Het is weer wandeltijd. Begin september loop ik samen met Aafke de Tour du Mont Blanc (TMB). Een van de oudste en bekendste Grande Randonées van Frankrijk. In zo’n zeven tot twaalf dagen loop je rond de hoogste berg van de Alpen: Mont Blanc (4.809m). Tijdens deze wandeling maak je minimaal 10.000 hoogtemeters. Je loopt zowel door Frankrijk als door Italië en Zwitserland. Dus drie verschillende talen, culturen en keukens.
Tour du Mont Blanc: de route
De TMB is een klassieke bergwandelroute van zo’n 170 km door het Mont Blanc bergmassief. Naast de hoogste berg bevinden zich hier ook ruim vierhonderd bergtoppen en veertig gletsjers. Je wandelt door verschillende regio’s waaronder Haute Savoie en Savoie in Frankrijk, Aosta in Italië en Valais in Zwitserland. De meeste mensen beginnen in Chamonix of Les Houches (Frankrijk), net als wij, maar je kunt ook Courmayeur, Champex (Frankrijk) of Trient (Zwitserland) starten aangezien het een circuit is. Wij kiezen ervoor tegen de klok in te lopen.
Voordelen tegen de klok in lopen:
- Klassieke route, en wij houden van tradities
- Begint in Les Houches en dat is goed bereikbaar
- Geeft de mooiste uitzichten op Mont Blanc aan het einde
Nadeel tegen de klok in lopen:
- Er lopen meer mensen in deze richting dus het zal wat drukker zijn
Hoe zwaar is de TMB?
De reacties zijn wisselend en ik denk dat het afhangt van je ervaring en conditie. De meeste bergwandelaars doen zo’n zeven tot elf dagen over de klassieke route. Je loopt dan gemiddeld vier tot acht uur per dag. Je kunt de route indelen zoals je zelf wilt. Dus ook je eigen dagafstand bepalen en/of alternatieve etappes lopen. Het hoogste punt op de klassieke route is de Col de la Croix du Bonhomme (2.433m). Wanneer je de alpine variant loopt zijn dit Tete Nord des Fours en Mont Fortin (2.765m). Je maakt sowieso 10.000 hoogtemeters. Tijdens de alpine variant zijn dit er zo’n 13.000.
Waar overnachten TMB?
Wildkamperen is verboden in de Alpen. In Frankrijk en Italië mag je boven de 2500m bivakkeren (van zonsondergang tot zonsopkomst). In Zwitserland is dit verboden. Omdat wij nog niet alles tot in de puntjes hebben gepland, nemen we de tent mee en proberen we zoveel mogelijk te bivakkeren. In Zwitserland moeten we waarschijnlijk uitwijken naar een refuge/berghut of hotel. Er wordt aangeraden berghutten van tevoren te reserveren wanneer je verzekerd wilt zijn van een plekje.
Wat neem je mee: paklijst TMB
Omdat we gaan kamperen tijdens de TMB, neem ik naast de gebruikelijke backpackspullen ook mijn kampeeruitrusting mee. De complete inhoud van mijn backpack zie je op de foto hieronder. De volledige meeneemlijst vind je in het blog.
Wil je meer weten over de Tour du Mont Blanc? Wellicht vind je deze blogs ook interessant:
- Paklijst: Tour du Mont Blanc kamperen paklijst
- Dag 1: Les Houches tot Tresse
- Dag 2: Tresse tot Mont Joly
- Dag 3: Mont Joly tot Refuge de la Balme
- Dag 4: Refuge de la Balme tot Refuge des Mottets
- Dag 5: Refuge des Mottets tot Courmayeur
- Dag 6: Courmayeur tot Rifugio Elena
- Dag 7: Rifugio Elena tot Champex-Lac
- Dag 8: Champex-Lac tot Col de la Forclaz
- Dag 9: Col de la Forclaz tot Tré-le-Champ
- Dag 10: Tré-le-Champ tot Les Houches
- Reisfilm: Hiking Tour du Mont Blanc: 10-daagse kampeertrip
Onmisbaar tijdens de Tour du Mont Blanc: het routeboekje van Noes Lautier. Hierin staat de klassieke route beschreven, inclusief varianten. Superhandig! Daarnaast is het ook raadzaam om een kaart mee te nemen. Deze vind je op de website van De Zwerver.
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.