In het verleden liep ik vele trektochten in Nepal. Inmiddels weet ik dat je bij iedere trektocht in de basis hetzelfde meeneemt. Op iedere hoogte en in ieder seizoen kleed je je volgens het 3-lagen systeem, neem je toiletspullen mee en vul je deze aan met persoonlijke items. In dit blog mijn ultieme paklijst trekking Nepal. De gouden tip: all you need is less.
Tea house trekking Nepal
Mijn paklijst trekking Nepal is op gebaseerd op een tea house trekking. Geen idee wat een tea house is? Lees dan het blog: Tea house trekking in Nepal: dit moet je weten. Ga je kamperen, dan voeg je daar je kampeeruitrusting aan toe. In een tea house kan je terecht voor de basisvoorzieningen: eten, drinken, slapen. Tegen een kleine vergoeding kan je (meestal) ook gebruik maken van een douche, internet en/of elektriciteit. Douchen kan niet altijd aangezien leidingen soms bevroren zijn, of het is domweg te koud om je kleren uit te trekken. Dit is meestal in de winter of in de hoger gelegen gebieden. Bij een trekking in het voor- of najaar komt dit minder voor.
Wil jij op reis naar Nepal?
Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:
De ultieme paklijst trekking Nepal
Of je het nu paklijst, meeneemlijst of inpaklijst noemt, bijna alles wat je meeneemt tijdens je trektocht in Nepal is functioneel. Hieronder mijn paklijst trekking Nepal gesegmenteerd in: Belangrijke papieren, Electronica, Basisuitrusting, Kleding, Eten en drinken en Toiletspullen. Voel je vrij om persoonlijke of voor jou belangrijke zaken toe te voegen. Houd je van lezen, neem dan bijvoorbeeld een e-reader mee of een camera als je van fotograferen houdt.😊
Belangrijke papieren, geld en persoonlijke items
- Paspoort
- Permit
- Routekaart
- Schrijfboekje en pen
- Portemonnee (met veel cash geld/kleingeld. Voorkom dat het hele dorp de portemonnee moet trekken omdat je alleen maar groot geld hebt.)
- Iets voor vrije tijd: leesboek, tijdschrijft (bv Happinez) speelkaarten, puzzelboekje
Draag je geld en belangrijke papieren in het voorvakje van je dagrugzak of backpack en sluit deze af met een TSA-cijferslotje. Zo verlies je nooit je paspoort, waardevolle spullen (…en het sleuteltje van je slot).
Electronica bergtrekking
Naast mijn telefoon en oplader neem ik altijd een powerbank (en soms ook een solar panel) mee. Hoewel je vrijwel ieder tea house je apparatuur kunt opladen, is het altijd fijn een back-up te hebben in geval van nood. Je weet nooit wat er gebeurt onderweg.
- Telefoon en oplader
- Tripod (statiefje voor selfies)
- Powerbank (en solar panel optioneel)
- Wereldstekker (je kan zonder, maar dan rammelen de stekkers wel in het stopcontact en heb je kans dat je apparatuur niet altijd goed oplaadt.)
- Ear phones
- E-reader (optioneel)
Basisuitrusting trektocht Nepal
Je basisuitrusting is tijdens iedere trektocht in Nepal vrijwel hetzelfde. Je beschermt je altijd tegen zon, regen, sneeuw en kou. Maak je gebruik van een drager, neem dan naast je reguliere backpack een dagrugzak mee voor jezelf. Zorg ook dat je schoeisel meeneemt dat past bij de trekking die je maakt. Lees hier welke wandelschoenen geschikt zijn voor een trekking in Nepal.
- Backpack (45 tot 55 liter)
- Dagrugzak met regenhoes (16 tot 32 liter)
- Slaapzak (ter plekke te huur)
- Wandelschoenen
- Gaiters (optioneel)
- Crampons (optioneel, ter plekke te koop voor zo’n € 25,-)
- Zonnebril
- Packing cubes
- Waterzak (2 of 3 liter)
- Drinkfles (750 of 1000 ml)
- Iets om je water te zuiveren: waterfilter of zuiveringstabletten.
- Slippers (Ik zweer bij Crocs: supersexy, licht, zitten fijn, je kan ermee douchen en je dikke sokken passen erin, heel handig in het tea house)
- Wandelstokken
- Hoofdlampje
Kleding trektocht Himalaya
Tijdens je trekking kleed je je volgens het 3-lagen systeem. Wanneer je naar hogere gebieden gaat, in de winter trekt of de weersomstandigheden minder voorspelbaar zijn, draag je meer laagjes over elkaar of kies je voor kleding van iets ‘dikkere’ materialen, dan wanneer je in lagere gebieden blijft of een trekking in het voor- of najaar maakt. Lees hier wat de beste bovenkleding, wandelbroeken en wandelsokken zijn voor een trektocht door de Himalaya.
- Hardshell dames en heren
- Donsjas dames en heren
- Fleece vest dames en heren
- 2 x merinowollen shirt dames en heren
- 2 x wandelbroek (dames: trekking legging en/of wandelbroek, heren: wandelbroek en/of afritsbroek)
- 3 x wandelsokken
- 3 x merino ondergoed (dames en heren)
- Thermo ondergoed dames en heren
- Muts en handschoenen
- Buff
- Pet of hoedje
Eten en drinken tijdens je bergtrekking in Nepal
Tijdens een trektocht is eten en drinken onderweg basic. Vaak neem ik wat extra ingrediënten mee om de maaltijden te pimpen. Goed en lekker eten maakt het leven in de bergen net iets leuker. Zorg daarnaast ook voor voldoende energie onderweg, bijvoorbeeld in de vorm van chocola, energierepen, noten of Snickers. Uiteraard is dit optioneel.
Pimp je pap, pannenkoek of Tibetaans brood met ingrediënten naar keuze: chocolade pasta, pindakaas, kokosrasp, lijnzaad, rozijntjes, cacaopoeder. Zo wordt iedere maaltijd een feestje. Je bewaart dit in ziplock zakjes.
Toiletspullen wandelreis Nepal
Neem altijd kleine verpakkingen mee de berg op. Ook als je het zelf niet hoeft te dragen. Kies daarnaast zoveel mogelijk voor plasticvrije en milieuvriendelijke producten. Zo houd je je footprint zo klein mogelijk. Daarnaast is goede lippenbalsem en zonbescherming essentieel. Lees hier wat je nog meer moet meenemen op trektocht in Nepal.
- Washandje
- Zakdoek (handig bij loopneus die je krijgt van de kou)
- Lichtgewicht toilettas
- Sneldrogende reishanddoek
- Milieuvriendelijke tandenborstel en tandpasta
- Lichtgewicht kam + elastiekje
- Kleine shampoo
- Milieuvriendelijke zeep
- Dagcrème
- Zonnebrand gezicht
- Purol (voor huid, lippen, schrale plekjes, ideaal bij extreme kou)
- Paracetamol/ORS (met smaakje = lekker)
- Wandelwol
- Nagelknipper
- Pincet
- Oordopjes
- Toiletpapier of bidet
- Inlegkruisjes
- Hygiënische doekjes (om je te wassen als (water)leidingen bevroren zijn)
Reizen is per definitie niet goed voor het mileu. Wel kun je met een aantal kleine aanpassingen je footprint zo klein mogelijk houden. Wil jij graag zo duurzaam mogelijk reizen? Deze tips helpen je op weg.
Conclusie paklijst trekking Nepal
Dit is mijn ultieme paklijst trekking Nepal. Ik hoop dat je nu inzicht hebt in wat wel/niet mee te nemen. Onthoud dat een meeneemlijst altijd persoonlijk is. Voeg dus vooral dingen toe die jij belangrijk vindt, en schrap dingen die voor jou niet werken. Heb je vragen? Stel ze gerust via het reactieformulier onderaan dit bericht. Zo hebben andere mensen ook wat aan de antwoorden.
Wil jij op reis naar Nepal?
Met een goede reisgids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. De beste Nepal gidsen vind je hier:
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.