In december liep ik samen met Raman de Everest Base Camp trekking. Tijdens deze trektocht trekking staken we de Kongma La pass (5.545m) en Cho La pass (5.420m) over. Een te gekke bergtocht met waanzinnige uitzichten. Wat nam ik mee tijdens deze bergtrekking? In dit blog deel ik mijn meeneemlijst voor de Mount Everest Base Camp trekking in Nepal. Eén gouden tip: all you need is less

Everest Base Camp: tea house trekking

Tijdens onze bergrekking sliepen we in tea houses. Een tea house is de Nepalese versie van een blokhut. Je kunt hier terecht voor het broodnodige: eten, drinken, douchen en slapen. Tegen een kleine vergoeding kan je ook gebruik maken van internet en/of je telefoon en apparatuur opladen. Van de douche hebben we slechts één keer gebruik gemaakt, omdat het water tot 12.00 uur ‘s middags vaak bevroren was of het te koud was om je kleren uit te trekken.

Draag je geld en belangrijke papieren in het voorvakje van je dagrugzak of backpack en sluit deze af met een cijferslotje. Zo verlies je nooit je paspoort, waardevolle spullen (…en het sleuteltje van je slot).

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Paklijst Everest Base Camp trekking Nepal

Everest Base Camp trekking paklijst

Of je het nu paklijst, meeneemlijst of inpaklijst noemt, bijna alles wat je meeneemt tijdens je Everest Base Camp trektocht in Nepal is functioneel. Hieronder mijn paklijst trekking Nepal gesegmenteerd in: Belangrijke papieren, Alles met een snoertje, Basisuitrusting, Kleding, Eten en drinken en Hygiëne. Voel je vrij om persoonlijke of voor jou belangrijke zaken toe te voegen. Houd je van lezen, neem dan bijvoorbeeld een e-reader mee of een camera als je van fotograferen houdt.😊

Belangrijke papieren, geld en persoonlijke items

Je paspoort, geld en bankpassen zijn niet het grootste qua pakvolume, maar wel belangrijk. Wie zijn paspoort verliest is niet blij. Wanneer je waardevolle spullen altijd op dezelfde plek terugstopt, raak je ze minder snel kwijt.
Everest Base Camp trekking dag 7 Chukhung via Kongma La pass naar Lobuche, Lobuche

Alles met een snoertje

Naast mijn telefoon en oplader neem ik altijd mijn powerbank en solar panel mee. Hoewel je vrijwel ieder tea house je apparatuur kunt opladen, is het altijd fijn een back-up te hebben in geval van nood. Je weet nooit wat er gebeurt onderweg.
  • Telefoon en oplader
  • Tripod (statiefje voor selfies)
  • Powerbank (en solar panel optioneel)
  • Wereldstekker (je kan zonder, maar dan rammelen de stekkers wel alle kanten op en heb je kans dat je apparatuur niet altijd goed oplaadt.)
  • Ear phones
  • E-reader

Basisuitrusting trektocht Nepal

Je basisuitrusting beschermt je tegen zon, regen, sneeuw en kou. Maak je gebruik van een drager, neem dan naast je reguliere backpack een dagrugzak mee voor jezelf. Zo heb je overdag altijd toegang tot je belangrijkste spullen. Zorg ook dat je schoeisel meeneemt dat past bij de trekking die je maakt. Lees hier welke wandelschoenen geschikt zijn voor een trekking in Nepal.

Everest Base Camp trekking dag 14 Rustdag in Namche Bazar, uitzicht op stad

Kleding voor je trektocht door de Himalaya

Tijdens de Everest Base Camp trekking kleed je je volgens het 3-lagen systeem. Wanneer je naar hogere gebieden gaat, in de winter trekt of de weersomstandigheden minder voorspelbaar zijn, draag je meer laagjes over elkaar of kies je voor kleding van iets ‘dikkere’ materialen, dan wanneer je in lagere gebieden blijft of een trekking in het voor- of najaar maakt. Lees hier wat de beste kleding, wandelbroeken en wandelsokken zijn voor een trektocht door de Himalaya.

Eten en drinken tijdens je bergtrekking

Het eten en drinken onderweg is basic. Vaak neem ik wat extra ingrediënten mee om de maaltijd te pimpen. Goed en lekker eten maakt het leven in de bergen net iets leuker. Zorg daarnaast ook voor voldoende energie onderweg, bijvoorbeeld in de vorm van chocolade of noten. Uiteraard is dit optioneel.

  • Thee/koffie
  • Rozijnen/cacaopoeder/kokosrasp/gebroken lijnzaad
  • Noten/trailmix/chocola/repen
  • Pindakaas

Pimp je pap, pannenkoek of Tibetaans brood met ingrediënten naar keuze: chocolade pasta, pindakaas, kokosrasp, lijnzaad, rozijntjes, cacaopoeder. Zo wordt iedere maaltijd een feestje. Je kunt dit bewaren in ziplock zakjes.

Everest Base Camp trekking dag 11 Gokyo, wandeling naar Gokyo Ri, op de top

Toiletartikelen wandelreis Nepal

Neem altijd kleine verpakkingen mee de berg op. Ook als je het zelf niet hoeft te dragen. Kies daarnaast zoveel mogelijk voor plasticvrije en milieuvriendelijke producten. Zo houd je je footprint zo klein mogelijk. Daarnaast is goede lippenbalsem en zonbescherming essentieel. Lees hier wat je nog meer moet meenemen op trektocht in Nepal.
Everest Base Camp trekking Nepal

Wil jij op reis naar Nepal?

Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik bergtrekkingen in Nepal (BeginnerAdvanced en Pro) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.