Pieterpad. Misschien wel de leukste wandelroute van Nederland. In 2012 ben ik met Mark begonnen aan deze mooie wandeltocht. We hebben het pad nooit in z’n geheel afgelopen omdat we op reis gingen. Nu, vier jaar later, ben ik klaar om mijn weg te vervolgen. In het kader van keep on going loop ik de aankomende maanden in mijn vrije weekenden van Hardenberg naar Maastricht (met als uiteindelijke doel het Spaanse Santiago de Compostella… maar dat komt later). In principe vervolg ik het pad alleen, maar gezelschap is uiteraard leuk en meer dan welkom. Dus houd je van wandelen en heb je zin om ook eens een etappe mee te wandelen? Let me know!

pieterpad-maaltje
kamperen-aan-het-pieterpad

Wat is het Pieterpad?

Met 490 kilometer is het Pieterpad de langste langeafstandswandelroute (LAW) van Nederland. Het pad loopt van Pieterburen aan de Waddenzee in Groningen naar de St. Pietersberg in Maastricht (vandaar de naam Pieterpad). Het pad is tussen 1975 en 1981 bedacht, gelopen en beschreven door de dames Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. De wandeling is ooit opgeschreven als een route voor de familie om nog eens te lopen maar is inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste wandelroutes van Nederland. Het pad kent twee trajecten namelijk:

 

  • Deel 1 van Pieterburen naar Vorden (13 dagetappes, totaal 235km)
  • Deel 2 van Vorden naar de St. Pietersberg bij Maastricht (13 dagetappes, totaal 257km)
pieterpad-route

Hoe loop ik het Pieterpad?

Het Pieterpad is te lopen vanuit beide richtingen. Je kan dus zowel in Maastricht als in Groningen starten. De route is opgebouwd in dagetappes van ongeveer 15 tot 20 kilometer maar je bent uiteraard vrij om zelf je eigen dagindeling aan te houden. De meeste start- en stoppunten zijn goed bereikbaar per openbaar vervoer dus mocht je het pad in etappes willen lopen dan is dat mogelijk. Onderweg zijn veel overnachtingsmogelijkheden in alle soorten en maten: campings, trekkershutten, logie-met-ontbijt-adressen, hotelletjes. Een lijst met accommodaties is te vinden op de website van het Pieterpad.

Ga je Pieterpad lopen, schaf dan éénmalig de routeboekjes aan. Deze geven leuke achtergrondinformatie en helpen je wanneer je het even niet meer weet. Deel 1, Pieterburen tot Vorden, en deel 2, Vorden tot Maastricht, bestel je hier.

pieterpad-groningen
goedemorgen-koffie-op-het-pieterpad

Waarom is Pieterpad lopen ze leuk?

Het zijn vooral de wandelaars onderling die elkaar enthousiast maken. Onderweg kom je dan ook (pas) tot de ontdekking hoe mooi en divers ons eigen Nederland is. Het Pieterpad in drie woorden: gastvrij, gemoedelijk en gezellig. Alle mensen die moeite doen om het de wandelaars naar hun zin te maken, hun grond of huis ter beschikking stellen en die fijne en knusse rustplekjes onderweg onderhouden en verzorgen. Kortom het Pieterpad is leuk! En misschien wel het allermooiste: alles gaat op basis van goed vertrouwen.

Ga je het Pieterpad lopen, dan is het heel handig om naar en van bestemming te reizen met het openbaar vervoor. Met een Weekend Vrij abonnement van de NS reis je onbeperkt heen en terug naar de plek van bestemming voor € 34,- per maand. Ideaal!

kassa-op-het-pieterpad
pieterpad-hunebed

Van Pieterburen tot Hardenberg

Tot dusver heb ik het Pieterpad gelopen van Pieterburen tot Hardenberg. Gestart in de Groninger klei heb mijn weg vervolgd door de Drentse zandgronden om me nu een weg te banen richting de Sallandse Heuvelrug. Aankomend weekend start ik de volgende etappe. Samen met het leukste Grietje van Nederland loop ik van Hardenberg naar Ommen en van Ommen naar Hellendoorn. We hebben er zin in! 🙂

pieterpad-markering
pieterpad-landschap-drenthe

Wil je meer weten over het Pieterpad? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Onmisbaar tijdens je het Pieterpad wandelen, zijn de routeboekjes:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.