Op zoek naar een mooi avontuur in eigen land? Fiets dan een oer-Hollands rondje door Nederland. De Ronde van Nederland is een klassieke fietsroute langs de buitengrenzen van ons land via langeafstandsfietsroutes (LF-routes). Bepakt en bezakt gingen wij mét baby Lotje in de fietskar op pad. Mini-avontuurtjes in eigen land. Altijd leuk! Ben jij ook benieuwd naar de Ronde van Nederland? Je leest er alles over in dit blog.😊
Wat is de Ronde van Nederland?
De ronde van Nederland is een fietsroute van aaneengesloten delen van LF-routes. Deze delen vormen samen één lange route van 1385km: de Ronde van Nederland. Het mooie aan deze route is dat je fietst door verschillende provincies en een diversiteit aan landschappen geleidelijk ervaart. Dorpen, steden, bossen, dijken, duinen, heide, heuvels, polders. Tijdens een rondje Nederland op de fiets zie je het allemaal.
Hoe fiets je de ronde van Nederland?
Heel eenvoudig. Koop het routeboekje of laad de route in op je telefoon of GPS. Vervolgens bepaal je de startlocatie en fietsrichting: met de klok mee of tegen de klok in. Wij zijn in Den Ham (Ommen) gestart en fietsten vervolgens met de klok mee richting het zuiden, omdat het weer daar vaak iets beter is. Wel zo prettig om mee te starten met een kleintje in de kar. We fietsen het Rondje Nederland in twee delen omdat we eerst eens even willen kijken hoe zo’n fietsvakantie met een baby bevalt.
Rondje Nederland op de fiets in LF-routes
Hieronder het overzicht van de delen van de tien aaneengesloten LF-paden die wij volgden. In de toekomst wordt dit eenvoudiger aangezien het netwerk van de 26 verschillende LF-routes teruggebracht wordt naar 10 nationale LF-Icoonroutes. Het is dan eenvoudiger om de bordjes van icoonroutes te volgen. Uiteraard blijven de LF-routes met elkaar verbonden door fietsknooppunten.
- LF 14 – Vanaf Enschede volg je de LF4a, de Midden-Nederlandroute, richting Arnhem.
- LF 3 – Vanaf Arnhem fiets je het zuidelijke deel van de LF3, de Maasroute.
- LF 5/7 – Vanaf Roermond volg je over en langs de Maas een stukje van de LF5. Bij het witte stadje Thorn ga je over op de LF 7, de Oeverlandroute richting Eindhoven.
- LF 13 – Na Eindhoven ga je over op de LF13 de Schelde-Rheinroute die je volgt tot Vlissingen.
- LF 1 – In Vlissingen fiets je de LF1, de Noordzeeroute, duin op duin af langs de Noordzee.
- LF 10 – Bij Callantsoog, in de kop van Noord-Holland ga je over op de Waddenzeeroute, de LF 10. De afsluitdijk is gesloten tot 2021. Als alternatief kan je eilandhoppen via Texel, Vlieland en eventueel Terschelling.
- LF 14/16/18 – In Lauwersoog buigt de route zuidwaarts via de LF 14, de Saksenroute, en de LF 16, de Vechtdalroute. Van het Vechtdal naar Twente fiets je over de LF 18.
Waar overnachten tijdens je rondje Nederland op de fiets met baby?
Wij hebben zoveel mogelijk gekampeerd. Langs de route zijn voldoende campings en natuurkampeerterreinen aanwezig dus het vinden van een slaapplekje was een fluitje van een cent. In deel 1 van ons Rondje Nederland hebben we na twee weken de tent, wegens een zomerstorm, een paar nachtjes ingeruild tegen een bed bij Vrienden op de Fiets. Erg relaxt. Even vrij van de tent opzetten en afbreken en een door de modder kruipende baby in de ochtenddauw. In deel 2 van ons Rondje Nederland op de Fiets hebben we van de tien dagen acht dagen gekampeerd, één nacht in een trekkershut geslapen en één nacht bij Vrienden op de Fiets omdat dat beter uitkwam. De mogelijkheden zijn dus uiteenlopend. Ook met een baby.
Oorkonde Ronde van Nederland
Nederland Fietsland vindt dat het fietsen van de Ronde een sportieve prestatie is en zorgt daarom voor een passend aandenken: een oorkonde. Je moet op zes verschillende plekken door het land op de foto, het liefst met z’n allen, maar als je alleen fietst, is je fiets ook voldoende. Deze mail je naar info@fietsplatform.nl (max 1mb per foto). Daarnaast kom je n de Eregalerij ‘Wij fietsten de Ronde van Nederland’. Daar moet je natuurlijk gewoon even aan meedoen. De fotopunten zijn:
- LF4 de Bommelas in het Buurserzand (kaart traject 45, GPS 52.162070, 6.802251)
- LF3 bij het veer Vierlingsbeek – Bergen (kaart traject 4, gids Ronde van Nederland via LF-routes, ter hoogte van Maasstraat 5, Bergen, GPS 51.598070, 6.026449)
- LF13 fietsbrug over het riviertje de Mark ten westen van Ulvenhout (kaart traject 13, Sulkerpad, Ulvenhout, GPS 51.551056, 4.787770)
- LF1 de vuurtoren van Noordwijk (kaart traject 23, Kon. Wilhelminaboulevard 34, Noordwijk, GPS 52.248691, 4.433984)
- LF10 beeld De stenen man op zeedijk net ten zuiden van Harlingen (kaart traject 30, ter hoogte van Westerzeedijk 11, Harlingen, GPS 53.168351, 5.416973)
- LF14 hunebed tussen Drouwen en Bronneger (kaart traject 37, hunebed D21 Google Maps, Popdilweg, GPS 52.944075, 6.800106)
Waarom is een rondje Nederland op de fiets zo leuk?
Rondje Nederland op de fiets is leuk omdat je plekken komt waar je normaal niet zou komen. Al fietsend krijg je een goed beeld van de diversiteit van het Nederlandse landschap. De ene keer fiets je door de bossen en de andere keer door de duinen, over de heide of over de Maasvlakte. Je komt op plekjes waarvan je het bestaan niet wist, ontmoet inspirerende mensen en hebt mooie gesprekken onderweg. Zonder twijfel: enorm genoten van ons mini-avontuur in Nederland.
Meer weten over ons Rondje Nederland op de fiets? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
- Deel 1: Ronde van Nederland op de fiets: Den Ham tot Millingen aan de Rijn
- Deel 2: Rondje Nederland op de fiets: Millingen aan de Rijn tot Alphen
- Deel 3: Rondje Nederland met baby Lotje: Alpen tot Den Haag
- Deel 4: Ronde van Nederland op de fiets: Den Haag tot Oost-Vlieland
- Deel 5: Rondje Nederland op de fiets: Vlieland tot Den Ham
- Reisfilm: Fietsvakantie in Nederland: een onvergetelijke reis
Onmisbaar tijdens je Rondje Nederland op de fiets: het routeboekje:
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.