen met z’n allen net oppassen. Best experience so far!
Eenzaam bestaan
De monnik zelf zit op een krukje naast het vuur. Nederig te zijn in z’n eigen stulpje. Hij verstaat ons niet maar aan z’n gezicht zie ik dat hij onze gesprekken probeert te volgen. Wanneer we hem aankijken lacht hij bescheiden. Ik vermoed dat hij het best leuk vind om gezelschap te hebben. Het is hier stil, afgelegen en rustig. Ik kan me voorstellen dat het soms een behoorlijk eenzaam bestaan is.
Goede rolverdeling
Ondertussen schillen Jan-Pieter en Deep de aardappelen. Harry Porter en Santosh zijn druk met andere voorbereidingen voor de dal bhat en Maurice, Jacobyn en ik schrijven onze reisverhaaltjes en drinken thee. Een uitstekende rolverdeling als je het mij vraagt. 🙂 Na het eten, rond 21.00 uur schopt de monnik ons uit z’n holletje. Hij wil slapen. Begrijpelijk maar jammer. Het is hier zo knus, authentiek en gezellig. Zo’n momentje waarop je van tevoren hoopt.
Wil je meer weten over de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:
- Praktische info: Voorbereiding Manaslu en Tsum Valley trekking
- Paklijst: Paklijst trekking Nepal
- Even voorstellen: de Manaslu-gang
- Dag 1: Kathmandu tot Soti Khola
- Dag 2: Soti Khola tot Khorla Bensi
- Dag 3: Khorla Bensi tot Jagat
- Dag 4: Jagat tot Philim
- Dag 5: Philim tot Chumling
- Dag 6: Chumling tot Lamagaun
- Dag 8: Mu Gumpa tot Nile
- Dag 9: Nile tot Chumling
- Dag 10: Chumling tot Deng
- Dag 11: Deng tot Namrung
- Dag 12: Namrung tot Samagaun
- Dag 13: Samagaun, MBC en Birendra Lake
- Dag 14: Samagaun tot Samdo
- Dag 15: Samdo tot Lho
- Dag 16: Lho tot Deng
- Dag 17: Deng tot Dobhan
- Dag 18: Dobhan tot Soti Khola
- Dag 19: Soti Khola tot Kathmandu
- Reisfilm: Manaslu en Tsum Valley trekking
Onmisbaar tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking: een wandelkaart. Deze vind je op de website van de De Zwerver.
Wil jij op reis naar Nepal?
Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.