Regelmatig krijg ik de vraag, ‘Wat is het verschil tussen Bergtrekking Beginner, Advanced en Pro?’. Helaas bestaat er geen één klinkklaar antwoord op deze vraag, want dit is afhankelijk van meerdere factoren.😉 Maar om te bepalen welke trektocht het beste bij je past, leg ik uit hoe het zit en aan welke factoren je allemaal kan denken.

Verschil Bergtrekking Beginner, Advanced en Pro?

Toen ik begon met het organiseren van trektochten in Nepal heb ik gestruggeld met de benaming ervan. Want hoe vertel je wat een trekking inhoudt, zonder mensen op het verkeerde been te zetten, maar ook zonder iemand meteen af te schrikken? Mijn eerste keus ging uit naar Easy, Medium en Intense, maar heel eerlijk, ik zou er verkeerde verwachtingen mee scheppen. Want een bergrekking in Nepal is nooit ‘makkelijk’. Uiteindelijk koos ik voor Bergtrekking Beginner, Advanced en Pro. Dit betekent niet perse dat je ervaring hoeft te hebben, maar geeft vooral de zwaarte of moeilijkheidsgraad van de trekking aan.

Everest Base Camp trekking dag 6 Dingboche tot Chukhung, yak onderweg

Zwaartefactoren

De zwaarte of moeilijkheidsgraad van een trekking, laten we het voor het gemak de zwaarte noemen, is afhankelijk van verschillende factoren. Deze verschillen variëren per trektocht. Je kunt denken aan zaken als:

  • De reisduur/het aantal wandeldagen
  • Aantal loopuren per dag
  • De hoogte waarop je je bevindt
  • Het aantal hoogtemeters per dag
  • De voorzieningen onderweg (bewoond, wel/geen dorpjes, gemakkelijk bereikbaar gebied)
  • Hoe je overnacht (tea house/tent/combinatie)
  • Het soort paden dat je bewandelt (makkelijk/technisch moeilijk/klimmen)
  • Omstandigheden waarin je loopt (winter/zomer/zon/sneeuw/etc.)

Een Bergtrekking Beginner is over het algemeen iets korter (zo’n 10 tot 19 dagen), heeft minder lange wandeldagen (gemiddeld 4 tot 5 uur) en/of gaat door lager gebied met technisch minder moeilijke paden (tot ongeveer 4.000 tot 4.500m). Een Bergtrekking Advanced is vaak iets langer (zo’n 14 tot 25 dagen), gaat naar grotere hoogten (ongeveer 5.000 tot 5.500m) en kent gemiddeld meer wandeluren per dag (zo’n 6 tot 7 uur). Bij een Bergtrekking Pro kom je ook op grotere hoogte (soms tot 6.500m), maak je veel hoogtemeters per dag, kampeer je en/of bevindt je je in afgelegen gebied met soms weinig tot geen voorzieningen, waardoor deze reis zowel fysiek als mentaal meer van je vraagt.

Jongetje huiswerk maken Ghorepani Poon Hill trekking

Is de Bergtrekking Beginner makkelijk?

Laat ik voorop stellen dat een bergtrekking nooit ‘makkelijk’ is. Maar hoe goed de Bergtrekking Beginner te doen is, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Ieder mens is anders, dus ook iedere beleving. Wat voor de één gemakkelijk is, is voor de ander een uitdaging. In principe zou een Bergtrekking Beginner voor iedereen met een goede conditie en genoeg wandeluren in de benen te doen moeten zijn. Wanneer je Happy Hiker volgt, weet je wat je kan verwachten, kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en ga je goed voorbereidt van start.

Moet je ervaring hebben voor de Bergtrekking Advanced en Pro?

Nee, voor de Advanced Bergtrekking niet perse. Wanneer jij lichamelijk fit bent en een sportieve instelling hebt, kan je deze trektocht prima maken. Wel is het belangrijk dat je een beetje weet waar je aan begint en wat je kan verwachten. Happy Hiker bereidt je hierop voor. De Bergtrekking Advanced vraagt in veel gevallen net iets meer van je dan de Bergtrekking Beginner. De Bergtrekking Pro zou ik niet direct aanraden wanneer je geen ervaring hebt. Tijdens deze trekking zijn de omstandigheden vaak primitiever en extremer dan bij de Advanced. Het is dan beter om eerst eens een Beginner of Advanced trektocht te doen. Anders kan deze trekking wel heel overweldigend zijn.

Verschil tussen Bergtrekking Beginner, Advanced en Pro

Hoe zit het met yoga, meditatie en ademwerk?

Tijdens de Bergtrekking Beginner zijn de wandeldagen korter, waardoor er meer tijd en ruimte is voor yoga, meditatie en ademwerk. Wanneer mogelijk plannen we dagelijks twee momenten, één in de morgen en één in de middag. Bij de Bergtrekking Advanced en Bergtrekking Pro zijn wandeldagen vaak langer en intensiever waardoor de yoga-, meditatie- en ademwerksessies korter zijn. Ook ligt de focus tijdens deze trektochten meer op ademwerk en acclimatiseren.

Waar nog meer rekening mee houden?

Onderweg kom je jezelf ongetwijfeld tegen, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar als je het fysieknen/of mentaal echt niet trekt en je hebt gekozen voor een trekking waarbij er no way back is, dan heb je misschien niet zo’n leuke vakantie.😉 De mate waarin je in staat bent mee te bewegen op de golven van het leven (lees: de manier waarop je met tegenslagen omgaat tijdens een trekking), bepaalt voor een groot deel je reisplezier. Yoga, meditatie en ademwerk helpt je bij dit proces.

Ben je er nog (steeds) niet uit en vind je het fijner om even persoonlijk te sparren over de mogelijkheden. Plan dan een gratis inspiratiesessie in mijn agenda. Dan weet je meteen meer. Gewoon doen!👍

Verschil tussen Bergtrekking Beginner, Advanced en Pro

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik bergtrekkingen in Nepal (Beginner en Advanced) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.