We hebben een rustig weekend voor de boeg, dus besluiten Trekvogelpad etappe 14 te lopen. Met de auto rijden we naar station Ede. Daar nemen we de trein naar Rhenen en lopen via Trekvogelpad terug. Vanaf Ede zijn de start- en stoppunten minder goed bereikbaar per ov, dus vandaag kunnen we nog handig met de trein ter plekke komen. Verderop de route wordt dat iets meer logistiek puzzelen.

Trekvogelpad etappe 14: uitzicht vanaf de Grebbeberg

Vanaf station Rhenen lopen we veelal verhard richting de Grebbeberg. Onderweg plukken we bramen. Lekker! Via een afslag op het fietspad volgen we het pad steil omhoog. Met z’n tweeën is het een flink karwei om de kinderwagen omhoog te sjouwen. Lotje zit ondertussen prinsheerlijk in haar karretje. Na 52 meter klimmen worden we beloond met een prachtig uitzicht over het rivierengebied van de Nederrijn. We bevinden ons op de zuidpunt van het de Utrechtse Heuvelrug.

Wil je het Trekvogelpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Trekvogelpad etappe 14 bramen plukken
Trekvogelpad etappe 14 Rivierenlandschap Nederrijn vanaf Grebbeberg
Trekvogelpad etappe 14 uitkijk plateau Grebbeberg
Trekvogelpad etappe 14 ringslang
Trekvogelpad etappe 14 wandelen op de Grebbeberg

Trekvogelpad etappe 14: Grebbelinie en Militair Ereveld

Het is mooi wandelen op en rond de Grebbeberg. Zandpaadjes zigzaggen omhoog en omlaag door het bos. Hier en daar een leuk uitzichtpunt, fluitende vogeltjes en zelfs een ringslang die zich opwarmt op de varens. De Grebbeberg is strategisch altijd van betekenis geweest. In mei 1940 werd de grootste slag van de Duitse invasie hier uitgevochten. De Duitsers stuitten op een dijk voorzien van kazematten, de Grebbelinie. Nederlanders militairen wisten ze drie dagen staande te houden. Zo’n 420 Nederlandse militairen zijn omgekomen en liggen begraven op het Militair Ereveld.
Trekvogelpad etappe 14 op zoek naar de ringslang
Trekvogelpad etappe 14 markering
Trekvogelpad etappe 14 Militair Ereveld Grebbeberg
Trekvogelpad etappe 14 Kazemat S17

Het Valleikanaal en asfaltwegen

Vanaf de donkere Grebbeberg lopen we het licht tegemoet. Het eerste deel brengt ons door open gebied langs het Valleikanaal. Het kanaal werd in 1483 gegraven als De Grift (Bisschop Jacobsgrift) om het veen te ontwateren. Ook werd het gebruikt voor afvoer van turf vanuit Veenendaal. In de periode 1935 tot 1941 werd De Grift verbreedt in het kader van werkverschaffing (deels ter verbetering van de afwatering van de Gelderse Vallei, deels ter versterking van de Grebbelinie) en heet sindsdien Valleikanaal. Deel twee leidt ons vooral over asfaltwegen richting Ede. Niet het meest inspirerende stuk Trekvogelpad.
Trekvogelpad etappe 14 wandelen over fietspaden richting Ede
Trekvogelpad etappe 14 Lotje wandelen over de brug
Trekvogelpad etappe 14 Suppen op het Valleikanaal
Trekvogelpad etappe 14 eten en drinken onderweg

Verse aardbeien en een kinderboerderij

Vlak voor Ede en Bennekom staat een lange rij bij een fruitkraam. We kopen een bakje aardbeien om de laatste kilometers op te vrolijken (lees: het is toch wel een beetje een saai stuk). Ze zijn superlekker! Toevallig lopen we langs De Hofstede, een leuke kinderboerderij met speeltuin. Lotje kan nog even haar energie kwijt voordat we naar huis gaan. Varkentjes, geitjes, konijnen… er is van alles. Een leuke afsluiter van Trekvogelpad etappe 14.
Trekvogelpad etappe 14 De lekkerste aardbeien
Trekvogelpad etappe 14 Aardbeien voor onderweg
Trekvogelpad etappe 14 Lieve Lotje op de wip

Meer lezen over het Trekvogelpad (LAW 2)? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

 

Wil je het Trekvogelpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.