In september liep ik samen met Aafke de Tour du Mont Blanc. In tien dagen liepen we rond het bergmassief door Frankrijk, Italië en Zwitserland. Wat neem je mee tijdens deze trekking? In dit blog deel ik mijn meeneemlijst voor een Tour du Mont Blanc kampeertrip. Een gouden tip: all you need is less. Ik heb alles wat ik meenam gebruikt, dus niets overbodigs meegesjouwd. Fijn! 🙂 In dit blog mijn Tour du Mont Blanc kamperen paklijst.
Waar slapen Tour du Mont Blanc
Tijdens onze bergrekking hebben we wild gekampeerd. Wanneer het uitkwam, stonden we op een camping of een officiële bivakplek. Onze tent en kampeerspullen hebben we dus iedere dag meegedragen. Op de helft trakteerden we onszelf op een heerlijke overnachting bij Hotel Lo Campagnar in het prachtige Italiaanse Courmayeur. Heerlijk!
Wil je Tour du Mont Blanc lopen?
Met het routeboekje maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie (klassieke route + varianten) én kom je op de mooiste plekjes.

Tour du Mont Blanc kamperen paklijst
Of je het nu paklijst, meeneemlijst of inpaklijst noemt, bijna alles wat je meeneemt tijdens je Tour de Mont Blanc functioneel. Hieronder mijn paklijst opgedeeld in: Administratie, Elektronica, Basisuitrusting, Kamperen, Kleding, Eten en drinken en Toiletspullen.
Administratie en belangrijke papieren
Je paspoort, geld en bankpassen nemen niet veel ruimte in beslag, maar zijn wel belangrijk. Zelf bewaar ik belangrijke spullen in een lichtgewicht reistasje. Deze draag ik tijdens een vlucht om mijn nek en op bestemming gaat hij achter slot en grendel in mijn rugzak. Zo raak je nooit belangrijke spullen kwijt. Belangrijke papieren scan ik in en mail ik naar mezelf. Geen gewicht, wel altijd alles paraat (ook als je je telefoon kwijtraakt).
- Paspoort
- Bank- en verzekeringspas
- Papieren, pasjes, geld (in lichtgewicht reistasje)
- Routeboekje
- Schrijfboekje en pen
- Iets voor vrije tijd: leesboek, tijdschrijft (bv Happinez) speelkaarten, puzzelboekje
Draag je geld en belangrijke papieren in het voorvakje van je dagrugzak of backpack en sluit deze af met een TSA-cijferslotje. Zo verlies je nooit je paspoort, waardevolle spullen (…en het sleuteltje van je slot).

Elektronica voor je TMB wandelreis
Naast mijn telefoon en oplader neem ik altijd een powerbank (en soms ook een solar panel) mee. Hoewel je vrijwel in elk hotel je apparatuur kan opladen, vind ik het toch altijd een fijn idee om niet met een lege telefoon te zitten. Je weet nooit wat er gebeurt onderweg.
- Telefoon (met telefoonkoord) en oplader
- Tripod voor selfies (leuk als je alleen op pad gaat en ook zelf op de foto wilt)
- Powerbank
- Wereldstekker
- Ear phones
Basisuitrusting Tour du Mont Blanc
De basisuitrusting voor een wandelreis is voor vrijwel iedereen hetzelfde. Een goede rugzak en passende schoenen is de basis. Wanneer je kampeert en je eigen eten en drinken meeneemt volstaat een backpack van zo’n 55 tot 80 liter, afhankelijk het volume van je uitrusting. Als ik alleen met de tent op pad ga, draag ik vaak de Osprey Aura 65. Deze rugzak is in verhouding vrij licht.
- Backpack 55 tot 70 liter (als je kampeert)
- Waterzak (2 of 3 liter)
- Drinkfles (750 of 1000 ml)
- Wandelstokken
- Wandelschoenen
- Lichtgewicht schoenen/sandalen voor als je niet wandelt. Zelf zweer ik bij Crocs: sexy, zit lekker, weegt niks, je kunt er met dikke sokken in en een life saver bij blaren.
- Packing cubes (onmisbaar!)
Kampeerspullen Tour du Mont Blanc
- MSR Hubba NX 1-persoons tent
- Lichtgewicht slaapzak en slaapmatje (Thermarest NeoAir XLite)
- Pan voor koken
- Brander en windscherm
- Aansteker
- Spork en houten spatel
- Beker aluminium
- Zakmes (Victorinox Huntsman)
- Schuursponsje, afwasmiddel, droogdoek
Kleding Tour du Mont Blanc
Tijdens een bergwandeling kleed ik me volgens het 3-lagen systeem. Zo reguleer ik eenvoudig mijn lichaamstemperatuur met slechts een paar kledingstukken. Dit doe ik door verschillende laagjes aan of uit te trekken. ’s Morgens en op hoogte is het vaak kouder en draag ik liever dikker materiaal. Overdag of in lager gelegen gebieden volstaan minder laagjes of laagjes van lichter materiaal. Ik kies altijd voor kleding van sneldrogend lichtgewicht materiaal.
Kleding volgens het 3-lagensysteem
Basislaag
- 2 x Merinowol shirts (lange en korte mouw of verschillende diktes kan handig zijn)
- Thermo ondergoed dames en heren
Isolerende laag
- Donsjas dames en heren
- 2 x fleece vest dames en heren
- 2 x wandelbroek (dames: wandellegging en/of wandelbroek, heren: wandelbroek en/of afritsbroek)
Beschermende laag:
Overige kleding:
- 3 x wandelsokken
- 3 x onderbroek
- Muts en handschoenen
- Buff
- Pet of hoedje
- Setje makkelijke lichtgewicht kleding voor aan het begin/einde van je reis, ’s avonds of als je niet wandelt.
Eten en drinken Tour du Mont Blanc
Vooraf check ik vaak of er horeca is onderweg. Zo weet ik een beetje waar ik aan toe ben. Persoonlijk vertrek nooit zonder voldoende water voor de hele dag, want ik ben een grote drinker en wil niet zonder komen te zitten, en voldoende energie, zoals crackers, noten, chocolade of andere snacks zodat ik niet hangry wordt. Ik moet gewoon genoeg eten! 😉
Toiletartikelen Tour du Mont Blanc
Het gebruik van toiletspullen is persoonlijk. Ik heb altijd een lichtgewicht toilettas bij me met de belangrijkste dingen. Ik kies daarbij zoveel mogelijk voor toiletartikelen in vaste substantie, zoals een shampoo bar of créme deo. Vloeibare artikelen gaan mee in kleine (<100ml) navulbare potjes en flacons. Zo kan mijn toilettas ook als handbagage mee in het vliegtuig. Ik let hierbij altijd op volume en gewicht. Grote flacons zijn een no go! Daarnaast kies ik het liefste voor plasticvrije en milieuvriendelijke producten.
- Zakdoek (handig bij loopneus en tegen ‘witte doekjes’)
- Lichtgewicht toilettas
- Sneldrogende reishanddoek
- Milieuvriendelijke tandenborstel en tandpasta
- Lichtgewicht kam + elastiekje
- Deodorant (ook verkrijgbaar in mini-flacon)
- Milieuvriendelijke zeep voor gezicht en lichaam
- Shampoo bar
- Dagcrème
- Zonnebrand gezicht (deze smeer ik ook op mijn handen en armen, de rest is bedekt)
- Purol (voor huid, lippen, schrale plekjes, ideaal bij kou)
- Paracetamol/ORS (met smaakje = lekker)
- Wandelwol
- Nagelknipper
- Pincet
- Oordopjes
- Toiletpapier of bidet
- Inlegkruisjes (dan kan je met minder ondergoed af)
- Hygiënische doekjes (droge douche)
- EHBO-setje (basis)

Wil je meer weten over de Tour du Mont Blanc? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:
- Praktische info: Tour du Mont Blanc: klassieke wandeltocht door de Alpen
- Dag 1: Les Houches tot Tresse
- Dag 2: Tresse tot Mont Joly
- Dag 3: Mont Joly tot Refuge de la Balme
- Dag 4: Refuge de la Balme tot Refuge des Mottets
- Dag 5: Refuge des Mottets tot Courmayeur
- Dag 6: Courmayeur tot Rifugio Elena
- Dag 7: Rifugio Elena tot Champex-Lac
- Dag 8: Champex-Lac tot Col de la Forclaz
- Dag 9: Col de la Forclaz tot Tré-le-Champ
- Dag 10: Tré-le-Champ tot Les Houches
- Reisfilm: Hiking Tour du Mont Blanc: 10-daagse kampeertrip
Wil je Tour du Mont Blanc lopen?
Met het routeboekje maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie (klassieke route + varianten) én kom je op de mooiste plekjes.
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.
Hallo, wij zijn ook van plan de route van Noes Laurier te gaan wandelen. Wij overwegen alleen de T2 routes te doen ivm zekeren e.d. Maar het lijkt in deze blog alsof jullie T3 hebben gelopen en niet zijn gezekerd. Klopt dat? Ik hoor t graag!
Hi Juliette,
Bedankt voor je berichtje. Wat leuk dat je ook de TMB gaat doen. Wij hebben een combinatie van T2 en T3 routes gelopen. Per etappe gekeken wat we leuk en mooi vonden en wat voor ons handig/mogelijk was (ivm zware rugzak). We waren sowieso niet gezekerd. Succes met de voorbereidingen.
Groet Paula