Wat een Facebookoproepje wel niet teweeg kan brengen. In november vroeg ik wie er zin had om met mij de Manaslu en Tsum Valley trekking in Nepal te doen tijdens de feestdagen. Stomverbaasd was ik over het aantal reacties. Nog minder had ik verwacht dat er daadwerkelijk drie mensen zo gek waren om een vliegticket te boeken. Een hele eer!
De aankomende weken blog ik het verhaal dat ontstaat wanneer je een politieagente uit Amsterdam, een boer uit de Polder, een process engineer uit Hengelo en een reisbegeleidster zonder vaste woon- of verblijfplaats op een afgelegen bergketen in de Himalaya dropt. In dit blog stel ik de Manaslu-gang alvast aan je voor.

Even voorstellen: the four strangers
Wie zijn die vier vreemdelingen die samen de feestdagen doorbrengen? Waar ken ik ze van? Waarom besluiten ze mee te gaan? En hoe heb ik ze tijdens de Manaslu en Tsum Valley trekking leren kennen? Ik stel ze voor op snelheid van vliegticketboeking. 🙂
Jan-Pieter
De eerste boeker is Jan-Pieter, oftewel JP, de boerenknecht uit de Polder. Getagd door een vriend en nog nooit een wandeling langer dan twee kilometer gemaakt, bedacht hij dat dit best weleens een leuk avontuur kon worden. En dat was het! Bedankt JP. Zonder jou was deze trip niet hetzelfde geweest. JP in het kort: gangmaker, koekenbakker, bier, niet klagen maar dragen, houdt van heel veel praten (…maar niet over zichzelf 🙂 ) en is waarschijnlijk de meest flexibele persoon op aarde. Figuurlijk dan.
Jacobyn
De tweede die een ticket boekt is Jacobyn. Detective in Amsterdam en mijn gast tijdens een Himalayatrekking in 2017. Tijdens haar vakantie in Panama besluit ze de Manaslu-trekking er ‘nog even’ bij aan te plakken. Gewoon omdat het kan. Gelukkig maar… want wat had ik zonder jou gemoeten. Jacobyn in het kort: doelgericht, zorgzaam, humor, legt de lat hoog en stiekem heel erg lief. 🙂 Heb je iets specifieks nodig? Draad, naald, oordoppen, cup-a-soup of een complete thuisapotheek? Jacobyn is je beste vriend. Deze scenariodenker heeft werkelijk aan alles gedacht.
Maurice
Op de valreep sluit process engineer Maurice uit Hengelo aan. Grappig genoeg is hij nog in Nepal (gast wandel- en fietsreis 2018) wanneer hij binnen drie weken besluit terug te keren. Dan heb je waarschijnlijk een toffe vakantie gehad. 🙂 Maurice in sleutelwoorden: cijfertjesman, uberfit, lijstjes, structuur, controle, gezond eten, minimalistisch leven en alles voor de minste euro’s. Open zijn dagrugzak en er ontpopt zich een heuse voorraadkast met cacao, melkpoeder, kokosrasp, noten, zaden, rozijnen etc. Neem Maurice en Jacobyn mee op reis en het zal je aan niets ontbreken.
Paula
Natuurlijk was ik er zelf ook bij. Sinds begin oktober in Nepal en omdat ik echt van het land houd, kan je me hier net zo goed laten. Ik word blij van eenvoud, buiten zijn, wandelen en kletsen dus het idee om zo’n trekking te initiëren kwam niet uit de lucht vallen. Het was voor mij een traktatie om met zo’n clubje leukerds drie weken op pad te zijn. Ik heb nu al zin in de reünie. 🙂

Gids en dragers
De Manaslu en Tsum Valley trekking mag op dit moment (nog) niet zonder gids. Omdat wij de trekking in de winter maken en weersomstandigheden in deze periode bar en slecht kunnen zijn, besluiten we dragers te nemen. Simpelweg om meer te kunnen genieten. Daarom maken Dipendra (gids), Santosh en Harry (porters) ook deel uit van onze Manaslu gang. Uiteindelijk maakten zij (nee JP, niet hun) het verhaal compleet.
Dipendra (call him Deep)
Deep. Een traditionele Nepalese jongeman van 29. Pas getrouwd en sinds twee maanden vader van een prachtige zoon. Voor een Nepalees is hij laat. Het gros trouwt tussen z’n 20 en 25ste levensjaar. Als gids brengt hij het grootste gedeelte van het jaar in de bergen door. Zoals veel Nepalezen gedraagt hij zich soms bescheiden en onderdanig maar naarmate de trip vordert, zien we meer real Deep. Hij kletst leuk, zorgt goed voor zijn gasten en snapt hoe het spelletje werkt. Z’n Engels is supposingly en gradually flat.
Santosh
Onze favoriete Nepalees. Een schatje. Een wereld vol Santoshjes betekent een wereld zonder oorlog en geweld. Deze jonge, super skinny maar oh zo gespierde elektricien klust in z’n vrije uurtjes bij als porter en draagt een roze aura van liefde en positiviteit om zich heen. Hij lacht, danst en zingt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en heeft één favoriet Nepalees liedje op z’n telefoon dat 15 minuten duurt. Inmiddels kennen wij die ook. Maar… ook Santosh is niet heilig want vals spelen tijdens kaartspelletjes kan hij als de beste.
Harry Porter
Last but not least, Harry Porter (grapcredits voor Jacobyn 🙂 ). Hij gaf zeker extra sjeu aan het verhaal. Een grote gezette Nepalees, een beetje terughoudend en een beetje een bromsnor. Het zal het niet zo kwaad bedoelen maar hij vind z’n werk niet bijster leuk. Onder z’n vrienden is Harry een ware storyteller… wij hebben hem nooit écht gezien. Naarmate de trip vordert, ontdooit Harry langzaam. Volledig ontdooid is hij echter nooit, dus wie Harry Porter is, blijft een mysterie.
Het was zo leeeuuukkkk
Achteraf terugkijkend, wat was het gaaf! Vier compleet verschillende mensen met ieder hun eigen motivatie, verwachting en verhaal om dit avontuur aan te gaan. De trekking verliep totaal anders dan gepland en verwacht. En het was mooi om te zien hoe iedereen daar op z’n eigen manier mee omging.
Allemaal waren we op zoek naar dat stapje buiten die comfort zone. Behalve JP, die doet niet aan zulke onzin. 🙂 Het was gewoon supertof om hier onderdeel van te mogen zijn. In drie weken heb ik drie unieke, lieve, leuke en grappige individuen een stuk beter leren kennen. Stiekem was dat best wel bijzonder en leuk. Waarom? Dat lees je binnenkort.
To be continued…

Nieuwsgierig naar het hele Manaslu-verhaal? Of meer weten over bergtrekkingen in Nepal? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
Manaslu en Tsum Valley trekking
- 1e week: Manaslu en Tsum Valley trekking 2/5: eerste weekje
- 2e week: Manaslu en Tsum Valley trekking 3/5: in de flow
- 3e week: Manaslu en Tsum Valley trekking 4/5: terug naar af
- Reisfilm: Manaslu en Tsum Valley trekkeing 5/5: authentiek Nepal
Ghorepani Poon Hill trekking
- Praktische info: Ghorepani Poon Hill trekking: kennismaking met de Himalaya
Everest Base Camp trekking
- Voorbereiding: Voorbereiding Everest Base Camp trekking
- Dag-tot-dag beschrijving: Everest Base Camp trekking dagboek
- Reisfilm: Everest Base Camp: een 16-daagse trekking
Informatieve reisgidsen ter voorbereiding op je reis naar Nepal:
Wat fantastisch mooi geschreven, Paula. Zoals jij het beschrijft heb ik er al spijt van dat ik mij niet heb aangemeld. Zo’n avontuur wil je toch niet missen
Veel plezier (en rust) nog in Nepal
Ahh dankjewel Gerard. Nou… dan ga je een volgende keer toch gewoon mee. Liefs.
Wij hebben in de polder JP dit keer helaas moeten missen op oudjaarsdag met o.a. het Carbid schieten & het drinken van een biertje. Maar je eerste beschrijvingen over hem klinken bekend. Leuk geschreven en daardoor ook om te lezen. Benieuwd naar je vervolg verslag….
Hi Paul,
Bedankt voor je bericht. 🙂 Leuk! Jammer voor jullie dat hij er niet was, maar wij waren blij dat we hem even mochten lenen. Hij is best wel gezellig haha.:)
Groetjes
Pingback: MINDSTYLE | Vipassana: beste 10-daagse investering in je leven | Wanderworld
Pingback: TRAVEL | Manaslu en Tsum Valley trekking 3/5: in de flow | Wanderworld
Pingback: TRAVEL | Manaslu en Tsum Valley trekking 4/5: Terug naar af | Wanderworld
Pingback: TRAVEL | Manaslu en Tsum Valley trekking 2/5: Eerste weekje | Wanderworld
Pingback: REISFILM | Manaslu en Tsum Valley trekking 5/5: wandeling door de verlaten Himalaya | Wanderworld
Pingback: TRAVEL | Op de fiets naar Berlijn: Europa-Radweg R1 | Wanderworld
Pingback: LIFESTYLE | Foto op hout: je mooiste reisherinneringen aan de wand | Wanderworld
Pingback: TRAVEL| Fietsen naar Berlijn: de eerste week | Wanderworld
Pingback: REISFILM | Everest Base Camp: een 16-daagse trekking | Wanderworld
Pingback: TRAVEL | Voorbereiding Everest Base Camp trekking | Wanderworld
Pingback: REISFILM | Manaslu en Tsum Valley trekking 5/5: authentiek Nepal | Wanderworld
Pingback: TRAVEL | Manaslu en Tsum Valley trekking 4/5: terug naar af | Wanderworld
Pingback: TRAVEL | Manaslu en Tsum Valley trekking 3/5: in de flow | Wanderworld
Pingback: TRAVEL | Ghorepani Poon hill trekking: kennismaking met de Himalaya | Wanderworld
Pingback: Trekvogelpad etappe 3: De Rijp tot Wormerveer | Wanderworld
Pingback: REIZEN | Review MSR Elixir 3: ruime 3-persoons trekkerstent | Wanderworld
Pingback: Trekvogelpad etappe 4. Wormerveer tot Landsmeer | Wanderworld
Pingback: Rondje Nederland op de fiets: Den Ham tot Millingen aan de Rijn | Wanderworld
Pingback: Trekvogelpad etappe 10: Baarn tot Soesterberg | Wanderworld