Gestommel in de camper. Lotje is wakker. Meestal staat ze hoopvol met beide handjes in de lucht achter de achterbank. Vandaag is ze er al overheen geklommen. Slaapzakje uit. Mevrouw is er klaar voor. Als ze er notie van heeft dat wij wakker zijn, dan staat ze meteen ‘aan’. ‘Papa, mama beneden?’. Ondertussen staan de ijsbloemen op het raam, dus al de wiedeweerga de kleren aan. Daarna onder de grote fleecedeken. Thee drinken en havermoutpannenkoekjes eten.
Trekvogelpad etappe 21: half gebakken pannenkoeken
Het duurt zolang voordat de pannenkoeken klaar zijn, dat ik argwaan krijg. Ja hoor, gas op. Gelukkig hebben we een nieuwe fles meegenomen. Wanneer JP hem aansluit blijkt ook deze leeg. Met een half afgebakken pannenkoek in de pan rijden we naar Eibergen. We hebben maar één missie: een gasfles scoren. Twee tankstations en een buitenzaak later zitten we nog steeds zonder gas. ‘De Welkoop?’, zegt een winkelmedewerker vragend. Daar hebben we nog niet aan gedacht. Met succes. Bij de Welkoop bakken we de laatste pannenkoekjes. Trekvogelpad etappe 21, daar gaan we dan.
Wil je het Trekvogelpad lopen?
Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:
Eibergen textielindustrie
Het verbaast ons hoe groot Eibergen is en hoeveel winkels/voorzieningen het heeft. Van oorsprong is het een boerendorp. In 1830 werd aan rivier de Berkel een blekerij opgericht en in anderhalve eeuw groeide het bedrijf uit tot een van de grotere textielondernemingen. Voor de textielindustrie is het dorp dus van betekenis geweest. Wij lopen Eibergen uit over een mooi pad langs de Berkel. Het zonnetje schijnt. Veel natuurgebied. We genieten al vanaf de eerste stap.
Trekvogelpad etappe 21: Mallumse Molen en Muldershuis
De eerste grote bezienswaardigheid die we tegenkomen is de Mallumse Molen. Deze stond er al in 1430 en hoorde bij de Hof van Mallum. De inwoners van Eibergen waren vroeger verplicht hier hun koren te laten malen. Op zaterdagen is de molen nog steeds in gebruik. Tegenover de molen bevindt zich het Muldershuis. Een prachtig restaurant waar je terecht kunt voor een kop thee of een lunch. De boerderij was in de 18de eeuw het jachthuis van de Heer van Mallum.
Varen over de Berkel
Rivier de Berkel was vroeger de verbinding van Hanzestad Zutphen met het Duitse achterland. Omdat het waterpeil laag was, werd met platbodems gevaren: de Berkelzomp. Het spoor dat er in de 19de eeuw kwam, betekende het einde voor de scheepvaart. Tegenwoordig kan je via Stichting Berkelzomp met een zomp over de Berkel varen. Van de Berkel wandelen we richting de Middenhuisgoot en Koffiegoot, die zijn naam doet danken aan het koffiekleurige veenwater. Stuwen zijn hier vervangen door vistrappen om het ecologisch rijker te maken. Bij landgoed het Lankheet, een gebied tussen de stroomdalen van de Berkel en de Buurserbeek, zijn de laatste restanten van hoogveen zichtbaar. Ook huist hier een grote variatie aan vogels huist: ijsvogel, houtsnip, vinken, mezen, spechten etc.
Trekvogelpad etappe 21: 12-uurtje
We stoppen voor een 12-uurtje bij een iets te chique tent. Toen we met onze modderpoten kwamen binnenlopen, had ik al een medelijden met de gastheer. Hij deed niet moeilijk, maar we waren wel een beetje underdressed in het restaurant waar zelfs de toiletzeep van Dior was. (We zitten letterlijk een paar meter van de plek waar Lotje heeft leren kruipen tijdens ons Rondje Nederland op de fiets. Het eten was overigens verrukkelijk! Opgeladen beginnen we aan deel twee. Wanneer we een klein stukje doorlopen zien we een prachtig zonovergoten buitenterras bij de Oosterdorper watermolen. Als we dat hadden geweten… twee keer lunchen binnen een kwartier is een beetje teveel van het goede.
Maurice loopt mee
Na Haaksbergen lopen we de het Haaksbergerveen en Buurserveen in. Hier wacht Maurice ons ergens op. Waar weten we niet. We denken dat hij ineens stiekem uit de bosjes springt, maar dat valt mee. In de verte zien we hem zitten op een bankje. Gezellig! Hij loopt de laatste kilometers mee. Al kletsend lopen we richting de Koekoeksbrug bij het Buurserzand. Daar staat zijn auto. Er is een bushalte maar hij brengt ons terug naar de camper in Eibergen. Thanks Maussie. Goed geregeld. 21 etappes down, 1 to go.
Meer lezen over het Trekvogelpad (LAW 2)? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
- Praktische info: Trekvogelpad: te voet van Bergen aan Zee naar Enschede
- Trekvogelpad etappe 1: Bergen aan Zee tot Alkmaar
- Trekvogelpad etappe 2: Alkmaar tot De Rijp
- Trekvogelpad etappe 3: De Rijp tot Wormerveer
- Trekvogelpad etappe 4: Wormerveer tot Landsmeer
- Trekvogelpad etappe 5: Landsmeer tot Broek in Waterland
- Trekvogelpad etappe 6: Broek in Waterland tot Amsterdam
- Trekvogelpad etappe 7: Amsterdam tot Weesp
- Trekvogelpad etappe 8: Weesp tot Hilversum
- Trekvogelpad etappe 9: Hilversum tot Baarn
- Trekvogelpad etappe 10: Baarn tot Soesterberg
- Trekvogelpad etappe 11: Soesterberg tot Maarn
- Trekvogelpad etappe 12: Maarn tot Leersum
- Trekvogelpad etappe 13: Leersum tot Rhenen
- Trekvogelpad etappe 14: Rhenen tot Ede
- Trekvogelpad etappe 15: Ede tot Otterlo
- Trekvogelpad etappe 16: Otterlo tot Hoenderloo
- Trekvogelpad etappe 17: Hoenderloo tot Loenen
- Trekvogelpad etappe 18: Loenen tot Vorden (Wichmond)
- Trekvogelpad etappe 19: Vorden (Wichmond) tot Ruurlo
- Trekvogelpad etappe 20: Ruurlo tot Eibergen
- Trekvogelpad etappe 22: Buurserzand tot Enschede
- Reisfilm: Trekvogelpad: te voet van West- naar Oost-Nederland
Wil je het Trekvogelpad lopen?
Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:
Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.