Wat is het verschil tussen Bergtrekking Beginner, Advanced en Pro? Helaas bestaat er geen klinkklaar antwoord op deze vraag, want dit is afhankelijk van meerdere factoren.😉 Welke dit zijn, lees je in dit blog. Zo kan je bepalen welke trektocht het beste bij je past. Ben je er na het lezen van dit blog nog niet uit? Plan dan even een gesprekje met me in. Weet je meteen of deze wandelreis iets voor je en welke het bij je past. 

Verschil Bergtrekking Beginner, Advanced en Pro?

Toen ik begon met het organiseren van trektochten in Nepal heb ik gestruggeld met de benaming. Hoe vertel je iemand wat een trekking inhoudt, zonder diegene op het verkeerde been te zetten, of zelfs af te schrikken? Mijn eerste keus ging uit naar Easy, Medium en Intense, maar heel eerlijk, daar zou ik verkeerde verwachtingen mee scheppen. Want een bergrekking in Nepal is nooit ‘makkelijk’. Uiteindelijk koos ik voor Bergtrekking Beginner, Advanced en Pro. Dit betekent niet perse dat je ervaring hoeft te hebben, maar geeft vooral de zwaarte of moeilijkheidsgraad van de trekking aan en deze zwaarte en moeilijkheid is afhankelijk van meerdere factoren.

Everest Base Camp trekking dag 6 Dingboche tot Chukhung, yak onderweg

Zwaartefactoren

De zwaarte of moeilijkheidsgraad van een trekking, laten we het voor het gemak de zwaarte noemen, is afhankelijk van verschillende factoren. Deze verschillen variëren per trektocht. Je kunt denken aan zaken als:
  • De reisduur/het aantal wandeldagen
  • Aantal loopuren per dag
  • De hoogte waarop je je bevindt
  • Het aantal hoogtemeters per dag
  • De voorzieningen onderweg (bewoond, wel/geen dorpjes, gemakkelijk bereikbaar gebied)
  • Hoe je overnacht (tea house/tent/combinatie)
  • Het soort paden dat je bewandelt (makkelijk/technisch moeilijk/klimmen)
  • Omstandigheden waarin je loopt (winter/zomer/zon/sneeuw/etc.)

Een Bergtrekking Beginner is over het algemeen iets korter (zo’n 10 tot 19 dagen), heeft minder lange wandeldagen (gemiddeld 4 tot 5 uur) en/of gaat door lager gebied met technisch minder moeilijke paden (tot ongeveer 4.000 tot 4.500m). Een Bergtrekking Advanced is vaak iets langer (zo’n 14 tot 25 dagen), gaat naar grotere hoogten (ongeveer 5.000 tot 5.500m) en kent gemiddeld meer wandeluren per dag (zo’n 6 tot 7 uur). Bij een Bergtrekking Pro kunnen wandeldagen soms 8+ uren zijn, kom je grotere hoogte (soms tot 6.500m), maak je veel hoogtemeters per dag, kampeer je en/of bevindt je je in afgelegen gebied met soms weinig tot geen voorzieningen, waardoor deze reis zowel fysiek als mentaal meer van je vraagt.

Jongetje huiswerk maken Ghorepani Poon Hill trekking

Is de Bergtrekking Beginner makkelijk?

Laat ik voorop stellen dat een bergtrekking nooit ‘makkelijk’ is. Maar hoe goed de Bergtrekking Beginner te doen is, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Ieder mens is anders, dus ook iedere beleving. Wat voor de één gemakkelijk is, is voor de ander een uitdaging. In principe zou een Bergtrekking Beginner voor iedereen met een goede conditie en genoeg wandeluren in de benen te doen moeten zijn. Wanneer je Happy Hiker volgt, weet je wat je kan verwachten, kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en ga je goed voorbereidt van start. 

Moet je ervaring hebben voor de Bergtrekking Advanced en Pro?

Voor de Bergtrekking Advanced hoef je niet perse ervaring te hebben. Wanneer jij lichamelijk fit bent en een sportieve en sociale instelling hebt, kan je deze trektocht prima maken. Wel is het belangrijk dat je een beetje weet waar je aan begint en wat je kan verwachten. Happy Hiker bereidt je hierop voor. De Bergtrekking Advanced vraagt in veel gevallen net iets meer van je dan de Bergtrekking Beginner.

De Bergtrekking Pro zou ik niet direct aanraden wanneer je geen ervaring met bergwandelen hebt of als je niet weet hoe het is om je op grote hoogte te bevinden. Tijdens deze trekking zijn de omstandigheden vaak primitiever en extremer dan bij de Advanced. Ook is het gebied waar in je je bevindt vaak meer afgelegen, waardoor er eigenlijk ‘geen weg terug’ is.. Het is dan beter om eerst eens een Beginner of Advanced trektocht te ervaren. Anders kan deze trekking wel heel overweldigend zijn.

Verschil tussen Bergtrekking Beginner, Advanced en Pro

Hoe zit het met yoga, meditatie en ademwerk?

Tijdens de Bergtrekking Beginner zijn de wandeldagen korter, waardoor er meer tijd en ruimte is voor yoga, meditatie en ademwerk. Wanneer mogelijk plannen we dagelijks twee momenten, één in de morgen en één in de middag, of onderweg als dat beter uitkomt. Bij de Bergtrekking Advanced en Bergtrekking Pro zijn wandeldagen vaak langer en intensiever waardoor de yoga-, meditatie- en ademwerkmomenten korter zijn. Sowieso ligt de focus tijdens deze tochten meer op ademwerk en acclimatiseren.

Waar nog meer rekening mee houden?

Onderweg kom je jezelf ongetwijfeld tegen, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar als je het fysiek en/of mentaal niet trekt en je hebt gekozen voor een trekking waarbij er no way back is, dan heb je misschien niet zo’n leuke vakantie.😉 De mate waarin je in staat bent mee te bewegen op de golven van het leven (lees: de manier waarop je met tegenslagen omgaat tijdens een trekking), bepaalt voor een groot deel je reisplezier. Yoga, meditatie en ademwerk helpt je bij dit proces.

Verschil tussen Bergtrekking Beginner, Advanced en Pro

Ben je er nog (steeds) niet uit en vind je het fijner om even persoonlijk te sparren over de mogelijkheden. Plan dan even een inspiratiesessie in mijn agenda. Dan weet je meteen of deze reis bij je past. Gewoon doen!👍

Lijkt een meerdaagse wandelreis jou leuk? Jaarlijks organiseer ik trektochten in Nepal (Groepsreizen met trekking en Bergtrekking op Maat) en help je bij de voorbereiding van dit unieke wandelavontuur. Schrijf je in voor de inspiratiemail en ontvang nieuwe data als eerste in je inbox.

mail@wanderworld.nl