JP houdt van vogels en ik van wandelen. De keuze voor een nieuwe wandelroute was dus snel gemaakt: het Trekvogelpad, van Bergen aan Zee tot Enschede. De route brengt je langs kenmerkende Nederlandse natuur- en cultuurlandschappen, waaronder twintig belangrijke vogelgebieden. Het gehele jaar door zijn er dus veel vogels te zien. Omdat ik net het verschil weet tussen een kraai en een duif, zit er voor mij ook een educatief tintje aan de wandeling. 😉

Wat is het Trekvogelpad?

Lange Afstand Wandelpad (LAW) 2

Het Trekvogelpad (LAW 2), ook wel het Pieterpad overdwars genoemd, is met 414km het langste natuurpad van Nederland. In 1999 is het pad ontstaan door samenvoeging van drie andere Lange Afstand Wandelpaden, namelijk het Waterlandpad (LAW 4-1), Heuvelrugpad (LAW 4-2) en Gelrepad (LAW 2-3). De wandeling bestaat uit 23 etappes. Het uiteindelijke aantal etappes hangt natuurlijk af van de door jouw gekozen dagindeling.

Hoe loop je het Trekvogelpad?

Van Bergen aan Zee naar Enschede of vice versa

Het Trekvogelpad is vanuit beide richtingen te lopen. Je kunt het pad dus zowel in Bergen aan Zee als in Enschede starten. Beide richtingen staan in de wandelgids beschreven. De wandeling is opgebouwd uit dagetappes van zo’n 15 tot 20km maar je bent zelf uiteraard vrij om je eigen dagindeling aan te houden. Zelf reis ik vaak met het openbaar vervoer en hier laat ik dan ook vaak mijn start- en/of stoppunten van afhangen.

Wil je het Trekvogelpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Trekvogelpad etappe 8 beukenootjes zoeken in het bos
Trekvogelpad etappe 20 Ruurlo tot Eibergen, mooie paden

Waarom is het Trekvogelpad zo leuk?

Mooie combinatie tussen natuur en cultuur

Tijdens het Trekvogelpad wandel je door mooie natuurgebieden afgewisseld door leuke en gezellig dorpjes en steden. Het gehele jaar door zijn er vogels te spotten. Zelf weet ik vrij weinig van vogels. Ik zie dit pad dus als een leuke manier om mijn vogelkennis uit te breiden. Het routeboekje, met uitgebreide informatie en foto’s, biedt een goede start.

Trekvogelpad: eerste etappes

Bergen aan Zee tot Wormerveer

dusver heb ik het Trekvogelpad gelopen van Bergen aan Zee tot Wormerveer. Deze eerste 60 kilometer liep ik samen met Jan-Pieter en Lotje. Meer etappes volgen dit jaar. We startten onze wandeltocht in duin- en kustgebied gevolgd door veenweiden. Later zal de route ons via de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe leiden naar de IJssel en de Achterhoek om tot slot te eindigen op het hoogveen van Twente. Ik heb er zin in!

Ben je benieuwd welke LAW’s er nog meer zijn in Nederland? In het blog Lange Afstand Wandelpaden + routeboekjes vind je alle langeafstandpaden op een rijtje inclusief bijbehorende wandelgids.

Trekvogelpad-bewegwijzering

Meer lezen over het Trekvogelpad (LAW2)? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Wil je het Trekvogelpad lopen?

Met de routegids maak je van de voorbereiding een feestje, mis je geen belangrijke informatie én kom je op de leukste plekjes. Een overzicht van alle LAW routeboekjes hier:

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.