Goed slapen op reis is niet voor iedereen weggelegd. Terwijl de één praktisch overal zijn ogen kan dichtdoen, moet een ander iedere avond opnieuw aan z’n slaapplek wennen. Een ander matras, het klimaat, de hoogte, onbewuste spanning, kamergenoten, omgevingsgeluiden… in je eigen bedje slapen is toch net even anders. Lekker slapen op reis maakt of breekt je vakantiedagen. In dit blog gouden tips voor een goede nachtrust.

Gouden tips voor lekker slapen op reis

1.) Vertrek ontspannen

Vertrek goed voorbereid en ontspannen van huis. Vaak moet je op het laatste moment nog van alles regelen en is het druk, drukker, drukst. Zorg ervoor dat je je zaakjes ruim van tevoren afrond en kruip de avond voor vertrek lekker vroeg onder de wol. Een verstoord slaapritme kan zich namelijk doorzetten tijdens je reis.

2.) Draag een oogmasker

Om je volledig af te kunnen sluiten van het licht, is een oogmasker je beste vriend. Erg handig in het vliegtuig, je hotelkamer of het tea house waar de gordijnen eigenlijk functie hebben of ze met regelmaat helemaal ontbreken. Houd je niet van oogmaskers? Een lichtgewicht reishanddoek werkt ook prima. Deze hang je eenvoudig voor het raam en laat geen licht door.

3.) Gebruik oordopjes

In de bergen ontbreekt het aan stadsgeluiden. Er is geen drukke winkelstraat of gemotoriseerd vervoer. Wel scharrelen er in de meeste dorpjes dieren rond die niet uitslapen. Denk aan een haan, kippen of een hond. Er zijn honden die het presteren de hele nacht te blaffen. In dat geval zijn oordopjes onmisbaar. Daarnaast zijn de scheidingswanden in tea houses flinterdun en kan je de buren vaak letterlijk horen kletsen in bed. Om over je snurkende kamergenoot nog maar niet te speken. Ben je gevoelig voor geluid, vergeet dan geen oordopjes.

4.) Opbergsysteem

Niets is vervelender dan ‘s nachts te moeten zoeken naar je hoofdlampje als je naar het toilet moet. Met een slim opbergsysteem voorkom je dit. Pak je tas logisch in door bijvoorbeeld gebruik te maken van plastic zakken of packing cubes: een tasje voor je belangrijke papieren, je toiletspullen, je kleding, je ondergoed, je snoertjes en elektra etc. In no time vind je wat je nodig hebt. Handig! Wel op dezelfde plek weer terug stoppen natuurlijk.😆

5.) Vermijd alcohol en koffie

Wil je goed slapen op reis, probeer dan alcohol en koffie zoveel mogelijk te vermijden. Een kater is niet bevorderlijk voor je slaapritme, evenals een flinke dosis cafeïne. Drink dus liever water of kruidenthee om je nachtrust te bevorderen.
Mijn gouden tip voor een goede nachtrust in de bergen. Vul je drinkfles in de avond met heet water of thee, doe er een sok omheen en gebruik hem als kruik in je slaapzak. Lekker slapen gegarandeerd

Tea house trekking in Nepal, kamers twin kamers

6.) Draag thermokleding

Slapen op hoogte is voor veel mensen lastig. Vooral boven de 4000m ga je het voelen. De temperatuur daalt, je wordt kortademig en voelt lichte druk op je hoofd. Hierdoor slaap je ’s nachts vaak onrustiger. Belangrijk is om in ieder geval lekker warm te blijven. Dat kan je doen door bijvoorbeeld thermokleding of een liner in je slaapzak.

7.) Warme slaapzak

Hoog in de bergen kan de temperatuur flink dalen. Een warme slaapzak is dan essentieel. Het liefste één die toch wel tegen -10 graden kan. Om er zeker van te zijn dat hij niet natregent overdag kan je hem het beste in een waterproof compressiezak doen. Zo blijft hij lekker droog en is het pakvolume kleiner. Dit laatste is vooral handig bij lokaal gehuurde slaapzakken. Deze doen hun werk uitstekend, maar hebben een behoorlijk volume en passen maar nét in het hoesje.

8.) Gebruik je eigen kussen

Een hoofdkussen is vaak een heel persoonlijk iets. Mijn vriend heeft het liefst een hele dikke, terwijl ik zelf het beste slaap op een dun kussen. Op reis kom je ze tegen in allerlei soorten en maten: klein, groot, dik, dun, stevig, vies, oud… of ze ontbreken zelfs helemaal. Als een goed kussen belangrijk voor je is, neem dan je eigen reiskussen mee. Zo lig je in ieder geval lekker en rust je goed. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een kussensloop mee te nemen en deze te vullen met wat kleding.

9.) Leg je telefoon weg

Voor veel mensen verleidelijk, vlak voor het slapen nog even op je telefoon kijken of hem zelfs meenemen naar bed. Toch is het beter om dit niet te doen. Het licht van je telefoon zorgt ervoor dat je geen melatonine aanmaakt, en dat heb je nodig om slaperig te worden. Kan je echt niet zonder je telefoon, dim dan het licht of zet hem op de speciale oogbeschermingsfunctie.

10.) Yoga en meditatie

Zorg ervoor dat je rustig naar bed gaat. Luister rustgevende muziek, mediteer, volg een geleide meditatie of doe een aantal ontspannende yin yoga houdingen. Je zult merken dat dit je lichaam en geest kalmeert, waardoor je je beter kunt overgeven aan de situatie en het moment.

Climb high, sleep low, een bekend gezegde in de bergen. Dit betekent dat je naar een hogere plek klimt om vervolgens op een lager gelegen plek te slapen. Zo verklein je de kans op hoogteziekte. Hier houden we rekening mee tijdens de Beginner en Advanced trekking in Nepal.

lekker slapen op reis, Tea house trekking in Nepal

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik bergtrekkingen in Nepal (Beginner en Advanced) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.