In het verleden liep ik vele trektochten in Nepal. Inmiddels weet ik dat je bij iedere trektocht in de basis hetzelfde meeneemt. Op iedere hoogte en in ieder seizoen kleed je je volgens het 3-lagen systeem, neem je toiletspullen mee en vul je deze aan met persoonlijke items. In dit blog mijn ultieme paklijst trekking Nepal. De gouden tip: all you need is less.

Tea house trekking Nepal

Mijn paklijst trekking Nepal is op gebaseerd op een tea house trekking. Geen idee wat een tea house is? Lees dan het blog: Tea house trekking in Nepal: dit moet je weten. Ga je kamperen, dan voeg je daar je kampeeruitrusting aan toe. In een tea house kan je terecht voor de basisvoorzieningen: eten, drinken, slapen. Tegen een kleine vergoeding kan je (meestal) ook gebruik maken van een douche, internet en/of elektriciteit. Douchen kan niet altijd aangezien leidingen soms bevroren zijn, of het is domweg te koud om je kleren uit te trekken. Dit is meestal in de winter of in de hoger gelegen gebieden. Bij een trekking in het voor- of najaar komt dit minder voor.

Benieuwd naar de mooiste trekkingregio’s in Nepal? Hier vind je de mooiste trektochten in de Annapurna, Everest, Dhaulagiri, Langtang, Manaslu en Upper Mustang regio.

Trekking in Nepal Manaslu en Tsum Valley trekking winter

De ultieme paklijst trekking Nepal

Of je het nu paklijst, meeneemlijst of inpaklijst noemt, bijna alles wat je meeneemt tijdens je trektocht in Nepal is functioneel. Hieronder mijn paklijst trekking Nepal gesegmenteerd in: Belangrijke papieren, Electronica, Basisuitrusting, Kleding, Eten en drinken en Toiletspullen. Voel je vrij om persoonlijke of voor jou belangrijke zaken toe te voegen. Houd je van lezen, neem dan bijvoorbeeld een e-reader mee of een camera als je van fotograferen houdt.😊

Belangrijke papieren, geld en persoonlijke items

Je paspoort, geld en bankpassen zijn niet het grootste qua pakvolume, maar wel belangrijk. Wie zijn paspoort verliest is niet blij. Wanneer je waardevolle spullen altijd op dezelfde plek terugstopt, raak je ze minder snel kwijt.
 • Paspoort
 • Permit
 • Routekaart
 • Schrijfboekje en pen
 • Portemonnee (met veel cash geld/kleingeld. Voorkom dat het hele dorp de portemonnee moet trekken omdat je alleen maar groot geld hebt.)
 • Iets voor de vrije tijd: leesboek, speelkaarten, puzzelboekje
Draag je geld en belangrijke papieren in het voorvakje van je dagrugzak of backpack en sluit deze af met een cijferslotje. Zo verlies je nooit je paspoort, waardevolle spullen (…en het sleuteltje van je slot).

Trekking in Nepal porter drager

Electronica bergtrekking

Naast mijn telefoon en oplader neem ik altijd mijn powerbank (en soms ook een solar panel) mee. Hoewel je vrijwel ieder tea house je apparatuur kunt opladen, is het altijd fijn een back-up te hebben in geval van nood. Je weet nooit wat er gebeurt onderweg.

 • Telefoon en oplader
 • Tripod (statiefje voor selfies)
 • Powerbank (en solar panel optioneel)
 • Wereldstekker (je kan zonder, maar dan rammelen de stekkers wel in het stopcontact en heb je kans dat je apparatuur niet altijd goed oplaadt.)
 • Ear phones
 • E-reader (optioneel)

Basisuitrusting trektocht Nepal

Je basisuitrusting is tijdens iedere trektocht in Nepal vrijwel hetzelfde. Je beschermt je altijd tegen zon, regen, sneeuw en kou. Maak je gebruik van een drager, neem dan naast je reguliere backpack een dagrugzak mee voor jezelf. Zorg ook dat je schoeisel meeneemt dat past bij de trekking die je maakt. Lees hier welke wandelschoenen geschikt zijn voor een trekking in Nepal.

Trekking Nepal Tsum Valley

Kleding trektocht Himalaya

Tijdens je trekking kleed je je volgens het 3-lagen systeem. Wanneer je naar hogere gebieden gaat, in de winter trekt of de weersomstandigheden minder voorspelbaar zijn, draag je meer laagjes over elkaar of kies je voor kleding van iets ‘dikkere’ materialen, dan wanneer je in lagere gebieden blijft of een trekking in het voor- of najaar maakt. Lees hier wat de beste bovenkledingwandelbroeken en wandelsokken zijn voor een trektocht door de Himalaya.

Eten en drinken tijdens je bergtrekking

Het eten en drinken onderweg is basic. Vaak neem ik wat extra ingrediënten mee om de maaltijd te pimpen. Goed en lekker eten maakt het leven in de bergen net iets leuker. Zorg daarnaast ook voor voldoende energie onderweg, bijvoorbeeld in de vorm van chocola, noten of Snickers. Uiteraard is dit optioneel.

 • Thee- of koffiezakjes
 • Rozijnen/cacaopoeder/kokosrasp/gebroken lijnzaad
 • Noten, chocola en energierepen
 • Pindakaas

Pimp je pap, pannenkoek of Tibetaans brood met ingrediënten naar keuze: chocolade pasta, pindakaas, kokosrasp, lijnzaad, rozijntjes, cacaopoeder. Zo wordt iedere maaltijd een feestje. Je bewaart dit in ziplock zakjes.

Trekking in Nepal kindjes in de bergen

Toiletspullen wandelreis Nepal

Neem altijd kleine verpakkingen mee de berg op. Ook als je het zelf niet hoeft te dragen. Kies daarnaast zoveel mogelijk voor plasticvrije en milieuvriendelijke producten. Zo houd je je footprint zo klein mogelijk. Daarnaast is goede lippenbalsem en zonbescherming essentieel. Lees hier wat je nog meer moet meenemen op trektocht in Nepal.

Reizen is per definitie niet goed voor het mileu. Wel kun je met een aantal kleine aanpassingen je footprint zo klein mogelijk houden. Wil jij graag zo duurzaam mogelijk reizen? Deze tips helpen je op weg.

Conclusie paklijst trekking Nepal

Dit is mijn ultieme paklijst trekking Nepal. Ik hoop dat je nu inzicht hebt in wat wel/niet mee te nemen. Onthoud dat een meeneemlijst altijd persoonlijk is. Voeg dus vooral dingen toe die jij belangrijk vindt, en schrap dingen die voor jou niet werken. Heb je vragen? Stel ze gerust via het reactieformulier onderaan dit bericht. Zo hebben andere mensen ook wat aan de antwoorden.

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.